Nejste přihlášen/a.
Zdravím, je tady nějaký učitel nebo znalec ČJ? Je to pár let, co jsem chodil do školy. Změnilo se snad něco v čárkách ve větách a slovosled ve větách? Nějak se mi nezdá, co vytvořil učitel češtiny a dokonce 2x nominovaný na učitele roku. Je to napsáno spisovně dobře nebo ne? Viz. příloha. Děkuji, hezký víkend.
Mne hodně zarazilo, když na dveřích školní tělocvičny, kam vozíme vnuka na tréninky, je cedule, která je delší dobu na očích mnoha lidem vč. učitelů a na ní: Vstup pouze v čisté obuvy! Asi degenerujeme, když to nikomu nevadí.
Co my víme, co měl autor na MISLY? Třeba si řekl: Obuva bez obuvy jako žena bez ženy. A je to zdůvodněné!
Mně zase jedna opravdu velká cestovka poslala nabídku, abych se s nimi vydala na LYPNO!
Jo, jo, ta čeština dává mnohdy opravdu zabrat. Jaga.
Žádnou přílohu tu zde od vás nevidím. Pokud jste však náhodou zahlédl v posledních letech vysílání jakékoliv televize a srovnáte výkony moderátorů a moderátorek v hlavním zpravodajském čase s výkony moderátorů před 20 lety, zjistíte, že to dnes bohužel občas vypadá s naším rodným jazykem jako když se sejdou humpoláci u piva. Myslím že je jasné, kde se to naučili.
Taky přílohu nevidím. Asi zmizela, když někdo stihl zareagovat
Já pozoruji jeden obecný jev v mluveném projevu v radiu, a to nevyslovení koncového -ch . Příklad: ...o utajovaných setkání -... , ...mluvíme o celních opatření -..., ...kontroly aut převážející - osoby..., ... v dalších institucí -..., ... projevilo se v národních testování -
Vrchol: Před dvouma měsícemi... A to vyslovil mluvčí nemocnice
- "Rainbow fest" → "Rainbow Fest" (název akce, měl by být s velkým písmenem).
- "Zítra v pondělí 24.3." → "Zítra, v pondělí 24. 3.," (chybí čárka po "Zítra")
- "Oblečte se ale, prosím, abychom jít mohli už druhou vyučovací hodinu." → "Oblečte se prosím tak, abychom mohli vyrazit už během druhé vyučovací hodiny."
- "abychom jít mohli" není správná větná stavba v tomto významu (správně "abychom mohli jít")
- "už druhou vyučovací hodinu" takhle se běžně mluví, ale psané by bylo vhodnější "už během druhé vyučovací hodiny
(Je mi jasné, že je to trollí chyták na téma online lynčování "učitele" viz má první reakce)
Na mezery uvnitř datumu bych se vykašlal, 24.3.2025 bych psal normálně bez mezer, ať si pravidla říkají, co chtějí (navíc pro případ, že to vyjde na konec řádky nebo i kvůli sazbě by to měly být pevné (nedělitelné) a ne obyčejné mezery). Něco jiného by bylo 24. března, kde tu mezeru bych určitě udělal (ale že má být pevná bych si uvědomil, až by se mi to rozdělilo přes řádky, což vypadá dost blbě).
Velká písmena v angličtině mají dost nejasná pravidla, to bych učiteli čestiny nevyčítal (taky mohl napsat Duhový festival a bylo by po problému). Normálně se v názvech a nadpisech v angličtině kromě předložek a členů píše všechno velkými počátečními písmeny. Ale ne všude a ne vždy. On to napsal počesku, tedy velké jen první písmeno a ostatní malá (srov. Czech Academy of Sciences vs. Česká akademie věd).
To ostatní jsou malichernosti, které ale učitelé rádi červeně označují. Něco z toho možná jde na vrub rychlému odeslání, aniž by si to pisatel přečetl (třeba slovo jít na jiném místě, než by být mělo). Holt doba je uspěchaná.
Je to v pořádku. Je více variant jak to může napsat. Já bych to napsal trochu jinak. Má tam jednu typografickou chybu.
Jedna čárka navíc, druhá zas chybí. Dalo se to sdělit jednodušeji. Zbavil by se tak nástrah interpunkce. Asi to neřešil a co chtěl, to nějak oznámil.
Zase tak zlé to neni. Asi si to po sobě nepřečetl, což se u poustů na sociální sítě stává běžně.
Od češtináře bych, pravda, čekal korektnější projev. Občas vzpomenu na základku, kdy nám učitelka češtiny říkala věty typu: "vemte si nějakou tu skývu." Nějak jsem nad tím tehdy nepřemýšlel, vzal jsem to (na základě kontextu) jako sdělení vemte si s sebou svačinu. Ona vůbec měla takové zajímavé pojmy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.