Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dějepis - pochybuji!

Od: mmq* odpovědí: 18 změna:
Chci se zde podělit o můj názor na vyučování dějin : přijde mi ze Dějepis je strašně pochybný, v podstatě může být celý Dějepis lež, to že jsme našli knížky kde popisovali třeba válku neznamená že to doopravdy bylo. V dnešní době se taky píšou knížky které jsou zcela vymyšlené tudíž je docela pravděpodobné že to co jsme našli je holý výmysl. Měla ze všechno ale i tak. :D pojďte mi říct co vy na to.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Výklad dějin byl vždy poplatný době...

ukulele*

naprosto souhlasím s hopem

rorys
hodnocení

0x

Jistě, a co třeba literatura, všechny údajné období romantismu, naturalismu, realismu...

pearmonik*
hodnocení

0x
Dobre je se zamyslet k cemu dejepis je,neni ostuda z nej mit 4 spis naopak,pokud casto nechodite do riskuj tak je skoda si s tim jestli mel karel ctvrty boty velikosti 38 nebo marie terezie jedno oko vetsi nez druhe zabyvat. Je na svete hodne zajimavych a uzitecnych veci ke studiu a dejepis je hodne ke konci
doplněno 03.06.13 00:05: Jen nase pruzne skolstvi to jeste nekolik desetileti nepostrehne
majsterjoe*

Kdo nezná svoji minulost, ztrácí právo na svou budoucnost.

Historii je treba se ucit. Patri to k zakladnim vedomostem.

hodnocení

0x

1. Aby člověk poznal budoucnost, musí pochopit minulost.

2. Dějiny píší vítězové.

Závěr: je třeba dějiny znát a učit se jim, ale nevěřit každému slovu.

kjanik112*
hodnocení

0x

Pochybuj, to je jen dobře.Nebuď jak stádní většina, která papouškuje bez mozku vše, co se jí k věření předloží. Pamatuj si, že jsou historikové a jsou prostituti-prodejný, akademicky vzdělaný a tituly ověšený šmejd, který se dá režimem koupit, a ochotně napíše a publikuje cokoliv.Např. husitská války byla ryze náboženská válka, aby se žilo podle bible. Komunismus si potřeboval vytvořit mýtus, tradici, a tak si husitské období ukradl pro sebe.Chudina povstala proti pánům za lepší zítřky, a ve společné sbírce do kádí při zakládání Tábora lze už najít zárodky budoucího komunismu. A .t. d. Takže čerpej z více pramenů a porovnávej.A nevěř lidem, kterým je vždy všechno jasné, kteří nikdy nepochybují(O své vlastní pravdě).

sebod*

kjanik . Ten příklad s husitskými válkami nebyl zrovna moc dobře zvolen. Víc než o bibly šlo o majetek druhých.

doplněno 03.06.13 18:02:

arrof. Kdysi mě toto období dost zajímalo. Možná i proto, že pocházím z Hořic, kde proběhla jedna z bitev pod vedením Žižky. No, a v písemných záznamech jsem nenašla zrovna nějaké veliké ovace nato, že se Žižka se svými kumpány rozhodl tábořit zrovna tady. Naopak jsem se dočetla, že před nimi bylo nutné schovat dívky a mladé ženy. Proč asi? Taky je pravda, že "bohatým" bral. Ale "bohatý" v jeho očích byl každý, kdo měl na dvorku jednu slepici, nebo ve stodole kilo brambor. Není tak úplně pravda, že kudy projížděl Žižka se svým vojskem, že ho lidé vítali. On totiž kudy projel, tak drancoval. Je to pochopitelné. Kauflandy tenkrát nebyly a vojsko mělo hlad. Takže si holt brali. Že se k nim lidé přidávali? No slibte dnes "spodině", že si budou moct přivlastnit všechno, na co narazí a to vcelku beztrestně a uvidíte, jakou obrovskou armádu za chvilku budete mít. A když to zaštítíte nějakým "vyšším" cílem a vyhrajte nejen bitvu, ale i válku a pak budete tomuto státu vládnout, tak Váš portrét bude viset na každém úřadě a děti se o Vás budou učit. Když ale prohrajete, tak skončíte i se svými soukmenovci ve Valdicích, ale děti se o Vás budou třeba taky učit ;)

S jedním mohu souhlasit. POČÁTEK toho všeho byl myšlen upřímně. Pak se to bohužel zvrtlo v loupežné tažení.

Víte, on výklad dějin je vůbec moc těžký. Hned Vám povím proč. Vemte teď hned pět osob a postavte je před nějakou akční situaci. Pak vemte jednoho po druhém a ptejte se, co viděli. Dostanete pět naprosto odlišných výpovědí. A to ti lidé povídají o něčem, co viděli před pár minutami. Když se jich na to samé zeptáte za deset let, tak pravděpodobně dostanete trošku jiné informace, než byly původně. Takže je naprosto zbytečné se tady dohadovat, jak to bylo s husity. I kdybychom si to pamatovali z vlastní zkušenosti (;)), tak bychom to třeba každý viděl z jiného úhlu.

mowla*

Také se domnívám, že husité byli komunistům nejen vzorem pro mýty, ale přímo příkladem - obě hnutí (a nejen tato) prostě zastírala ekonomické zájmy (krádeže a loupeže) ´líbivou´ ideologií...

aroff

Sebod, Mowla oba jste bohužel krásným případem jak se nechají dějiny zmanipulovat a kolik lidí na to dokonce skočí. Lepší než přebýrat bláboly některých rádoby historiků, použít vlasní mozek a sám si něco o té době prostudovat.

Fakt se člověk nestačí divit jak vymývání mozků na některé jedince funguje.

mowla*

Ar: Máš na mysli století čtrnácté či patnácté nebo devatenácté až dvacáté? - a teorii (vývoj ideologie) a nebo reálnou praxi (např. ´jednotlivé excesy´ :-D )?

aroff

Jednadvacáté. Vždy jsem myslel, že největší vymýmači mozků byli bolševici, proti dnešku hodně slabý odvar.

mowla*

Já mělna mysli spíše to, o které době bych si měl nastudovat něco hlouběji... ;)

aroff

Tak určitě písemné záznamy budou poměrně věrohodné. Už tenkrát bylo běžné, že vesměs každý uměl psát a katolická církev byla objektivní. No nic budu jen doufat, že v budoucnu nikoho nenapadně studovat události z roku 1968 a neveme si na pomoc kroniku MNV z roku 1970.;)

sebod*

arrof. Promiň, že jsem čerpala pouze z písemných záznamů z té doby. Sice tu mám i nějaký dobový filmový materiál (*smich*), ale nevím, na čem ho přehrát.*zed*. A ráda se nechám od Tebe poučit, kde jsi získal informace Ty?

aroff

Myslíš, že je opravdu nutné vysvětlovat kde všude hledat informace o reformních hnutích v katolické církvi v tehdejší době? Bohužel samotná katolická církev se s tím nevyrovnala dodnes.

Pokud bych přistoupil na přiblblou propagandu dnešních klerikálních "historiků" musel bych věřit, že první komunista byl John Viklef (Wicliffe).

Věř ,ale čemu chceš, já nepoteřbuju každých 40 let jinou historii.

aroff

Bylo by zajímavé srovnání písemných záznamů z té doby, kdyby vyhrála druhá strana.

hodnocení

0x

Používání-zneužívání vzorů je pravdou jak se zde vyjadřujete. Ale nemáme v tom prsty každý z nás. Všichni chceme, snad i potřebujeme vzor - počínaje svatými přes filozofy,vědce,politiky umělce , sportovce až po třeba vlastní předky. Poté zneužívání vzorů je jen hračkou.

Racionální pohled podle mně vede přes zamyšlení: Komu předkládaný vzor slouží, kdo z toho hodlá získat a má prospěch? Většina či menšina společnosti! To je můj vztah k výkladu dějin. -miro.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]