Nejste přihlášen/a.
Sedm a půl, tedy pět spánkových cyklů. Lékaři doporučovaných sedm je nesmysl (sedm je prvočíslo, není tudíž dělitelné kromě sedmičky a jedničky ničím, a už vůbec ne něčím, co by se podobalo počtu spánkových cyklů... to číslo se tutově vybralo pro svou popularitu). Ještě důležitější než délka spánku je okamžik probuzení (na konci spánkového cyklu – to, že já ho mám 1,5hodinový, neznamená, že to tak máte i Vy. Má to tak sice většina populace, ale menšina ho má 2hodinový a další menšina 2,5hodinový. Musíte si to vysledovat sama – jít spát jednou bez budíku, např. o víkendu, odhadnout okamžik usnutí, spočítat dobu mezi okamžikem usnutí a okamžikem probuzení a pokusit se to vydělit zmíněnými třemi čísly. Takto několikrát – a které bude vycházet nejčastěji, je zřejmě délka Vašeho spánkového cyklu).
Doporučuji knihy Proč spíme M. Walkera a Spánek je umění S. Stevensona. Hodně mi pomohly zlepšit kvalitu spánku.
Pár zásadních rad, než si je seženete (najdete je později ve zmíněných knihách):
– cca 3–4 h před spaním nejíst, nepít povzbuzující ani alkoholické nápoje, necvičit/nesportovat (výjimku mají intimní aktivity) a neřešit žádné problémy. Mozek se tou dobou už připravuje na spánek.
– cca 1,5 h před spaním digitální detox – nekoukat na obrazovky (ani mobilu)
– mobil alespoň po dobu spánku pryč z ložnice
– (samozřejmě s výjimkou zimy) nesmírně pomáhá bosá chůze po hlíně – alespoň 15 min. denně. Kontakt se zemí pomáhá tělu synchronizovat se s přírodou a pak se člověk lépe budí právě na konci spánkového cyklu
– pokud možno chodit spát a vstávat pokaždé ve stejnou dobu (plus minus půl hodiny)
– příprava na kvalitní spánek začíná už ráno – čím více jsme (s výjimkou zmíněných posledních 3–4 h) fyzicky aktivní (zejm. dopoledne), tím lépe se usíná
– pokud možno spát v ložnici – spánek je především záležitost mozku, takže jakmile člověk vstoupí do ložnice, mozek si řekne "aha, jde se spát" a vnímá to jako přirozenost. Nejhorší je usnout v obýváku u TV!
– toto už není ze zmíněných dvou knih, ale osobně mi velmi pomáhá – dát na cca 15 min. nohy nad úroveň hlavy. Tím se na chvíli změní směr krevního oběhu a opět mi to obrovsky zlepšilo kvalitu spánku
Sedm (hodin) sice prvocislo je, ale 420 (minut) zcela jiste ne.
A pochybuji, ze spankove cykly se ridi hodinami, takze klidne muze jeden by 1h24m.
Ze ty sis to s tim nemoznym prvocislem vycucal z prstu?
10-12 hodin v kuse? Neverim!
Pokud pospává polehává přes den, zejména po jídle, tak to už svědčí na Nedostatečnost organismu, starší věk, Projevený anebo jen latentní nemoci... Věk neuveden, takže těžko tipovat
Dospělýmu zdravýmu by mělo stačit 8 hod. Dávat méně spánku taky není dobrý! Když se někdo chlubí jak mu stačí 4 hod. nebo 5 hod., tak po čase budou vážný problémy u 95% lidí. Tělo nemá možnost regenerovat a projeví se to
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.