Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je bohatství (ekonomický kapitál) opravdu bohatstvím?

Od: hragamehracka odpovědí: 3 změna:

Je bohatsví opravdu bohatstvím? Bohatství zde píši z důvodu, že je toto slovo častokrát chápáno a vnímáno jako synonymum pro finanční či materiální bohatství, což je asi odrazem naší kultury. Otázkou tak je "Je materiální bohatství tou nejvyšší formou bohatství?" a co na tu otázku "vyšší vyrstvy", respektive kdo je vyšší vrstvou? Je to mix finančně bohatých, inteligentních lidí s nemalým počtem kvalitních sociálních vazeb? Jak to máte vy?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Napíši pouze to, co už jste jistě někde četla:

Bohatství je stav mysli. Takový stav, ve kterém má človek pocit, že mu nic důležitého neschází. Problém je, že dnes lidé za důležité považují i naprosté nesmysly.

Já třeba nemám žádné auto, nemám televizi, nemám myčku nádobí, nemám dokonce ani obyčejnou postel. Chybí mi? Ne. Mám pocit, že jsem kvůli tomu chudý? Ne. Myslím si, že jsem bohatý, protože mám vše, co skutečně potřebuji a dokonce mi zbyde i něco navíc.

Naopak chudě se cítí i milionáři, protože tamten soused už má třetí Ferrari a tamten už jede letos podruhé do Asie na dovolenou. Cítí se takoví lidé chudí? Cítí, že nemají to, co ostatní? Mají pocit, že jim už nikdo nezávidí, i když mají miliony na účtě? Ano. A ano proto, protože mají pocit, že jim něco schází.

Takže odpověď: Bohatství není pouze ve schopnosti ekonomicky uspokojit jakoukoliv potřebu nebo spíše rozmar.

Bohatství je schopnost rozeznat potřebu od pouhého rozmaru, schopnost spokojit se a vážit si to, co mám a hlavně neschopnost závidět komukoliv cokoliv.

makk

To, že za důležité dnes považují lidi i naprosté nesmysli je právě super. Protože to znamená, že nikomu nic opravdu důležitého nechybí.

Hodně peněz je bohatství jen pro někoho. Ten, kdo se stresuje tím, aby vydělal dalších několik miliard, které jen někde syslí (ať už v bance, nebo investicí do majetku, který vůbec nevyužívá) je vlastně chudák. Ten, kdo si ty peníze umí užít, je bohatý. Když si koupím třetí Ferrari, protže soused už má taky dvě, jsem bohatý. Protože si umím udělat radost. Nechme stranou, že to není morální, ale je to radost. Takže já bych spíš řekl, že bohatvství je právě možnost pořídit si krom toho nutného i nějaký ten rozmar. Ale musí to být rozmar, který mi udělá radost. Samotné hromadění majetku a následné stresování se tím, jestli můj majetek (ať už peníze, nemovitosti, auta...) neztrácí na ceně, to je vlastně druh chudoby. Ale ten základní druh chudobu je nemít na to co nutně potřebuju.

hodnocení

0x

Velké bohatství a touha po něm může být i neštěstím. Ví se to odpradávna. Přečtěte si třeba báji o králi Midasovi či Erbenovu baladu Poklad. Dnes se občas stane, že někdo získá výhrou v loterii spoustu peněz. Proslýchá se, že tyto výhry nepřinášejí štěstí. Život mění, jenže často k horšímu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]