Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přečíst 506. pluk

Od: kristyna odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
Nejsem zrovna nejchytřejší člověk a mám poněkud blbý dotaz, ale moje hlava mi nedala se nezeptat, jelikož se snažím už asi hodinu zjistit jak přečíst 506. pluk, tak bych byla velice ráda jestli by mi někdo nenapsal slovy jak se tahle číslice vyslovuje. Poté nevím jestli se 101. divize vyslovuje jako stáprvní nebo stoprvní. Ještě jednou se omlouvám za stupidní otázky, ale strašně mě to zajímá. Děkuji předem za odpovědi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mll
hodnocení

12x

Myslím, že je víc správných možností, já bych to četl jako

pěti stý šestý pluk

což je, doufám, jedna ze správných možností.

Předpokládám, že takové věci jsou k dohledání na stránkách Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR ( www.ujc.cas.cz ). CAS jako Czech Academy of Sciences.

kristyna
hodnocení

Děkuji moc, určitě se na web mrknu.

hodnocení

7x

Myslím že "pětsetšestý" stejně jako "pětistý šestý". je OK

101. výsadková divize se vyslovje "stoprvní".

kristyna
hodnocení

hodnocení

6x

Pětsetšestý

hodnocení

4x

Pětistý šestý pluk; stoprvní divize. Jen ne jako někteří odborníci hlasatelé by to četli jako pěti seti šestý

Já vím, česky je správně všechny slova číslovkového spojení převést na řadový číslovky, ale mě se prostě subjektivně víc líbí jen poslední slovo číslovky "zřadit".

hodnocení

2x

Ja bych řekla pětisetšestý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]