Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechali byste se zaměstnat v instituci pro eutanázii?

Od: ceniksmrti odpovědí: 23 změna:

Pokud by se u nás zavedla autanázie, jakožto asistovaná vražda, byli byste ochotni v takovém institutu pracovat? A daly či dali byste se zaměstnat jako ten kdo píchne injekci smrti apod.? A kolik byste si za takový úkon nechali naúčtovat. Moc by mě zajímalo co na to říká lidské svědomí. Jaká je vlastně cena za smrt?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je to podobné, jako byste se ptala, kdo by byl ochotný pracovat v pohřebním ústavu. Mnoho lidí ne, ale najdou se tací, co na to náturu mají. Co třeba veterináři? Ti dělají to samé. Když je to nutné, tak to asi tomu světomí uleví, ale někdo by na to hold neměl ani tak. Kolik by se za to platilo by samozřejmě určila ta instituce.

hodnocení

4x

Zdravotnická práce jako jiná. Je škoda že v Cesku neni povolena, přežívat jen na lůžku bez moznosti vstát, byt odkazanapa na pomoc od druhých a dokonce někde ústavu, tak to nevím zda bych zvladla.

kdosi
hodnocení

3x

Pokud máte na mysli eutanázii jakožto asistovanou sebevraždu, tak si myslím, že by nikdo neměl být nucen dlouhodobě žít proti své vůli. A pokud se rozhodne svůj život ukončit, že je lepší mít možnost tak učinit způsobem spolehlivým, bezbolestným a důstojným, který pokud možno nezpůsobí problémy nezúčasněným. Současné zákony u nás eutanázii nepovolují.

Různé ty skoky pod vlak, nebo z výšky na silnici jsou sice většinou spolehlivé, ale těch problémů způsobí dost. Předávkování dostupnými léky zase většinou není spolehlivé. A tak by se dalo pokračovat dál a dál, těch rozumných způsobů moc není a spoustě lidí nejsou dostupné.

Pokud by se zákony změnily, tak bych práci v takovém zařízení nikterak neodsuzoval (pokud by skutečně bylo zajištěno, že se jedná o dobrovolné, informované a trvalé rozhodnutí zemřít). Stejně jako u práce s lidmi dlouhodobě nemocnými a čekajícími na smrt by to bylo psychicky náročné a ocenění by tomu mělo odpovídat. Ale špatné svědomí bych z toho neměl.

ceniksmrti
hodnocení

No já si myslím - toto je jen můj názor - moje definice a rozlišování mezi asistovanou sebevraždou a asistovanou vraždou:

Asistovaná sebevražda je - byla by - pokud se vám někdo svěří, že chce spáchat sebevraždu - ano, už nemá východisko - chcete mu pomoci. Takže mu pomůžete najít ten správný strom, koupíte mu provaz, poradíte jak uvázat smyčku nebo mu ji sami uvážete, dopravíte ho na místo, přisunute mu žebřík. On jde, oběsí se... To je asistovaná sebevražda. Druhý příklad: podáte mu smrtící injekci, on si ji sám píchne. Podáte mu smrtící tabletku, on si ji sám vezme. Ví, že zemře. Je to sebevražda. Vy byste jen asistoval.

Asistovaná vražda naopak je, pokud mu tu smyčku sám nasadíte, a podrazíte mu nohy, větev, cokoliv - strčíte do něj. To by byla asistovaná vražda. Když mu to píchnete pak je to asistovaná vražda.

Nevím jak se s těma pojmama zachází dnes - věřím, že populisté a humanisté či progresivní liberálové udělají vše, aby změnili slovníček tak, aby ospravedlnili své politické cíle. Dělá se to běžně při neuromarketingu, dělalo se to za kovidu při propagaci mRNA přípravků propagovaných pod slovem "vakcína" a tak je možné že dneska pod pojmem eutanázie se mí sto asistovaná vražda bude říkat asistovaná sebevražda, aby se to lépe obhájilo na veřejnosti. Ona ta "sebevražda" zní přece lépe než "vražda". Slovo "vražda" vzbuzuje strach, slovo "sebevražda" už tolik ne.

kdosi

No, pěkně si převracíte ty definice.

Asistovaná vražda by byla, pokud by jedna osoba chtěla zavraždit druhou a třetí osoba by té první pomáhala tu druhou zavraždit.

Asistovaná sebevražda je, pokud jedna osoba druhé osobě pomáhá s její sebevraždou.

Vražda je, pokud jedna osoba úmyslně zavraždí druhou (která s tím nesouhlasí).

Takhle je to používáno odjakživa. Nejen v tomto miléniu. I v historické literatuře. I v jiných zemích. Že si to teď nějak "předefinujete", aby to podporovalo váš narativ je váš problém, ty výrazy mají jasný historický význam.

ceniksmrti
hodnocení

Ale ne, vy to převracíte. Podle trestního zákoníku to co popisujete je spoluúčast na vraždě neboli spolupachatelství a to je něco jiného. Ale mrkneme na to až si spustím AI a co nám najde za zákon, jsou tam definice tak schválně.

kdosi

Co si pro vás na objednávku vymyslí AI (řídící se zásadou "pravda mě nezajímá, důležitá je hezká formulace") mě nezajímá.

Současné české právo

Zákon č. 40/2009 Sb. / ČÁST DRUHÁ / ZVLÁŠTNÍ ČÁST / HLAVA I / TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTU A ZDRAVÍ

Díl 1 / Trestné činy proti životu

rozlišuje

§ 140 Vražda

§ 141 Zabití

§ 142 Vražda novorozeného dítěte matkou

§ 143 Usmrcení z nedbalosti

§ 144 Účast na sebevraždě

(1) Kdo jiného pohne k sebevraždě nebo jinému k sebevraždě pomáhá, bude potrestán, došlo-li alespoň k pokusu sebevraždy, odnětím svobody až na tři léta.

(2) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na dítěti nebo na těhotné ženě.

(3) Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na dítěti mladším patnácti let nebo na osobě stižené duševní poruchou.

zakonyprolidi.cz/...

.

.

Čili zákon to jednoznačně vidí jako pomoc při sebevraždě, nikoli jako pomoc při vraždě, nebo snad vraždu samotnou.

ceniksmrti
hodnocení

To je hezke ze tu citujete cenik trestneho cinu, ale já to neměl od AI. V kontextu toho o čem se tu bavíme je tu řeč nikoliv o sebevraždě, ale o eutanázii. Takže eutanázie - máme dvě možné varianty toho co by to mohlo být. Aby to bylo legální je třeba změnit cenik trestneho cinu. Smrt ma byt dobrovolna. Nechal bych ten trestny cin pohnuti k sebevrazde, tedy presvedcovani, ale spolupachatelstvi tedy ucast bych vynechal v ramci eutanazie jako obhajitelny cin.
kdosi

Pokud podle současných zákonů za mnou přijde někdo, že chce umřít a abych mu pomohl tu smrt uskutečnit, já vezmu injekční stříkačku s jedem a píchnu mu ho a on zemře, tak jsem se dopustil Účasti na sebevraždě, nikoli "spoluúčasti na vraždě neboli spolupachatelství" jak jste mi oponoval.

Sebevražda není u nás trestná, čili spolupachatelství nedává smysl, neboť tu není pachatel. Stejně tak kdo spáchá sebevraždu nepáchá vraždu, to také zákon rozlišuje, takže rozhodně nejde ani o spoluúčast na vraždě, neboť tu není vražda, které bych se mohl spoluúčastnit.

Zákon to zcela jasně nazývá Účast na sebevraždě, což je právě ta asistovaná sebevražda, o které tu celou dobu mluvím.

hodnocení

3x
Ano, proč nee.
Teď si představte zaměstnance zbrojovek,
o čem přemýšlejí oni.
kdosi

Nejspíš o normálních technických záležitostech. Stejně jako třeba zaměstnanci automobilek.

Nebo zaměstnanci porodnic, i když je jim jasné, že kohokoliv přivedou na svět, tak ten bez vyjímky zemře.

liska5

Ten poslední řádek se vám povedl*smich*

hodnocení

3x

Před euthanazií se skláním. Je daleko lepší s důstojnější odejít ze světa podle vlastního rozhodnutí, smířený a v klidu, než někde ležet roky bez mozku v zaneřáděných plenách. A čekat. Na co?

Myslím, že u nás ale ještě dlouho toto povoleno nebude. I když se opičíme po každé hlouposti v zahraničí a hned ji zavádíme i u nás, do tohoto se asi nikomu nechce. Muselo by vše být dokonale ošetřeno, aby nemohlo docházet ke zneužití.

A jako další problém vidím i to, že hodně lidí, kteří by si sami přáli, aby si je už "pámbu vzal", si to už sami nemají sílu a rozum zajistit. A nikdo jiný to za ně neudělá. Jaga.

Často o tom přemýšlím, ale je to určitě ještě běh na dlouho trať.

zornyuhel

Tento přístup vychází z materialistického světonázoru, který je ve světovém měřítku minoritní, i když posiluje. Eutanázie je jedním z příznaků tohoto trendu.

"pámbu vzal": relikt metafyzického světonázoru

hanakr
hodnocení

1x

U veterináře je cena 1000 - 2000 za kilogram. U lidí to bude podobné. Eutanázii smí provádět jen doktor, i u lidí to tak bude, takže takovou práci by mi nedali. Každopádně jejich služeb bych ráda využila, až bude čas. U amatérsky prováděné eutanázie je riziko, že může mít následky mnohem horší než smrt, je to hnus, nutit lidi, kteří tuto službu potřebují, aby to dělali sami.

hodnocení

0x

Hlavne je potreba vyzadovat platbu predem. Na fakturu s pozdejsim datem splatnosti bych v tomto pripade nespolehal.

Dobrý point.

yve
hodnocení

0x
Vy ještě máte víru v lidstvo? Když se najdou lidé, kteří jsou ochotni mučit zvířata na jatkách, sledovat krávy, jak chodí s tak těžkým vemenem, že se jim při chůzi otírá o podlahu, krvací a další hrozné činy, které ani nemá cenu zmiňovat, protože je stejně všichni znáte, jen to ignorujete, tak ne, nemyslím si, že by se nenašel někdo, komu by to nevadilo za peníze dělat.
kdosi

U nás se na jatkách snažíme o co nejbezbolestnější smrt zvířat, nejen, že je na to zákon, ale i maso pak chutná lépe. Ale ano, někde je zvykem nechávat zvířata vykrvácet z náboženských důvodů, stejně jako sekat lidem hlavy v přímém přenosu.

Co jsem viděl krávy u nás, tak jsou dojeny pravidelně a je o ně pečováno, protože rozedřená vemena by snadno chytila infekci a tím znehodnotila mléko. Ano, v agitkách aktivistů se to vyjímá hezky, ale pro obchod je to nevýhodné, takže ti, co chovají krávy na užitek dávají přednost zisku a čistým nepoškozeným vemenům.

A ano, jsou mezi námi lidé, kteří raději pomohou jinému ukončit jeho trápení, pokud o to opravdu stojí, než aby ho, proti jeho vůli a pro své vlastní potěšení, nutili za každou cenu trpět až do smrti.

Pane kdosi, souhlas, jen dodám, že jeden špatný vrhá špatné světlo na většinu. Ale to je ve všech činnostech.

Ochránci vždy ukáži jeden špatný, ale nikdy ne stovky dobrých lidí.

ceniksmrti
hodnocení

Já kupodivu TV nemám a nesleduju, pokud mám možnost něco podobného jen zaslechnout tak jdu pryč protože to je stejné jak se zprávami typu někde někoho srazil vlak, narazil do auta apod. Koho to zajímá? Takové věci se dějí, je to život. Ale proč nás mjsí otravovat tímto druhem zpráv třeba z Californie? Člověk pro zachování zdravého rozumu musí vypínat TV a neposlouchat poslance, kteří vesměs jsou buď populisti nebo chtějí zastrašovat veřejnost a tak s námi manipulovat. Nepřipadá mi to podobné srovnávat smrt zvířete a smrt člověka, protože člověk není zvíře a můžete mít blíž, ale může to být těžký, to jo. Představa, vlastně už ta představa, že rodič nemůže zabít své trpící zví... pradón dítě, když by se mu stalo to jako zvířeti srazenému autem... Jo jsou to někdy drsné věci co život přinese jako že musíte zvíře ubít lopatou, ale rodič nemůže...

"Koho to zajímá?"

ltz
hodnocení

0x
V takovém institutu by pracovali jen vyškolení zdravotníci a pokud by měli svolení tak pro ty by neměl nebyl problém píchnout takovou injekci. Právě že zdravotníci, vedle rodiny nejvíce vidí utrpení nemocných, pro které by euthanasie byla vysvobozením z bolesti a beznaděje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]