Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám strach o svoji práci

Od: elias odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

Dostal jsem se v práci do situace, kde by mě měla na mojí pozici nahradit paní, která se vrací z mateřské dovolené.

Po delší době jsem se dostal do práce, která mě baví, nechodím do práce nerad, mám v kanceláři super kolektiv a v březnu to bude dva roky, co budu svoji práci vykonávat. Aktuálně mám smlouvu na dobu neurčitou. Hezký plat a jsem velice spokojený a zatím nemám ambice stoupat výš.

Naše nová nadřízená ovšem zjistila, že mám vystudované strojírenství – technický obor a snažila/snaží se mě přetáhnout do jiného oddělení v našem týmu. Ve strojírenství jsem dělal, ale nikdy jsem se tam nenašel a práce v technické oboru mě nebavila.

V letě by se měla do firmy vrátit, po 5-6 letech mateřské paní, která byla na teto pozici. (přede mnou tuto pozici dělali ještě jiní) Vedoucí mi to sdělila s informací, že jí toto místo musí dát, protože nic jiného ta paní neumí. Řekla mi i, že by mě mohla vyhodit za nadbytečnost, ale to nechce. Zas mi tak předhazuje práci v technickém oddělení. Nebyl jsem přjat jako náhrada!

Já bych samozřejmě rád na pozici zůstal. Jsem ochotný ke kompromisům. Kdy bych si ponechal část aktuální práce a část bych dělal tu technickou činnost. Zkrátka bych se chtěl rozumně domluvit aby byly obě strany spokojeny.

Vedoucí je ale dost speciální. Většinou si všechno vydobije, spousta věcí jde podle toho jak si umane a mám pocit, že by mě spíš vyhodila za nadbytečnost, než aby se se mnou nějak rozumně domluvila na nějakém kompromisu.

Brzy to s ní budu řešit, tak přemýšlím jak to pojmu a jak se s takový člověkem budu vůbec domlouvat.

Máte někdo zkušenosti s takovou situací? Jak byste ji řešili vy?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujerbratr
hodnocení

2x

No základ,jestli jsem blbě nečetl, tak především záleží kolik ti je let, jak jseš pro firmu nepostradatelný.(Asi ano, pokud

přemýšlejí tě propustit pro nadbytečnost). Další aspekt je popřemýšlet co s tebou bude dál (to si musíš bhž rozmyslet sám)

my tě neznáme, tak ti ani nemůžeme konkrétně pomoci. Nadřízený má vždy pravdu, a jestli si ve vedení firmy obhájí

nadbytečnost - pak máš smůlu. Ale zase pokud ti dá fa paragraf za nadbytečnost, myslím, že by na stejnou pozici

neměla přijmout nikoho jiného... V r.89 jsem dělal závodního energetika - také se mně to líbilo. Partu elektrikářů

pod sebou. Začlo se s propouštěním- no to je dobrý- v závodě nikdo jiný nemá kvalifikaci a zkušenosti, takže mě nemů-

žou "vyhodit" (kdo jiný by to dělal?). CHYBA - letěl jsem jako jeden z prvních. Tenkrát ještě bez odchodného...

Vysvětlení? Celkem jednoduché . Byl v likvidaci i podnik (pod něj závod spadal) no aa? Jeden z podnikových energetiků

měl manželku MuDr, ke které pan ředitel závodu patřil bydlištěm. Stačí? Do měsíce jsem letěl!

hodnocení

0x

S tím nic moc nezmůžete. Do léta je ještě čas, tak se zkuste podívat po podobné pozici někde jinde a nechte si vyplatit odstupné. Hlavní je, že jste zjistil, co Vás baví. Kolektiv snad bude dobrý i jinde, pokud je opravdu tak skvělý, tak se s těmi lidmi budete stýkat dát i mimo práci. Kompromis zkuste navrhnout, ale z popisu vedoucí to asi nedopadne.

asd1
hodnocení

0x

Tady neni co řešit, buď přijmeš nabídku na jinou pozici nebo dostaneš výpověď pro nadbytečnost.

Pokud chceš něco řešit, tak s tou paní - a) otěhotní a nová mateřská, b) seženeš jí jiný místo který by jí vyhovovalo (což asi neprojde)

ltz
hodnocení

0x
Určitě jste počítal, že se paní z mateřské jednou vrátí na své místo. Teď buďte rád, že vás nepropustili, dokonce nabídli jiné místo. Vlastně se k vám dobře zachovali. Máte možnost zůstat v podniku, kde už máte své známé kolegy, i když na jiném pracovišti. Můžete to nové místo zkusit, pak uvidíte. A třeba bude i naděje, že se i stane, že ta paní odejde a vy se vrátíte zpátky.

smode2
hodnocení

0x

Zaměstnavatel na vás zkouší typické neférové nátlakové praktiky. Zde jde o jediné: jste-li pro něj nepostradatelný (což není nikdy jisté, neboť na vás i tak může zkoušet cokoliv. Jste-li nepostradatelný musíte vědět jedině vy sám). Pokud odejdete ze své pozice a jemu to způsobí nemalé problémy, máte možnost zůstat na svém místě. Zároveň si připravte nabídku od jiného zaměstnavatele (skutečnou), kde vám za stejnou práci nabízejí lepší mzdu a pokud váš současný zaměstnavatel nesplní vaše požadavky, odcházíte. S největší pravděpodobností si vás tam i poté nechá. Pokud ne, odejděte. Nezůstávejte na "horší" pozici, neboť tak získáte nálepku "blbeček co si s ním můžeme dělat co chceme a všechno nám odkýve" - což je do budoucna velmi nevýhodná pozice.

Ovšem na druhou stranu, pokud děláte práci která je snadno nahraditelná a může za vás zaskočit kdejaký jouda, máte jedině 2 možnosti: buď odejít, nebo akceptovat jakékoliv změny. Platí právo silnějšího. Jak jsem již psal, doporučuji odchod.

asd1

Co je nefér na návratu z mateřské na původní místo? Má snad přesunout nebo vyhodit tu paní nebo místo obsadit dvouma lidma?

S paní nejspíš byla spokojenost, takže vydírání "buď mě tam necháte nebo zdrhnu hned" asi nezabere. Každý je nahraditelný, po takovém pokusu by letěl, o takový lidi bych zájem neměl. Především věděl že jde o záskok za mateřskou, těžko mohl počítat že tam bude furt a jeho snaha nepustit jí tam zpátky je vizitka "bezohledná svině myslící jen na svůj prospěch" Takže vyhazov. Stačilo by i pokud bych našel tenhle příspěvek.

Spíš je divný že dostal smlouvu na dobu neurčitou a ne jen do konce mateřský, tam udělal zaměstnavatel chybu a teď ho to nejspíš bude stát odstupný...

smode2

tazatel jasně uvádí: Nebyl jsem přjat jako náhrada!

Jde tedy jednoznačně o neférové nátlakové praktiky zaměstnavatele. Nejsou bohužel nezákonné, ale neetické jsou v každém případě. Chovat se jako ohebný proutek u zaměstnavatele zajistí jediné: nejpozději za pár let si z vás budou dělat klidně hadr na zem. Rád bych s vámi souhlasil, že žijeme v lízátkovém světě na žvýkačkové ulici kde se mají všichni rádi a respektují se:)tak tomu ovšem není

asd1

Jako náhrada přijat byl, jen mu to neřekli. Ale nevěřim že se během zkušební doby nedozvěděl že tam před ním byla paní která šla na mateřskou. Taky pochybuju že by nevěděl nevěděl že jí zaměstnavatel musí to místo podržet...

Jestli čekal že to vyhnije tak se holt spletl. Buď přijme jinou pozici nebo odejde jako nadbytečný s odstupným. Vyjednávání může zkusit, ale podle popisu bude poslán do háje, výběr dostal musí si vybrat.

smode2

Tazatel naprosto jasně napíše že nebyl přijat jako náhrada a vy si i přesto neustále jedete svoji vymyšlenou pohádku. Neuvěřitelné:)

Jinými slovy - podle vás tazatel LŽE*smich*

asd1

Spíš se nebaví se spolupracovníkama, je slepej, hluchej a že je náhrada zjistil až teď..

A sorry, jedna věc je ohejbat hřbet, a druhá ženský po návratu z mateřský to místo neuvolnit automaticky. Ano, bezohlednost a myslet jen na vlastní prospěch, to se tu rozmáhá jak rakovina. Pak to tu máme tak jak to máme, od vlády po poslední uklízečku. Schválně jestli by to tý paní řekl do očí, že její mateřskou má na háku a ať si jde dělat jinam.

km

to je nějaký institut "být přijat jako náhrada za MD"? děkuji

re4zon
Jestli ho prijali jako nahradu, nerekli mu to, dali mu smlouvu na neurcito a ted ho vyhodi pro nadbytecnost, tak to muze klidne dopadnout u soudu jako nezakonne propusteni.

oo
hodnocení

0x

Vedoucí určuje pravidla. Speciální seš asi ty když si myslíš, že vedoucí bude skákat jak ty pískáš...

Vedoucí je tam od toho, protože umí řešit věci, narozdíl od tebe, ty musíš a umíš asi jenom makat a dělat co ti řeknou.
Takže pokud nemáš nějakou speciální dovednost, jako třeba programátor, ajťák nebo člověk co umí komunikovat což asi určitě ne, tak doporučuji se moc nevzpouzet.

Menší mzdu než máš teď ti stejně dát nemůžou ne? Takže si můžeš jenom polepšit, Když to nepokazíš, buď ti zvednou mzdu na lepším místě, anebo dostaneš odstupný...

Ps: Anebo ještě možnost, že ta tvoje práce je dobrá Zašívárna a proto tam chceš zůstat, a paní vedoucí ji chce pro svojí známou, Je to možný?

hodnocení

0x
Pokud jste ještě trochu pohledný, tak tu paní vyhledejte pod záminkou, že byste s ní rád tuto problematiku vyřešil..Pak je to na vašem kouzlu osobnosti.. ;) Udělejte jí další dítě a máte o místo v kanclu zase na pár let vystaráno *houpy* *zdravi*

km
hodnocení

0x

pokud byste byl přijat primárně jako zastoupení za MD na tu konkrétní pozici, pravděpodobně by vám nedali smlouvu na neurčito. po návratu kolegyně z MD budete muset přijmou přeřazení, pokud neodporuje vaší smlouvě. v opačném případě se stanete nadbytečný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]