Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Štědrovečerní polévka

Od: babkazov® odpovědí: 14 změna:
avatar babkazov

Jakou polévku míváte na Štědrý večer? A jak ji vaříte? ;) Já miluji rybí. Z hlav a vnitřností. Se zeleninou, s kousky vnitřností, jikry, mlíčí, se zásmažkou na másle, zelenou petržilkou a s krutonky z rohlíků.

Chvála polévkám. Jsou podceňované, ale nesmírně zdravé. Doplňují zanedbaný pitný reřim, jsou plné vitamínů a nerostů, vyluhují se ze zeleniny a z masa. ;) Také je důležité, že když sedáme ke stolu hladní, hlad zaženeme hltavě hlavním jídlem. Když však sníme teplou poléku, největší hlad polévkou zaženeme, zklidníme se, trávení prohřejeme a pak už si hlavní jídlo vychutnáme, jak si zalouží.

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

6x
avatar babajaga

Manžel nebyl polévkový, nevařila jsem tedy žádnou. Jen kuřecí řízek a salát /on/, kapříka já.

Rybí polévku jsem zkoušela od dvou žen nezávisle na sobě ochutnat, obě kuchařky byly vynikající, čistotné, přesto jsem rybí polévce nikdy nepřišla na chuť. Cítila jsem tu rybinu.

Zeť zase musí mít na Štědrý večer vinnou klobásu. A hrachovou polévku. Na Nový rok čočkovou. Každý má rád něco jiného.

Jeden příbuzný MUSÍ na rozkaz manželky jíst rybí polévku. Strašně ji nerad, jí ji s odporem. Ale protože se nechce na Štědrý den pohádat, tak se překoná a sní to. Já bych se snad radši pohádala. Ale nesnědla. :-D Jaga.

liska5

Když je rybí polévka z kapřích vnitřností cítit příliš rybinou, pak zřejmě ryba nebo ony drůbky nebyly čerstvé. Chuť se zhorší, když se do polévky dostane rybí krev /to černé pod páteří/ či srdíčko /hned za hlavou/, které jsou hořké. Ty se mají předem odstranit, vyškrábnout. Někdy naopak není ryba v polévce vůbec cítit, neb je jí tam málo a polévka je pak příliš jalová. Tam bych vmíchala trochu sardelové pasty.

hodnocení

Zvláštní rybí silná vůně a někdy i bahenní aroma je u starých, velkých ryb. Nebo ze zanedbaného rybníka a krátkého pobytu ryb v čisté vodě, aby se vyčistily. To dělávají rybáři, hned po výlovu rybníka. ;) Náš tata říkal: "Když ti vadí, že ryba voní rybou, kup si sýr! "

liska5

Možné to bude, jen já nikdy takovou letitou rybu nejedla. Možná by pomohlo nechat filátka z ní přes noc v ledně v mléce a pak ji ještě ocitronovat.

 

hodnocení

5x
avatar juraja

Jako celoživotní rybář tak rybu (kapra) ani cítit:-D

Takže hrachovka ale recept nevím, to je tajemství mé manželky.*mnam*

Juraji, rybář nejsem, ale ryby všeho druhu miluju jako kočka. Až něco chytíte, vše s radostí beru a revanšuju se na oplátku něčím, co máte rád zase Vy. Co třeba takové švestkové balené buchtičky? Hlavně, abych pro tu rybu nemusela jet přes celou republiku. Nejvíc bych uvítala, kdybyste chytal na středním toku Labe. Ale to už chci asi moc, co?

Hezké Vánoce přeje Jaga.

Paní Jago vám též Krásné prožití svátků vánočního.
Bohužel, Labe je kousek z ruky.
Já Severní Morava "Karviná":-D

 

hodnocení

5x
avatar aja1946

Od mládí jen rybí. A i když jsem uz leta sama, vařím si ji taky.

 

hodnocení

4x

Ja si robievam šošovicovú (čočkovú) - šošovica, zemiaky, koreňová zelenina, cesnak, mäsová zložka (niekedy sme si dávali párky, inokedy klobásku, alebo kúsok údeného), koreniny. Sýta, chutná, pre mňa najlepšia :) Ostatní členovia rodiny klasickú z kyslej kapusty, ale to ja neznesiem - keď som bola malá, doslova ma do nej nútili, a tak ju teraz neznesiem ani cítiť, čo je škoda :(

 

hodnocení

3x
avatar gotrekzagary

K večeři žádnou. K obědu tzv. "voděnu".

Několik krajíců chleba nakrájet na kostky (tak 2x2 cm), rozmačkaný česnek, sůl, pepř, majoránku, kmín, syrové vejce. To vše do mísy a pak zalít horkou vodou. Na talíř se pak obvykle servíruje tak, že se do něj dá lžíce či dvě mačkaných brambor (druhý chod štědrovečerního oběda - brambory s mlékem) a k těm se přidá hotová polévka. Někdo ji jí bez brambor.

hodnocení

Tu voďanku miluji dodnes, když se odněkud vracím prochladlá. Haviř, sryk Durčak ji snídal celý život a pak šel farat. Se lžící sádla. Bez vejce.

 

fram
hodnocení

3x

Samozřejmě rybí, z kapřích hlav. S divokým kořením vařenou (tymián, babkový list pepř kuličky...) a místo cibule na kroužky pórek. Hlavy se oberou. Přpadně zbylé brambory vařené.

 

hodnocení

2x
avatar chlochydess
My jïme kapustnicu a těším se na ni celý rok. Je v ní zelí, houby, klobása (ač nerad, jednou za rok uzeninu sním) a to je vše :)

 

nov
hodnocení

2x

Dříve pro rodinu rybí, kterou jsem ale nikdy nejedla.

Nyní buď hrachovou nebo celerovou s na másle osmaženými krutony z rohlíku.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]