Nejste přihlášen/a.
V poslední době - teď už často i v TV - se vyrojil jazykový zlozvyk. Např. : Udělám ti kafe? V hospodě : Dám vám pivo?
Co to je zase za jazykový paskvil? Ono nestačí to hnusné - by jste, by jsme, nebo oslovování 1. pádem. pane Novák.
Setkali jste se s tím taky?
Dobrý den, no, tak např. já zase neznám slovo neslyšíval, resp. já bych použil výraz neslýchal (ovšem, možná to je nářečně). Zdravím!
Abych odpověděl i na ty zde v otázce uvedené věty. Asi bych se zeptal: "Chceš udělat kávu/kafe?" nebo "Dáš si kávu/kafe?" a "Dáte si pivo?" nebo "Chcete pivo?"
Mně vadí, když v televizi řekne třeba reportér, policista aj.: Na Praze 2. Proč ne V Praze 2? Také se přece neříká na Pardubicích, na Litomyšli, na Brně, na Poličce...Tahá to za uši. Kdo mi to vysvětlí? Jaga.
babajaga - jasně, ale ve Slovensku také tahá za uši. Myslím, že se tomu v češtině říká ustálené/tradiční slovní spojení.
To ještě nic není proti "na Andělu". Podle toho se snadno poznají invazní kmeny a oběti inkluzivního školství.
Jazyk se mění. Některé změny nám mohou připadat k lepšímu, jiné ne. Občas dochází k módním vlnám, kdy se něco začne masově používat a pak to buď vyšumí nebo se to uchytí.
Někdo řekl, že každá generace potřebuje své překlady, myšleno klasických děl. To je možná přehnané, ale po nějakých 100 letech začínají být jazyk a dobové reálie obtížněji pochopitelné. Za příklad může posloužit Švejk.
Protože "invazní kmeny a oběti inkluzivního školství" neznají souvislost s domem U zlatého anděla - není se co divit, nějakých 45 roků už je pro leckoho temná historie a nezájem.
Jinak já se momentálně osypávám z výroku "To je dobrá otázka." V každém druhém rozhovoru se ozve nejmíň jednou. Můžu se utěšovat, že móda se mění nejen v oblékání
Současně se jezdí do Špindlu, do Pece, do Harrachova. Vypadá to jako když je to v údolí, tak "do", když na kopci, tak "na". Ale proč se říká do Vysokého n.J.?
předložka na je zcela správně. citace Ústavu pro jazyk český:
" Spojení předložky se jménem obce nebo její části záleží silně na konvenci užívání. Zatímco říkáme a píšeme např. bydlím v Českých Budějovicích, v Brně, v Karlových Varech, ale teta bydlí na Smíchově, syn na Vinohradech a dcera na Malé Straně, jsou místa, u kterých lze užít jak předložku v(e), tak předložku na. Patří k nim Mělník, Kladno, Ruzyně, Vsetín a další."
prirucka.ujc.cas.cz/...
překvapuje mě, že se tomu pdoivují tak zkušení rádci... "Mně vadí, když v televizi řekne třeba reportér, policista"mě zase vadí, že to někdo neví a ještě se nad tím čertí...
vždy je správně to, jak to říkají místní a v praze se prostě, co se týká místních čtvrtí, říká na, třeba na vinohradech. ve vinohradech... bože, to by znělo tak blbě... mě víc vadí, že pražáci a potažmo média, když se jedná o místo v praze, neuvádí, že to je v praze, prostě se řekne jen ulice a hned se předpokládá, že každý ví. že jsou stejně pojmenované ulice i jinde v republice už neřeší. to je ten pragocentrismus.
co se týče míst, tak je to celkově ošemetné a vždy se pozná "odborník", podle toho jestli řekně např. "v sušicích"nebo "v kaplicích"...
kudlička v kapsičce se mi otvírá i při tom zmíněném "jde vidět"nebo taky "čímž pádem"...
"Udělám ti kafe? V hospodě : Dám vám pivo?" mě by zajímalo, jak by to podle vás mělo být správně. děkuji.
"by jsme" je pitomost, ale "bysme" je v pořádku.
jedubabicka: "To je dobrá otázka."
To bude z angličtiny, kde je to časté.
km: Správně podle ÚJČ je toho víc a víc. V podstatě "jdou s dobou".
Jistě, místní konvence, které nemístní neznají.
Odjakživa "Dáte si kafe/pivo?", "Co si dáte?", "Co to bude?".
Ještě jsem si dnes vzpomněla. Včera jsem si pustila na PC Noc na Karlštejně: Karel IV. /pan Brodský/ přijel na Karlštejn a uvolněně řekl: "Konečně zde volně DÝŠI. Řekla bych "dýchám". Je to stejné slovo, jako třeba kýchat a taky neřeknu, že při nachlazení silně kýši. Ale kýchám.
Je to asi nějaká staročeština, ale také mě to zatahalo z uši. V dětství jsem občas slýchala, že někdo těžce dýše. Ale už hodně roků ne. Dneska asi už všichni dýcháme. Tak ať nám to všem hodně dlouho vydrží. Jakmile přestaneme, nebude to už stát za nic. Jaga.
Nevadily by mi snad ani tolik některé výroky, kdyby se nestaly nesnesitelnou módní vlnou, kdy je používá snad každý a stále. Jinak by asi lidi nebyli ddostatečně "In". Místo ano - určitě, přes to nejede vlak, tesat do kamene, asi takhle, přesně tak, je to tak, dobře Ty, má úžasnou energii, je vyzenovaný, nižší a vyšší desítky miliónů, nebo vysílání signálu. Proč se lidi musejí chovat jak stádo? Sama taky nejsem bez chyby, používám pro získání času slovo "prostě", sama si tím lezu na nervy a už desítky let se toho nemůžu zbavit.
Mě tahá za uši spíše:
"Mi se stala taková věc. Mi se to vůbec nelíbí"
"Podáš mě kladivo?" ... "KOHO?"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.