Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik asi hospod a restaurací ukončí činnost v roce 2025?

Od: gabrieljiri odpovědí: 9 změna:
Kolik hospod a hotelu a restauraci v Česku letošním rokem 2025 asi na 100% skončí svojí činnost?
U nás v kraji není pomalu ani jedna slušná hospoda tím mi to rozum nebere kolik hospod a hotelu a restauraci v Česku letošním rokem 2025 asi na 100% skončí svojí činnost díky energiím nebo vysokým nájmům!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nevím kolik skončí, ale vím že když u nás jedna skončila, okamžitě nastoupili dvě nové.

hodnocení

0x

Nejsou to jen energie či nájmy. Zaměstnanci chtějí vyšší platy, zdražují se vstupy - ceny potravin, z kterých se následně vaří. Mám oblíbenou velice slušnou restauraci v krajském městě, kam ráda zajdu na oběd a limču třeba po půldenních návštěvách lékařů. Vaří chutně, pěkné porce, příjemné prostředí. Vzpomínám - tak před 3 lety jsem zde pojedla /česká kuchyně - hotovky/ zhruba za 80 - 90 korun. A restaurace byla plná, hlavně /podle oblečení/ různí zaměstnanci a dělníci. Ceny plíživě narůstaly, dneska jsou ty hotovky kolem 200 Kč. A v restauraci sem tam človíček, strávníci se vytratili.

Bude-li to postupovat tímto tempem, nenajíme se brzy nikde. Protože zadarmo tam nikdo vařit a stát na place nebude. A lidé nechodí. Škoda, myslím, že si "děláme do vlastního hnízda". A zase budou chodit lidé do práce s uzlíky a bandaskami, jak známe z filmů pro pamětníky. Pamatujete? Jaga.

makk

Já bych řekl, že hospodští si za to mohou do jisté míry sami. Ono uvařit 100 jídel je jen o málo dražší, než jich uvařit 10. Práce, energie, doprava... to vše je skoro stejné pro 10 jídel jako pro 100. No a nákup suroviny je sice 10x dražší, ale to je jen zlomek ceny.

Vezměme si hospodský bestseller, smažený sýr. Podle normy se jedná o 100g sýru v trojobalu a 200g vařených brambor. já ten sýr pořídím do 25.-kč, brambory za 2.-Kč (oni to mají levnější, jsou velkoodběratelé), takže náklady se vejdou do 30.-Kč i s tatarkou. Cena v konkrétní restauraci je 169.-Kč sýr, 45.-Kč brambory a 39.-Kč tatarka. Suma sumárum 253.-Kč, tedy 223.-Kč na režii a zisk. Při 10 jídlech 2230.-Kč. Kdyby těch jídel prodali 100, mají na stejný zisk na jednom jídle navrch pouhých 22,30.- , ale to by potom ten smažák stál 52,30.- . Dobře, energie je potřeba víc, ale oni stejně musí rozehřát celý friťák na jeden, jako na 10 sýrů, takže ten rozdíl nebude zásadní.

Takže myslíte si, že smažáka za 52,30 by neprodali 10x víc než toho za 253.-? (Uznávám, že můj model je znednodušený, ale dostat se s kompletním smažákem pod stovku nemůže být problém. A kde ho za stovku mají?)

Ano, z těch restaurací, kde chtějí 220,- Kč za hotovky se kunčofti vytratili. Celkem oprávněně, řekl bych. Já jezdím po celé republice a tak i často chodím na meníčka. Pravda, mám výhodu služebního auta, takže pro mě není problém si zajet i přes 10 km na slušné jídlo za slušnou cenu. A věřte, najdou se. Občas v TV chytím ,,oběd do stovky´´ a mnoho těch restaurací jsem i vyzkoušel a věřte - funguje to a dá se to jíst. Zrovna dnes do jedné takové za chvíli zaběhnu. No a ty drahé buď pochopí a otočí kormidlem, nebo holt budou nabízet vysokou gastronomii á la ,,kostka ve skluzu´´ za horentní ceny - ale asi tam nebude moc narváno, že...

makk

Já bych si rád občas zašel někam, kde dobře vaří a kde si připadáte jako host. A byl bych ochoten za to i zaplatit. Ale bohužel mé zkušensoti jsou takové, že drahá restaurace je opravdu jen drahé. O jídle s v nejlepším případě dá říct, že se to dalo jíst, nic méně doma si udělám mnohem chutnější jídlo za zlomek ceny. A pokud jde o obsluhu, mé pocity mají blíže k oběti přepadení než k váženému hostu.

Makk asi si vybíráte samé "špatné" restaurace! Nebo máte přehnané nároky?!

makk

Možná mám smůlu, ale v restauraci, kde dám za samotný oběd kolem 1000.-Kč mám nároky vysoké. Dám je rád, ale vyžaduji odpovídající službu. Jo, v hospodě, kde pivo stojí 25.-Kč nároky nemám, ale je to jako s vším. Dacii odpustím, že někde vrže nějaký plast, BMW bych to neodpustil.

hodnocení

0x
U nás na horách některé hotely a chalupy končí, tím pádem i restaurace v nich. Ovšem je to dáno přestavbou na apartmány. Ty tady rostou jako houby po dešti.
hujerml

Ano, stačí si vzít k ruce server mapy.cz a dívat se..Nejen na horách,ale také v okolí dalších zajímavostí- třeba hrady a zámky. Namátkově Středočeský kraj . Karlštejn.Dle serveru městyse má něco přes 860 obyvatel a restauračních zařízení, hotelů a jim podobných je (pokud jsem blbě nepočítal) 14! A těch stánků s občerstvením. A jak píší jiní - mnoho jich

nezaniklo!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]