Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Den svatého Patrika

Od: gabrieljiri odpovědí: 12 změna:
Členové slavíte dnes někdo svátek den svatého Patrika ☘

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

3x

Pokud vím, tak svatý Patrik je patron Irska a pochybuju, že Irové slaví svatého Václava. Tak proč bych já měl slavit jejch Patrika.

hodnocení

2x

Ne, tak jako neslavím (ani manželka) Valentýn, Santa Clause at...,

Snad máme dost Českých svátků.

hodnocení

2x

Členové - čeho, koho?

A proč slavit nějakého Patrika? Pokud vím je to světec irský, takže si ho jistě slaví sami Irové. U nás byl vždycky jen Petr /a Pavel/.

My máme své české vlastenecké důvody ke slavení: třeba Jan Hus, Cyril a Metoděj, sv. Václav...Ty jistě slavíte i Vy, jako správný Čech. A protože už nemám příliš mnoho dní před sebou, budu ráda, když mě poučíte, proč bych měla slavit den sv. Patrika. Něco o něm sice vím, ale proč ho slavit tady u nás, to mě opravdu nenapadlo. Díky za objasnění. . Jaga.

@babojago Nejste pokroková*smich*

Tak třeba:

Doby se ale změnily. Děti pracujících se již nerodí ve chlévech. Nastaly mnohé převraty. I Ježíšek vyrostl a zestaral, narostly mu vousy a stává se z něho děda Mráz. Nechodí již nahý a otrhaný, je pěkně oblečený v beranici a v kožichu. Nazí a otrhaní nechodí již dnes ani naši pracující a jejich děti.

trefoil

Úcta ke svatým je významná v katolictví a pravoslaví. Je obecně příznivé si ve svátek určitého svatého o něm něco přečíst či poslechnout, případně se i pomodlit o jeho přízeň pro sebe či další osoby. Neexistují pro to zeměpisná omezení.

kdosi
hodnocení

1x

Já ne, já se Patrik nejmenuju.

(Teda já neslavím ani když se moje jméno shoduje s tím v kalendáři.)

hodnocení

0x
Až budou Irové slavit svatého Václava, můžeme o tom začít pomalu uvažovat.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, ani nevím. Jednoho "panáčka" dám ráno a druhého večer, tak vlastně slavím pravidelně a ani neřeším co . Zdravím!

No jo, ale jestli nejste členem, tak to asi není žádné slavení. :-D

ben®

maky - ne, členem (těžko říci, co tím myslíte) nejsem. Já jsem amatérský, neorganizovaný a jen drobný alkoholik (bez sponzorů ).

bene, já tím nemyslím nic, ale tazatel se ptal, zda my, členové, slavíme.*smich*No jsem členem keramického kroužku a slavím zcela jiná výročí.*zdravi*

ben®
maky - aha, už tomu rozumím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]