Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem ohledně praskání vnitřního tunýlku pro nástřikovou hadici v nástavci na koberce u tepovače.
Při zasouvání trubky pro čištění koberců, která obsahuje bílou spojku, dochází k mírnému roztahování vnitřního tunýlku, což vede k jeho praskání. Jakmile k tomu dojde, není možné stříkat vodu s čisticím prostředkem, a zároveň se snižuje tlak nástřiku i kvalita rozptylu vody z trysky.
Četl jsem, že by mohlo pomoci použití laminovací sady, kdy se na prasklinu nebo namáhané místo nanese tkanina a prolije se pryskyřicí. Mohlo by to prý výrazně zvýšit pevnost a odolnost daného místa, jen nevím zda to bude fungovat pod vodou.
Je laminace vhodné řešení, nebo existuje lepší alternativa?Jsou nějaké konkrétní materiály (např. elastické nebo vyztužené kompozity), které by zabránily dalším prasklinám?
Pokud máte zkušenosti s podobným problémem nebo by vás napadlo jiné trvalejší řešení, budu velice rád za vaši radu.
Děkuji předem za odpověď a doporučení.
S pozdravem, Marek
Šmejd..
Zpevnit to musíš kroužkem po celým obvodu trubky = kroužek z drátu apod.
Nebo dát slabší O kroužky aby trubku tolik neroztahovaly (jdou i obrousit)
Přelaminování - bude jen po 3/4 obvodu, takže to rupne v koutu kde se napojuje na vnější trubku...
Vrtnout díru, dát kroužek z drátu a díru zatavit. i ten drát abyx nečuměl ven.. Asi na třech místech.. Na podobné svařování plastů používám páječku s V hrotem, regulace teploty na minimum.. Zajedeš do spáry, z boku shrneš promícháš a uhladíš. Zpevňuje se drátem (sponka z nerez struny) - hodí se na ulomený držáky světel, nárazníky, křáplý obaly, držáky apod.
Já ale píšu jak je vidět na fotkách o vnitřním tunýlku, ten těžko drátem obkroužím.
Díval jste se vůbec na ty přiložené fotografie a prasklou část?
V rohu zvenku vrtneš dírku resp. dvě, protáhneš drát kolem tý malý trubky, utáhneš, můžeš ho zatavit do plastu aby se na něj nechytal prach, pak to zatavíš i zvenku včetně těch děr. Vypadá to složitě ale je to jednoduchý. Výsledek je vyztužení kroužkem z drátu a ten kroužek může být uvnitř plastu nebo zároveň s povrchem. Ca na třech místech. Plast příp. přidáš (přivaříš) z jinýho kusu...
Na kraj ten kroužek jde zatavit zvenku, něco jako prstýnek, přiložíš na čelo trubičky a páječkou ho ohřeješ až se vnoří do plastu. Možná by proti praskání stačil i ten jeden kroužek na kraji.
Sorry, mám opravdu velkou fantazii, ale toto stál enějak nepobírám.
Mohl bys mi to prosím načrtnout, ať jsem trochu v obraze?
To je pak těžký... Prstýnek o průměru o trochu menším než vnější průměr trubičky přiložíš na čelo tý trubičky, páječkou ohřeješ až se zanoří do plastu, uhladíš aby nebyl vidět. Tim bude kraj trubky zpevněný tím kroužkem proti roztržení.
Dál od kraje trubičku omotáš drátem, abys to omotal po celým obvodu tak musíš vrtnout dvě dírky kterýma ten drát protáhneš. Stačí struna 0,5mm Opět to do plastu zatavíš aby to nebylo na povrchu ale uvnitř a dírky zavaříš aby to těsnilo.
Pokud to nechápeš ani takhle, tak vysvětlování vzdávám.
Jsem strojař, ale popis je chaotický. Žádal jsem o nákres, ten by vše vyjasnil ihned. Ale to se Vám nechce, což respektuji.
Nicméně něco vrtat, přetahovat drátky a zatavovat, to fakt ne. Jde mi spíš o lepení. Možná laminátovací sadou.
Můj odhad je, že je to prasklé kvůli síle kterou tlačíš na tepovač.
Mám vysavač na mokré vysávání od Ety a tam je hadička vedená venkem - nacvakne se pomocí plastových objímek na hadici nebo na trubky.
Pokud nenajdeš jiné řešení, tak vytáhnout hadičku vně trubky by mohlo být řešení. Nebude to možná tak pohodlné a skryté jako nyní, ale fungovat by to mělo stejně.
Tak psátr mohou vše, ale pracuji s tím 10 hod. denně 6x v týdnu již 6 let a nástavec kvůli praskání kupiji asi 2x ročně.
Reklamace nebude uznána, řeknou že jsem to tam natlačil silou a že to nemám vyndavat, ale koupit si druhou hubici a tu mít nonstop nasazenou v nástavci, což bohužel kvůli skladnosti z mé strany není možné.
Takže mi jde o to, zda na ten vnitřní tunýlek použít nějakou tkaninu, prolejt ji pryskyřicí nebo nějakým lepidlem pod vodu?
Tekutý kov neznám a nikdy jsem s tím nedlal, ale díky za radu, jdu se na to podívat o co jde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.