Nejste přihlášen/a.
Něco na tom je. Až se Vám zase bude zdát nějaký horror, hned informujte své blízké a nepouštějte je na krok z domu. Protože se všechno do puntíku splní.
Pamatuji si to dodnes, byly mi asi 4 roky. Zdálo se mi, že jsme si s kamarádkou hrály v parku kousek od nás. Obě jsme potřebovaly na malou stranu. Stáhly jsme si gaťky, sedly na bobeček. A já volám: "Evičkoooo, já už čurááááám."
A v té chvíli se sen stal skutečností. Proto věřím všemu. Naštěstí se mi to už nikdy víc nezdálo. Jaga.
Přikládáte zbytečný význam jinak bezvýznamným věcem, jako jsou nevinné a zcela nahodilé sny.
Zdejší ezomafie Vás jistě začne přesvědčovat o něčem jiném, ale to můžete směle ignorovat.
Viz konfirmacni zkresleni.
Lidska mysl si spojuje to, co se ji hodi, tedy v tvem pripade ty nahodne jevy, kterym je pak prisuzovan spolecny vyznam a naopak zavrhuje vse ostatni, tedy ty tisice pripadu, kdy si to mozek s nicim jinym nespoji.
Slabé vysvětlení. Kolik času by bylo třeba na ty "tisice pripadu"? Tazatel uvádí dva případy, kdy problém v bdělém stavu nastal druhý den po problému ve snu.
Tento jev si rozhodně zaslouží výzkum.
Ty tisice pripadu jsou bezna kazdodenni vec, kterou vubec nevnimame.
Tazatelka pise o nekolika pripadech za pul roku. Predpokladam ale, ze snu mela za tu dobu daleko vice.
Ty ostatni si ale s nicim nespojila, tudiz je mozek vytesnil.
A prave pak techto nekolik nesouvisejicich jevu, kdy si ale nasla nejake nahodne spolecne rysy mezi snem a realitou utkvi v pameti o to vice a nekriticka mysl si to prebere jako ze to prece nemuze byt nahoda. Ze za tim je neco vic.
Je to nahoda.
Nic vic.
Konfirmacni zkresleni.
@axus Děkuji, že jste to popsal tak srozumitelně a bez zbytečných emocí. Já bych takovou svatou trpělivost neměl :D
> Tazatelka pise o nekolika pripadech za pul roku.
Ale u dvou se daný problém realizoval druhý den.
> nasla nejake nahodne spolecne rysy mezi snem a realitou utkvi v pameti
"nahodne spolecne rysy" je subjektivní hodnocení. Na existenci náhody neexistuje shoda.
Málokdo má tak krátkou paměť, aby nepřesahovala den.
Sny jsou různých druhů. Prediktivní jsou jedním z nich.
Ok. Tak proc hned po tom snu nevarovala?
Protoze si to spojila az zpetne. Tedy, i kdyby prediktivni sny existovali, jako ze neexistuji, jsou uplne k prdu, protoze je to tzv. s krizkem po funuse.
A kdyz je to k prdu, stejne tak to muze byt ciste nahoda a nic se tim nezmeni.
> Tak proc hned po tom snu nevarovala?
Lidé často varují ostatní, pokud to jde, zvlášť příbuzné a další blízké. Někdy se jim za to dostane posměchu a ťukání na čelo.
I obecné varování je lepší než nic. Kdo je varován, může se připravit, když ví jak.
> Protoze si to spojila az zpetne. Tedy, i kdyby prediktivni sny existovali, jako ze neexistuji, jsou uplne k prdu, protoze je to tzv. s krizkem po funuse.
Takových snů je plno. Třeba ten známý sen, co měli žáci jedné školy, že je škola zavalena něčím tmavým, a došlo pak k sesuvu půdy, který školu pohřbil.
> A kdyz je to k prdu, stejne tak to muze byt ciste nahoda a nic se tim nezmeni.
Předem to zavrhnout je jistě možné, ale někdy takoví lidé mají výčitky svědomí, že neudělali nic pro odvrácení neštěstí.
Styl psaní dobrý, takže přisoudit tazatelce víc než 10 let věku snad není zcela od věci, což ovšem znamená přez 3.5 tisíce nocí. Každou noc se člověku zdají sny, ale ne všechny si pamatuje. A skoro každý sen obsahuje víc různých prvků, ze kterých ale člověk později vybírá ty, co se nějak ukáží důležité, nebo zajímavé.
A z toho množství se za tu dobu nějak zajímavě sešlo s něčím reálným o pár dnů později jen několik málo prvků několika málo snů, takže skutečně jen nepatrný zlomek potenciálních možností.
(A navíc třeba o tom topení klidně mohla přemýšlet už předem, že s bráškou na vodu pojedou věděla dlouho dopředu. Teď se teda bráška neutopil ale přežil, i když se převrátili a byl chvíli pod lodí (takže podoba jen částečná), ale i kdyby se tohle nestalo, tak o tom půjde reportovat "zdálo se mi že se utopil, a opravdu jsme se převrátili, ale naštěstí to přežil", a nebo by to mohlo být taky "zdálo se mi, že se utopil, ale dávali jsme si pozor a naštěstí se mu nic nestalo". A pořád by se to dalo brát jako věštecký varovný sen.)
Ještě k tomu sesuvu:
One famous example of precognitive dreams was in the case of the Aberfan Landslide tragedy. Back in 1966, a landslide in Wales killed nearly 150 people, and later on, a psychiatrist discovered many children and adults in the area had dreamed about it before it happened.
Jung aj.:
jungiancenter.org/...
psychologytoday.com/...
současný výzkum: neurosciencenews.com/...
("Neurons in the hippocampus anticipate future experiences during sleep.")
Tam je dulezite to and later on
Jak se rika, po bitve je kazdy general a je snadne rict "Ja to rikal."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.