Nejste přihlášen/a.
Otázky z matematiky nebývají moje nejsilnější stránka. Ale tady mě hned přepadly vzpomínky, staré skoro 60 let.
Úhlopříčka je 20, tedy polovina je 10. A máš odvěsny, každá 10 cm. No a pak už jenom Pythagorova věta, odvěsny máš a přepona to už je hračka. A budeš mít stranu čtcerce.
Lidi, vážně si podobné znalosti uchováváme v paměti mnohdy celý život? My měli na 2. stupni ale úžasnou matikářku. Vtipná, kamaráská, vysvětlila, naučila, zahubovala, pomohla, neměla oblíbence. Když někdo neuměl, každému hned řekla, že je "magor na padesátou".
Jaga.
Jenyku, čtu to po sobě pořád dokola a nic tam o půlení přepony nevidím. Když rozpůlíme úhlopříčku čtverce, máme jedno rameno odvěsny. Obě jsou, samozřejmě stejné, 10 cm. No a Pythagorovou větou vypočteme přepomu. Tu nepůlíme, k čemu? To je strana čtverce. Jaga.
Tak nevím, hezký den.
@jenyk Když si vezmeš čtverec ABCD se středem S a znáš úhlopříčku AC=20cm, tak můžeš počítat trojúhelník ABC, s přeponou 20cm a dvěma odvěsnama AB a BC (strany čtverce), které dopočteš.
A nebo (jako @babajaga) vzít trojúhelník ABS, kde jsou odvěsny AS a BS obě rovné 10cm a dopočítat přeponu AB (stranu čtverce).
To znamená, že obsah čtverce nad přeponou je 20 x 20 = 400 cm2
400 cm2 : 2 = 200 cm2 = obsah jednoho ze dvou čtverců nad odvěsnami. No a druhá odmocnina z 200 je 14,142 cm. Tudíž délka strany trojuhelníku = délce strany čtverce a to je 14,142 cm.
Jo, tak jsem pochopil myšlenkové pochody babušky. Uznávám, že to je taky řešení vedoucí k správnému výsledku. V tomto konkrétním případě by šlo spočítat příklad z hlavy. Neb jak známo metrový čtverec má úhlopříčku 141,4 cm.
Přeponou jsem myslel úhlopříčku čtverce. Prostě mě to v první chvíli nezapálilo. Díky za vysvětlení.
Tak to vidíte, @jenyku, co jsem zapříčinila. Kromě malé násobilky už ovládám jenom Pythagorovu větu, tak jsem to chtěla uplatnit. A je z toho taková dlouhá diskuze.
Já se asi radši vrátím do rubriky Nejen pro ženy, do oddělení Vaření. Na kvalitní matematiku už opravdu asi nemám. Ale myslím, že to mé řešení bylo také správně. /čirou náhodou/ I když selským rozumem. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.