Nejste přihlášen/a.
Přemýšlím o změně práce, tak jsem začala prohlížet inzeráty a všimla si, že některé pozice od stejných firem v mém okolí tu byly inzerovány už před 2 lety, když jsem hledala práci naposled. Zmínila jsem to před přáteli, a dozvěděla se, že tyhle firmy inzerují skoro nonstop i několik let zpátky a neví o nikom, koho by aspon pozvali na pohovor. Napadlo mě, jestli to nejsou sběrny osobních nformací,protože některé z těch firem jsou personální společnosti a nabízejí například práce v administrativě, účetnictví nebo personalistice pro celou ČR. Ale přece nemůžou mít místo v kanceláři v každém malém městě - i když inzerují celé Česko. Kdyby to bylo IT, tak neřeknu. A kamarádka, která se vrátila před rokem ze zahraničí řekla, že to můžou být falešné inzeráty. Že to je v zahraničí známé jako ghost jobs - a ta firma ani nikoho nehledá, nemá tu pozici volnou a jen vytváří dojem že se jako firma hodně rozvíjí a rozrůstá a neustále nabírá nové lidi. Máte s tím někdo zkušenost? Nebo víte o tom něco? Nemluvím o podvodech, kdy z lidí láka
Je to trochu z jiného soudku, ale připomnělo mi to jeden příběh. Byly nějaké rovnice (teda ony jsou stále) u kterých se říkalo, že nemají řešení. A student se nenaučil, že to nemá řešení, tak to během zkoušky vyřešil. Od zkoušky vyletěl (protože to přece nemá řešení), ale pak za to dostal snad nobelovku. Bohužel už si nepamatuju podrobnosti (jaké rovnice a kdo to byl), říkal to učitel fyziky u jiných rovnic: "parciální diferenciální nelineární a jejich analytické řešení neni dosud známé, to čeká na vás" když jsme se tomu zasmáli, tak právě přidal tuhle příhodu o jiné sadě rovnic.
Pane doutnak, k vašemu příspěvku o studentovi, jehož nákres byl použit firmou - znám z internetu podobné historky. Obvykle to bylo součástí výběrového řízení, kdy adepti měli vymyslet - nebo vyřešit nějaký problém se kterým byli seznámeni. Je to nestydané využívání know how, nechápu jak si to může nějaká firma dovolit. Vždyť tím jen ukazuje jak je na tom s penězma a nápadama. Nemá ani jedno a snaží se to získat tak pochybným způsobem. A jen si tím pošpiní jméno a konkurence stoupne na trhu jen díky jejich pochybnému jednání.
Pro firmy jste zdroj. Ne člověk. Některé firmy se však mylně domnívají, že jste zdroj bezedný a mohou si s vámi dělat co chtějí. Chyba je ale i na druhé straně. Celá společnost včetně školství nás celý život vychovává, že naše práce nemá hodnotu a můžeme být rádi, že nás vůbec někdo zaměstná. Cíl je jediný: abychom pracovaji co nejvíce a zároveň byli ochotni za to akcepotovat co nejméně. Kdo tento trik neprohlédne, končí špatně. Nic proti, ale pokud nemám alespoň ústně domluvený termín podpisu smlouvy s dohodnutými podmínkami, nikdy by mě nenapadlo začít dělat pro zaměstnavatele jakékoliv úkoly.
Vzpomněl jsem si jak jsem kdysi byl "mezi pracemi", v jednom inzerátu hledali zájemce na místo co jsem se domníval, že bych mohl zastávat. Tak jsem tam poslal životopis, když se nic nedělo, párkrát jsem se připomenul, pořád to nemohli rozhodnout, prý nejvyšší šéf co by to rozhodnout mohl furt někde lajdal.
Ale ten inzerát pořád visel. Tak jsem se jednou přímo zeptal, jestli někoho na tu pozici potřebují. Prý ne a ten inzerát mají proto, kdyby se na něj ozval někdo od konkurence a přinesl s sebou štos objednávek.
Nemusí to být nutně podvod. Sám mám takovou osobní zkušenost u jedné, jihomoravské, firmy s cca 25 zaměstnanci. A je v tom už dost profláklá. Ty důvody, proč neustále někoho hledají jsou v zásadě dva. První je, že je tam neustálá, dost vysoká fluktuace zaměstnanců. S tím úzce souvisí druhý důvod - že vlastně neustále hledají šikovné lidi, podle své představy. Takový člověk pak může zaplácnout místo po odchozím, nebo ho přiberou do týmu navíc. Buď jak buď, je to o hlavě majitele a není to žádný převratný způsob řízení firmy, protože obdobné firmy z oboru fungují i zcela jinak a ekonomicky stejně dobře. Podepisuje se to hrubě na atmosféře ve firmě, takže je super mít se dopředu někoho na to zeptat - zaměstnance, jejich dobrého (informovaného) zákazníka, nebo personální agentury.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.