Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dcera nesnáší mojí matku

Od: helen odpovědí: 51 změna:
Dcera nesnáší babičku, odmítá k ní chodit, nechce se s ní stýkat. Řeší, že babička dělala rozdíly mezi vnoučaty. Teď se jí takhle mstí a já nevím co s tím. Není to malá holčička, ale dospělá 22 létá žena, která by už měla mít rozum. Pořád řeší minulost. Dá se něco dělat, nějak vysvětlit, že takhle to nejde? Že je lepší odpouštět?

51 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Ma důvod? Má. To,že Vám přijde jako malicherny,na tom nesejde. Ona to tak cítí,je dospělá,svepravna,nemůžete rozhodovat za ni

smode2
hodnocení

3x
A dá se vám nějak vysvětlit, že se vaše plně dospělá a svéprávná dcera může chovat jak chce a nikoliv tak, jak to chcete vy?
helen
hodnocení

Chová se ale velice hloupě.
smode2

Chová se přesně tak, jak jste ji vychovali. Něco jí přikazovat a nakazovat bylo možné do 7 let, případně částečně ještě do 15, později už to nemá smysl. Tedy nyní už je pozdě. A vzhledem k tomu, že problém máte vy (jí je to úplně jedno), tak si ho jen vy musíte vyřešit. Akceptací názorů a pohledu dcery.

helen
hodnocení

Takhle jsem ji nevychovala. Je ukřivděná kvůli dětství, kvůli tomu že uklízela jenom ona u babičky. Ano, mám neteře, které jsou líné jako veš, já jsem dceru vedla k tomu, aby pomáhala. A teď se zlobí, protože uklízela a myla nádobí. Přijde mi to neuvěřitelné. Kvůli tomu nenávidět babičku.

@helen - A teď se zlobí, protože uklízela a myla nádobí.

Ona se nezlobí - ona jen konečně říká to, co jako malá říkat nemohla (protože byste jí to zatrhla ještě rázněji než dnes). Dítě cítí jako nespravedlnost, když dělá "jenom ona a její sestřenice ne, že na oslavách musela mít nádobí", ostatní nehnou prstem, baví se, máma ( a asi i ta babička) to považuje za samozřejmost a nikdy neřekne: "Nech to, dneska to udělají holky".

Ono takové chování špatně nesou i dospělí.

helen
hodnocení

A kvůli tomuhle ji už nechtít vidět, nejít na pohřeb? To je šílený , nezdá se vám?
id
Není to šílené. Je to důskedek vašeho chování. Babička žije, neřešte pohřeb.
smode2

Takže je to jasné. Dcera žila v toxickém prostředí manipulace a musela dělat věci, které dělat nechtěla a o kterých celou dobu věděla, že jsou nespravedlivé. Že je to "jen kvůli tomu že musela uklízet" je opět záměrnou manipulací zjednodušené pojetí situace. To není kvůli tomu. To je kvůli tomu, že jste ji násilím nutili ze sebe dělat šaška a blbku když byla malá a ona si to moc dobře pamatuje. Celé ty roky v ní ta nespravedlnost a vztek rostly a teď nastal den zúčtování. Navíc jak vidno, vy a babička z ní tu blbku a služku děláte i nadále a berete chybně její odmítnutí nadále ze sebe dělat onuci jako drzost.

Rozhodně mi přijde zcela bezpředmětné že nepůjde na pohřeb (zemřelé je to stejně jedno a ostatní ať si říkají co chtějí) než ji roky nutit touto násilnou manipulací do činností které nesnášela. A ač si to nechcete přiznat, její chování je výsledkem výchovy. Sklízíte, co jste zasela.

Doporučuji se s ní udobřit a nikdy jí již nic nevyčítat. Pokud budete neustále přikládat do kotle, také by se mohlo klidně stát, že vás i babičku úplně odstřihne a už ji nikdy neuvidíte. Nebyli byste ani první, ani poslední koho potomci navždy odstřihli.

kdosi

A teď vydatně pracujete, aby nechtěla jít na pohřeb ani vám ...

Přesně tak, další z rodiny, kdo ji vůbec nechce slyšet, nechce rozumět, a určitě nechce respektovat a brát vážně její pocity, které pro ni jsou důležité. Dcera to bude cítit jako nezájem o ni, od všech z rodiny.

hodnocení

3x

Pravděpodobně píšete bezprostředně po ošklivé hádce. Zlost časem vyprchá a budete si moct s dcerou pohovořit o jejím pocitu nespravdelnosti a možná i zneužívání. Proč nepracovaly i další vnučky? Lenost? Vdálenost? Alergie na babiččiny kočky? Něco se dá vysvětlit a omluvit, něco ne. Babička za práci chválila? Dala za úklid malému děvčeti čokoládu a větší dívce bankovku? Pokud nechválila a ani pár bonbonů nedala, proč jste to své mamince nepřipomínala? Měla s babičkou alespoň někdy spiklenecký vztah, tedy nějaké neškodné tajemství před rodiči či sousedy? Vyvářela babička dalším vnučkám oblíbená jídla a jí ne? Prostě těch otázek a možných odpovědí je velice mnoho. Myslím, že po klidném rozhovoru by se mělo ukázat, že část viny na momentálním nepěkném vztahu máte všechny tři. Od dcery ale neočekávejte, že se její city změní jak kouzelným proutkem. Hořkost asi přetrvá, ale nenávist by se měla vytratit. A babička může i teď zpětně napsat či zavolat a za vše alespoň slovem poděkovat.

helen
hodnocení

Neteře napomáhali, protože jsou líné. Matka rozdíly dělala, to je pravda, dcera má ráda ve vánočce rozinky, neteře ne tak dělala bez, taky vánoční salát dělá jaký chutná jim. Jako ano, když přemýšlím, tak rozdíly dělala , ale pořad to není něco, kvůli čemu by jí měla nenávidět a přát tak hrozné věci.
Babička jim dávala i čokoládu, peníze, dárky, všem stejně. Takže zas tak hrozná nebyla.
S dcerou jsem mluvila, že je to vizitka babičky tak alespoň popřát ke svátku by ji mohla, dcera řekla ne, protože ani babička jí nepopřeje. A pořad se točíme takhle dokola.
id
Nikdy bych nepřála někomu, kdo nepřeje mně. Je jasné, že o moje přání nestojí a tak bych se nevnucovala. Co na tom nechápete?

To, že dostávaly dárky všechny stejně, hovoří jen o tom, že babička akorát manipulovala, možná i nevědomky. Přece by vypadala před celou rodinou jako kráva, kdyby jednomu z vnoučat na Vánoce nic nedala. Přemýšlejte. Ostatní před vaši dcerou protežovala, i když se vám to nezdá, zamyslete se a vzpomeňte si na každou pro vás bezvýznamnou situaci. Dítě to vnímá jinak. A ano, dnešní dceřiné chování je vaše chyba, nereagovala jste jako matka v dětském období správně. Ale na to už je teď pozdě. A je otázkou času, kdy se dcera vybodne i na ty sestřenice, pokud to už neudělala. To, že babička upřednostňovala ostatní, za to mohou i vaši sourozenci, ale hlavně vaše neuvědomělost. Ta nenávist ve vaší dceři bobtnala desítky let, a teď už pohárek přetekl, tak se nedivte jejím reakcím..

hodnocení

3x

Aby dcera měla hezký vztah s babičkou, když je jí 22, vyžaduje alespoň 19 let práce, téměř bezchybné. Když se jí ptáte co je za problém, je to nepříjemný rozhovor, tak Vám obecně odpoví, že babička dělala rozdíly, ona, že uklízela a ostatní ne, ... Domyslete si, co tím chce říct - dělala víc, měla být ta oblíbená vnučka, alespoň o kousek, nestalo se. Je normální, že to nechápete, ale pro ni to bylo strašně zraňující. Babička se jí sama neozve/neozvývala, nejsou spolu v kontaktu, nezeptá se jí, jak se má, nevzpomene si ani když má svátek nebo narozeniny, asi se ozývá, jen když něco potřebuje nebo má být pozvání vnučky taková nutnost. To, že se dcera tolik zlobí a nechce jít asi jen znamená, že jí hodně milovala a neopětovaně. Kolik toho Vaše maminka o vnučce ví? Zajímá se o její život alespoň trošku? Můžete zkusit mamince říct, ať si začne s dcerou pomalu psát, zajímat se o ní, ať s ní někam zajde, projevuje o ni zájem, ale ztracená důvěra se těžko obnoví. To, že má dcera jít na nějakou sešlost jste jí řekla Vy, nebo babička volala vnučce sama?

hodnocení

1x

@helen - Dá se něco dělat, nějak vysvětlit, že takhle to nejde?
Vaše dcera je "dospělá 22 létá žena", tak ji nechte být. Vy byste chtěla, aby vám někdo "vysvětloval", jak se máte ve svém věku chovat?

hodnocení

0x

Podle mě to nemá smysl, je dospělá, živí v sobě nějaký pocit křivdy a musí k tomu dojít sama.

Pokud do ní budete hučet, spíš se může ještě víc zatvrdít.

Ono je někdy těžké odpouštět, navíc každý to neumí..

hodnocení

0x
Tohle jste měla řešit jak byla dcerka malá.
Ale né s ní, ale z matkou.
Dnes už je trošku pozdě.
helen
hodnocení

Ano měla a dodnes mě to mrzí a mrzet bude. Dcera chodila babičce uklízet, vyčítá mi, že jenom ona a její sestřenice ne, že na oslavách musela mít nádobí. Ale tohle přeci není důvod říkat, ať je babičce země těžká. Jsem v šoku z toho, co v ní je a co s tím dělat. Tohle opravdu nejsou důvody babičku nenávidět.
Tohle bych si vyřídil s tím, kdo jí to uklízení nařídil, nebo ji tam poslal.
helen
hodnocení

To si děláte legraci? Chápu, že jsem jí měla víc chránit. Ale kvůli tomu nenávidět babičku?
Proč?
Tak ji teda poraďte, že babička za to nemůže, že za to může ten kdo jí tam poslal. Ať nenávidí jeho (jí).
No a máte vyřešeno.

kdosi
hodnocení

0x

Je to dospělá 22 letá žena a už má vlastní rozum, který jí říká, že fakt nemusí po tom všem dnes chodit k babičce lhát, že ji miluje.

Dalo by se třeba k ní chovat jako k dospělé ženě, která se už smí rozhodovat sama a nesnažit se ji pořád cpát do role holčičky, která musí poslouchat ať už chce, nebo nechce.

Ale to byste jí musela odpustit, že se chová podle sebe a ne pouze podle vašich představ.

ltz
hodnocení

0x
Chodila babičce uklízet. Možná babičce i ráda pomohla, ale třeba ji za to ani nikdo nepochvalil. Mohla se cítit nějak odstrčená, že jenom ona a nikdo podle ní tomu nevěnoval pozornost. Tak ten pocit šel s ní až do dospělosti. Možná to neni ani msta babičce, jenom nějak v dospělosti neumi k ní najít cestu.
helen
hodnocení

Jenomže ona jí teď vyčítá úplně všechno. Že o ní nemá zájem babička, protože jí nezavolá ani nenapíše. Dcera mi vyčetla úplně všechno, že já jsem se jí nezastala když byla dítě. Byl to příšerný rozhovor a hodně mi ublížil. Snažím se dceru pochopit, ale jaksi nemůžu probrat tu její nenávist kvůli tomu, že ona uklízela a sestřenice ne.
Takže se vlastně jedná o vás, ne o dospělou dceru.
id
Helen, vám rozhovor ublížil až nyní? Není na tom hůře vaše dcera, které chování babičjy ubližovalo mnoho let? Nechte dceru v klidu a starejte se o svoji matku vy.
helen
hodnocení

Nikdo ji netýral, já prostě jen neumím pochopit, že cítí nenávist kvůli mytí nádobí. Vy tomu rozumíte? Kvůli mytí nádobí!?
kdosi

To není kvůli mytí nádobí. To je kvůli nespravedlnosti vůči ní. Chápete to vy? Já ji naprosto chápu.

ltz
Nebylo to asi jenom kvůli mytí nádobí, bylo toho určitě více. Sama jste říkala, že vás stále mrzí, že jste věci neřešila, když byla holka malá. Jako dítě se asi cítila jako až ta druhá, určitě i tajně v noci plakala. Přenesla si to až do dospělosti. Asi byste ji měla nechat, ať si to dnes ve 22 v sobě vyřeší po svém.

hodnocení

0x

A já pořád co mi to připomíná ;) Nechci dát dárek,/...

Mamka kupuje babi/...

daniela1
hodnocení

0x

Ve 22 letech Vaše dcera dobře ví, proč si něco myslí a proč se nějak (za)chová. Právě proto, že už má rozum.

A rozhodně si nemyslím, že "takhle to nejde", "že je lepší odpouštět". Samozřejmě nevím, co všechno se stalo a jak závažné to bylo, ale nijak neodsuzuji a dokonce rozumím tomu, proč se třeba nechce s babičkou stýkat.

bramburka
hodnocení

0x

Vasi dceri bylo jako diteti ukrivdeno. Ta krivda v ni zustane naporad. Mela jste se ji zastat v detstvi! Ja jsem neco podobneho zazila take: moje babicka uprednostnovala kluky, ja byla jedina holka. Ta krivda ve me take zustala po cely zivot a nikdo mi ji nevymluvil! A nikdy jsem tu babicku nemela rada!

helen
hodnocení

Křivdu kvůli tomu, že musela pomáhat?
bramburka

Ne! Krivdu kvuli tomu, ze ji babicka nemela rada! Dite to vyciti.

helen
hodnocení

Neměla ráda? Co to povídáte? Brala je obě na zmrzlinu, na procházku, na prázdniny k ní. Dělala trochu rozdíly, to ano, ale ráda měla určitě obě.

helen
hodnocení

Co mám tedy teď říct mamce, proč jí dcera nepřijde navštívit? Mamka stejně nepochopí a nepobere vysvětlení, že je to kvůli rozdílům, pravděpodobně bude v šoku a rozbrečí se. Poraďte jak to vyřešit, já už opravdu nevím.
kdosi

Hmmm ... a co takhle pro jednou zkusit říkat pravdu?

helen
hodnocení

Musím brát ohledy na matku, už má svůj věk, nechci ji ublížit.
smode2

To se mi líbí nejvíc: rodiče nemusí nikdy chápat nic, zato děti vždycky všechno:)

Musíte vědět, že tak jako se pravděpodobně vaše maminka (její babička) dopouštěla i na vás nespravedlností když jste byla malá a vám to vadilo, ale překonala jste se abyste s ní nešla do konfliktu, a vaši dceru jste učila to samé, tak tyto nespravedlnosti časem rostou až do bodu, kdy už jsou neúnosné. Všechny jevy a situace v přírodě mají vždy snahu se vyrovnávat. Tedy vyrovnávat jakoukoliv nerovnováhu. Protože tato nerovnováha již nemohla dále růst, nastal obrat. Vaše dcera je silnější než vy a vyrovnávání začala. Zato byste měla být spíše ráda. Máte šikovnou a silnou dceru.

Radím, ať babičce vše vysvětlíte po pravdě, tak jak to ve skutečnosti je, a ať kladete důraz na pocity vaší dcery, jak to ona cítí a vidí a proč. Vše, narovinu, tak jak to skutečně bylo. Jestli na to nemáte sílu, přečtěte jí (a klidně i dceři) celé tohle vlákno. Pokud to babička nepochopí, pak již nemá nadále právo vnučku vidět. Její problém, bohužel.

Další věcí je, ač se to nesnadno říká, dle přírody jste vy a babička vlastně přebyteční. Nejste již pro dceru důležití. To že jste chybovaly si nemusíte vyčítat, každý dělá chyby. Nyní je ale dcera plně dospělá a ve skutečnosti vás již nepotřebuje. Nemůžete v ní vyvolat jakoukoliv závislost, tak jako tomu bylo když byla malá, aby neměla na výběr a musela poslechnout. Ona už prostě poslouchat nebude, protože nemusí. Možnost je jediná: buď ji budete s babičkou akceptovat takovou, jaká je, nebo se s vámi vůbec nemusí bavit. Tak to je.

kdosi

Vaše dcera má taky svůj věk, ale jí ubližujete naprosto klidně a ještě se tady rozčilujete, že si už nechce nechat ubližovat.

Navíc ještě odmítá lhát ve svůj neprospěch jen kvůli vaší pohodlnosti a neschopnosti si přiznat očividné.

fighter23

Takže ty nechceš ublížit matce, ale klidně ses dívala jak tvoje matka celá ty léta ubližuje tvé dceři *smich*?

Chápu to správně? V tom případě potřebuješ odborníka.

hodnocení

0x

Teda nevim, ale ty reakce tazatelky jsou jak od ditete.

Jako kolovratek furt dokola.
Buuu, nema rada babicku, buuu, je to kvuli myti nadobi, buuu..,

To i 13 lety pubertak by podle mne mel dost intelektu na to, aby pochopil, co se mu zde snazi ostatni naznacit (at uz na tom neco je nebo ne) a primerene reagoval a netocil se tu furt dokola na jedne myslence.

smode2

Dospělých zamrzlých v dětství je okolo 80%. Jen se tak někdo projevuje víc, někdo míň. A hlavně při běžné konverzaci to nemusíš léta poznat.

helen
hodnocení

Hezký večer, je to už nějaká doba od prvního příspěvku, ale mluvila jsem s dcerou a řekla jsem jí, že i když s ní nesouhlasím, budu respektovat její rozhodnutí se s babičkou nevídat. Řekla jsem o tom sestře a bratrovi a teď zažívám tlak z jejich strany, ať dceři domluvím, že to není hezké. Sestra i bratr odmítají tvrzení, že matka dělala rozdíly. Vánoce budou dost těžké, očekávám, že se na mě všichni vrhnou. Je mi z toho smutno. Jakoby jsem stála před rozhodnutím kde jsi musím vybrat - dcera nebo máma a sourozenci. Takto se nám vztah nějak pokazil, je mi z toho smutno.

A s tetou a strýcem má také špatný vztah? Je to hold problém Vánoc - schází se rodina jak kdyby to byla nějaká povinnost a přitom si jsou někteří celý rok ukradení.

vili
Nedávno jsem četl řady ohledně vánočního setkávání v nějaké vztahové poradně. Byla to celkem očekávaná snůška mnoha slov s mizerným obsahem, aby to bylo delší, ale zaujala mě celková myšlenka. Vyznění bylo, že rodina, tedy ta nová, matka, otec a jejich děti, jsou v první řadě jedna jednotka, zodpovědná především za sebe. Pokud někdo není ochoten respektovat chování vaší rodiny se všemi jejími zvláštnostmi a odlišnostmi, je v pořádku takovým lidem oznámit, že mi takové chování vadí, a při pokračování přerušit kontakt.
Pokud vaše matka či sourozenci mají poznámky, které vám přináší akorát stresové situace, požádejte je, že i když třeba sama s dcerou nesouhlasíte, je to její právo a aby s výpady proti ní, případně i vám, přestali. Protože pokud to neudělají, budete nucena s ohledem na vaši psychickou pohodu s nimi omezit kontakt i vy, protože vás pak setkání s nimi netěší. Pokud nebudou přesto schopni se přes domnělou křivdu přenést, prostě choďte na návštěvu jen na omezenou dobu a vyhýbejte se složitým diskuzím, a pokud ani to nepomůže, budete muset opravdu přerušit kontakt.
smode2

mluvila jsem s dcerou a řekla jsem jí, že i když s ní nesouhlasím, budu respektovat její rozhodnutí se s babičkou nevídat - konečně první správné rozhodnutí*palec*

Řekla jsem o tom sestře a bratrovi a teď zažívám tlak z jejich strany, ať dceři domluvím, že to není hezké - Ti můžou jít maximálně tak do háje. Nemají do toho co mluvit. Tyto jejich blbé kecy ignorujte.

Sestra i bratr odmítají tvrzení, že matka dělala rozdíly - ale to je normální, oni to budou popírat vždycky. I když to není pravda. Tím spíše je třeba je odignorovat. Na jejich názoru přece vůbec nezáleží. Proč to pořád řešíte?

Vánoce budou dost těžké, očekávám, že se na mě všichni vrhnou. Je mi z toho smutno. - Vánoce budou lehké, pokud si je lehké uděláte. Není žádná povinnost se vidět s nikým. Pokud chcete mít klid, nemusíte se vidět s nikým ani vy a co je nejlepší: nemusíte nikomu nic vysvětlovat.

Jakoby jsem stála před rozhodnutím kde jsi musím vybrat - dcera nebo máma a sourozenci. - pane Bože na nebi hlubokém, vysokém a já nevím co ještě. To snad nemyslíte vážně?! Doufám že bude od tohoto okamžiku pro vás na prvním místě vždy a za všech okolností už do konce života pouze dcera.

Takto se nám vztah nějak pokazil, je mi z toho smutno. - naopak, konečně je to trochu lepší. A bude to ještě lepší, pokud nebudete slabá a nenecháte se zviklat k nějakým špatným krokům vaší zlou matkou nebo vašimi zlými sourozenci. Ano, jsou zlí. Srovnejte se s tím.

p.s. dala jste dceři přečíst celé toto vlákno?

helen
hodnocení

Máte pravdu, budu stát za dcerou. Včera měla svátek, moje matka ani nevěděla, že svátek má. Ale před týdnem měla svátek neteř, byla jsem zrovna u ní a neteři popřála. Dceři rozumím, asi jsme si před tím vším zavírala oči. Dceři jsem řekla, že mě to mrzí, ale ať v sobě neživí nenávist.
Upřímně se tak trochu bojím matce říct pravdu, proč dcera nechodí. Nevím jak bude reagovat, aby se jí ještě něco nestalo. Musím na to citlivě, chce to čas.
ltz
Svůj názor jste již sourozencům řekla a stejně s vámi nesouhlasí. Tak jestli se na vás ještě vrhnou, tak jenom odpovězte, že holka je už dospělá, že ji nemůžete nic přikazovat. Ale nezapomeňte také říct, že holka je hodná, pracovitá, prostě vyzvedněte její klady, tak jak vy ji znáte. Proč by z ní někdo měl dělat černou ovci rodiny. Ona nikomu nic zlého neprovedla, jenom v sobě nosí pocit a také to v dětství cítila, že byla mezi vnoučaty taková až ta druhá. To je jí asi pořád líto. Je jí teď 22, tak možná za nějaký rok se v ní ten pocit zlomí a usadí někam na dno a bude se chtít s babičkou také setkat, ale bude muset chtít sama od sebe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]