Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
vím, na toto téma bylo zde a i jinde mnoho napsáno a prodiskutováno...
Ale, opět po roce máme před sebou nejdelší den v roce, zítřejší, který bude mít 25 hodin..
A chci se zeptat, souhlasíte se změnami času, nebo by jste chtěli jednotný čas po celý rok?
A kdyby se mělo někdy v budoucnu rozhodnout a hlasovat, pro který čas by jste hlasovali v rámci pásma české republiky? Pro ten letní nebo zimní? a vlastně proč, za jakého osobního důvodu?
-
Já osobně se změnami letního a zimního času souhlasím a dokonce je vítám ! Jen doufám že to tak zůstane nadlouho..
A kdybych musel rozhodnout, tak dám v naší zemi hlas pro letní... Takže léto bude tak jak je a známe ho mnoho let, v nejdelší dny se bude stmívat po půl desáté večer a... naopak v zimě by v nejkratší dny bylo odpoledne vidět o hodinu déle, takže místo v cca 16 hod. by se stmívalo až o hodinu později.. (jediné negativa by byly že by se ráno rozednívalo ne v osm ale až skoro v devět h..
Jak to vidíte Vy?.. Chtěli by jste ten zimní, neboli původní čas, kdy bychom ten zimní znali jak ho známe teď, a v létě by se o hodinu dříve šeřilo a ráno svítalo místo po čtvrté hodině už po třetí?
Uvítám Vaše názory...
Tady se bude muset sjednotit nejmíň Evropa /vlaky, letadla,.../
Já mám pocit, že Poláci si odhlasovali jeden. Ale který?
Já bych byl pro celoroční UTC+, čili SEČ, kdy je v poledne (když je slunce nejvýš) přibližně 12 hodin, protože nemám rád ty změny a pravý sluneční čas je celkem logická hodnota.
A kdo chce vstávat s východem slunce, nebo chodit spát se západem slunce, tak klidně může, pokud mu nevadí, že to je každý den o pár minut jinak a kdo si chce naopak dělat šoky, tak může vstávat na střídačku v sudé dny o třeba dvě hodiny dřív než v liché
Jednotný čas po celý rok (změna času je příšerně otravná věc a pro mě osobně i nepříjemná), a to ten standardní (SEČ), nesprávně nazývaný zimním. Argumenty typu "v nejdelší dny se bude stmívat po půl desáté večer a... naopak v zimě by v nejkratší dny bylo odpoledne vidět o hodinu déle, takže místo v cca 16 hod. by se stmívalo až o hodinu později" nedávají žádný smysl - plynutí času jako takového se při přechodu ze zimního na letní čas, a naopak, nijak nemění, zvyšuje/snižuje se jen jeho číselná hodnota.
Při přechodu na něj ovšem musí nastat (jak to napsal/a km) i tomu odpovídající změna fungování společenského systému.
Ono je to jedno jestli já, Vy nebo kdkoliv jiný chce nebo nechce, důležité je co chtějí (ne)odpovědné osoby o totmo rozhodující.
Sám za sebe už je mi to úplně jedno- vstávám kdy chci a jestli je to v sedm nebo v osm ráno, spát taky kdy chci a jestli v jedenáct večer nebo o půlnoci?
Změna času zřejmě už nemá žádný přínos (odůvodňovalo se to úsporama energie, ale to byo v době, kdy se využívalo přirozené světlo a svítilo se žárovkama nebo možná obloukovkama). Takže jednoznačně zrušit.
A teď přijde kardinální otázka, na kterém čase se zastavit. Protože naše republika se rozkládá od 12. (dvanáctého) do 18. (osmnáctého) poledníku tak by vycházel hodinový posun proti základnímu času (GMT nebo UTC) což je ten tzv. zimní čas. (Hodina vychází přesně na patnáctý poledník, protože každý stupeň jsou čtyři minuty.) Takže podle mě by správný čas byl UTC+1hodina. No ale když na tohle přišla debata, tak řada států na stejné úrovni by chtěla dvě hodiny, tedy to, co máme jako letní čas. A protože nikdo nechce, aby si při cestě napříč evropou musel několikrát posouvat hodinky (třeba i jen při cestě na Slovensko), tak to uvízlo na mrtvém bodě a sliby že si posouváme hodinky naposled (to bylo už před mnoha lety) prostě nevyšly.
Jinak málo známou skutečností je (občas to v těch zprávách kolem změny času zazní), že čas jak ho známe, zavedla dráha. To protože předtím byly místní časy a bylo z toho prý několik srážek, kdy se výpravčí řídili špatným časem a poslali vlaky proti sobě. Takže v kolébce železnice se stanovil nultý poledník a základní čas (GMT) a další časy se od něj odvozovaly hodinovými posuny. Ale je jisté, že kdyby to nezavedla železnice, že se něco takového bude muset zavést, protože v globalizovaném světě by bylo nesmyslné, aby každé město mělo svůj čas. Tehdy se začínala průmyslová revoluce, takže železniční čas převzaly továrny a celá společnost. (Je to asi podobné jako se směrovacími čísly, které zavedla pošta, tedy nějaký podnik, ale používají se všeobecně (ale to, že to je interní označení soukromého podniku je důvod, proč se nedávají na občanku), akorát snad železnice má jiná čísla.)
Hlasoval bych pro ten standardní (nesprávně "zimní") čas, protože když je ten, tak při rovnodennostech vychází u nás v ČR pravé poledne (slunce je nejvýš na obloze) na 12. hodinu. A v průběhu roku se to posouvá jen kolem té 12. hodiny, nikdy ne víc jak hodinu.
Ovšem chápu, že zase třeba už na Slovensku by jim dle toho vycházel správně ten letní čas.
Takhle je správně určený čas. Nicméně vzhledem k tomu, že se lidé neshodnou, tak už mi je to trošku jedno a byl bych hlavně za ukončení posunování času dvakrát do roka. Není to příjemné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.