Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správní řízení

Od: exxonvaldez® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, mám jenom takovou otázečku.

Pokud vás zastaví Obecní policista s tím, že jste učinili dopravní přestupek a chce aby jste zaplatili pokutu, ale vy nesouhlasíte, protože jste přesvědčeni že k žádnému porušení pravidel nedošlo. On vám řekne, že celou záležitost předá na správní řízení, opíše si vaše údaje, vrátí doklady a odjede. Nemá náhodou vyplnit nějaký protokol o přestupku, který vy podepíšete a případně na protokolu vyplníte kolonku, že nesouhlasíte? Nic takového se nestalo a policista odjel.

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Není to Obecní policista ale nýbrž Obecní či městský strážník! Policicsta=příslušník PČR popřípadě Vojenské Policie.

Tak ten protokol by měl jistě vypsat, Takto můžete být ke spr.řízení předvolán za cokoliv!

hodnocení

Děkuji za názor.

Bral jsem to podle Zákoníku o Obecní policii. To jestli je to správně strážník, nebo policista není v tomto případě až tak důležité, ale můžeme o tom vést debatu.

Ten protokol je dle mého názoru hodně důležitý, protože si může později strážník vymyslet do zprávy naprostý nesmysl. Ale zajímá mě to, že pokud já nesouhlasím s přestupkem a řeším to tím, že souhlasím se správním řízením a není vyhotoven protokol o přestupku na místě, který já podepíšu, případně se k němu vyjádřím, v případě správního řízení se není o co opřít, protože o přestupku vlastně neexistuje záznam a tudíž přestupek neexistuje.

V případě správního řízení musí policista, či strážník takzvaně unést důkazní břemeno. Dnes je obvyklé, že mají často kamery přímo na výstroji a právě záznam z takového zařízení může posloužit

hodnocení

0x

nesouhlasí-li přestupce s přestupkem, nelze tento vyřešit na místě. Strážník jej musí postoupit příslušnému správnímu orgánu. To musí rovněž učinit z úřední povinnosti u dalších přestupků, které není oprávněn řešit na místě uložením pokuty příkazem na místě

Nesouhlasí-li pachatel s projednáním přestupku příkazem na místě, oznámí
policista přestupek příslušnému správnímu orgánu.

zdroj: Odbor legislativy a koordinace předpisů 23. června 2017
Č. j.: MV- 70738-6/LG-2017

O sepsání protokolu se tam nepíše nic.

hodnocení

Takže pokud mi strážník oznámí, že mě viděl udělat dopravní přestupek a já s tím nesouhlasím, protože jsem si opravdu jistý, že se tak nestalo, vrátí mi strážník doklady a odjede. Na služebně poté vytvoří zápis a oznámí celou záležitost správnímu orgánu. Ten potom vyvolá správní řízení, kde se o přestupku diskutuje.

Na jakém základě je vytvořena zpráva o správním řízení, jelikož počítám s tím, že je vyhotovena předem, aby mohla být jen podepsána? Jelikož pokud s přestupkem nesouhlasím, nemůže být zpráva předem připravena, když není jisté zda k přestupku došlo nebo ne? Strážník si může do hlášení o přestupku a zprávě pro správní řízení napsat co chce a jak potom může obviněný dokazovat nevinu, když nevi dopředu co a jaké přestupky bude zpráva obsahovat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]