Nejste přihlášen/a.
Budeš vyrábět výrobek, u něhož stát nevyžaduje splnění žádných norem a standardů, takže se -- podle mého laického právního názoru -- nemusí potvrzovat kvalita sváru (například tím, že svářeč má certifikát). Je to tak čistě tvoje věc, jak kvalitně to svaříš a jakou pověst robustnosti a trvanlivost si tak tvůj výrobek mezi zákazníky získá.
Budeš vyrábět výrobek, u něhož stát nevyžaduje splnění žádných norem a standardů
Jak to vis? Ty vis, co to je presne za vyrobek?
Toto zni jako velmi ukvapena rada.
Který nosič stavebního materiálu musí splňovat nějakou (bezpečnostní) normu? Nic mě tehdy nenapadlo a nic mě nenapadá teď.
Bavíme se doufám o pomůcce pro použití člověkem, aby to nemusel nosit v rukách, ne pro zavěšení na stavební jeřáb pro přepravu tunového dílu.
Bavíme se doufám...
To prave netusim, o cem se bavime, tudiz je podle mne nezpodpovedne vystrelit, ze se na to zadne predpisy nevztahuji.
Na kazdy vyrobek prodavany legalne na ceskem trhu se vztahuje urcita legislativa a ta mimo jine i obecne hovori o bezpecnosti vyrobku uvadenych na trh. To hned neznamena, ze ta legislativa musi jmenovite zminovat ten jeden konkretni vyrobek a do podrobna popisovat jeho pozadovane vlastnosti, ale ze urcite typy vyrobku musi splnovat urcite kvality.
Tot vse.
1. Ke svareni v ramci zivnosti
Pokud je toto provazeno jako podnikatelska cinnost - pravnicka i fyzicka osoba - vztahuje se na vas vyhlaska 87/2000 Sb., ktera stanovi, ze svareni nesmi zapocit, jestlize svarec neni schopen prokazat odbornou zpusobilost.
2. K vyrobku
Na vyrobky prodavane v CR a v EU se vztahuje tzv. posouzeni shody. Jde o analyzu ryzik a zajisteni, ze vyrobky jsou v souladu s existujicimi pravidly a predpisy.
Tvou povinosti pred uvedenim na trh je zjistit si, jaka pravidla se na tvuj vyrobek mohou vztahovat a nechat vyrobek posoudit na shodu s onemi pravidly. Ty pak jako vyrobce rucis za to, ze kazdy vyrobeny kus bude teto posouzene shode vyhovovat - prohlaseni o shode (CE).
Dle tveho popisu pujde pravdepodobne o strojni zarizeni, na ktere se vztahuje jednak narizeni evropskaho parlamentu a rady 2023/1230, kde se stanovi, ze musi dojit k posouzeni bezpecnosti takoveho zarizeni, ale hlavne i zakon 22/1997 Sb. o technickych pozadavcich na vyrobky a narizeni vlady 24/2003 Sb. o technickych pozadavcich na strojni zarizeni.
Prilohou narizeni jsou i vyjmenovana zarizeni, na ktere se vztahuje posouzeni poverenou osobou (akreditovanou zkusebnou).
Zkusebna v ramci posouzeni vyrobku mimo jine posuzuje i soulad s technickymi normami. Tedy i s normami upravujici pozadavky na provadeni svarovych spoju.
Pro vsechny ostatni nevyjmenovane vyrobky je posouzeni a vypracovani potrebne dokumentace ciste tvoji povinnou odpovednosti dle narizeni.
Soucasti toho je i mimo jine - cituji z prilohy 5, ktera se vztahuje prave k posouzeni shody nevyjmenovanych vyrobku:
- popis metod přijatých pro odstranění nebezpečí na základě provedené analýzy rizik vytvářených strojním zařízením
-podle uvážení technické zprávy nebo certifikáty
Do tohoto mimo jine (jako napr. zkousky pevnosti) muze spadat i vytvoreni svarovych spoju odborne zpusobilou osobou.
-
Je potreba dodat, ze pokud nejde o vyjmnovane zarizeni a nebude tedy posuzovano zkusebnou, tak dokud to nikoho nezrani nebo nezpusobi skodu, nikdo se po kvalite provedeni posouzeni shody shanet nebude. To plati pro naprostou vetsinu vyrobku. Ve chvili, kdy ale k necemu dojde, muze byt chybejci prokazani odbornosti provedeni svaru v dokumentaci posouzeni shody velky problem.
Tedy jeste ve zkratce, porusenim vyhlasky 87/2000 Sb. porusujete pozarni bezpecnost a bezpecnost prace a muze se po vas pri kontrole vozit inspektorat prace.
Nevyhovenim posouzenim shody - pokud se na vas vyrobek vztahuje a pokud by doslo k vyhodnoceni, ze provedeni svaru neodbornou osobou bylo v rozporu s normami a mozna i v prime souvislosti se zpusobenou skodou nebo zranenim, uvadite natrh tzv nebezpecny vyrobek dle zakona 102/2001 Sb.a muze se po vas vozit COI a hrozi pokuta az 50 milionu.
Test na svářečském kurzu je z cca 95% jen o bezpečnosti. Ta zahrnuje často i mnoho reálných příběhů, kdy i zkušení svářeči přišli při své práci o život. Z toho jasně plyne, že legálně uvedené dělat nelze a hlavně že to může být dosti nebezpečné. Sečteno podtrženo, bez certifikátu by nikdo svařovat neměl, natož své svařené výrobky prodávat, a už vůbec ne prodávat amatérsky svařené výrobky které například drží konstrukci která někomu může spadnout na hlavu, či výrobky ve formě potrubí, která vedou média pod tlakem.
Jj, test ano. Samozřejmě záleží na tom co a jak se svařuje. Svařování je poněkud širší téma. Nebylo upřesněno.
Normy a zákony jsou asi hodně "ohebné" a uplatňují se různě.
Já jsem již v důchodu, ale přes 30 roků jsem svařoval a mám několik mezinárodních a EU certifikátů. Jedna nejmenovaná nezisková orgamouace potřebovala svařit zábradlí a jelikož jsem měl již neplatné bezpečnostní školení, tak jsem to nomohl udělat. (Pravdou je, že podle norem, svářečské oprávnění ztratí platnost, pokud svářeč neabsolvuje bezpečností školení minimálně 1x za 2 roky.)
Ale mohl to udělat "živnostník", který opravuje auta a na nich různé části svařuje. Přitom nikdy neabsolvoval svářečský kurz, není ani zámečník. Je to prostě kutil-samouk, který má živnostenský list.
A teď si z toho odvoďte, co kdo může nebo nemůže.
Povrchové úpravy a svařování kovů a dalších materiálů
- Tohle je živnost volná a žádnou kvalifikaci na ní nepotřebuješ.
Kdo tvrdí opak, tak by měl doložit který předpis to nařizuje.
Není sváření jako sváření. Pokud to bude skutečně dělat v rámci živnosti volné, tak to ještě neznamená, že papíry nepotřebuje. Pán psal něco o přenášení materiálu na stavbách. Já bych si nejdříve ověřil, co od toho výrobku očekává potenciální zákazník. Pokud zákazník bude vyžadovat nějaký certifikát, tak může být problém, nejsem si jist, že na to někdo dá štempl, pokud to svařuje amatér.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.