Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je podle vás suplementace zbytečná?

Od: lexa odpovědí: 9 změna:

Před pár dny tu byl dotaz ohledně vitámínu C, jestli jeho syntetickou formu dobře snese organismus, a rozvedla se o tom rozsáhlá diskuze.

Tak by mě zajímalo, co si myslíte obecně o suplementaci(vitamínů, bílkovin, a jiných doplňků stravy) jsou podle vás zbytečnost nebo by je měli lidé brát?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Jestli brát doplňky, toť otázka. A nedá se na ni jednoznačně odpovědět. Někdo bude zásadně proti, jiný si sem tam něco dá a další toho má doma více než v lékárně. Každý bude tvrdit, že jeho přístup je ten jediný správný.
Tohle si musí každý rozmyslet sám.

liska5
hodnocení

1x

*stop*Na to nelze jednoznačně odpovědět. Někdo některé někdy potřebuje, jiný žádné většinou nepotřebuje. Jsme každý jiný, máme jinou výživu, jiný životní styl, jinou zátěž, jiné geny, jiné nemoci za sebou .. Já osobně některé doplňky občas užívám, když jsem nějak oslabená. Jinak se snažím o pestrou stravu a nějaký pohyb.

kdosi
hodnocení

1x

Doplňky jsou doplňky - zdravou stravu nenahradí, ale vhodně doplní.

Já nemám tolik volného času (a peněz), abych ho věnoval naprosto dokonale bezchybné zdravé výživě. Tak se v rámci běžného života a běžných nákladů volit věci rozumně, s tím, že to sice nebude dokonalé, ale ani tragické. Ale kde nehrozí předávkování, tam to raději občas podpořím, i když bych to určitě přežil i bez toho.

Umělé vitamíny jsou stejné jako ty přírodní, ta molekula je furt stejná, ať byla syntetizovaná v továrně, nebo v rostlině.

Liší se to tím, co je k tomu přibaleno navíc.

U rostlin je to většinou nějaká kombinace dalších zajímavých látek a látek různě škodlivých (když se člověk podívá podrobně na chemii rostlin, tak to, co tam vedou za války mezi sebou a proti živočichům by Ženevskýma konvencema neprošly ani omylem), u běžně používaných ty škodlivé člověku v rozumném měřítku nevadí, i když třeba hmyz nebo bakterie hubí brutálně.

U těch z továrny k tomu ve výrobě většinou není nabaleno nic a pak se to řízeně zabalí do nejrůznějších plnidel, barev, vůní, chutí a jiných cukříků, aby se to líp prodávalo, líp dávkovalo a líp užívalo. Pak je rozdíl, když C vitamín člověk koupí jako práškou kyselinu L-ascorbovou (levnou, takřka chemicky čistou a na chuť hrozně kyselou), nebo jako šumivé tabletky s jahodovou chutí a přibaleným lízátkem, kde toho přidaného cukru a šumidel a jiných pěknidel je tolik, že tu kyuselost takřka ani necítíte a cena se odvíjí od toho obalu, nikoli od účinné látky, které je tam nepatrné množství.

pb®
hodnocení

1x
Suplementace C je skoro zbytečná, to je všude. Déčka je naopak nutná. Kdo ho neužívá, může vsadit krk, že ho má kritický nedostatek, pokud není silničář pracující v létě na opravě silnic a zanedbávající hygienu, tedy se neumyje dřív, než kůže ten UV zářením vytvořený utamín vstřebá. Nad 60 let už je kůže tak suchá, že ani pobyt na slunci k vytvoření vit.D nepomůže, už není z čeho by se vytvořil. Omega 3 také máme spíš nedostatek než nadbytek. Půda v ČR je chudá a selen, tedy v tuzemsku vypěstované plodiny ho nemají jak získat.
Jeste ze tyto zvasty neznali nasi predkove, jinak by do jednoho vyhynuli.
A jeste dobre ze ty zvasty poslouchame az
dnes, jinak bychom do jednoho vyhynuli bez tablet.
Vsichni povinne doplnek a jedeeeeeeem!
(akorat ze vubec)

hodnocení

1x

Pokud se někdo těší skvělému zdraví a dodržuje perfektní životosprávu, tak samozřejmě užívání jakýchkoli doplňků stravy je zbytečné. Otázkou je, kolik z nás by tohle mohlo podepsat.

beru
hodnocení

0x

Dost často se skloňuje "drahá moč", a že jen tyhle a tyhle doplňky jsou správné a jiné (levné) se nevstřebají. Hořčík, třeba, to je teď téma... Za mě to vyzkoušejte na sobě. Já jsem viděla výsledky u:

1) Celaskon při nachlazení. Naučila mě to moje milovaná maminka a vždy to zabere.

2) Obyčejný :) hořčík v lékárně při tetanii, světě div se, dostal mě do super hladiny hořčíku a poznala jsem to tedy i bez krevních testů.

3) Biosil na vlasy, pravda, tolik ne, ale na nehtech jsem viděla rozdíl do měsíce

4) Multivitamíny, teď si nevzpomenu název. Po třech měsích jsem měla hezčí pleť a bylo mi fajn, jestli to dělalo něco víc, to nevím, ale jen dobře.

U všech těchto jsem výsledky pozorovala a Dtesty a vědci a kdo ví kdo, mohli tvrdit, co chtějí. Za mě by vám neměly doplňky uškodit, tedy zkoušejte. Pokud bych necítila, neviděla NIC, tak ... asi nic. :) Pokud jo, tak můžou psát o drahé moči jak chtějí, příště koupím zase.

hodnocení

0x

Taky záleží komu je kolik let a k čemu to vlastně potřebuje. Nejdůležitější je samozřejmě pestrá strava, pohyb, celkově zdravý životní styl a pak nějaký ten nezbytný doplněk, jako je vitamín D, který v našich končinách nemáme možnost ze slunce načerpat, pak i hořčík, ale v jiné formě než oxid hořčíku (např.bisglycinát), to Céčko, ale zase bych ho užíval spíš jen ve chvílích, kdy na vás něco leze a ještě ve formě lipozomální. A pak třeba omega 3. To vše je takový základ, kterého má většina lidí nedostatek v těle. Pak by bylo nejlépe si udělat přímo krevní rozbory a kde bude deficit, tak tam brát něco, nejlépe po dohodě s lékařem, který vám ty rozbory dělal.

Jinak zkoukněte pana Havlíčka na YT. Dozvíte se hodně věcí.

hodnocení

0x
Zatim jsem diskusi necetl, tu si teprve vychutnam, ale normalne se stravujici clovek, tzn. zelenina, ovoce, lusteniny, oviloviny, obcasne maso, obcasne tucna cerstva ryba, mlecne, idealne zakysane vyrobky, seminka, fermentaci osetrene produkty a hotovo.
Garantuji vam, ze pokud nemate jakousi vzacnou poruchu konkretnich zivin, zadne doplnky nikdy nepotrebujete.
Kaslete na vsudypritomne reklamy i akrualni hype kolem bilkovin.
Kaslete na to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]