Nejste přihlášen/a.
Ještě bych k vývoji diskuze doplnil citát/poučku/bonmot/pravidlo - "Nenadávej na zrcadlo, když máš křivou hubu." Tím chci říci, že pravidla nákupu obecně určuje spotřebitel tím, zda je ochoten za danou věc zaplatit obchodníkem požadovanou sumu nebo nikoliv a třeba půjde nakupovat jinam (nebo na zahrádce zruší záhon růží a zasadí tam místo nich brambory a místo kotce pro psa vytvoří chlívek pro prace domácí ). Osobně mám pravidlo - nutně potřebuji, potřebuji, chtěl bych (ale nemám na to či mám), lbí se mně (ale je to zbytné), nekoupím/nepotřebuji/strčte si to někam.
On nemusí být liduprázdný, když mu tržby klesnou třeba jen o 20% (a nejspíš znehodnotí i nějaké ty potraviny), tak to bude řádná díra v rozpočtu a určitě to managementu nebude fuk.
Takze vas bojkot drahych potravin spociva v tom, ze je budete umele znehodnocovat? Chcete rict tajemstvi? Tuto kratkodobou ztratu retezec zapocita do budouci ceny, rozhodne ji nebude platit ze sveho. Takze ceho dosahnete? Zvyseni ceny.. Gratuluji, to ma smysl
Protestovat je neúčinné, ba dokonce škodlivé, obrátí se to proti nám. Nic nezměníme, je třeba držet hubu a krok a nechat si čůrat na hlavu.
Typický český hrdina
Já s tím plně souhlasím a připojím se. Potravinové řetězce se v Česku utrhly z řetězu a z českého spotřebitele si udělaly pověstného oslíčka, k tomu ho ještě podle všeho považují za retardovaného. Akorát se obávám, že účast nebude dostatečná na to, aby to s řetězci hnulo. To bychom museli mít větší hrdost a větší disciplínu.
Já si nejsem jistý jak moc bude bojkot s pevně daným datumem konce efektivní, protože jej stačí přečkat.
Myslím že mnohem lepší by bylo tlačit na zvýšení pokut za falešné slevy a pokusit se zařídit legislativu proti umělému zdražování pokud ještě žádná není.
Problém s takovými bojkoty je, že jich je málo a nás moc. Je mnohem jednodušší se domluvit a společně konat když se všichni vlezete k jednomu stolu.
Rád bych viděl úspěch ale myslím že "symbolický bojkot" dostane symbolickou odpověď a tím to skončí
Zbytečné. Stále žije generace co zažila minulý režim, má na objem nákupů zásadní vliv a bude kupovat vždy, neboť je ráda že v obchodě vůbec něco je. Tato důležitá skupina do toho s vámi nikdy nepůjde. Přijďte za 20 let a uvidíme.
Nakupovat přece mohou dál. Jde jen o to, aby se vyhnuli danému supermarketu. Ale pokud někteří nejsou ochotni ani k tomu, že nepatrně omezí svůj komfort a budou týden chodit/jezdit nakupovat o kilometr dál, tak si férovější ceny nezaslouží. Zaslouží si odrbávat od řetězců.
orion: On je problém ve vzdálenosti i v ceně.Nekupuji podle letáků,ale podle toho co zrovna potřebuji.
Vyjdu z baráku doleva a mám po 516m obchod Billa.Půjdu doprava a po jednom kilometru je ...co to nevidím Billa.
Dobrá.Zapojím se k bojkotu.Nejblíž další je Lídl.Paráda.Ale to zas musím připočítat k nákupu dvě jízdenky MHD po dvacetikoruně a ještě tam nemám slevu.Ještě o kus dál je Albert se stejným výsledkem a nedá se v něm ani pořádně pohybovat s inv.chodítkem - uličkou neprojedou ani dva nákupní vozíky vedle sebe.
Takže to málo co seberu někomu,tak dám víc jinam.
Takže já bojkotovat nebudu a hladovět taky ne.
No príma, konečně. Nákupy v řetězcích minimalizuji už hodně dlouho. Z důvodů pro - konzumu, velmi promyšleného - u těch řetězců. Raději se seznámkem do kamenného obchodu a nakoupit méně. I když pak člověk často skončí ve večerce u Vietnamce... Lokální farmáři samozřejmě, čím kratší transport pro zboží, tím lépe. Bohužel jsou často předražení, tady u nás. Sýr báječný, ale cena za jakou by doma neprodali. Takže další bojkot...?
Vím, že mnozí a možná všichni farmáři jezdí do Hlavního Města inkasovat ty protivné pražáky, řečeno natvrdo. Sleduji jeden trh v pěkné čtvrti, nechutné.
Oni to lidi tak úplně snadno za draho nekoupí. Opravdu bohatých je prý asi 5%. Ostatní drtí činže a pod. Farmář si zboží raději odveze a prodá na malém městě levněji (asi, to nevím). Ta vy...nost mi vadí, hlavně že se všichni různí hrnou do Hlavního Města pracovat...
Já bych nastartoval traktor a jel blokovat magistrálu do Prahy.Za něco ty dotace utratit musím.Tentokrát za naftu.Potom budu prodávat dráž mrkev,brambory ...
Zdravím, je potřeba kupovat jen to co nutně potřebuji a zbytek tam nechat, ideálně si vždy zajít na informace a říci: To máslo za 80,-Kč si strčte do špic a podobně. Stejně jak někdo začne šmelit balení a kvalitu, tak ihned zasypat infolinku nebo infomail výrobce -> chceme zpět svůj produkt!
za ceny prodávaného zboží asi tak může zaměstnanec na informacích.
Kde je odd.informací v Bille,Lídlu,Albertu...?
Ti zaměstnanci v skoro minimální mzdě za to ani nemůžou.
Existují, ALE - Kniha přání a stížností není dána jako povinnost žádným právním předpisem, ale každý podnik, obchod, obchodní řetězec si může třeba vnitřním předpisem podniku tuto knihu zřídit. Kniha přání a stížností může mít formu knižní vazby, nebo schránky či prostřednictvím internetu "tzv. elektronická kniha přání a stížností".viz.net
trtr: když už jsi aktivní,tak máš jen označení žlutou rukávovou páskou s modrým textem PS-VB nebo snad i odznak Sb.?
Místní řetězce od nás posílají domů miliardy ze zisků a budou odtud utíkat? No ale nikdo je tu nedrží, pokud se přeci jen někdo rozhodne odejít, nemyslím, že by v Česku vypukl hladomor.
BTW, kam myslíte by se asi přesouvaly? Všude kde je koupěchtivé a solventní obyvatelstvo, tak už jsou, možná v Bangladéši by se ještě místo našlo.
No... já zřejmě bojkotuji už nějaký rok, vzhledem k tomu, že 95% nákupů provádím v rámci jednoho řetězce...
Zdravím, já už více než deset let codím nakupovat stylem vytipováním položek. Časově je to hrůza, ale na nákupu to hodí klidně 2-3 stovky. Průměrný nákup z poslední doby cca 9-10 stovek á jednou týdně (převážně sobota od 11-12:00 hod).
Je nějaká strategie, co prvně cenově "zachránit"? Myslím třeba pečivo, mléko a ostatní mléčné výrobky,...
U mně je to seznámek položek z domova a potom pochodové cvičení: Tu je levné dobré máslo, tam mléko, tam zelenina a ovoce. Tam vždy čerstvá krůtí srdce. Nerozlišuji kamenný obchod/řetězec. Ale v globále řetězce raději spíš vynechávám.
Je to celkem účinná šetřící strategie. A výborné obědy někde levné vypátrat nebo i předplatit, pokud neumíte či nechcete vařit.
Tohle je na nic, jeden má volněji a další zase větší frmol, pak se to vymění. Výsledek nula, akorát prodavačky budou mít týden klídek ale ostatní týdny zase víc práce.
Bojkotuju konkrétní věci a je jedno kde, buď se mi nelíbí kvalita, místo výroby nebo cena. Např. Plzeň za 35 ať si nechaj, tu koupim za euro v Rakousku/Německu, ve slevě i za 0,8. Cokoliv od Mondelez - za piškoty přesunutý do Polska s jinou recepturou, Tatranky taky, Kofila modrej černoušek, Milka zmenšená a z náhražek (nejen v ČR ta Polská ale už i v dojčlandu!), Kolaloka s glukózovým sirupem místo cukru, chleba z šumáku místo kvásku...
Zdravím, zkuste napsat výrobcům na infomail či zavolat na infolinku, ono je to přestane bavit, když budou všude stížnosti, nespokojený zákazník a možná i absence kupní síly. Mávnutím rukou opravdu nic nespravíme.
Stačí když to neprodaj.. Info prodejci proč by bylo vhodný, ale v ČR je to ztráta času - češi jsou z 90% ovce, jen držkujou a stejně to koupí, pár dopisů výrobce/prodejce jen pobaví a hodí to do koše (on moc dobře ví jak moc to je kvalitní, kolik stojí výroba a za kolik se prodává a že změna kvality a ceny se mu nevyplatí.
Jedno z mála kdy trh zafungoval byly buřty, kdy místo nedávný růžový pěny je to teď aspoň trochu z masa.
No, jenže pro ty párky/buřty byla nevole kupujících jen částečně, spíše to zohrábla ČOI atd. Třeba já u jogurtu najdu Made in Poland a s hlasitým fuj vracím zpět a máte vidět, jak to chvíli funguje a nikdo to nebere!
Motáte dohromady dvě věci. Nekvalitní potraviny či konkrétní předražená věc je jiný případ, tam asi opravdu postačí je nekupovat. Důvodem bojkotu je maržová politika řetězců, a to se týká všeho zboží. Současné marže jsou tak vysoké, že supermarket může dát akční zboží se slevou 30% aniž by prodělal.
Pravda, ale já to rozlišuji. Třeba Hradecké tyčinky, normální cena v Kaufu je asi 28-29 Kč, v akci za 15-16Kč, ale nákupka je třeba 8-10 Kč? Tatranka Opavia (mimochodem hnus) dříve do 10Kč, dnes i přes přes 15Kč, v akci asi nejlépe 8Kč, ale nákup je max do 5Kč. Takže přirážka na cukrovinky a slané je minimálně 60%, ale často i 120% i více.
Jenže oni nechápou, že ten výrobce prostě to po dohodě s řetězcem dá tomu řetězci levněji pro tu danou akci letakovou...
Tyhle bojkotujeři nejspíš ani vůbec netuší, jak tenhle business vlastně funguje ! Hrdinové!
Jediný, jak můžete ovlivnit ceny je, že to podstatná část zákazníků třeba 40%, prostě nebude dlouhodobě nakupovat za určitou překročenou cenu!
Jenže, podle mého názoru, 50% zákazníků házíš do košíku zboží a vůbec neřeší cenu! Je dle mého názoru ty potraviny jsou zkrátka vzhledem k současnému průměrné mu příjmu, příliš levné! Druhá věci je, kolik zůstane výrobci a kolik zůstane prodejci.
Jakože dodavatel dodá řetězci zboží s tak velkou slevou, že market může být o 30% levnější při zachování marže? Vy jste spadl z višně nebo uklouzl na ledu?
Orion: Přesně tak, klidně i s 60% slevou! Jsi spadnul ty. To si myslíš že tyhle takové akce nejsou ve spolupráci s dodavateli?!
A to se tady tváříš že snad děláš v soukromé sféře a nemáš šajnu o ničem - jak tento svět funguje
Tak to už chápu proč pak spousta balíků vykřikuje U Michael Jílkové o tom, že někdo by měl nastavit ceny
Pravda je někde na středu, ano, vyjednají, spíše vyfňukají cenu jen o málo vyšší než je výrobní, ale koupí už třeba 2-3 akce předem a akce pak ladí dle zásob a kupní síly. Nákupní cena se pak moc ale nemění. Takže uzavřu obchod třeba na 2-3 měsíce s tím, že jogurt budou vozit na paletách 2x týdně za cenu 5,-Kč a já to pak budu za 10Kč v akci prodávat, jinak třeba za 18Kč. Určitě to nní stylem, přístí týden budeme dělat akci, chci tyto jogurty a tyto ne -> taková nastabilita odběru je výrobci IMHO nahouby a cenu nedá - řeší se delší časový horizont.
Takže ANO, bojkot řetězec poškodí. Proč myslíte, že se někdy akce povede a na krámě nic není a jindy to tam straší ještě další týden? Prostě množství je nasmlouvané předem a cena taky a ukaž co umíš.
Co to jsou ty nekalé obchodní praktiky - KONKRÉTNĚ?
Jestli někdo provozuje nekalé obchodní praktiky, tak u něj nebudu nakupovat vůbec a ne jenom jeden týden co to je za výsměch
Češi jsou neobyčejně hloupý národ. Den nebo týden vůbec nikoho nevytrhne!
Začněte si pěstovat brambory, mrkev, zeleninu, maso chovat
Ty seš toho důkazem, místo abys odpověděl na otázku - tady začneš urážet.
Podle mého názoru žádný obchodní řetězec si nemůže dlouhodobě dovolit "nekalé obchodní praktiky", protože by dostal obrovské pokuty od regulátora. No ty budeš asi jeden z těch, co brečí že je někde draze a půjdeš do stávky že? Ok.
No taky pozoruju zdržení, Romadur jsem kupoval za 19 90 a teďka už stojí v akci 23.90
Je to úplně hrozný! A maso co stávalo 90 tak včera 114! Šílený a úplně likvidační )0
Božínku vali, nikdo vás přece do ničeho nenutí. Tahle akce je určena těm, kteří si myslí, že místní řetězce to s maržemi přehánějí a chtějí dát na jevo svoji nelibost. Pro mě potraviny nejsou zásadní položkou ve výdajích, částečně i tím, že nekupuju kraviny, nicméně již z principu se zúčastním, protože se mi nelíbí, že to co si doma v Německu (či jinde na západ) vůči spotřebiteli nedovolí, tak tady nás považuje (možná částečně oprávněně, jak jste zmínil) za hloupé oslíčky.
Vám nic nechybí, nechcete kvalitu, lepší cenu, návrat tradice a cechovních norem a ne jen "regionální potravina" dle receptury ala Brusel?
trtr: Vážně si myslíte, že když na týden místo do Penny půjdete do Lidlu, tak začnou všichni prodejci dbát na snížení svých marží a rozkáží výrobcům, aby začali produkovat ty nejkvalitnější potraviny za stejné ceny?
samurraj: Pokud chce někdo někde začít, tak musí začít sám u sebe. A když vidím, jak se lidé u akcí rvou o vozíky, jak čekají na sedmou nastartovaní před vchodem, jak rvou do košíků před svátky první poslední, jako kdyby měli prasknout, tak si nemyslím, že taková akce bude mít nějaký větší dopad. Dokud lidé budou jen remcat nad kvalitou, ale stejně půjdou a koupí si to, protože je to levné a dokud budou kupovat tuny zbytečných potravit a prefabrikátů a tolerovat uměle nastavované ceny a akce, tak se nic nezmění.
Noxi - to máš samozřejmě pravdu. Mě třeba akce nechávají naprosto klidným. Abych se někde rval s lidma o žrádlo, to by mě ani nenapadlo. Jinak maso pokud musíme, kupujeme zásadně u místních řezníků, hovězí máme domácí. Pro mouku jezdíme do mlýna kde mají přímo obchod. Je to sice o něco dražší ale kvalitativně mnohem lepší a hlavně čerstvé. Přes léto si ovoce a zeleninu vypěstujeme sami (brambory, česnek, cibuli, rajčata, papriky, okurky atd.) samozřejmě všechno úplně ne, něco kupujeme. Slepice máme také vlastní, takže vejce domácí. Co bych u nás ještě vylepšil a k čemu se snažím dokopat rodinu je, chodit kupovat potraviny na trh, místo do Lidlů, Kauflandů a Penny marketů. Samozřejmě tak chodíme také, tak jako všichni, ale hodně věcí bereme mimo řetězce. To samé, když chci nějaké nářadí do dílny, raději zajdu do města do kovomatu nebo železářství, místo abych si to koupil v Bauhausu a podporoval tak zbytečně cizáky. Máte pravdu v tom, že je to boj s větrnými mlýny, když člověk vidí ty hejna lidí, kteří koukají jen na cenu.(Já zásadně nejlevnější šunty nekupuji, to radši nic), ale člověk má ze sebe alespoň dobrý pocit, že podpořil místní prodejce a ne cizáky, jak říkám, někde se začít musí a to především u sebe.
Hurá zítra do Lidlu: Hame pomazánky,mléko,sýr...Namažu kolečka u chodítka a jedu-na bojkot s*ru
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.