Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zákaz prodeje pyrotechniky 2025

Od: gigachad69 odpovědí: 39 změna:

Ahoj všichni,

chtěl bych se zeptat na váš názor ohledně novely zákona, která striktně omezuje používání pyrotechniky, a která už byla schválena. Zatím není jasné, jak to bude probíhat v praxi, ale pokud se to opravdu zavede, jak si myslíte, že na to lidé zareagují?

Osobně si myslím, že stát má z prodeje pyrotechniky určitě nemalé peníze, takže to může být krok s velkým dopadem, a o to víc mě zajímá váš pohled. Budou lidé takový zákaz respektovat, nebo si spíš najdou cesty, jak ho obejít, například nákupem nelegální pyrotechniky nebo dokonce její výrobou doma?

Mám trochu obavy, že pokud by se lidé uchýlili k domácí výrobě, mohlo by to vést k většímu riziku úrazů a nehod, což může být problém nejen pro ty, kdo ji vyrábějí, ale i pro jejich okolí. Myslíte si, že je to reálná hrozba, nebo se stát s takovým scénářem dokáže vypořádat?

Jaký máte na tohle všechno názor? Podporujete zákaz pyrotechniky, nebo si myslíte, že by měl stát hledat jiné řešení? Budu rád, když se podělíte o svůj pohled! Díky moc!

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

8x
Zrovna letos jeden hypermarket kam jezdím, školil zákazníky místním rozhlasem typu "letos zde zrušili prodej pyrotechniky, věříme že naše rozhodnutí chápete a máte stejný názor". Pyro jsem nekoupil nejméně 10 let, ale díky tomuto připomenutí, jsem hned doma udělal objednávku za několik tisíc. Mám toho připravenou plnou krabici:)
Aneb když mohou místní čoklové číhat za plotem na kolemjdoucího a v okamžiku kdy je dostatečně blízko na něj zaštěkat sílou 200 dB tak, že z toho málem dostane infarkt - a takhle to udělat bez problému 10x denně, tj. 3650x ročně - a zároveň tím neustálým tupým štěkáním obtěžovat všechny sousedy, mohu si já 1x ročně udělat ohňostroj. Ať se to komukoliv líbí nebo ne:)
borovice
Zajímavý názor.
Takže když mi něco vadí, mám také dělat něco, co vadí druhým. Jen na truc, nebo si to takhle ve své hlavě obhájím, že na to mám právo?
smode2

Ano, vadí. Avšak jsem tolerantní a chápu že jsou lidé, co mají psy rádi a tak to toleruji a nikomu jsem nikdy nic neřekl. Ovšem ta buzerace, která se od pejskařů a dalších chovatelů poslední roky vzdouvá, již překročila hranici slušnosti. Vaše představa, že jedna strana musí být 100% tolerantní a druhá nemusí tolerovat nic, je absolutně neakceptovatelná. Buď budou tolerantní obě strany, nebo také nehodlám dodržovat vůbec nic.

Navíc zapomínáte, že (zjevně i váš) nátlak vytváří pouze další protinátlak. Pyrotechnika se bude dát prodávat stejně (tak jako je to se zakázanými žárovkami, výbojkami a dalším sortimentem), jen se stane v mnoha ohledech pravděpodobně daleko nebezpečnější. Tak jako tak se bude používat častěji než teď a to tím častěji, čím častěji se bude zakazovat a čím častěji bude zmiňována její nebezpečnost a škodlivost. Stejně jako v Americe za časů prohibice, kdy začali chlastat i ti které by to původně vůbec nenapadlo.

borovice
Já na nikoho netlačím, jen se pozastavuji nad vaší logikou a snažím se porozumět.
Popravdě i já mám zhruba něco přes rok za souseda psa, co dělá přesně to samé. Vyjede, když jde kdokoliv okolo.
Ale určitě bych ho neuváděla jako důvod,proč dělám ohňostroj *nevi* (nebo bych si to tím neomlouvala). Tam nevidím souvislost.
To není boj mezi pejskaři a milovníky ohňostrojů, jak to vy prezentujete.
smode2
Chápu..koukněte ještě jednou a uvidíte: mým důvodem je sprostá snaha hypermarketů vychovávat svoje klienty. Pokud něco nechci prodávat, tak to prostě neprodávám a ne že si to takhle hloupě budu obhajovat. Psy zmiňuji proto, že dělají daleko větší bordel a hluk po celý rok a taky na ně nikdo nevede málem organizované útoky.
borovice
Noo...
Jestli je vaším důvodem k pořádání ohňostroje tlak hypermarketu, tak už nerozumím vůbec ničemu.
Buďto chci nový rok oslavit ohňostrojem (bez ohledu na ostatní) nebo se nechávám manipulovat... Ať už "reklamou" nebo osobní "pomstou".
Nebuďte srab a řekněte: chci ohňostroj. ;)
Bez zmiňování psů. Ono to totiž není jen o psech.
re4zon
Clovek musi byt notne omezeny, aby si myslel, ze si "obchodak neco obhajuje". Obchodak to nechtel prodavat, tak to neprodava a hlaseni je tam protoze se 100x za hodinu nekdo pta, zdrzuje zamestnance a rozciluje, kde je sakra ohnostroj. Hlaseni je proste levnejsi. A delat bum bum svetylka je diagnoza samo o sobe, delat to protoze na nej steka pes je navic i charakterni vada. Ale holt jsme primati, nekteri jen trochu vic.
smode2
A zbylo toho hodně, takže dneska bude taky bum bum:)
re4zon
Tak snad se zadari a bude o par prstiku min ;)
borovice
Jo jo, smode2: to je ten "jeden" ohňostroj ročně.Takže vlastně kecáte ve všem.
smode2
Až na to, že počet stále sedí. Prostě o tom kdo kdy bude dělat ohňostroj kluci nerozhodujete a ani vaše útoky na tom nic nezmění. Aneb jak se říká: se s tim SMIŘ:)

Ano

Tak u nás ve městě.
O pulnoci soukromý amatérský ohňostroj po celém městě.
Dnes 19,00 pořádalo obrovský ohňostroj město.
Není to trošku už šílené?
smode2
Asi jim zbyly zásoby:) šílené je to poměrně dost*smich*

Ano

Ne, vedení města se rozhodlo místo o půlnoci, ho odpálit až dnes večer.
Prý aby vynikl.*smich*

Ano

Oni to pořádají večer údajně proto, aby měly dětičky radost a nemusely mrznout o půlnoci v parku ;) Takové "vstřícné řešení" *zed*

borovice
Tak už tedy nebudu na nikoho útočit *zmateny*
Zákaz prodeje pyrotechniky 2025

kdosi
hodnocení

7x

Mnohem míň mi vadí ohňostroje (navíc jen párkrát do roka), než nevychovaní a otravní psi (co vyjí nesrovnatelně častěji a déle).

Co bude dál, zakážete houkat sanitkám?

hodnocení

6x

Ano

Zákaz používání pyrotechniky podporuji. Úplně. Jsem psomil a když vidím, jak se někteří hafíci trápí, je mi z toho smutno. Na co rámusit? Naše Betty kdysi v panice na Silvestra zdrhla a vrátila se za 2 dny. Ve špatném stavu. Proto jsem pro to, aby příchod Nového roku byl bez rámusu. Na co vyvádět? Ten nový další rok stejně přijde, ať chceme nebo ne, ať u toho rámusíme, nebo ho přijmeme za velebného ticha. Jen pár omezených si myslí, že u toho musí být randál. Lidi, není to pravda, vzpamatujte se.

Tak všem a hlavně zvířátkům přeji hezký a klidný vstup do roku 2025. Jaga.

gigachad69
hodnocení

Dobře, díky moc za váš názor.

A jste třeba i pro regulaci ostatních věco co škodí zvěři? Teď se nezastávám lidí co pouští ty výbušné blbosti, jen když už chceme chránit zvěř, je dle mě třeba bojovat na všech frontách, nemám pravdu?

Díky moc, také přeji hezký a klidný vstup do roku 2025!

hodnocení

2x

Ano

Definitívne áno, podľa mňa by to mali zakázať aj predávať, nie len používať - aj na Slovensku, aj kdekoľvek. Nechať mestá, ak chcú si spraviť mestský (aj to je podľa mňa blbina), ale pre bežný ľud nie. U nás v meste sme mávali veľký mestský, ktorý už pre "šetrenie" nejaký ten rok nie je, ale ľudia doslova vybombardujú s tým celé mesto, neskutočný hluk, smrad, dym, zvieratá na úteku, mnohé mŕtve, na druhý deň plné mesto bordelu a správy plné odtrhnutých prstov a kdejakých zranení, požiarov. Ak mi niekto povie nejaký jediný dôvod, prečo sa to vlastne robí, okrem toho že je to "sranda" (zrejme tak či tak len pred podgurážených), tak možno raz zmením názor, ale jak trápim ten svoj unavený mozog, tak sa snažím, na nič neprichádzam *poctar* Je to podivný zvyk, pár sekúnd pekných farieb a tvarov na obloche, a to je všetko. Ideme ďalej, žijeme ďalej, trápime sa ďalej *zdravi*

Každopádne si ale myslím, že áno, menej rozumovo zdatní ľudia si to budú kadejako vyrábať a kántriť seba aj svoje ratolesti a okolie, ale to je problém našich mozgov a charakterov, to sa nikdy nezmení, bez ohľadu čo zakážete.

hodnocení

2x

Ano

Poté, co jsem vyslechla různá líčení pracovníků ZZS doplněná fotkami z "místa činu", mám jasný názor. Dodávám, že se převážně jednalo o dospělé, u nichž by člověk předpokládal určitou úroveň když ne rozumu, tak aspoň pudu sebezáchovy - jenže "mě se to stát nemůže"... Bohužel může.

hook

Většina lidi jsou jednoduše hlu...

Ale jestli je potřeba regulovat zrovna pyrotechniku legislativou, no tak to už opravdu většina národa je dost nízko..,

trtr
hodnocení

2x
Zdravím, ano jsem pro zákaz, resp. zákaz konvenčních ohňostrojů. Existují typy, tzv. tichá pyrotechnika, bez zableskových složí. Takže pokud by pyrotechnika byla omezena na 31.12./1.1. + zbytek na ohlášku/schválení, samozřejmě tiché a přízemní efekty (vysolekotné efekty způsobují např. úhyn ptáků), tak by to mohlo projít.
Druhá věc je, že pokud je riziko terorismu, někde blízko zuří válka, tak to může být lidem obzvláště na obtíž.

hodnocení

2x

Ano

Tohle je podle mne budoucnost... bez nepořádku, bez hluku a s obrázky, které žádný ohňostroj nedokáže.

trtr
Pravda, light show, laser show nebo drony. Palec hore.
007cz
Hezké, kde se dá koupit, u Vietnamce?
trtr
Sapa má všechno, co nemá to dovezou!
hook

Jo a pak někteří rozumného si to pletou s UFO

007cz
hodnocení

1x
Také mi vadí když při odpalování ohňostroje šlápnu do psího ho.na.

hodnocení

1x

Ano

Můj pes se už několik.ik hodin třese v koupelně, snad bych pochopila ohňostroje, ale petardy bych fakt zakázala. U nás na sídlišti si dnes připadám jak na střelnici,

trtr
Jo, petardy (bez efektu, pouze rána) jsou na houby, ale smradi je mají rádi. Rvou to do popelnic, košů, schránek a občas i kanálů. Sranda je, když je tam trochu plynu, to jim pak řekl klidně může urvat hlavu *cert*. Jinak škoda, že pro pejska nemáte prášek.
Už vůbec neplatí nepsané pravidlo, že ohňostroj jen 31/1 a vždy nejdříve od 18:00 kvůli venčení. Pravda, taky jsem občas něco prásknul, ale vždy jsem to dělal, až byla "zvěř" doma a de facto jsme se střídali se sousedy, takže stačilo mít jen pár věcí a pokud možno tichých a spíše barevných. Pamatuji ještě firmu Skutka, tam se dalo vybrat - třeba svíce, jen svetličky, poté třeba od Kláska pěkná fontána/dlouhé prskavky a stačí(jen pro radost). Žádná kanonáda jak z raketometů. Postupně jsme zrušili vše, občas malí chtějí vidět prskavky.

hodnocení

0x

Ano

Ano! Nepodařilo se mi (asi) klikout v anketě.

Už jsem to napravila a klikla ano.

hook

No vzhledem k tomu že si máš odpalovat na svým pozemku a tam toho čokla můžeš pustit leda tak svýho, tak je to docela absurdní příklad, mě spíš štve, že šlápnul do hovna na svým neoploceným pozemku když žádnýho psa nemám, takže jak se mám zbavit pejskařů já?

Mám tam nalíčit nějaké nástrahy? Tohle je problém, kde jaký blb si myslí, že je správné vykřikovat a regulovat, ale aby respektoval soukromé vlastnictví, nelezl na soukromé pozemky nebo tam NEvenčil psa, to už ho ani nenapadne...

Takže s tebou souhlasím v tom, že je to tzv. pejskaři co nemají rádi ohňostroje, by si měli nejdříve hlídat svoje povinnosti a respektovat ostatní.

Nabubřelost a arogance nesouvisí s tím jestli jsem pyro nebo pejskař

hodnocení

0x
ANO ale za určitých omezeníKdyž se zakáže "zábavná" pyrotechnika, tak se bude různě pokoutně a podomácku tato vyrábnět a tím násobně pak vzroste počet úrazů vzniklých použitím takových věcí! Jinak pokud by se zejména u některých prodejců dodržoval prodej dle tříd, osobně bych povolil pouze a jen 1.třídy a to osobám starším 15-16 let . Ony by pak by dost odpadli i úrazy z nevhodného použití zábavné pyrotechniky! Jinak dokud jsem byl v aktivní službě , tak jsem měl oprávnění vyučovat,provádět a řídit trhací prace= pracovat s trhavinami a velmi dobře vím co různé třaskaviny umí. Spolužák ze ZDŠ přišel o malík a malíkovou hranu dlaně, když mu v rukou explodovala pokoutně vyrobená třaskavina. O víc let později jsem pak vezl do nemocnice jednoho ... jemuž vybuchla v ruce "jen výbuška" (lidově dělobuch) , imitační prostředek, zde pro změnu ještě větší hloupost neboť porušil vše co při práci s tím šlo porušit! Přišel o ruku od zápěstí protože to by nedyl do kupy ani "primář Sova".Nyní k problému-"petardy a gaučáci"- k tomuto jen jedno povolit výhradně jen v určité data a čas a na předem určenýchmístech -okraje sídlišť obcí... PS už jsem taky v minulosti viděl blba , který takového vystrašeného "gaučáka táhnul v ten největší rumrajch a prá dnů na to pak nadával že psi z toho mají stres!

Tak to přesně je. Jakmile se něco úplně zakáže, tak to budou lidi dělat doma pokoutně, nebo všelijak pašovat. Jak známo, cesta do pekla je dlážděná nejlepšími úmysly. Al Capone by mohl vyprávět.

V osmdesátých letech když nic takového nebylo se sháněl hypermangan, hliníkový prášek a podobný věci a míchaly se doma různé směsi podle "zaručených"receptů, naštěstí to kamarád odnesl jen pěti stehy v obličeji. Od té doby jsem s tím skončil a nekupuji nic. Bohatě mi stačí co bordelu vyprodukují jiní.

Ale ani prodávaný rachejtle nejsou zárukou bezpečného použití. Nedávno byl v Hydeparku na ČT 24 chirurg ruky doktor Radek Kebrle a vypravoval kromě jiného o osmnácti silvestrovských službách v nemocnici ve Vysokém nad Jizerou. Byly to nepěkný fotky.

ceskatelevize.cz/...

Jen malé doplnění po včerejšku, zase byla palba o dost menší než loni. Prostě posledních pár let je klesající úroveň. Alespoň tedy u nás na Vajgaru (ne na rybníku ale na sídlišti !)

mj
hodnocení

0x
Ano, naprosto souhlasím. Jsem rád, že společnost se alespoň v určitých věcech posouvá správným směrem. Ještě před pár lety, hlavně v 90. letech a po přelomu tisíciletí, byla pyrotechnika nedílnou součástí, obrovský rámus se ozýval celý prosinec už ode dne,kdy chodili čerti a vrcholilo to silvestrovským šílenstvím. Ráno 1.1. byl pak v ulicích šílený bordel a odpad. Poslední roky tato zábava zvolna upadá a přispělo k tomu i období let 2020 až 2022, kdy bylo vše zakázáno. Další dobrá věc v tomto je, že mládež o to ztrácí zájem, neboť dříve v době bez mobilů a internetu tohle patřilo mezi hlavní zábavu mládeže. Dále oproti minulosti už se to téměř nikde masově neprodává, kdysi to bylo úplně všude. Nikomu neberu názor, ale osobně jsem velice rád, že doby masového užívání pyrotechniky zvolna končí. Už od toho naštěstí ustupují i města, mnohde je pouze tichý ohňostroj či novoroční vycházky atd. A nesouhlasím s názory o tom, že to lidé budou vyrábět doma, možná někteří ano, ale většinu už to opravdu vůbec nezajímá a postupným vývojem toho bude čím dál méně.

km
hodnocení

0x
Jsem pro uplny zakaz. Pokud by existovala pyro co nehluci, nesmrdi, netrha prsty a nezapaluje byty, a nedela celkove bordel, tak tu bych asi povolil. Asi by mi taky nevadily "oficialni" ohnostroje treba 2x rocne.
Nejsem pejskar, ale nemam rad zabavu typu jeden se bavi a stovka jinych to musi strpet.
Jsem rad, ze letos to bylo z tema ranama slabsi.

makk
hodnocení

0x

Stačil by rozum a kázeň a nic by se nemuselo zakazovat, ale jelikož výše uvedeným disponuje jen málokdo, tak je zákaz prodeje jediným řešením.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]