Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bude mi 18 a od pěti let do dvanácti jsem hrála na klavír ve ZUŠce. Bohužel jsem ale přestala a teď mě to hrozně mrzí. Zkouším si hrát sama pro sebe, né že by to bylo úplně hrozný, ale už to není ono. Hrála jsem totiž docela dobře a teď už to nemám v prstech. Prsty se mi samy klepou a jakoby v křeči (jen obrazně) sami skáčou tam, kam nemají. Zajímalo by mě, jestli když začnu opravdu pravidelně hrát, tak mi to zase půjde a budu umět hrát. Bohužel nemám čas, abych chodila k někomu na klavír, takže se o to budu muset pokoušet sama. Vím, že by to bylo s učitelem určitě lepší, ale já opravdu nemám čas a taky to přece jenom něco stojí a to si já sama dovolit nemůžu. Děkuju za názory
Ale jo, snad se to podaří, musíš to zkusit. Ale nepočítej s tím, že to půjde rychle. Jednoduchoučké věci zvládneš rychle, ale něco složitějšího, co jsi už kdysi uměla, bude trvat dlouho. Nejvíc bych se bál, že když tě nikdo nebude honit, že budeš hru zanedbávat, pak bude postup pomalý (nebo žádný) a přestane tě to bavit. Měla bys cvičit aspoň tak často a usilovně, jako tenkrát.
doplněno 31.03.13 20:07:S učitelem by to sice lepší bylo, ale vystačíš si i sama. Sice tě takhle nikdo nebude drezůrovat a pilovat s tebou kvalitu, takže výsledkem bude "jen" takové amatérské hraní, ale i to je zpravidla hezké a když nechceš být profesionálkou, tak stačí.
Pusťte se do toho, i když sama, ale pravidelně. Vyhraďte si sama denně alespoň půl hodinu (lepší je samozřejmě hodina), a hrajte. Najěte si nějaký pravidelný systém, a ten dodržujte. A uvidíte, že za čas bude pozorovat výsledky.
Já jsem také v dětství hrála, a protože mě rodiče moc nutili, začala jsem mít averzi a přestala hrát - a dnes toho hrozně lituju. Takže Vám moc přeju, abyste se do toho zase dostala.
Ale opravdu je zapotřebí pravidelnost a důslednost. Bez toho to nepůjde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.