Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypocitam stranu ctverce kdyz uhlopricka je 20cm

Od: petkastetava odpovědí: 13 změna:
13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Umocnit, vydělit, odmocnit.

Není zač.

kdosi
hodnocení

2x

A víš jak vypočítat úhlopříčku, když znáš obě strany čtverce?

Nebo jak vypočítat přeponu u pravoúhlého trojúhelníku, když znáš odvěsny?

To jste se určitě učili.

hodnocení

2x
Že by pomocí pomocí pythagorovy věty (viz znění : Obsah čtverce sestrojeného nad přeponou libovolného pravoúhlého trojúhelníku je roven součtu obsahů čtverců nad oběma jeho odvěsnami) matematicky vyjádřeno : ,

Jéje zase pro změnu něco vypadlo !

Takže oprava : C2=A2+ B2

03.12.24 18:17
hodnocení

0x

20:1, 41

hodnocení

0x

Otázky z matematiky nebývají moje nejsilnější stránka. Ale tady mě hned přepadly vzpomínky, staré skoro 60 let.

Úhlopříčka je 20, tedy polovina je 10. A máš odvěsny, každá 10 cm. No a pak už jenom Pythagorova věta, odvěsny máš a přepona to už je hračka. A budeš mít stranu čtcerce.

Lidi, vážně si podobné znalosti uchováváme v paměti mnohdy celý život? My měli na 2. stupni ale úžasnou matikářku. *pusa* Vtipná, kamaráská, vysvětlila, naučila, zahubovala, pomohla, neměla oblíbence. Když někdo neuměl, každému hned řekla, že je "magor na padesátou".:-D Jaga.

Babuško,mohu poprosit o vysvětlení jak to je myšleno s tím půlením přepony? Díky.

Jenyku, čtu to po sobě pořád dokola a nic tam o půlení přepony nevidím. Když rozpůlíme úhlopříčku čtverce, máme jedno rameno odvěsny. Obě jsou, samozřejmě stejné, 10 cm. No a Pythagorovou větou vypočteme přepomu. Tu nepůlíme, k čemu? To je strana čtverce. ;) Jaga.

Tak nevím, hezký den.

kdosi

@jenyk Když si vezmeš čtverec ABCD se středem S a znáš úhlopříčku AC=20cm, tak můžeš počítat trojúhelník ABC, s přeponou 20cm a dvěma odvěsnama AB a BC (strany čtverce), které dopočteš.

A nebo (jako @babajaga) vzít trojúhelník ABS, kde jsou odvěsny AS a BS obě rovné 10cm a dopočítat přeponu AB (stranu čtverce).

mh

To znamená, že obsah čtverce nad přeponou je 20 x 20 = 400 cm2

400 cm2 : 2 = 200 cm2 = obsah jednoho ze dvou čtverců nad odvěsnami. No a druhá odmocnina z 200 je 14,142 cm. Tudíž délka strany trojuhelníku = délce strany čtverce a to je 14,142 cm.

Jo, tak jsem pochopil myšlenkové pochody babušky. Uznávám, že to je taky řešení vedoucí k správnému výsledku. V tomto konkrétním případě by šlo spočítat příklad z hlavy. Neb jak známo metrový čtverec má úhlopříčku 141,4 cm.

Přeponou jsem myslel úhlopříčku čtverce. Prostě mě to v první chvíli nezapálilo. Díky za vysvětlení.

Tak to vidíte, @jenyku, co jsem zapříčinila. Kromě malé násobilky už ovládám jenom Pythagorovu větu, tak jsem to chtěla uplatnit. *smich* A je z toho taková dlouhá diskuze.*smich2*

Já se asi radši vrátím do rubriky Nejen pro ženy, do oddělení Vaření. Na kvalitní matematiku už opravdu asi nemám. Ale myslím, že to mé řešení bylo také správně. /čirou náhodou/ I když selským rozumem. Jaga.

Ano, Vaše řešení je správné, jen jak říkám, mě to v první chvíli nezapálilo, dělal jsem si v práci rozpis na další akci a přemýšlet o dvou věcech zároveň mi už nějak nejde.
A jak jsem psal, Váš postup jde spočítat i z hlavy, bez kalkulačky. Prostě žádná vyšší dívčí, ale selský rozum.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]