Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Znalost software + spec. dovednosti - jak na tom jste?

Od: olaf odpovědí: 9 změna:

Zdravím, tak mě napadlo udělat anketu, jak jste kdo na tom se znalostí software, ať už základního pro běžnou potřebu, tak i toho profi/speciálního + klidně nějaké speciální dovednost(i) ať ze školy, nebo života.

Abych začal, tak u mě to je:

- základní software:

OS WIN7/8/10 (uživatelská- nějaké pokročiltejší věci dám, ale ne vše + reinstal/záloha OK)

MS Office/Libre Office (uživatelská znalost - opět základ dám, ale denně v tom nedělám, takže něco extra budu chvíli řešit)

- profi software:

Autodesk Autocad, Inventor, Fusion 360 (uživatelská - opět denně v tom nedělám, takže nevím vše, ale orientaci mám)

Ze školy fragmenty software Delphi, DesignCAD, Matlab, Maple a MathCad + AdobePhotoshop- toto už spíše, že jsem to někdy viděl :)

- dovednosti: práce se dřevem, kovem, opravy kolem domu, opravy a diagnostika vozidel (hobby úroveň spíše s multimetrem, takže paralelní diagnostika), elektro a elektronika obecně (hobby-základ pro bezbečný život), hobby IT (základní údržba a menší opravy, základy okolo designu webu - HTML, CSS a Javascript - opravdu základ), AJ na úrovni věčného začátečníka, ale v návodech se vyznám :) ) + spousta další technických drobností (renesanční člověk).

Proč to píšu, ne že bych se chlubil, ale protože mě už delší dobu napadá, zda když má někdo širší záběr koníčků a znalostí, byť na menší než profi úrovni, jestli je na tom dnes lépe nebo hůře, než profík v jedné-dvou či tří věcech, nebo ne. Budu rád za případné reakce.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kdosi
hodnocení

2x

Když má větší záběr, tak je na tom líp v těch věcech navíc a hůř v těch věcech, kde je profík dál.

Jak se mu to projeví v životě je zcela jiná věc. Někdo si pomocí věcí navíc upraví život k obrazu svému, jiný s jednou specializací si snadno zaplatí řemeslníky na to, co neumí.

Používám Linux, některé věci v kernelu jsem si forknul a udržoval po svém, stejně jako třeba kmail a pár dalších programů. Navrhnul, napsal a udržoval jsem databázové systémy, distribuované systémy a řadu dalších věcí. Pro W98 jsem napsal speciální ovladač obrazovky, pro DOS pár rezidentů a pár větších aplikací. Napsal jsem si vlastní generátor statických stránek a používám ho pro pár svých webů. Programoval jsem v desítkách různých jazuků. Teď si navrhuju vlastní 8bitový počítač. Co potřebuju se softem, to si nějak udělám, od třeba gitu a gimpu, přez kritu, po třeba openscad na 3D tisk, kicad na plošné spoje a tak podobně.Trochu dělám truhlařinu, udělal jsem pár nožů, svařil montážní stůl a tak různě. Kdysi jsem i soustružil, teď nemám kde. Arduino a podobnou elektroniku v pohodě. Co neumím, to si někde dohledám. Od zahrádky přez vaření po třeba zpracování kůže.

Psanou angličtinu v pohodě, nejen technickou ale i krásnou literaturu, u filmů raději dobré anglické titulky než špatný dabing. Anglicky se v pohodě i domluvím, ale je to hodně špatná angličtina. (Ale kdo chce se mnou dorozumí.)

olaf
hodnocení

Zdravím, díky za reakci. Jen jsem chtěl vědět, názor druhých. Setkal jsem se v praxi, kdy ani znalost "všeho" bohužel nestačí a lidé to neocení a navíc se po člověku vozí. Naopak, že hlupák má život znažší, protože ho souvislosti a dopady jeho činnosti na druhé nikdy nenapadnou a nebo je mu to pudna. Určité věci jsem podcenil a udělal špatně, ale to asi každý. Někdy mám pocit, že by mi stejně nestačily třeba 2-3 další životy k tomu, abych se naučil věci tak, jak někdo požaduje. Od určité doby si dělám vše po svém a mám celkem klid, hlavně si to chce rozmyslet co komu člověk řekne, že umí, aby pak nedělal ostatním vola a nebyl zneužit.

kdovi

>si snadno zaplatí řemeslníky na to, co neumí

Pokud je ale sežene.

Míra znalostí by se dala měřit tím, kolik člověka stojí řešení jejich nedostatku - kolik dá za řešení problémů s elektronikou, za řemeslníky, doktory, poradce všeho druhu...

kutil
hodnocení

0x

Stručnější bude, když se přiznám k tomu, co neumím: Neumím vařit dobrá jídla a neznám cizí jazyky.

Jsem "Ferda Mravenec - práce všeho druhu".

Ale, jak se i Vy přiznáváte, také někdy něco pokazím, hlavně v oboru elektro - třeba jsem před měřením zapoměl vybít kondenzátor a zničil si multimetr. Chybami se ale učím.

kdosi

Kdo nic nedělá, ten nic nezkazí :)

Taky jsem se ze spousty svých omylů poučil :)

ben®
kdosi - a což teprve takový průkopník slepých uliček poznání, pan Jára Cimrman . Škoda, že ten nám sem již nenapíše, tak alespoň, že jeho slávu šíří jiní.
olaf
hodnocení

To ben: Zdravím, teď jste mi něco připomněl, tzv. Cimrmannovy šrouby:

jenda.hrach.eu/... :)

ben®
olaf - ano, skutečně to vypadá jako z pozůstalosti našeho nedoceněného velikána a mistra ve všech oborech .

hodnocení

0x
No z PC sem vyrost, takže poskládat, nainstalovat Windows si ještě dokáži.
Programy a software které bych náhodou potřeboval doučim, takže nemám problém.
No a mimo PC. Dokážu třeba poskládat nábytek s IKEA a bez návodu *frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]