2x
Jak bych se s tím vyrovnala já?
V případě fyzického, a i jen slovního násilí, jsem si utvořila pocit větší vzdálenosti, takovou reakci lidé při násilí mívají. Vzdálenosti jsem využila, abych si zahojila psychickou bolest. S každou rankou, která se hezky zahojí, je člověk mnohem silnější a mnohem lépe rozumí tomu, jak najít sám sebe. Když člověk najde svou vnitřní sílu a cenu, zahojí se tím i vztahy s druhými.
Postupně bych omezila komunikaci a blízkost lidí, kteří zraňují, a našla si vztahy harmonické. Bez ohledu na pokrevní příbuznost.
Zdá se, že v tom jsou různé fáze, co člověk cítí a prožívá, nejdříve má lásku a víru, že to do ničeho zlého a děsivého nemůže nikdy dojít. A když dojde, nastane zvláštní šok, který toho člověka ochromí, a ten šok se neumí sám vymazat, umí se jen zhoršit, bývá i s pocitem, že lépe už nikdy být nemůže. Dokud se nepřijde na to, jak tenhle šok a strach, tu novou realitu vnímat jinak, a změna vnímání dá znovu člověku sílu, tak do té doby ta oběť zůstává jen obětí a nemá sílu odejít.
Já osobně, jsem nemohla před násilím ani utíkat ze školy, od agresora. A ani později od partnera mojí mámy, pokud ho u nás doma chtěla. Neznamená to ale, že se nedaly nastavit hranice, fyzické násilí se zastavilo a s tím i slovní. A do školy jsme chodili všichni pořád, pak už bez násilí. To už rádci popisovali, agresor se dá srovnat. Ale i pro odchod z takového vztahu člověk musí nejprve srovnat sám sebe, najít sílu. Právě to tu hezky popisuje jeden tazatel s toxickým vztahem. Ještě neumí odejít, ale moc chce a potřebuje jít. To není hra s rádci, ještě mu to nejde. Moje máma mluvila tehdy o strachu. Rozuměla jsem. A později dokázala odejít.
Já bych odešla, ale já se k takovým lidem ani nepřibližuju. U příbuzných bych se bála, že jsou zlomyslní a jen čekají na můj majetek. To jejich myšlení by srovnat nešlo, jen utajit, ale zůstane pořád. To nejde opravit.