Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce. Mám dvě alba známek, které v podstatě nemají větší sběratelskou hodnotu. Jedná se o různé aršíky květin, zvířat, známky z asijských zemí a Evropy. Většina je z roku 1985 - 90. Pokoušel jsem je nabídnout přes internet, pak v ruzných skupinách na Facebooku nebo filatelistickým kroužkům. Bez úspěchu. Jeden sběratel mi odepsal, že by alba vzal, ale známky nepotřebuje (a kdoví kde by skončily). Vím, že je dnes doba jiná, ale na druhou stranu by byla škoda to celé vyhodit do popelnice. Nabízel jsem to za minimální cenu, skoro jen za poštovné, až jsem si někdy říkal, jestli by mi stálo za to alba zabalit, poslat a ztrácet tím čas. Ale na druhou stranu bych byl hodně rád, kdyby se našel sběratel, který by to ještě využil. Bohužel děti dnes mají jiné zájmy a pro zkušeného filatelistu to jsou bezcenné "papírky". Některé aršíky jsou opravdu pěkné, jsou tam i zajímavé barevné série. Zatím alba překládám z místa na místo, ale nemám pro ně žádné využití. O peníze mi nejde, ale nevím co s tím. Děkuji za jakoukoliv radu.
Můj děda měl doma dva gramofony na kliku a pět rádií z třicátých let. Stěhovalo se to skoro sto let. Dneska je to u mě na půdě a co vidím na bazarech a aukcích, tak by se za to dalo koupit nové auto. Ale nechávám to tam dál, peníze nepotřebuji a možná to jednou prodají následující generace. A nebo taky ne... Každá věc časem stoupá na ceně, tak počkejte 100 či 200 let a třeba si za to postaví Vaši potomci dům v Praze. To máte stejně jako s lesem. Jedna generace ho vysází, druhá opečovává a teprve třetí z něj profituje.
Dvě alba snad nezabírají nějaké extra místo, asi jako dvě knihy, tak bych to nehrotil. Občas se v tom dá zalistovat. Můžete to průběžně doplňovat. Třeba pokud máte sérii prezidentů, tak ji doplnit Havlem, Zemanem a Pavlem (Havlů a Zemanů bylo určitě víc variant). To samé sérii kytek doplnit tou českou sérií od 10 haléřů do 50 korun. A zjistíte, že potřebujete další album.
Známky z osmdesátých let asi žádnou extra hodnotu mít nebudou (roz. něco na čem by se dalo zbohatnout), na druhou stranu zkuste si je dneska sehnat. A pravý sběratel by je snad nevyhodil, možá by je jen sesypal do nějaké krabičky a album použil na něco jiného.
Jenom taková poznámka, známky možná mají hodnotu blízkou nule, ale koukněte, kolik stojí takové známkové album, to jsou šílené pálky.
Já teda se za sběratele známek nepovažuju, mám asi dvě nebo možná tři alba, jedno z dětství, kde jsou právě známky tohoto typu (většinou z takových těch obálek pofisu) plus jsem něco přiložil z takových těch bezcenných známek, co se prodávaly po dvacetníku, a do toho posledního přikládám nějaké ty známky, co se ke mně dostanou buď z dopisů nebo když posílám pohledy z dovolené, tak kupuju o nějakou známku navíc. (A posílat dopisy z dovolené je zábava, oni pak příbuzným chodí třeba 6 neděl, letos to bylo 8 neděl a podle poštovního razítka ten pohled 3 neděle ležel ve schránce na nádraží Bologna Centrale (schránku údajně vybírají 2-3x týdně) nebo možná na poště prostě razítko mělo datum 3 neděle po vhození do schránky, pak šel do špatné vesnice (táta spletl v adrese směrovací číslo) a teprve odtud dorazil na místo, ale tahle oklika tomu zabrala jen dva dny, pošta je tak důkladná, že k tomu správnému psč dala i denní razítko.)
Mimochodem mám doma album pokémonů, nevím jak jsem k němu přišel (možná od někoho dostal, když to chtěl vyhodit; jsem ze šmoulí generace, pokémoni mě nikdy nezajímali) a taky je mi blbé to vyhodit, je to takový útlý sešitek. Holt jsou lidi, co všechno vyhodí a pak lidi, co nevyhodí skoro nic. A hodnota toho bude srovnatelná s těmi známkami, tedy limitně nulová.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.