Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ze stejnosměrného střídavý proud

Od: kasil odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, zajímám se trochu o elektrotechniku a nevím jak bych měl udělat ze stejnosměrného střídavý proud. Zkoušel jsem třeba el. relé, ale tam to neudělá tak velký kmitočet jaký bych potřeboval(asi 1kHz). Nevíte jakým způsobem bych to měl udělat bez použití polovodičů? Kdyby to nešlo, tak jak to udělat s polovodiči.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miljan*
hodnocení

0x
Bez polovodičů motorgenerátorem.

jabraka*
hodnocení

0x

Pro jaký účel chceš ten střídavý proud používat?Bez použití polovodičů je vyšší kmitočet mechanického přerušovače nemyslitelný.S použitím polovodičů je to celkem jednoduché.Klopný obvod o kmitočtu 1 KHz zapojíš na vstup zesilovače pro výkon , jaký potřebuješ a na výstupu zeilovače získáš střídavý proud o kmitočtu 1KHz a napětí,odpovídající napájecímu napětí použitého zesilovače.

JABRAKA

jabraka*
hodnocení

0x

Miljan má dobrý nápad,ale asi se kmitočet proudu na příklad u alternátoru těžko dosáhne 1000 Hz pouze při vysokých otáčkách.

Motorem by se poháněl alternátor a proud by se odebíral před usměrňovačem.Kmitočet by měl být násobkem otáček a počtu nástavců na statoru.Proud do buzení musí být usměrněn a regulován.

JABRAKA

kasil
hodnocení

No a jak mám zapojit ten tranzistor. Třeba nějaké schéma bych potřeboval. S 1 nabo 2 tranzistory asi 1000 Hz neudělám, že?
miljan*
Těžko radit, když nenapíšeš k čemu to potřebuješ.

jabraka*
hodnocení

0x

To Kasil:

Ze dvou tranzistorů a nekolika dalších odporů a kondenzátorů sestrojíš klopný obvod-najdi v Google.

Výstup přivedeš na vstup zesilovače z dvojicí výkonových tranzistorů/v jednom pouzdře/ a výstup dá potřebný kmitočet při napětí ,použité pro napájení.Budeš ovšem potřebovat napájecí zdroj.to situaci dost komplikuje.

JABRAKA

hodnocení

0x
K čemu to bude? Dá se to zbastlit z několika součástek nebo použít vhodný IO v zapojení podle katalogového listu (pak je ta konstrukce jednodušší, bez problémů a jsou zaručené požadované parametry). Záleží na určení. Na pokusy stačí zapojit pár tranzistorů.
kasil
hodnocení

No já zrovna zkoumám elmag. vlny a chtěl jsem zkusit vyrobit takový hodně jednoduchý rádio. Asi jsem blázen, co?
miljan*
To už je vyzkoumaný.
tesyk*
Proč blázen? Jaké relé jsi použil? Obecně platí, že čím vyšší kmitočet budeš chtít docílit, tím lehčí musí být kotvička relé a i kratší dráha jeho pohybu. Zkus třeba použít polarizované relé, které by mohlo "vrnět" už dost vysoko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]