Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má žena vařit a muž opravovat?

Od: luciee odpovědí: 34 změna:
Hezky den všem, mám otázky do diskuze: Myslíte si, že mužům vadí, když jejich ženy nevaří? Nevaří je myšleno, neumí, nechce se učit, nebaví ji to. A myslíte že ženám vadí, když jejich muzi nezvladaji v domácnosti menší opravy? K otázce mě inspirovala kamarádka, která při seznámení s přítelem byla tázána zda umí vařit. Řekla že umí, to je pravda. Ona se ho zeptala zda zvládá v domácnosti menší opravy. On řekl že ne, že je programátor a že si řemeslníka zaplatí. Když se sestěhovali ona vařila, ale přestala poté co se jim v bytě něco rozbilo chlap zavolal řemeslníka a dál mé kamarádce zaplatit polovinu toho co si nauctoval opravář. Podle kamarádky to byla maličkost co by šikovný chlap opravil sám a nemuseli by vyhazovat peníze. Od té doby chodí do restaurací nebo si objednávají donasku jidla. Příběh je jen na dokres info jak mě ta otázka napadla.Zajímá mě váš názor na otázky nahoře. Diky

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Při praní se střídají nebo platí prádelnu?
Za mě je největší rozdíl v tom, co se dělá pravidelně a co zřídka. Každá oprava je jiná, každé vaření je celkem podobné (zvládám obojí).
Důležité je, že jim to vyhovuje a klape. Ať si to dělají, jak umí. :)

hodnocení

4x

Má žena vařit a muž opravovat?****Podle mne si příklad neberte, páč já prosazuji názor, že ANO.

Já zvládnu uvařit kafe, čaj, snad i ohřát párky. Jídlo vaří pouze žena. Ale když upadne knoflík od sporáku, vše mi vypadne z ruky a jdu to opravit. Takže já opravuji téměř všecho, dokonce i pro snachu. Vnuci říkají, dědečkovi zlaté ručičky.

Přeji hezký víkend

doplněno 22.11.24 11:45:

Mám kamarády, manžele, bezdětní, každý si nakupuje sám, každý si i vaří sám. Ale kámoš je maximálně šikovný a celé okolí toho využívá, někdy zneužívá jeho šikovnosti.

ja

Přeji hezký den.

Mám to jako přes kopírák, téměř stejné. Jediný rozdíl je, že mě manželka i vnuci říkají "Ferda mravenec, práce všeho druhu". Ale jediný syn se nepotatil, ten doma vaří, ale nedokáže ani zašrobobat šroubek (něco dokáže snacha ale většinu musím já).

22.11.24 10:54
Amen *palec*

smode2
hodnocení

2x
Nemusí, příroda to tak ale přirozeně vymyslela a je to tak patrně obecně nejefektivnější. Vyplynulo to ze situace samo: já postavil domek (skoro celý sám), ona vaří a uklízí, pere a když něco potřebuje, přijdu a opravím. Zároveň automaticky sekám trávu a dělám další údržbu. Oba jsme si zažili dělat sami vše, takže si nyní neustále pomáháme a vyhovuje nám to.
lunaluna

Zjímalo by mě, co děláte v zimě když se tráva neseká a nebo co byste dělal v bytě, kde není zahrada když by vaše manželka uklízela, vařila, prala...Tím nijak nerýpu, ale mám kamarádky, které uklízí, vaří v bytech a jejich přítelové hrají hry a chodí do posilovny a do hospod. A já si říkám, jak si to ti lidé v bytech rozděluji, kdyý tam ta práce pro muže není. Žádného chlapa co by uklízel neznám, vařit umí asi 3.

smode2

Když mám čas, pracuji. V bytě by to bylo stejné. A protože se starám i o dívčiny investice, sama ví, že když mě nechá na pokoji a bude se o mě starat svojí moudrou ženskou rukou, vydělává na tom i ona:)

hodnocení

1x

Podle mne je to záležitost toho kterého páru či rodiny. Nevidím důvod, abych odsuzovatl ty, kteří to mají nastavené třeba tak, že vaří muž a opravuje žena.

hodnocení

1x

Mému tedy určitě ne

Jsem vdaná 41 let a po celou dobu vaří manžel a vaří rád a výborně.. určitě líp, než pokud bych musela vařit já.

Mně určitě nevadí, když nechce dělat něco, co ho nebaví, nebo mu nejde, vztah by měl být mj..o vzájemném porozumění, respektu a toleranci, nikoliv o nějakém trucu, jinak to nefunguje.

kdosi
hodnocení

0x

Lidi jsou různé, zvláště pak některé.

Ta kamarádka to teda fakt vylepšila, když už musí utrácet za řemeslníky, tak navíc utrácejí i za restaurace *bzum*

Člověk se tu dočte o ledasčem, třeba že někteří muži trvají na vařeném masitém jídle ve 12:00 a sami pro to nehnou prstem, a pokud jim to někdo neudělá a nedonese pod nos, tak by zhebli hlady.

Já zase šovinisticky tvrdím, že vaření přece nemůže být tak složité, když to zvládne i spousta ženských *smich*

(Ono je poměrně málo činností, při kterých je potřeba používat genitálie *cert* )

Dlouhou dobu jsme to měli tak, že vařil ten, kdo dostal dřív hlad, protože jsme měli dny nepravidelné. Takže jsem vařil tak 3 z 5 jídel. Pak se nám rozvrh nějak ustálil a nějak se samo vytříbilo, co kdo vaří líp a snáz, takže to máme rozdělené podle toho. Některá jídla vařím já, jiná ona, některá vaříme na střídačku a další vaříme společně.

No a s domácíma opravama to máme podobně.

---

Takže protože umím jak vařit, tak dělat opravy, tak by mi nevadilo, kdyby partnerka neuměla jedno nebo druhé, protože v tom na ní nejsem závislý.

Vadilo by mi, kdyby partnerka z lenosti a neochoty učit se nedělala doma nic.

Ale třeba péči o děti beru jako práci na plný úvazek 24 hodin denně a nevadilo mi vařit, kdykoli jsem byl doma, uklízet a pomáhat s nima i v noci.

hodnocení

0x

Já to vidím takto:

Kdo umí vařit, ten by měl vařit. Dnes jsou to velmi často právě muži, protože jejich rozmazlené neschopné dívenky čumí 24/7 do mobilů, ale ne na recepty, nýbrž na totální kraviny k životu nepotřebné.

Kdo je manuálně zručný, ten by měl dělat drobné opravy. To ovšem neplatí pro dnešní generaci sněhových vloček, pro které je jedinou manuální zručností narvání nabíječky do zásuvky a pak čumět do čerstvě nabitého mobilu.

Co z toho vyplývá? Vyplývá z toho, že dělení úkolů podle pohlaví dnes nefunguje. Existují pouze totální neschopáci, kteří nedovedou absolutně nic nebo lidé, kteří si dovedou vše udělat sami - vaření i opravy. Takoví vlastně ani partnery nepotřebují, protože k čemu vlastně. Život je černobílý.

kdosi

Jasně. Sexuálně se uspokojit taky zvládneš sám, když je ti smutno, tak se klidně můžeš i sám pohladit a utěšit a ještě při tom ušetříš.

Ale nějaká generalizace typu "všichni muži" zde vážně neplatí.

Pro mě holt je partnerka něco víc, než jen laciná námezdní síla na provádění prací.

Mě vyhovuje, že mám někoho blízkého, kdo mi rozumí, s kým se můžu smát, i probírat vážné věci, komu na mě záleží a mě záleží na něm.

I když se to nedá přepočítat na peníze a exaktně vyčíslit, kolik přesně korun jsem ušetřil.

A taky samozřejmě chci mít děti, stejně jako je měli moje rodiče, prarodiče a všichni předci bez vyjímky.

S tebou, můj samozvaný ultrafanoušku, se už nebavím, protože tvůj kamarád mi maže komentáře. Dej mi mail a já tě pošlu do víškam přes něj.

Ale chlapi, jděte již spolu na pivo...

Zde krasně vidíte, jak mně můj samozvaný fanoušek a obdivovatel kdosi sleduje napříč celým Poraďte a to i pod komentářem, který jej nemusí jinak vůbec zajímat. On pouze stříhne, kde a jak se dostat ke své modle. S takovými já na pivo nechodím. Ani by mi nechutnalo.

Naposledy prosím, přestaňte na sebe útočit.

haha

Hoši, naučte se rozlišovat ženskou na zábavu a ženskou na vztah, případně na trvalý vztah... nejspíš se máte oba ještě co učit...

Ps: Právě protože se už dnes nepotřebujeme, najit někoho na dlouhodobý trvalý vztah dneska je docela problém... Hlavně protože většina to vůbec nepochopila viz první odstavec

liska5
hodnocení

0x

Do manželství jsem vstupovala s tím, že vaření a domácnost bude moje doména. Tak i bylo a já to považovala a považuji za normu a většinou mne to bavilo a baví..Ovšem pak narazil můj syn, kdy nevěsta na svatbě vykřikovala, že vařit nebude. Myslel si, že je to humor, ale ona neuvařila ani malým dětičkám. To jsou ty rodinné vzorce. Rekonstruoval dům a nechápal, že matka od dětí si v kuchyni neví rady a musí si poslat pro pizzu.. No, nedopadlo to.

smode2

To by mě zajímalo, jak by svatba (ne)dopadla kdyby zase on vykřikoval že rekonstruovat dům a nosit domů peníze nebude:)

liska5

Svatba /oba VŠ/ proběhla před 20 lety, manželství se rozpadlo po 7 letech. Ona měla vyšší plat, tak na MD šel on a přitom dál rekonstruoval. To byly situace! Třeba když čistil studnu a kloučka měl v sedačce na zádech. Nebo mu dal kladivo a hřebíky a dvouletej všechny zatloukl do vyřazeného trámu.

ja

"... na svatbě vykřikovala, že vařit nebude. ..."

Není to trochu pozdě až na svatbě řešit, kdo co bude nebo nebude v manželství dělat?

Připadne mi to jeko v seriálu "Svatba na první pohled", kdy se lidé, kteří se vůbec neznali, poprvé v životě uvidí při skládání svatebního slibu.

liško5, "zatloukl do vyřazeného trámu." ****velice oblíbená činnost malých dětí, stále kladívko a hřebíky.

hodnocení

0x

Žena domácnost, muž peníze a vše ostatní. To bylo kdysi, protože většina žen práci nemohly mít, ani pro ně nebyla, krom jejich hospodářství. Ale dnes to tak říct nemůžeme, protože žena většinou stejně jako muž pracuje. A pak má žena přijít domu a ještě se starat o domácnost? Za mě by se měli starat na půl. Nicméně já pracuji, žena pracuje, ona má domácnost, já mám na starosti barák a zahradu. Pokud nemám co dělat, pomáhám jí a nesedím u televize. A pokud by žena neuměla vařit? Tak ne, nebyl bych s ní, i přesto všechno prostě vařit bude umět. Děti ji stejně donutí, a pokud ne, tak je to ženská k hovnu. Sorry. I když je emancipace krásné téma, pořád jsou to jen ženy, které nedokáží korektně vést nebo řešit důležité situace, ale snaží se. Pokud na to muž má peníze, tak nemusí umět nic z toho.

ltz
hodnocení

0x
Chlap, co si umí doma vše opravit, ten má zlaté ručičky. Ale ta kamarádka se dozvěděla už při seznamování, že onen pán není zručný domácí opravář. Přesto se k němu nastěhovala. On když se něco pokazilo, neuměl to opravit, ale zajistil opraváře, postaral se tedy on o opravu. Je ale programátor, může zase on dost pomoci jiným v tomto svém oboru. Proč by teda kamarádka měla přestat vařit. Věděla dopředu a pán se i přiznal, že doma sám nic neopraví, proč si tedy nenašla jiného, tak aby ji to vyhovovalo.

vili
hodnocení

0x
Předpokládam, že jsem z generace vašich rodičů. U nás je obvyklé, že ženy doma vaří a udržují pořádek, a muži dělají ty větší i drobnější opravy a sekají zahradu. Ovšem, reciprocitu nehledejte. Někde se vaří denně, někde jen v neděli, protože v týdnu se chodí na obědy v práci a v sobotu se jí na výletě, totéž bude rozdílné u toho sekání trávy, protože na malém pozemku u novostaveb bude jiná potřeba práce než u starších domů s velkou zahradou a dílnou někde na vesnici, nehledě na bydlení v bytě. Zrovna naše rodina není úplně modelový příklad, jíme v týdnu venku, v sobotu obvykle někde cestujeme, a v neděli se udržuje domácnost a zahrada.
Moje děti to už ale mají úplně jinak. Někdy si říkám, že ti chlapci a děvčata by se vůbec neměli seznamovat, protože jsou ve velké většině z mého pohledu líní, neschopní a neužiteční. V mnoha případech také fyzicky nevybavení na cokoliv, kdy je třeba vydat ze sebe víc energie. I v práci je obvyklé, že když je potřeba někdy víc práce nebo ji urychlit, mladý to dělat s největší pravděpodobností nebude. Pak si samozřejmě bude stěžovat na nedostatek ohodnocení.
Já osobně bych kamarádce doporučil hledat dál, ale obávám se, že si vlastně nemusí vůbec polepšit.
Jinak, abych vyloženě odpověděl, schopnost základního vaření považuji osobně za téměř podmínku u žen, stejně tak jako znalost práce s jednoduchým nářadím u mužů. Postupy si pak klidně nastudují na internetu, hlavní je chápat princip, být schopen a ochoten jej použít, a někdy i zhodnotit, na co už sám nestačím a kdy je potřeba zavolat někoho s odbornou znalostí. Ono je to obvykle nejen levnější, ale člověk pak může mít i určitý pocit uspokojení nad vlastním úspěchem.
kenav

Malý příklad,absolvent ekonomické školy pracující jako vedoucí ekonomického úseku co asi tak může opravovat?

vili
Možná je to tím, že jsem absolvoval jiný než ekonomický směr, ale titul z vysoké mám taky, a barák jsem si rekonstruoval sám s manželkou skoro celý mimo krovů, tesařských prací, omítky venkovního zateplení a elektrických rozvodů. Na vnitřní omítky jsem měl zedníka, až do té doby, než jsem zjistil, že štukuju líp než on, i když pomaleji. Třeba i podbití jsem si dělal sám, měl jsem jen pomocníka na sestavení lešení a je fakt , že to lešení tam stálo delší dobu, než by mohlo. A to se považuji za málo manuálně zručného, a hodně věcí dělám podle rad jiných, podle příručky nebo podle internetu.
Teď mám zahradu, sad a malou dílnu. Takže předpokládám, že i ekonomicky vzdělaný člověk se dokáže naučit se sekačkou včetně drobných oprav, s hráběmi, prořezávací pilkou, má doma například vrtací šroubovák a základní ruční nářadí a podobně exotické věci. Nebo si je alespoň dokáže vypůjčit, pokud bydlí v bytě.
Pokud je ovšem jeho výkon tak závratně dobře ohodnocen, že mu vyhovuje najmout na výměnu například vodovodní baterie řemeslníka, zcela jistě nebude chtít zaplatit polovinu nákladů na té paní, co s ní spí a která mu vaří, pere a uklízí.

hodnocení

0x

@vili - schopnost základního vaření považuji osobně za téměř podmínku u žen, stejně tak jako znalost práce s jednoduchým nářadím u mužů

A naopak :)

vili
Tak v tom případě bych chcípl hlady, sám. Sice umím vařit jako pan Milan, čaj, kafe a ohřát párky, plus k tomu ještě rejži s masovou směsí, brambory s kuřecím plátkem a broskví a umím vynikající noky s koupeným uzeným a cibulkou, takže s produkcí místní pizzerie a výrobce masných produktů bych mohl obměňovat nedělní jídelníček možná i 14 týdnů, ale zoufale mě to nebaví. To radši půjdu posekat tu zahradu, přestože to je u nás na celé odpoledne. A to jsem měl v dětství babičku, která mě dokonce učila z nedostatku jiných vnoučat vhodného věku, protože jsem z nich nejstarší, i péct některé jednoduché buchty.
A naopak manželka, ta mi dělá radost ctěním tradičních rolí, protože si neumí ani vyměnit žárovku v lampičce. Na to má mě.

vili, klobouk dolů, před Vámi, co toho umíte uvařit...

kdosi

Tak na netu se dá najít spousta návodů i videí, výsledek je bezpečný i při značném odchýlení se od správného postupu (a většinou i dobrý), takže technicky založený člověk to zvládne přibližně stejným způsobem, jako podle netu postavit skleník, stůl, vyměnit baterku a disk v notebooku, nebo vybetonovat zídku.

Stejně jako u těch ostatních to i tady asi ze začátku půjde pomalu a s dlouhou přípravou a výsledek nebude třeba oslňující (teda s vyjímkou přípravy dortu s matovou polevou *smich*), ale nejspíš bude použitelný a po několika opakováních už to půjde snáz a líp :)

vili
Díky, pane Milane. Je pravda, že když jsem dělal poprvé ty kuřecí prsa s broskví, hodně mě překvapilo, jak primitivní to je. To samé masové směsi. A hlavně rychlé na přípravu, protože u toho pak člověk nemusí dlouho stát a hlídat to jako třeba u smažení bramboráků pro celou rodinu po dvou na pánvi. Nějakou omáčku, knedlíky, nějakou složitější přípravu masa, vůbec nemám zájem se učit. Na to si můžu dojít normálně na oběd.
Ale z principu se nebudu pouštět do žádných větších akcí. Kdybych bydlel v paneláku, nebo byl v důchodu, tak možná. Teď na to prostě při práci nemám čas, když chci mít hotové všechno ostatní.
Hi, vili, další optimista, který si myslí, že v důchodu bude mít čas...*smich*

makk
hodnocení

0x

Vařit i opravovat má muž, protože ženy vařit neumí ani podle receptu. Žena má prát a uklízet. Ale to je můj názor, ať si to každý doma zařídí jak vyhovuje jemu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]