Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kmítka na balkoně

Od: ik odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Bydlím v domově seniorů v přízemí a nademnou bydlí soused, který si na balkon umístil dvě krmítka na ptáčky. Dopad je katastrofální, protože mám semínka úplně všude, jak na terase , tak i ve květináčích, ve kterým jsem si posadila bylinky, jako je petželka, pažitka, máta atd. Na Souseda neplatí žádná domluva, naopak, ještě přitvrdil a sype ještě více krmení. Byty patří obci a z jejich strany není ta nejmeší vůle mu to zakázat, či domluvit. Staví se k tomu, že krmení ptáčků je normální. Jsem invalidní důchodce na vozíku a semínka se mi lepí na kola a veškeré bylinky v květináčích jsou zničené. Pěkně prosím, můžete mi někdo poradit, co s tím?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

@ik - Byty patří obci a z jejich strany není ta nejmeší vůle mu to zakázat, či domluvit.

Podejte na Místní úřad písemné oznámení o přestupku podle

z. č. 251/2016 Sb., § 7 Přestupky proti občanskému soužití

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

c) úmyslně naruší občanské soužití tak, že

3. se vůči jinému dopustí schválnosti

a trvejte na písemném vyjádření v zákonné lhůtě, jak bylo vyřízeno. Mohou to odložit, ale za pokus nic nedáte.

ik
hodnocení

Děkuji za skvělou radu, je dobré mít právní povědomí. Díky..

Asi s tím nic nenadelate,máme u nás partaje co my ba balkoně roztrhany gauč, slétaji se tam holubi z okoli, hnízdí tam a všechny stiznosti jsou marně.

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, možná by pomohla jednoduchá instalace markýzy viz odkaz. Zdravím!
google.com/...
doplněno 27.02.25 07:20:

Nemáte zač.

ik
hodnocení

Děkuji za konstruktivní radu a určitě si něco vyberu.

borovice
hodnocení

0x
Jaro je za dveřmi, někde i před nimi, tak už brzy krmení ptáčků (někdy jediná radost některých lidí) skončí. Pokud na balkon umístí pítko, mělo by to být bez problémů.
Pánovi můžete dát odkaz na informace o přikrmování od ČSO (všeho moc škodí): birdlife.cz/...
birdlife.cz/...
Pokud bude v krmení pokračovat, lze koupit i bezslupkové krmivo. Tak snad se vaše situace brzy vyřeší.
ik
hodnocení

Děkuji za radu, ale proti schválnostem mého souseda, jakékoliv rady či vysvětlení nejsou možné..

mnd®
hodnocení

0x

Nějak nevěřím že si někdo 26.2. posadí bylinky, jako je petželka, pažitka, máta atd.do květináčů a dá je ven na terasu.

Taky jsem invalidní důchodce z paneláku.Inv. vozík mám sice už dole nachystanej,ale pořád to ještě zvládám s chodítkama.Mám dvě - jedno venkovní které jednou za čas omyju saponátem a druhé tzv.domácí a to stačí oprášit navlhčenou hadrou..Nejezdím venku po chodníku mezi psíma kakancema.

On je to domov seniorů nebo domov pro seniory.? V tom je taky rozdíl.

V kolika letech je člověk senior?

Seniorský věk dle zákona
Z hlediska zákona je seniorský věk důležitý zejména z toho důvodu, že udává nárok na starobní důchod. V současné době se za začátek seniorského věku pokládá dovršení 65. roku života. Jde o ty jedince, kteří jsou narozeni po roce 1971.

Ptáky krmím taky.

ik
hodnocení

Tady přece vůbec není podstatné to co píšete, protože jsem záměrně nechtěla, aby se to dostalo do osobní roviny. Nejsem tak "praštěná", abych v únoru sadila bylinky. V květináčích jsou bylinky již dva roky zakořeněné. Soused mi prostě dělá schválnosti v daleko větší míře, než si dokážete představit ale o tom se tady nebudu zmiňovat. Rady, které mi poskytli lidé před vámi jsou přesně to, co jsem potřebova.

liska5
hodnocení

0x

Jednala bych s domovem seniorů, aby venku u budovy instalovali větší krmítko - estetické a funkční, kde lze pověsit i lůj. Tam by mohli přispívat zobem senioři, kteří chtějíí krmit ptáčky. Nafoťte tu spoušť jako doklad.

Mám v paneláku na balkoně taky bylinky, které se dají sklízet i teď. Párkrát mi v nich přistál chomáč vlasů, co některá dáma nade mnou shodí z hřebenu.

Taky fuj!

liska5

Markýza je složitá, to on si musí pod krmítko instalovat nějaký záchytný lavor, něco jako hranatý plastový škopek s otvorem na odtok, ale aby vás neohrožoval, a krmení dát na dno. Nebo požádat vedení, ať krmiče přestěhuje do přízemí.

ben®

liska5 - podívejte se pořádně a v klidu viz odkaz, který jsem zde v odpovědi vložil a napište mně, co je na těch markýzách složité. Takovou montáž zvládne dokonce i průměrně zručná žena.

liska5

Je složitá v tom, že se nemusí hodit do těch podmínek, k té budově. Paní musí jednat, aby jí to povolili a pak kdo to bude čistit? To nebudou jen slupky od slunečnic. Balkony pod krmítkama bývají podělané. Takhle pak budou i ty markýzy.

hanakr
hodnocení

0x
Pán ty ptáčky nekrmí proto, aby vás nasral. Ptáčci jsou společníky, kteří přinášejí pohyb, zvuky a veselou atmosféru. Pro osamělého člověka je to způsob, jak cítit spojení s přírodou i okolím. Každý den může sledovat, jak přilétají různí ptáčci, poznávat jejich druhy a sledovat jejich chování. Je to jako mít vlastní malou zahradu plnou života, i když bydlí v bytě. Krmení ptáků může být součástí denní rutiny, která přináší klid a pocit stability a pomáhá proti smutku a osamělosti. Ptáci jsou také užiteční, mnoho druhů ptáků, jako jsou sýkorky, brhlíci nebo rehkové, se živí hmyzem, který by jinak ničil zahrady, stromy a rostliny. Jedna jediná sýkorka může za den spořádat stovky housenek, mšic a jiného škodlivého hmyzu. Pomáhají zemědělcům i zahradníkům, snižují množství škůdců přirozenou cestou, takže není potřeba tolik pesticidů, což prospívá nejen rostlinám, ale i zdraví lidí. Někteří ptáci loví komáry a jiný létající hmyz přímo ve vzduchu. Díky nim je méně obtížného hmyzu, který by nás jinak štípal a obtěžoval..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]