Zdravím, chtěl bych se zeptat, co říkáte na "moderní" trend firem. Firma vypíše volná místa, ale ve skutečnosti si dělá z lidí dobrý den, protože daná místa jsou třeba celý rok neobsazená. Takto to chodí v nejednom závodě v mém okolí. Nechce se mi věřit, že by za celou dobu nebyl ani jeden uchazeč. Čerpá firma tímto přístupem nějaké finance, jakože hledá lidi, ale ve skutečnosti nikoho nechce?
Určitě dost záleží na tom, o jakou pozici jde. Pokud jde o nějakého ,,operátora výroby čti pomocného dělníka, tak ano, těch se hlásí hodně. Tím pádem firma může přebírat uchazeče dle libosti. Ale zcela jiná situace je u odborných profesí, tam naopak firmy často dlouho marně shání někoho, kdo by byl dobrý v oboru a tudíž použitelný.
smode2
Tak jako tak platí pravidlo, že firma vždy a za všech okolností hledá z uchazečů takového, který je ochoten pracovat co nejvíce a zároveň za to akceptovat jako protihodnotu (peníze) co nejméně.
No, taky mě to napadlo, že to bude třeba jen test, jak si firma stojí + ten tlak na zaměstnance je fakt. Každopádně ta inzerce něco stojí, čas uchazečů taky není zadarmo,... No já bych je v inzertních portálech vyškrtnul.
kdosi
Tak je vyškrtněte
Klidně na všech svých portálech
trtr
Tak obrazně řečeno. Ale opravdu jsou tu hrozní exoti. Jedno výběrové řízení bylo stylem cca 50 zájemců a nakonec vyhověl trochu ani jeden.
Firma většinou skutečně někoho hledá. A to jehlu v kupce sena. Tedy zaměstnance, který bude natolik výkonný, vzdělaný, spolehlivý, pracovitý a zároveň hloupý, že bude dělat to stejné, co jeho kolegové ve firmě již pracující, ale k tomu ještě nejméně o 20% práce navíc (jiné či stejné) a za nejméně 20% nižší mzdu. Dlouhodobé výzkumy dokazují, že takové zaměstnance lze najít. Je to běh na dlouhou trať, ale lze to. Snem každého zaměstnavatele je mít tyto typy pracovníků jako všechny zaměstnance. Což je však nemožné a je to jen úvaha teoretická (ti současní, zejména lépe kvalifikovaní, přicházejí časem na to že jsou za blbce a získávají s delší praxí lepší nabídky, méně kvalifikovaní mohou mít fluktuaci ještě větší - pokud nejsou dostatečně zpracováni faktorem strachu atd.).
Tak jako tak se firmám hledání těchto jehel v kupce sena vyplatí i přesto, že na tuto činnost běžně najímají sílu navíc - ve větších firmách se těmto darmožroutům říká personalistky.
Zdravím, díky za reakce. Většinou to jsou manažerské pozice, dělníci taky, ale v menším. Nechce se mi věřit, že by se nikdo nenašel, případně někdo by alespoň částečně nevyhovoval. Každopádně souhlasím, že většinou se hledá "blbec", který bude dělat za méně práci třeba za 2-3 lidi. Fabriky jsou to celkem Profláknuté, tak možná je i záměrně lidé přehlíží.
smode2
Běžná dnešní situace: zaměstnavatel: Paní redaktorko, to je hrůza! Vůbec nejsou lidi! redaktorka: a jakou nabízíte mzdu? z: Odpovídající. r: Kolik je to přesně peněz? z: Devatenáct tisíc...ale mají k tomu zdarma telefon a vodu! r: To je strašný, to přece nikoho nemůžete najít, ne? z: Vždyť říkám, hrůza! Vůbec nejsou lidi!
trtr
No tak, pozice jsou to kolikrát 30-40t Kč +. No už mám taky vyzkoušeno, na začátku pomocníček, pak jsem řídil půl firmy a peníze pořád stejný, nakonec jsem se ptal, jestli je normální dělat práci za x lidí a brát nula nula prd, prý jo a navíc jsem se, dozvěděl, že nejsem potřeba, tak jsem šel sám od sebe. Co vím, plácají se tam doteď, nic nefunguje, na mou práci mají snad dva-tři chudáky stejně to nefunguje tak, jak by mělo. Hlavně, že PŘ je spokojenej, zákazníci chodí jinam,..a potenciál firmy na nule
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.