Nejste přihlášen/a.
Zdravím, tak mě napadlo udělat anketu, jak jste kdo na tom se znalostí software, ať už základního pro běžnou potřebu, tak i toho profi/speciálního + klidně nějaké speciální dovednost(i) ať ze školy, nebo života.
Abych začal, tak u mě to je:
- základní software:
OS WIN7/8/10 (uživatelská- nějaké pokročiltejší věci dám, ale ne vše + reinstal/záloha OK)
MS Office/Libre Office (uživatelská znalost - opět základ dám, ale denně v tom nedělám, takže něco extra budu chvíli řešit)
- profi software:
Autodesk Autocad, Inventor, Fusion 360 (uživatelská - opět denně v tom nedělám, takže nevím vše, ale orientaci mám)
Ze školy fragmenty software Delphi, DesignCAD, Matlab, Maple a MathCad + AdobePhotoshop- toto už spíše, že jsem to někdy viděl
- dovednosti: práce se dřevem, kovem, opravy kolem domu, opravy a diagnostika vozidel (hobby úroveň spíše s multimetrem, takže paralelní diagnostika), elektro a elektronika obecně (hobby-základ pro bezbečný život), hobby IT (základní údržba a menší opravy, základy okolo designu webu - HTML, CSS a Javascript - opravdu základ), AJ na úrovni věčného začátečníka, ale v návodech se vyznám ) + spousta další technických drobností (renesanční člověk).
Proč to píšu, ne že bych se chlubil, ale protože mě už delší dobu napadá, zda když má někdo širší záběr koníčků a znalostí, byť na menší než profi úrovni, jestli je na tom dnes lépe nebo hůře, než profík v jedné-dvou či tří věcech, nebo ne. Budu rád za případné reakce.
Když má větší záběr, tak je na tom líp v těch věcech navíc a hůř v těch věcech, kde je profík dál.
Jak se mu to projeví v životě je zcela jiná věc. Někdo si pomocí věcí navíc upraví život k obrazu svému, jiný s jednou specializací si snadno zaplatí řemeslníky na to, co neumí.
Používám Linux, některé věci v kernelu jsem si forknul a udržoval po svém, stejně jako třeba kmail a pár dalších programů. Navrhnul, napsal a udržoval jsem databázové systémy, distribuované systémy a řadu dalších věcí. Pro W98 jsem napsal speciální ovladač obrazovky, pro DOS pár rezidentů a pár větších aplikací. Napsal jsem si vlastní generátor statických stránek a používám ho pro pár svých webů. Programoval jsem v desítkách různých jazuků. Teď si navrhuju vlastní 8bitový počítač. Co potřebuju se softem, to si nějak udělám, od třeba gitu a gimpu, přez kritu, po třeba openscad na 3D tisk, kicad na plošné spoje a tak podobně.Trochu dělám truhlařinu, udělal jsem pár nožů, svařil montážní stůl a tak různě. Kdysi jsem i soustružil, teď nemám kde. Arduino a podobnou elektroniku v pohodě. Co neumím, to si někde dohledám. Od zahrádky přez vaření po třeba zpracování kůže.
Psanou angličtinu v pohodě, nejen technickou ale i krásnou literaturu, u filmů raději dobré anglické titulky než špatný dabing. Anglicky se v pohodě i domluvím, ale je to hodně špatná angličtina. (Ale kdo chce se mnou dorozumí.)
Zdravím, díky za reakci. Jen jsem chtěl vědět, názor druhých. Setkal jsem se v praxi, kdy ani znalost "všeho" bohužel nestačí a lidé to neocení a navíc se po člověku vozí. Naopak, že hlupák má život znažší, protože ho souvislosti a dopady jeho činnosti na druhé nikdy nenapadnou a nebo je mu to pudna. Určité věci jsem podcenil a udělal špatně, ale to asi každý. Někdy mám pocit, že by mi stejně nestačily třeba 2-3 další životy k tomu, abych se naučil věci tak, jak někdo požaduje. Od určité doby si dělám vše po svém a mám celkem klid, hlavně si to chce rozmyslet co komu člověk řekne, že umí, aby pak nedělal ostatním vola a nebyl zneužit.
Stručnější bude, když se přiznám k tomu, co neumím: Neumím vařit dobrá jídla a neznám cizí jazyky.
Jsem "Ferda Mravenec - práce všeho druhu".
Ale, jak se i Vy přiznáváte, také někdy něco pokazím, hlavně v oboru elektro - třeba jsem před měřením zapoměl vybít kondenzátor a zničil si multimetr. Chybami se ale učím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.