Nejste přihlášen/a.
Hotovost u sebe už několik let prakticky nenosím... platím kartou a když náhodou kartu neberou, jdu jinam.
Mimochodem na poplatky (procenta z platby) se už nemusí prodejci vymlouvat... jde to i jinak...
Karetní společnosti Apple i Google stále inkasují. Ale jsou to naprosto bagatelní částky. Klidně to může dotovat air bank, protože ty poplatky jsou zcela mizivé. Narozdíl od tvrzení některých zdejších demagogů.
Dokonce i ty můžeš inkasovat peníze Z platební karty kamaráda, peníze z Apple pay, peníze z Google pay. Nebude ti to stát ani korunu.
Modří vědí.
Pokud jen trochu lze, v hotovosti. Zaplatím-li kartou (atp.) 1000,- Kč, je účtován poplatek. Pokud ten komu platím kartou zaplatí kartou rovněž, a takhle se to několikrát zopakuje, bude z mé účetní tisícovky třeba už jen pětistovka. Budu-li platit 1000,- Kč hotově a všichni po mě také, bude si moci původně mojí papírovou tisícovkou i vždy ten poslední zakoupit zboží či službu v ceně 1000,- Kč. Neomezeně.
@aja a ten obchodník to vyřeší tak, že
A) zaplatí ten poplatek z vlastní kapsy a když půjdou obchody dobře, tak mu v té kapse nezbude ani na večeři
B) na zboží, které chtěl prodávat za 100 při 3% poplatku vrazí cenovku 105 a zaplatí ten poplatek z toho?
Někteří tomu rozumí, někteří ne. Pro nechytré: doporučuji si přečíst můj příspěvek ještě 20x, případně 40x, pokaždé se nad ním dlouze zamyslet, zauvažovat a pak něco plkat ale je fakt že někteří na to pochopit prostě nemají. Nevadí.
Není žádný poplatek 3%.
Ve vaší účelové úvaze chybí ta varianta - že obchodník přijímající peníze v hotovosti špatně spočítala, poztrácí korunky. Náklady na zpracování elektronické platby se většině obchodníků vyplatí, než aby nosili fyzické peníze do banky Vaše civilizace jde do kytiček, řešíte věci, kterým nerozumíte, řešíte věci, na které nemáte žádný vliv, řešíte hlouposti a myslíte si, jak jste chytří
Ps: zaplatí ten poplatek z vlastní kapsy a když půjdou obchody dobře, tak mu v té kapse nezbude ani na večeři - To je dost hloupá úvaha, když půjdu obchody dobře, tak obchodník zaplatí stále 0,6% z každé přijaté platby do elektronického systému zpracování plateb. Normálně obchodník platí pouze tuto částku a tedy i kdyby přijmul 1 000 000 za den tak stále zaplatí pouze zlomek procenta
Ten gastro podnikatel evidentně vede shadow ekonomik.
Ty jako zaměstnanec bys měl být ten poslední, kdo podporuje krácení daní. Protože ty budeš první kdo bude křičet, že jsi odváděl na důchody Správně bys měl takového gastro podnikatele bojkotovat i na úkor svého Panděra. 7 denní půst by ti jenom prospěl, Ty nezvládneš ani jedno denní, ani půl denní.
Jedině hotovost. Terminály jsou každou chvíli porouchané, není signál, nepřečte mobil a pod.
Hotovost dám a shrábnu výdavek. Vybaveno za vteřinu.
V obchodě hotově (možná větší částky kartou) je to nejjednodušší a většinou i nejrychlejší. A taky mám prostě rád fyzické peníze. Jinak ono bezkontaktní pípání je výborné, ale abych furt hlídal, jestli mám na účtu peníze i na to, co ještě do banky dojde, to abych měl hlavu jak pátrací balón. (Nevím jestli se to už nezlepšilo, ale stávalo se, že se transakce na účtu objevila klidně až za týden, do té doby banka o ničem nevěděla. Zvlášť malé částky se zpracovávaly takto offline.)
Na internetu kartou. Je to nejrychlejší (obchodník má bankou přislíbené peníze okamžitě a může balit). Mám pro tyhle účely kartu na koruny i na eura, čímž je pokrytá většina Evropy. Jinak nemám problém s bankovním převodem, už jsem platil i na účty s předponou SK nebo IT (když to nešlo kartou), problém tady je, že nějakou dobu ten převod trvá a nějakou dobu trvá, než to obchod vezme na vědomí. Dobírka je většinou za příplatek, takže ji beru jen pokud obchod nenabízí jiné možnosti.
Podle mě ve fyzickém obchodě fyzické peníze (vyjma větších částek), v online obchodě je nejlepší platba online.
Ještě přidám dávnou příhodu. Chtěl jsem nakoupit za cca 12,5 tisíce. Obchod ale chtěl 2,5% poplatku za platbu kartou (je to opravdu dávno, tehdy se to ještě smělo, dneska je to v celé EU zakázané), no tak jsem došel do banky na pokladnu řekl si o dva Masaryky a nějaké drobné (bankomaty tehdy sypaly nejvejš Palackého, mě se moc představa toho balíku nelíbila) a to jsem do toho obchodu donesl. Ale jinak přesně takovou částku bych právě platil kartou.
Co já vím, tak všude.
Když se ty karty zaváděly, tak tam, kde je brali na pokladnách ten poplatek vyjížděl a kartou to bylo o ten poplatek dražší než hotově.
Pak si karetní společnosti vymohly zákaz účtování poplatku zákazníkům a rázem se v krámech ceny při platbě kartou i při platbě kotovostí sjednotily. Akorát ten nákup stál furt stejně (nebo o fous víc), než před týdnem při platbě kartou, protože se o ten poplatek zvedla cena všeho. A samozřejmě aby se dala zobrazit na cenovkách, tak se zaokrouhlila nahoru.
Alespoň u nás v Praze to takhle bylo ve všech krámech, kde jsem nakupoval a brali karty.
aja
No prostě tu přirážku dají do ceny. Jen tu přirážku nikde neuvádí. Bankovní služby nejsou zadarmo . Jak se říká ani kuře zadarmo nehrabe
Jistě, a pokladnici pracuji zadarmo, v pobočkách O2, T-Mobile, v pobočkách bank od vás jistě vezmu hotovost zcela zdarma Ne nevezmou, chtějí za to zhruba 100 Kronen českých. Povinnost akceptovat hotovost při platbě v prodejně bude brzy zrušena.
Když se karty zaváděly – tak to mě pobavilo. Co o tom víte?
Na tomto území se platební karty oficiálně akceptují od roku 1965, první transakce ji však na území dnešní České republiky provedli až vroce 1968 touto kartou
Dobře, tak "masivně zaváděly". Normálně se s nima neplatilo, pak se začaly objevovat v obchodech ve velkém a až pak je zašali lidi nějak víc používat.
Já ještě pamatuju výplaty s výplatní páskou a v pytlíku/obálce na pokladně, pak se dalo i na účet, ale peníze se vybíraly pomocí šekových knížek, pak teprve přišly karty jako normální věc pro běžné lidi k běžným účtům, smartfouny a později i chytré hodinky... svět se v tmhle mění docela rychle.
Ono taky hodne zalezi na tom, kde jste! Treba v USA hotovost nechteji nikde a kdyz vam nahodou nefunguje karta, tak jste namydleni. Synovec chtel v takovem pripade platit hotove a koukali na nej, jako by je chtel okrast. Ti mladi prodavaci snad uz dolarove bankovky ani neznaji?!
Ve vychodnim Nemecku (byvalem NDR) je platba kartou vetsinou nezadouci a nekdy vam to reknou az kdyz jste po jidle a nejblizsi bankomat je 25km.
Jinak ja platim castky do 500,-Kc vetsinou v hotovosti a vyssi castky kartou.
Zazila jsem ale, ze jedna pani si dala kafe v kavarne a chtela platit kartou. Neprijali ji (a ani se nedivim).
Teď by mne zajímala situace. Podnik bude označen, že přijímá karty, ale při placení se dozvíte, že platbu za pár kaček přijme jen v hotovosti.
Typický argumentační faul. Synovci v nějakým knajpu nefungovala karta. Sice nevíme proč, na čí straně byl problém, ani jestli mu tu hotovost vzali nebo si jen vsugeroval že na něj koukají že je chce okrást. Vyvození: v USA hotovost nechteji nikde a kdyz vam nahodou nefunguje karta, tak jste namydleni. Ti mladi prodavaci snad uz dolarove bankovky ani neznaji
@ehm: Nebylo to v nejake knajpe ale pri pujceni auta a pak i pri placeni hotelu. Meli s sebou tri karty a zadna nefungovala. Nakonec se to vyresilo: bylo potreba nejen prilozit kartu, ale projet ji strojkem a zadat PIN. A kupodivu to nevedeli ani v te pujcovne nebov tom hotelu. A to jiste maji spoustu zakazniku z Evropy!
Běžně spíš hotovost. Když zrovna nemám tolik, tak kartou. V poměru asi tak 8 : 2. U té hotovosti mám aktuální přehled, zejména, když nemám internetové bankovnictví. Karta to jistí třeba na cestách při mimořádných výdajích. Tuhle např. vstupenky do zlatorudných dolů nebo na pevnost v Polsku. To jsme jeli bez zlotych.
Samozřejmě jedině hotovost, zatím jsem nelitoval, dokonce jednou, když jsem byl v drogerii, tak byl výpadek karetních systémů a prodavačka na mě: "Ale musíte hotově, karty nám nejedou"
na to jsem jenom odpověděl: "To já vždycky", pak jsem jí podal přesnou částku, nasadil si sluneční brýle, otočil se o 360° a odešel jako největší Pán.
Toto samozřejmě plně dokazuje že hotovost je byla a bude superiorní
Jasně, zařadil zpátečku a šel pozadu, největší frajer co má hotovost, co už král klacek používal
V normálním krámě snad mají ty terminály zálohovaný, takže když nejde internet, tak mají mobilní data, maj UPSku... Takže posledních 10 let nepamatuju, že někde byl výpadek, A do mini krámečků kde to hrozí, chodím minimálně, skorem vůbec.
Výhoda nejen kreditní karty je, že máte neomezený limit, nemůžete zaplatit cokoliv, co si můžete dovolit, nejste limitovány papírkama, který máte v kapse.
@milancukrar
Ten den to bylo trochu víc protože byl zrovna ten celorepublikový výpadek (nebo půl-republikový?) kdy se o tom i psalo v novinách. Myslím že to bylo tak během tohoto nebo spíš minulého roku; max předminulého
@kolo
>Jasně, zařadil zpátečku a šel pozadu, největší frajer co má hotovost
Samozřejmě, to sem snad dal dost najevo že to bylo velice drsné
>hotovost, co už král klacek používal
To má být jako argument? nebo nějaký pokus o výsměch? slabé, nefunguje
>nejste limitovány papírkama, který máte v kapse.
posledních 10 let nepamatuju, že bych byl někdy limitován papírkama co sem měl v kapse
>A do mini krámečků kde to hrozí, chodím minimálně, skorem vůbec.
Gratuluju no
Jinak já jsem platil pouze hotovostí ještě v době kdy to nebylo cool, protože mám problém s karetníma společnostma. Taky je pravda že poslední dobou se na moji stranu přidává hodně lidí ze kterých nejsem moc nadšený ale co už.
Bonbon: nedávno jsem chtěl zaplatit na benzince, vcházím do dveří, paní se na mě dívá jako kdybych ji přišel zabít. Děsuplný a zoufalý výraz v obličeji. Následně říká: "Máte hotovost? Nám nejedou karty". Nehnul jsem ani brvou a říkám: "Hotově platím běžně. Dnes taky". Úplně bylo vidět jak jí spadl kámen ze srdce
Bombon - prostě Sigma co? Máš Problém s kartovými společnostmi Pořádně jim to nandej.
----
Když mi jednou nešlo platit na benzince, no tak jsem si vzal platební údaje a jsem normálně odjel a co jako? To budu jako hrotit nebo co
Jinak kartami jsem začal převážně platí ti proto, protože papírové peníze, jako vážně asi nechci nosit po kapsách desetitisíce a neustále to hlídat ...
Je dobře, že je pár OG, Kteří budou až do smrti platit papírkama. Jsem ale rád, že já nemusím.
@smode2 18:24
Další hrdina běžného dne, hotovost prostě nemůže přestat vyhrávat!
@alfa
Samozřejmě, na mě si nepřijdou. Ale vážně, mě hlavně přijde hotovost jako strategická, stejně jako máme zemědělství které by bez dotací krachlo, prostě se to vyplatí mít protože co kdyby. Rozhodně jsem pro uzákonění povinosti přijímat hotovost protože moc kterou karetní společnosti mají a budou mít by mohla být velice děsivá. Není těžké najít příklady kdy je podobná moc aktivně zneužívána v jiných odvětvích.
@smode2 10:17
Doufám že jim nikdo neřekne že existují bankomaty
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.