Nejste přihlášen/a.
Tagerové, to jsou takoví ti debilové, co počmárají zrcadlo ve výtahu klikihákama? To nám tu taky jeden takový zaškodil, hajzl jeden.
Já jsem jen rád, že už se (vzhledem k věku a podlomeného zdraví) nedožiji toho, až takovýhle vysokoškoláci dostudují, uděljí politickou kariéru a začnou nám vládnout.
Pěkně sis usekl/a tu definici kde se ti to hodí
>vandalismus se označuje svévolné poškozování a ničení veřejného i soukromého majetku či podobných statků, které nepřinášejí pachateli žádné materiální obohacení a pro které pachatel zpravidla nemá žádný motiv - většinou tak koná jen pro vlastní potěšení či pro potřebu odreagovat se.
A hele, najednou je z toho zase vandalismus
>obě činnosti tvoří rozsáhlé subkultury, kde se tvoří sociální struktury, ekonomické struktury atd...
Když vytvořím sociální subkulturu kde bude největší sranda autům vysklívat okna, taky to nebude vandalství, protože nějaká skupina lidí to ocení?
>flek na fasádě domu není ani nápis (graffiti) ani street art
Já teda nevím ale zrovna jen nasprejované fleky nejsou to co bych vídal nejčastěji, popravdě si nepamatuju že bych kdy viděl někde jenom flek. Většinou když už mají ten sprej tak se i snaží něco nakreslit a kdo jsme aby jsme soudily co je hezké a co škaredé graffiti.
Mě přijde zbytečná ta tvoje mentální gymnastika kolem té definice, prostě řekni že se ti to líbí a že to za jistých podmínek může být OK.
Jinak odpověď na otázku: Dělají to pro protěšení. Stejně jako někdo kreslí na papír jen do šuplíku nebo se hrabe ve starém autě. Lidé nemusí mít materiální zisk aby provozovaly nějakou činnost.
No dobře ale když vynecháme definici tak je tu otázka, je to OK když to tam majitelé nechtějí? Když zahodíš vandalismus tak to bude přestupek nebo trestný čin a tím si morálně moc nepomůžeš. To že se to nějaké skupině líbí je opět celkem nepodstatné.
>to rozbíjení skel rozhodně není
Když tomu dáš dost času... Ale uznávám že je to o něco silnější čin než posprejování zdi, protože zeď bude pořád plnit svou funkci narozdíl od okna.
>Myslíš si, že tam vždy hraje roli to potěšení?
Tak, ono sprejování po zdech není úplně něco k čemu by tě někdo nutil (pokud nebereme v potaz peer-preassure). Lidi věci ze kterých nemají radost dělají neradi. Z toho bych usuzoval že když to rádi nemají a nemusí to dělat, tak to dělat nebudou. Potěšení má mnoho forem, takže je určitě přítomné v drtivé většině připadů.
>A z čeho vlastně to potěšení pramení?
Já myslím že tím tvým vyjmenováním byla řečena většina. Kdybych sprejoval já tak bych to asi dělal protože "fuck you".
>A co třeba takové získání uznání v rámci subkultury, která čítá tisíce členů?
Máš z toho uznání radost? Proč chce daná osoba být uznávaná zrovna v této subklutuře?
>Co takhle třeba plnění nějakých normativních očekávání, která jsou běžná v rámci té dané subkultury?
Když chceš plnit očekávání subkultury tak v ní chceš zůstat - máš z účasti požitek, třeba radost. Brání ti někdo odejít z dané subkultury? Může se argumentovat tím že by dotyčný ztratil přátele (možná i rodinu). Pokud je k tomu daný člověk třeba takhle donucen, tak to možná neplní definici vandalství ale pořád poškozuje cizí majetek (což je to co vadí většině lidí která má s graffiti problém) a nijak si nepomůžeš.
>Tak to zase vandalismus není.
A jak tomu chceš říkat? Lidem je jedno jak se to jmenuje, jim se prostě nelíbí že jsou posprejované podchody a baráky, nějaká kultura sprejování jim je ukradená. A když otevřeš diskuzi tím že "to vlastně není vandalismus protože tahle jedna věc v definici nesedí" tak to ničemu moc nepomůže.
>při důkladném vědeckém zkoumání
Mě to pořád přijde spíš jako mentální gymnastika ale je jasné že absolutní popirači budou dělat vše proto, aby to nebylo označeno jako vandalismus.
Jinak mě osobně je to celkem jedno, mě sem přitáhlo jenom to velice kreativní pojetí toho úvodního upřesnění
@quiztum Nějak mi uniká tvoje motivace. Tady na Poradně nesedí tvůj ředitel, abys mu vysvětlila svá selhání. Tyhle úvahy si nech do ředitelny. Tam je to (ne)bude zajímat, ale aspoň si pokecáš.
Výmluv máš na rozdávání, ale vymlouvat se máš před svým ředitelem nebo koho to tam máte. Zde to je každému jedno.
Selhání jsi se evidentně dopustila, když kvůli němu už druhý den nespíš a budíš se ze sna, že ti tatínek vypne wifi a veme kapesné. To je selhání, ze kterého se chceš dostat. Ale i to je zde každému jedno.
@el
To bude asi jen kolize jmen. Já jsem měl sprej v ruce jenom jednou a to když jsem si stříkal blatník na autě. Na mě je to moc venkovní aktivita
@qiztum
>>Máš z toho uznání radost? Proč chce daná osoba být uznávaná zrovna v této subklutuře?
>Naše kultura je typická tím, [...] a normách které má nastavené subkultura.
Cool ale tím sem se tě snažil navézt k tomu že z toho máš opět prospěch - radost, je skvělé být někde uznáván. Takže můj point
>>A hele, najednou je z toho zase vandalismus
dál stojí
>Samozřejmě že je to případ od případu
To určitě, já nemám problém s tím když je to na podobných místech jako jsi vyjmenovala, to ale na začátku zmíněno nebylo. A když zmíníš graffitti, co si lidé představí? Graffitti které nejdou vidět, nebo ty co mají před barákem na zastávce (a fakt je štvou)? Já jsem rozhodně pro to, aby byla místa kde je to povolené.
>Ba naopak strávili den nějakou tvůrčí činností, která nikoho neomezuje a je nenásilná
K tomu ale vždycky musíš přilepit tu část o tom že to kreslí tam "kde to nevadí" jinak si každý vysměje
>mentální gymnastika
Mentálně skáčeš kolem něčeho celkem bezvýznamného aby sis něco ospravedlnila. Pokud chceš aby lidi byly v pohodě s graffitti na "skrytých místech" tak na to musíš jít z druhé strany. Místo "to není vandalismus protože bla bla" tak začít s tím že "Hele, možná by to mohlo být povoleno na místech kde to zas tak nevadí". Protože když začneš všem tvrdit že něco není vandalismus i když to všichni mají silně asociované s vandalismem a některé definice (já bych řekl že většina ale budiž) to pokrývají tak to prostě budeš mít těžké při obhajování své pozice.
>Nedělá náhodou tohle za každou cenu spíše mediální prostor, pořádkové složky (PČR) a další? Ti, kteří si nechtějí připustit, že by to vandalismus být nemusel?
Ale zatím nebyl přinesen žádný pořádný argument proč by to mělo být vyhozeno z té obecné definice. Protože pořád jde o poškozování cizího majetku, to že to tam nikomu nevadí je hezké ale pořád to má tu samou podstatu. Policie to musí řešit.
Plaveš zbytečně proti velmi silnému proudu, prostě příště začni tím že si myslíš že by to mělo být povolené na určitých místech za určitých podmínek. Na legalitu a definice se zatím vykašli, jinak budeš vždycky začínat v pozici toho šílence co nám chce legálně zničit zastávky a domy
Hele, ty ses včera bála, že tě kvůli tvým malůvkám vyhodí ze školy. Dneska zjevně hledáš argumenty pro své konání. Je úplně jedno, kdo si tady o tom co myslí. Ty se řiď tím, co máte ve školním řádu. A pokud je tam napsáno, že "trestně stíhaná osoba nemůže dál studovat", no tak se neptej lidí na názor na graffiti, ale se ptej sama sebe, zda sis to neposrala védomě a dobrovolně.
Potřetí píši, že výmluv máš na rozdávání, ale otázka je, jak to zapůsobí na tvého ředitele. My tě ze školy nevyrazíme, ale říďa ano.
P.S.: Ne, žadných přestupků, natož trestních činů, jsem se dnes nedpoustil. Hledání selhání u jiných lidí neomlouvá tvá vlastní selhání a ani ředitele nebudou zajímat cizí selhání, nýbrž pouze ta tvoje. My u vás nestudujeme.
To by ses měla zeptat těch, kteří tu motivaci mají.
Lidi mají různé záliby - někoho baví sbírat známky, jiného sbírat motýly, jiného ubližovat zvířatům, jiného ubližovat lidem, jiného ubližovat sobě, jiného baví znásilňovat nezletilé. Zdaleka ne všechno z toho je legální.
K mafii se lidi přidávají ze strachu, pro peníze, pro moc, protože je to baví, protože to udělali jiní v okolí, důvodů je hodně.
Mafie má svou subkulturu, morální kodex, limity, zvyky, tradici, přidávají se k ní i bohatí a úspěšní lidé a tráví hodiny, dny, měsíce a roky prací pro ní - přesto není legální a je zákonem potíraná.
Jsou dva typy sprejerů - sprejeři co legálně sprejují, klidně dělají i zakázky za peníze a ti zbylí, co si jako psi značkují své území.
Je i 3. skupina: Děti, které se chtějí ukázat před jinými dětmi (odborně tzv. TOY), přičemž to ale vůbec neumí, takže nejenom, že dělají binec, ale ještě to vypadá jako kdyby to dělal slepec s ochrnutými hnáty.
Tam bych zhruba tipoval i slečnu tazatelku, které bude za trest vypnuta wifi, odebráno kapesné aspoň na měsíc a do Mekáčku se nedostane minimálně týden.
Pouze zopakuji, aby sis tyhle žvásty nechala pro pana ředitele. Tady s tebou nikdo nesouhlasí.
A PS: TOY nemá žádný v čase a prostředí proměnný výtnam. TOY má jediný význam a to mladého nezkušeného rádoby grafiťáka, který se snaží rovnat zkušeným, ale nedostatkem zkušeností a obvykle i estetického cítění se mu to nikdy nepovede.
99 % toho, co vidíš v ulicích, jsou TOYkářské kraviny. Skutečné graffiti umění je něco úplně jiného, a pokud to nedovedeš odhadnout a vnímat, jsi TOY taky (o tom jsem zcela přesvědčený).
" TOY (s) – nováček, nezkušený nebo "nepravý"writer"- ZDROJ TADY
Pouze asi po desáté zopakuji, aby sis tyhle žvásty nechala pro pana ředitele. Tady s tebou nikdo nesouhlasí.
Hlavně aby to správně rozeznal ten soudce, až ti bude ukládat trest. Ale myslím, že za graffiti i steetart na NEVHODNÉM A NA TO NEURČENÉM MÍSTĚ nafasuješ zhruba to samé.
Vyřčeným faktem je, že se dopouštíš protiprávního chování a takové se podle platné legislativy musí potrestat. To je informace, která by tě měla zajímat v první řadě.
Zatím tu máme jen tvé výkřiky, že když tě odsoudí za tvé jednání, tak budeš konat ještě hůř.
Jak vypadají čmáranice, které hyzdí veřený prostor mají lidé na očích pořád, jestli vůbec existuje něco, co by vypadalo dobře a bylo na vhodném místě, kde to nikomu vadit nebude zatím ještě ukázáno nebylo. Pokud tvrdíš, že něco takového je, tak bys to měla hlavně být schopna ukázat ty. Jinak je rozumný závěr, že existence přijatelného grafiti dokázána nebyla. Nepřijatelných jsou plná města.
Jediný, co zde něco odklání, jsi ty a je to snaha odklonit pozornost veřejnosti od svých selhání. Jenomže my už víme, jak jsi selhala a ví nebo se to doví i osoba, která tu bude ukládat onen trest. A tam už toho moc nenaodkláníš. Spíše budeš zákonitě odkloněna k výkonu trestu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.