Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik hodin spánku vám běžně stačí?

Od: lucka223 odpovědí: 14 změna:
Kolik hodin převážně běžně spíte?
Já jsem schopná spát i 10 a 12 hodin denně. Celkem me to štve ráda bych vstala brzy a šla vařit ale prospím hodně hodin a nevím jak to zredukovat . Člověk je příjemné unavený a chce prostě spát . :( Taky jste spáči? Nebo jste aktivní lidi .

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujer
hodnocení

0x

12-13 hod.V noci 2x wc, takže třeba 1,5hod čumim než zaberu. Některým stačí 8hod. Za mlada mi stačilo 6 hod.

hodnocení

0x
Je otázka, jestli spíte kvalitně, jestli třeba netrpíte apnoe, nebo jiným problémem, který vám meumožňuje spát hlubokým spánkem. Lékař vás může objednat do spánkové laboratoře.

chlochydess01
hodnocení

0x
Zdrava dospela osoba si vystaci se 7-8 hodinami. Vy spite pul dne, coz povazuji za ztraceny cas. Mozna mate nejakou zdravotni komplikaci, protoze normalni to urcite neni.

hodnocení

0x

Sedm a půl, tedy pět spánkových cyklů. Lékaři doporučovaných sedm je nesmysl (sedm je prvočíslo, není tudíž dělitelné kromě sedmičky a jedničky ničím, a už vůbec ne něčím, co by se podobalo počtu spánkových cyklů... to číslo se tutově vybralo pro svou popularitu). Ještě důležitější než délka spánku je okamžik probuzení (na konci spánkového cyklu – to, že já ho mám 1,5hodinový, neznamená, že to tak máte i Vy. Má to tak sice většina populace, ale menšina ho má 2hodinový a další menšina 2,5hodinový. Musíte si to vysledovat sama – jít spát jednou bez budíku, např. o víkendu, odhadnout okamžik usnutí, spočítat dobu mezi okamžikem usnutí a okamžikem probuzení a pokusit se to vydělit zmíněnými třemi čísly. Takto několikrát – a které bude vycházet nejčastěji, je zřejmě délka Vašeho spánkového cyklu).

Doporučuji knihy Proč spíme M. Walkera a Spánek je umění S. Stevensona. Hodně mi pomohly zlepšit kvalitu spánku.

Pár zásadních rad, než si je seženete (najdete je později ve zmíněných knihách):

– cca 3–4 h před spaním nejíst, nepít povzbuzující ani alkoholické nápoje, necvičit/nesportovat (výjimku mají intimní aktivity) a neřešit žádné problémy. Mozek se tou dobou už připravuje na spánek.

– cca 1,5 h před spaním digitální detox – nekoukat na obrazovky (ani mobilu)

– mobil alespoň po dobu spánku pryč z ložnice

– (samozřejmě s výjimkou zimy) nesmírně pomáhá bosá chůze po hlíně – alespoň 15 min. denně. Kontakt se zemí pomáhá tělu synchronizovat se s přírodou a pak se člověk lépe budí právě na konci spánkového cyklu

– pokud možno chodit spát a vstávat pokaždé ve stejnou dobu (plus minus půl hodiny)

– příprava na kvalitní spánek začíná už ráno – čím více jsme (s výjimkou zmíněných posledních 3–4 h) fyzicky aktivní (zejm. dopoledne), tím lépe se usíná

– pokud možno spát v ložnici – spánek je především záležitost mozku, takže jakmile člověk vstoupí do ložnice, mozek si řekne "aha, jde se spát" a vnímá to jako přirozenost. Nejhorší je usnout v obýváku u TV!

– toto už není ze zmíněných dvou knih, ale osobně mi velmi pomáhá – dát na cca 15 min. nohy nad úroveň hlavy. Tím se na chvíli změní směr krevního oběhu a opět mi to obrovsky zlepšilo kvalitu spánku

kdosi

Kdyby se vám změnil směr krevního oběhu, tak zemřete, tělo na to není stavěno.

Sedm (hodin) sice prvocislo je, ale 420 (minut) zcela jiste ne.

A pochybuji, ze spankove cykly se ridi hodinami, takze klidne muze jeden by 1h24m.

Ze ty sis to s tim nemoznym prvocislem vycucal z prstu?

id
hodnocení

0x
5 - 6 hodin. To i za mlada. Nyní v důchodu si přes den musím na 20 minut lehnou, neusnu, jen si odpočinu.

01.09.24 11:55
hodnocení

0x
Kolik hodin spánku vám běžně stačí?

hodnocení

0x

Cca 4,5 hod.

hodnocení

0x
Záleží na ročním obdobím.
V zimě klidně i 12 hod.
V létě 5-7 hod.

hodnocení

0x

6-7 hodina, v létě se budím dřív a lépe.

hpp
hodnocení

0x

10-12 hodin v kuse? Neverim!

Pokud pospává polehává přes den, zejména po jídle, tak to už svědčí na Nedostatečnost organismu, starší věk, Projevený anebo jen latentní nemoci... Věk neuveden, takže těžko tipovat

Dospělýmu zdravýmu by mělo stačit 8 hod. Dávat méně spánku taky není dobrý! Když se někdo chlubí jak mu stačí 4 hod. nebo 5 hod., tak po čase budou vážný problémy u 95% lidí. Tělo nemá možnost regenerovat a projeví se to

kdosi

Jasně. Všichni jsme stejní a běžný den každého z nás probíhá takřka identicky. A běda jak ne.

hodnocení

0x
Někdy-mnohdy mi 4-5 prostě musí stačit..Ráno přijdu po noční a pokud neusnu do 7-7:30,tak pak nemůžu usnout..Leckdy mne vzbudí potřeba po cca 3 hodinách spánku a cítím se fit..jenže mne čeká třeba další noční, tak jdu pokračovat ve spánku a za dalších pár hodin se cítím daleko hůř a nevyspale..Před ranní usínám cca o půlnoci a před pátou budíček..Když chodím spát dříve, tak stejně nemůžu usnout..A když už někdy spím těch 8-9 hodin,tak se necítím o moc líp,než po těch 4hodinách spaní..Mám už to celé zpřeházené

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]