Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to e pin

Od: karolok odpovědí: 15 změna:

prosím o radu , když chci platit kartou přes počítač ,SMS kod mi je jasný , ale nevím co je to e pin , kde to najdu jak to tam zadám ,?

Děkuji za vysvětlení.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

1x

E-pin k platební kartě najdete v internetovém bankovnictví, když se podíváte na detail platební karty.

karolok
hodnocení

Nerozumím.

hujerbratr

Hmmm tak to máš blbý. Musíš se naučit ovládat své internetové bankovnictví... Jak ti píše výše je to elektronický pin(další číslo), které máš v datailu ůčtu ke kterému máš tu kartu vydanou. Ani nenapíšeš , ke kterému účtu, resp. u které banky máš účet vedený, aby jsme ti pomohli konkrétněji!

Přihlaste se do ON-LINE BANKOVNICTVÍ a tedy do INTERNET BANKINGU, tam si najděte informace o kartě a tam e-pin bude. Zároveň to bude žádat normální pin, aby se Vám ten e-pin zobrazil.

O jakou banku se jedná by samozřejmě pomohlo, ale my jsme zde již dávno zvyklí na zhruba 1 ze 100 očekávaných procent informací, které potřebujeme pro přesnější rady.

ml1

>>Zároveň to bude žádat normální pin, aby se Vám ten e-pin zobrazil.

V žádném případě nezadávejte normální pin jinam než do terminálu obchodníka nebo bankomatu. Žádná legitimní počítačová stránka (ani pracovník banky atd.) nikdy nevyžaduje sdělení pinu, ten slouží pro fyzické platby kartou. To je přece základní pravidlo, které nám tlučou do hlavy. Spíš bude možná potřeba sms autorizace pro jeho zobrazení, mám pocit, že to tak poslední dobou funguje. Asi záleží i na bance, ale určitě by to nemělo být autorizované pinem.

ml1
hodnocení

0x

epin je další zbytečnost, která nás má donutit svěřit své peníze nějakým pochybným aplikacím (možná ještě tři, čtyři i víc vymysleji pro ty nejodolnější).

Jsou obchody, kde stačí opsat písmenka na kartě (jako číslo karty, platnost, jméno, ccv), no to neni moc bezpečné, ale občas to tak je.

V jiných je potřeba sms autorizace. No a v dalších je potřeba ještě ten epin, možná teď už ve všech, které chtějí SMS.

Dokonce to už dává logiku, je to u větších plateb. Ale šokem byla vůbec moje první platba kartou na internetu, částka cca 10 tisíc, stačilo opsat čísla z karty a bylo hotovo, nic víc potřeba nebylo (teda bylo potřeba ty platby povolit). Svého času se sms a epin vyžadovalo i na platby řádu (deseti)korun třeba za jízdenku z jedné vesnice do druhé (tehdy 18 korun) a na vyšší jen sms nebo taky nic. Poslední dobou už je to logičtější a na drobné neni potřeba nic.

epin podle mě moc nezachrání, narozdíl od SMS ho dostanete ke kartě podobně jako ccv, jenom na té kartě neni vytištěný, ale za život karty se nemění a nevím, že by byla možnost ho změnit (narozdíl od normálního pinu, který se dá změnit v každém bankomatu).

Nevím jak u Vaší banky, ale u fio je epin v detailu karty, poslední dobou se ukazuje až na dotaz, dřív tam normálně byl. Tak si otevřete internetové bankovnictví, tam si najděte karty a tu, kterou chcete platit rozklikněte, a někde to tam najdete.

Co je to e pin

id
hodnocení

0x
@chlochydess - nechcete se tazateli omluvit za vaši špatnou radu ohledně bankovního účtu? Navádíte seniory jak bezpečně mají přijít o své úspory , fuj, to se nedělá.

Nemám zač. Mně totiž FIO vyzývá, abych se ověřil a to dvěmi způsoby: Zadat PIN nebo přiložit biometrický otisk prstu, který PIN nahrazuje pro rychlejší zadávání.

Nechcete se mi omluvit, že zde ze mně před ubohým důchodcem děláte vola, přičemž evidentně netušíte, jakou mám banku a co ode mně vyžaduje? Já myslím, že byste určitě měl.

id
To jsem čekala. Po mě Fio chce potvrzení SMSkou, nikoliv PINem.

2222
hodnocení

0x

Platím občas kartou různé platby přes internet a nepamatuji si, že by to po mne někdy požadovalo zadámí E-PINu. Většinou to po mne chce potvrzení platby v bankovní mobilní aplikaci a často stačí zadání pouze údajú z karty bez jakéhokoliv dalšího potvrzování. Mám dojem, že ten E-PIN se asi velmi málo používá nebo jen velmi výjimečně. Mám karty z více různých bank a všude to je stejné.

id
Tazatel nemá mobilní aplikaci.
2222

id: Jak víš, že tazatel nemá mobilní aplikaci když tu o tom, že by ji neměl nic nepíše? Jinak já tu píšu jak to bývá u mne při platbě kartou přes internet.

id
2222 - v jiném vlákně píše, že má stolní počítač. V tomto píše, že chce platit kartou přes počítač, ne přes tlf. Jak je u tazatele zvykem, víc se neozve, nevysvětlí a my se můžeme jen domnívat o co mu jde.
2222

id: To, že tazatel píše, že má stolní počítač a že chce platit kartou přes počítač ještě nemusí jednoznačně znamenat, že nic jiného kromě toho stolního počítače nemá. Ano, pokud se tazatel nezapojuje do diskuze a neupřesni to tak se můžeme o tom co má a co ne jen domnívat. Svědčí to o tom, že tazateli asi příliš nebo možná vůbec nezáleží na tom zjištění co a k čemu je to ten E-PIN. Jinak já když něco platím kartou přes internet tak to většinou dělám na počítači a pokud to po mne chce potvrzení tak to chce v bankovní mobilní aplikaci. Ono to není tak jak si to možná myslíš, že potvrzování internetových plateb kartou je vyžadované v mobilní aplikaci pouze když se platbu provádí na mobilu a na počítači ne. Ono banky od potvrzování čehokoliv už delší dobu upoušti od potvrzování SMS kodem a klienty nutí k potvrzování v bankovní mobilní aplikaci.

id
Fio banka na požádání nechala potvrzování smskou, pokud klient nemá chytrý tlf.
Je to 100% informace. Vyřizovala jsem to klientům DSS.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]