Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spořící / Terminovaný vklad?

Od: juraja® odpovědí: 16 změna:

Kam vložit nepotřebné volné peníze?

Jedná se o Unicredit.

Spořící / Terminovaný vklad?
Spořící / Terminovaný vklad? #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

3x

Já se tedy nechtěl znovu opakovat, ale když už to Imgify nakousl:)

V současnosti má nejvyšší úrok ČS (4,3%), VÚB (4,25) nebo Raifka (4,2). Nejméně má Air Bank (3). Unicredit má 3,75%. Má to ale často i další podmínky a časová omezení - je třeba individuálně nastudovat. Mám kamaráda co se burzy bojí, tak jen úročí v bankách. Také cesta.

Co se týká burzy, lze si otevřít účet u XTB (online - cca půl hodiny času) - Polský broker, ale je i česky a má v Praze pobočku. Na obrázku je vývoj trhu do kterého se investuje nejčastěji - S&P 500. Ten si nelze přímo koupit, je třeba koupit některý trh, který pohyby kopíruje. Pohyby nikdy nejsou 100% stejné (tracking risk), ale v praxi to nevadí. Je třeba vydržet a pokud se trh pohne na nějakou dobu dolů, nikdy neprodávat. Na obr. vidíš i propady po roce 2001 a 2008 okolo 50%. Dále pak větší propad v březnu 2020 cca 32% (chřipečka - ale zde vypadá malý) a následně velký propad 2022 (následky korporátního fašizmu za kovidu + UK válka) - taky kolem 30%. Nyní trh tvoří opět nová high, takže vydělal každý, kdo ho kdy nakoupil. Výhodou je, že tento index má v sobě 500 největších firem v USA a ty musejí splňovat řadu požadavků, zejména profitabilitu. Pokud podmínky nesplní, budou z indexu vyřazeny a nahradí je lepší, výkonnější firmy. Z uvedeného plyne, že pravděpodobnost, že by tento trh nerostl v dlouhodobém měřítku dál, je téměř nulová. A pokud se to stane, pád celé ekonomiky bude to poslední co tě bude zajímat. S největší pravděpodobností se budeš shánět po nějaké vodě a po potravinách:)

Sám mám nakoupenou kopii trhu ve formě nízkonákladového ETF - konkrétně SXR8.DE v €. Ale existují i jiné kopie - P500.DE, VUAA.DE, nebo ETF kótované v USD. ETF preferuji akumulační (nikoliv distribuční), abych se vyhnul daním.

Doporučuji nakoupit a neprodat dříve než za 3 roky, pro splnění takzvaného časového testu. Není pak třeba zisk danit. Pokud uzavřeš ve ztrátě, už musíš podat daňové přiznání kde bude příjem a výdaj totožný (=nula), ale musíš jej uvést. Stejně tak pokud uzavřeš dříve než za 3 roky - daň je pak 15%.

Spořící / Terminovaný vklad? #3

lmgify
hodnocení

2x

Vždyť vidíš, že na termínovaném máš pokaždé vyšší úrok (což platí obecně kdykoliv). Jen tam musíš vložit peníze na 1, 3, 6 nebo 12 měsíců. Cokoliv kratšího nebo delšího není (prakticky) úročené.

Jak ti ale vysvětlí @smode2 nebo @stir, mnohem lepší je peníze investovat do podílových fondů přímo přes brokera. Tam je roční výnos kolem 10%. U spořících účtů úrok typicky ani nepokráývá inflaci, u termínovaných ji typicky překračuje jen nepatrně.

hodnocení

1x
Základní otázka zní, na jak dlouho. Bez toho horizontu se nedá až tak radit.
Imgify- upřesním, bacha na podílové fondy v nabídkách bank- tam jsou poplatky 2,5-3% úplně běžné. Bavíme se o burzovně obchodovaných fondech ETF. Takže například Fio nabízí jak ty podílové fondy, ale také přístup na burzu, kde lze prostřednictvím e-brokera ty ETF nakoupit.

hodnocení

0x

Budete si to muset spočítat sám, podle toho, kolik těch volných peněz máte. Nad 500 tis. u UniCredit je to k ničemu.

Možná teda spořící účet u jiné banky?
Jak tu zaznělo, tak teď má nejvyšší úrok na spořícím účtu Česká spořitelna, ale za dost komplikovaných podmínek:
Máte u nás Plus účet, George, a ještě investujete pravidelnými pokyny nebo si přispíváte na penzijní spoření min. 2 000 Kč? Připíšeme vám úrok 4,3 % p. a. až do 400 000 Kč.

RB má 4,2 % do 500 tis., podmínkou jsou 3 platby kartou za měsíc. Nad 500 tis. ještě musí mít klient Aktivní běžný účet, který stojí 49 Kč/měsíc. Jestli se to vyplatí, to si každý musí spočítat sám.

Investování do fondů a akcií nerozumím, za mě je to složité. Vybrat to správné, poplatky, peníze nejsou k dispozici, je to dlouhodobá investice. S tím neporadím.

UniCredit je snad nejhorší banka, bankovnictví nepřehledné. Úrok měli jednu doby vyšší, nyní už mají dostatek klientů. Žena stihla akci 400kc x 25měsíců. Jinak fajfka je ok, i když bankovnictví také nic moc, úrok do konce roku 4,2% do půl mega za tři platby.. Jinak dodám, investování do ETF je velice jednoduché, jednodušší než přepočítávat úroky u ruznych bank. Úplně bohatě stačí jedno ETF buďto na americký trh nebo pro širší záběr celosvětové ETF, to ma8ale nizsi8vykonnost. Na pravidelné investování je vhodný broker XTB, protože investujeme kolik chcete, od 10eur minimální investice, což je pro každého a opravdu žádné jiné poplatky nejsou. Penize8kdykoliv k dispozici, obchoduje se každý pracovní den. Jen převod na bankovní účet trvá 1-2dny. Je to daleko lepší než posílat peníze na duchodove spoření.

Mně bankovnictví RB zcela vyhovuje. :)

Ale kde to ETF seženu, jaké, jak tam koupím nějaký podíl, přes co, je tam nějaký poplatek? Kolik je výnos v %? A za kolik peněz, aby se mi to vyplatilo? Dát tam např. 700.000 Kč a nevím, za kdy je uvidím...
Mám radši ten spořící účet, ten si zřídím, dám tam sumu a nestarám se. Neřeším daně, o to se rovněž stará banka. Vidím, kolik mi tam přijde, kolik tam aktuálně mám atd.

Vím, že všechno je ze začátku složitější, když nemám vyzkoušené, jak to funguje. Tu velkou složitost tam vidím a nikdo mi nedá jednoduchý návod po krocích 1, 2, 3..., tady se přihlaš, tohle kup, na takhle dlouhou dobu. :(

Už to tady psal Smode viz výše. U XTB si jednoduše vytvoříš investiční plán, otevřeš účet nejlépe v eurech a najdeš si etf na americký trh, třeba VUAA.DE nebo celosvětové etf WVCE. DE a každý měsíc spoříš stejně jako u důchodového spoření, s tím rozdílem že tady nejdou poplatky a o nic tě neoškubou. Je to ale dlouhodobě, na tři čtyři roky to nemá smysl, trhy kolísají, ale vždy doženou inflaci. Takže dávat jen tolik, kolik nebudeš v dohledné době potřebovat. Na jednorázový nákup ve větším objemu já mám Fio ebroker. Jinak to XTB využívám cca rok a něco, investiční plán jsem zakládal zhruba před rokem a dával jsem zde v jiné otázce screen jak si vedly moje etf za poslední rok včetně složeného úročení. Spořicí účet by byl fajn, kdyby nebylo žádné inflace. Tříletá inflace je cca 35%, ale ty to nevidíš, protože na spořicím účtu vidíš stále stejnou částku. Ve skutečnosti tě tato vláda okradla o třetinu úspor, protože peníze ztratily třetinu své hodnoty. Jinak kdyby tě to XTB zajímalo, přu založení přes můj odkaz můžeš získat 30Eur v akciích, které pak můžeš okamžitě prodat.
Spořící / Terminovaný vklad? #4
smode2

Štíre, prosím tě, ten obrázek máš z mobilní aplikace xtb? Předpokládám že je to statistika. Tu aplikaci v telefonu používám, ale jak v mobilní, tak na webu mi chybí záložka "Statistiky". Nový účet u xtb mám jen 5 měsíců a nikdy jsem nic neprodal. Jen stále nakupuji. Nemůže to být tím?

Smode ahoj, tohleto je jen přímo v tom investičním plánu, kde mám etfka. Otevřeš investiční plán a uprostřed je VÝKON Pak si zadáš libovolné datum od do a tohleto vyskočí jak měsíční zhodnocení, tak i měsíční zisky v eurech, ty jsem nezveřejnil. Nutno dodat, že tohle počítá zhodnocení jakobys vložil celou částku najednou na začátku. Těmi pravidelnými nákupy výš a výš se výkon pochopitelně snižuje a ten uvidíš jinde a ten je okolo 17%. Samozřejmě v eurech. DCA má výhody v klesajícím trhu, při rostoucím to může být nevýhoda. Takže pokud nakupuješ etf jednotlivě, tohle tam neuvidíš, ale nahoře ti to ukazuje celkový zisk v penězích. Mám tam i dost akcií, mám účet i korunový a dolarový. Má to své nedokonalosti, u Fio vidím přímo kolik kterých akcii mám, zhodnocení v procentech u každé akcie a dole celého účtu. Vidím aktuální hodnotu pozice a celkový zisk všech. Takže u Fio mi to přijde přívětivější.
smode2

Já si říkal že to bude mít souvislost s tím že jsem ještě nic neuzavřel - když se pak neobjevila karta Statistika ani po měsíci, už jsem si říkal v tom to nebude, a napadly mě ještě investiční plány. Tak přece. Vím že je dost lidí používá, já zatím ne - jsem zvyklý nakupovat jednotlivě dle vlastního rozpočítání přímo na první stránce. Samozřejmě mám obchodní deník kde si jedu různé statistiky jako měsíční výkony, roční výkon, CAGR atd. Ale tohle mě zajímalo. Moc děkuji za info:)

Ne tohle je jen v tom investičním plánu takhle pěkně znázorněné jak v procentech, tak penězích. Když tam nastavíš kratší období, třeba týden, tak se ti to zobrazuje denně. Také jsem předtím nakupoval samostatně na hlavní stránce, ale když s tímhle přišli, tak jsem to zkusil, protože mě neustále rodina otravoval s tím, ve které bance jsou vyšší úroky a nemohli pochopit, že na sporicim účtu o peníze přichází. Takže až jsem to měl první měsíc, mohl jsem jim ukázat, jak jednoduché to investování je a kolik to dává v procentech. Takže pro ženu jsem vytvořil druhý investiční plán na mém účtu, lze jich mít až deset u jedné měny. Dříve jsme měli indigo, ale to si bere jedno procento a ještě každého čtvrt roku rebalancovali, takže další náklady a zatímco sp500 neustále rostlo. Indigo bylo celé tři roky v mínusu, jelikož tam bylo klidně deset různých ETF z celého světa. Takže indigo jsme vyprodali až bylo v zisku a prostředky převedli. Poté to chtěla i sestra, také měla indigo, jeden synovec, druhý synovec a nakonec i dcera. Toto je pro nich jednoduchá volba, nemusí vyplňovat pokyny, takhle tam pošlou eura a jen převedou do investičního plánu a nemusí nad dalšími věcmi přemýšlet. Jinak zisk vidíš i na té hlavní stránce, realizovaný i nerealizovaný, jen tam chybí procentní zhodnocení celého účtu, to není ideální, v tomhle to má Fio lépe řešené. Já držím Nasdaq i na fiu ale v USD, je tam sice poplatek 8usd za nákup, ale ve větším objemu se to ztratí. Naopak pravidelné investice v menším objemu je XTB nejspíš bezkonkurenční.
smode2
Gratuluji k tomu že to rodina pochopila. U mě to nedělá téměř nikdo. Dívka tedy ano - ta to pochopila jako jediná a jakékoliv prostředky navíc hned úročí přes indexy, ale jinak bída. Samé živnosti, zaměstnání, maximálně pronájem bytu a kde nic tu nic. Asi to bude ještě pár let trvat. Jinak jsem s xtb spokojený, jednoduché ovládání, teď přidali to dlouho očekávané dvoufázové ověření. Samozřejmě pokud bych kupoval denně jako u IB, tak na tom prodělám, nějaký spread tam je. Mám € účet, tak se vyhnu i 0,5% za konverzi měny. Vyhovující.

No pochopili, ale boji se toho, tak většinu drží na spořicích účtech. Ale synovci si pořídili aspoň byt i s nájemnicí, takže mají aspoň nějaký základ, i když pronájem je nula nula nic. Jinak jsem ti to blbě napsal, na té hlavní stránce nahoře se zobrazuje jen ten nerealizovaný zisk ze všech otevřených pozic. Uzavřený zisk najdeš v historii. Jsem se na to před chvíli díval. Také jsem počítal kolik jsem tam během celého roku vložil a kolik je zisk a zhodnocení za tu dobu vyšlo 24%. Byly tam menší ztráty na centovkách, ale třeba zase nvidia u 150% Na těch investičních plánech je po včerejší a předvčerejší seancí 20%. Takže celé XTB na všech třech účtech 24% včetně těch investičních plánů což tak nějak odráží trh. Uvidím hlavní portfolio u Fio na konci roku, tam to teď vypadá ještě lépe, ale to je dáno i silným dolarem. Takže uvidíme konec roku, teď trhy dva dny po sobě překonaly opět svá historická maxima.

hodnocení

Jako děkuji za rozjetou diskusi, ale mně opravdu šlo jen to ty dva produkty.
Nic více, nic méně.:-D

Když je vyšší sazba u termínovaného vkladu, tak lepší teda tam, ne?

Termínované vklady nemám vyzkoušené, takže podrobnosti jen podle podmínek té banky:

unicreditbank.cz/...

hanak
hodnocení

0x

Na termínovaný vklad jenom když se předpokládá klesání inflace a čnb začne snižovat základní úrokovou míru

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]