Nejste přihlášen/a.
Znáte někdo tuhle starou pražskou povídku?
Mladá služka jde poprvé pro pivo do "Černého pivovaru" v Praze. Při návratu se připlete do jakéhosi průvodu s muzikou. Jde s průvodem kus cesty a zabloudí. Mladý četník se jí snaží pomoct a chce zjistit příslušný pivovar podle piva. Neúspěšně. Pomůže až jeho kolemjdoucí nadřízený, který na první ochutnání pivo pozná. Povídka končí jeho slovy: "Nechte řečí a doprovoďte holku domů! Tohle je Černý pivovar."
chorydness - jenom jestli AI zase nekecá, což dělá ráda. Zkuste sem vložit nějaký uvěřitelný odkaz, který to bude dokazovat.
Eduard Bass Pražský Sherlock Holmes Pražský Sherlock /..., případně tohle Pražský Sherlock /..., ale tam je povídka jenom jako námět, tedy upravená.
Hmmm . Zápletka podobná, ale já hledám originál, ve kterém hraje roli pražský "Černý pivovar".
Ale aspoň stopa - autor bude možná Eduard Bass.
Autor je určitě E. Bass, podívat na filmeček se můžete tady Pražský Sherlock-/... - a jestli na konci ten Černý pivovar neuslyšíte, půjdu se stydět do kouta
jedubabicka - dobrá práce! Já ten příběh znám právě z TV, ale nebyl jsem schopen vybavit si ani jednoho herce, název filmu či autora.
@ben - Já to znala (nejdřív) právě jako text - ale jak jsem psala, jedná se o námět. Sama o sobě je povídka krátká a relativně "bezdějová" pro inscenaci/scénář, proto ta úprava, která původní předloze slovo od slova neodpovídá.
magdon - jasně. Já to vidím na pana Haška.
ano, povídka je to známá, co si tak velice mlhavě pamatuju na celkovej styl, vyznění nejlíp by mě tam pasoval ten Karel Čapek, Haška bych vynechal (to by měl bejt jednodušší prvoplánovější text než jak se ho domnívám vybavovat - já si ho nepamatuju konkrétně, jen ten pocit, kterej o něm mám), Nerudu taky, to mi připadal trochu modernější, Poláček by šel, ale ten text snad neměl bejt tak poláčkovsky pitvornej...;
mimochodem, do souboru tipů by se moh hodil i Ignát Herrmann, ale ani ten to ,co tak mám pocit, nebude
(a myslim, že pointa s vypitym džbánem, tam vůbec neni, z těch pár strážníků si dá každej jen loka, správnej pivovar zřejmě určí ten poslední, asi nejvyšší šarže)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.