Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dálková světla ráno

Od: martinus® odpovědí: 32 změna:

Ahoj,
taková anketní otázka, když ráno jezdíte za tmy (mimo obce, dálnice atd.), kdo nepoužíváte dálková světla a kdo používáte dálková svěla?

Doplňující otázka pro ty, kdo je nepoužívají: Proč ne?

doplněno 22.10.24 12:59:

Jde mi o to, že často ráno za tmy potkávám (především protijedoucí) auta, u kterých řidiči dálková světla za tmy nepoužívají. Nevidím tak, jestli zpoza horizontu nebo zatáčky jede auto, takže neztlumím včas svoje dálková světla a protijedoucího oslním. To samotné mi je úplně jedno, zaslouží si to. Štve mě jen nepoužívání mozků. *bzum*

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Asi Vám to přijde divné, ale když je tma, tak používám dálková světla - a to ráno, i večer. Mám totiž docela rád, když vidím, kam jedu...

hodnocení

Jsem stejného názoru jako vy. Jinak bych se tu tak neptal na opačné případy.

asd1
hodnocení

5x

Ad doplnění - jestli nevidíš světlo od potkávaček za zatáčkou/ horizontem ale až když přímo vidíš reflektory, tak bys měl navštívit očního. "Zaslouží si to" je nesmysl, naopak ty jsi nebezpečný slepýš který oslňuje. Šeroslepost, příp. šedý zákal (a to myslim vážně a neni to ironie ani rýpání)

hodnocení

*alene*
Vy jste asi nikdy na silnici za tmy nejel, že nevíte, jak daleko dosvítí potkávací světla. Zrak mám v pořádku, není mi 50, děkuji za péči.

asd1
Za tmy jezdím furt, světlo od potkavacek vidím tak dvě vteřiny předtím než se auto vynoří z horizontu nebo zatáčky. Musíš cumet na osvícení okolí,svodidla patniky stromy,potkavacky doprava do prikopu sviti vejs. Okolí silnice beztak musíš sledovat jestli se tam nemota srnka, prase,příp.nejakej zombík v šedým kabátě.
Jestli o autě proti víš až když se vynoří tak je někde chyba,buď zrak v pořádku nemáš nebo nevíš co sledovat...

...není mi 50...to je jasné ze všech textů, co jste napsal.

Třeba je to ta chyba.

martinus - zrak píšete máte v pořádku, s hlavou je to jak? Protože již podle popisu vaší jízdy se chováte na cestě jak pr...pardon, bezohledně.

hodnocení

@ajvn

Kdybyste si přečetl moje komentáře, tak v nich píšu, že se chovám ohleduplně, když o autě vím, dávno předem dálková zhasnu.

Takže prosím až budete zase chtít někoho ponižovat o nepoužívání hlavy, tak se zamyslete nejdřív nad sebou, jestli jste ji použil sám a nepíšete kraviny.

Martinus..Ponižovat ostatní jste začal vy..nepoužívají mozek,protože nezapnou dálkové...Já je zapínám jen když nevidím před sebe..ale určitě je nezapínám jenom proto,aby o mě věděl protijedoucí řidič za zatáčkou nebo za horizontem..Takže spadám do vámi ponižované kategorie bezmozků..

doutnák - přesně, na to vzpomínané vyjádření jsem reagoval. Toto přesně jsi tam napsal ...takže neztlumím včas svoje dálková světla a protijedoucího oslním. To samotné mi je úplně jedno, zaslouží si to... Takže se chováš jako hovado a klidně si tady stěžuj a urážej jak chceš.

ajvn..Ano..Školil by ostatní, protože nepřemýšlí stejným stylem jako on..Ikdyž se ostatní ničeho nedopouští,tak jsou blbci,protože "on to chce" a "udělal by to tak a tak"..takže je potrestá..*alene*

hodnocení

2x

Ne

Ne že bych nechtěl, nebo byl proti používání dálkových světel... nicméně cestou do práce je takový provoz, že není kdy je zapnout... takže nepoužívám.

hodnocení

2x

Málokedy používam ďiaľkové svetla . Dôvod? Žijem v oblastí kde je veľký výskyt divej zvery. Tým,že ich neoslním, tak nedôjde ku splašeniu zvery pri ceste. Vlastná skúsennosť a nie raz. Vošiel som do neprehľadnej zákruty a tam v priekope pasie sa jeleň, zastaviť nemožné na takú vzdialenosť, Pozrel sa na auto a míňal som ho cca 1,5 m bokom auta. Bol kľudný. Pri oslnení by sa splašil a skočil ktovie kam.

hodnocení

0x

Ano

Predpokladam, ze ano. O svetla uz se davno nestaram. Od toho mam automatiku.

Omlouvám se za případnou neznalost, Vaše automatika pozná, kdy přepnout z dálkového na tlumené?

Pozná, má to čdlo za zrcátkem předního skla. Máme to taky, na našem korejci to funguje velmi pěkně, ale některá auta přepínají dost pozdě a tudíž oslňují

Ano

Presne tak. Funguje to bezvadne. Kolikrat sem se musel za poslednich par let venovat svetlum bych spocetl na prstech jedne ruky truhlare s 30 letou praxi.
V superhuste mlze, si to obcas nevi rady, ale to jen do chvile, nez se pusti mlhovky, kdy se to samo prepne na potkavacky.

Velmi ojedinele na dalnici, kdy je protismer takrka prazdy a jede proti osamoceny nakladak, svetla ma zrovna schovana za krovim v delicim pasu, tak cidlo nic nezacidli a pusti to dalku. Tak to pak prepnu, pac samozrejme ridic sedi mnohem vyse nez svetla.
A obcas v nejakych vesnicich, kdy maji ulici osvetlenou sotva nejakyma bludickama, ze to cidlo take nezacidli, tak , tak to take obcas prepinam.

Zkratka velmi sporadicky.

Axusi a promone, díky

s tou dálnicí je to fakt, málo kdy jedu na dálková, páč furt něco jede proti.

Milane, a to si neco jeste zjistěte o matrixových světlech. Třeba když ve tmě jedete za autem, svítí pořád dálkové, ale "obeplují" to auto před vámi. Nicméně je to i tak nepříjemné, než když dám světla tlumené.

Moc děkuji, ale já to chvilku již vydržím s Octávii...

pavlik

bohužel to pak na silnici vypadá, jak to vypadá..., když se spoléhá na automatiku. Dnes ráno, cestou do práce, opět několikrát oslněn jedinci, co mají automatiku. Nemá cenu, abych rozebíral, proč k tomu dochází, rozumný člověk ví, kde a proč má automatika limity. Děkuji všem ohleduplným řidičům, co používají svůj mozek. P.S. sám automatiku mám také.

hodnocení

0x

Už nejezdím tolika co dříve, ale včera jsem jel v noci. Mimo obec jsem nemohl rozsvítit dálková, páč proti mě jela kolona osobních vozidel, kteří jeli do práce. Stále nějaké vozidlo...

Na dálnici dálková málo, páč furt za někým jednu...

:)

hodnocení

0x

Je to dle okolností-ve městě=zbytečnost co nikomu nepomůže, protože je veřejné osvětlení, a mimo? dle provozu, hustý provoz=nedá se svítit dálkami.

Jinak anketa není úplná s touto variantou nepočítá!

hodnocení

Anketa se ptá na situace, ve kterých svítit dálkovými světly lze. Jinak by zněla jinak.

No to je právě ta chyba Vy variantu jízdy v osvíceném městu nebo se silným provozem v protisměru neberete v potaz.

JInak normální řidič když je to třeba a lze to dálky vždy použije.

hodnocení

Podle toho, co ráno potkávám, tak těch normálních řidičů je jako šafránu. Nevidím dálková světla protijedoucího auta svítit zpoza horizontu nebo zatáčky dost často.

Martine v tom doplnění v 12:59, jste to tedy narovnal. Vy oslníte a můžou za to jiní.

hodnocení

Ovšem, protože nestačím včas předem vypnout dálková světla, když se mi ostatní s těmi svými bludičkami vyřítí proti až v momentě, kdy se skoro míjíme. Kdyby svítili předtím dálkovými, vím, že už jedou a dálková vypnu dávno a nic se nestane. Takže ano, můžou si za to sami. Já se chovám ohleduplně, ale skrz objekty nevidím.

opravdu...Já se chovám ohleduplně...To samotné mi je úplně jedno, zaslouží si to...

ale hledejte vinu na jiných dále...

Ne

A jak víte, že ta dálková nevypnul dřív, než jste si jich všiml, protože viděl ta Vaše, svítící za zatáčkou?

Ne každý nechává dálky puštěné do posledního okamžiku, kdy se mu zpoza zatáčky objeví auto,

hodnocení

Je sice možné, že je vypnul s větším předstihem, ale obvykle je vidět, jak to auto za zatáčkou vypne dálková a já spolu s ním dávno také. Všechno vyjde, jak má. Ale o tom tady není diskuse, ta je o úplně jiném případu.

hodnocení

0x
Prave ze za tmy je vidíš dobře i s tlumenyma. Pokud to nekomu napalis primo do oci z blizka, tak jsi bud bezohledny diletant, mas reflexy jak 100lety clovek nebo jsi jednoduse slepy. Pokud se to to stava treba u aut, ktere jsou kilometr daleko, tak to az zase tak nevadi. Ja dalkace pouzivam hlavne v noci pri nulovem provozu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]