Nejste přihlášen/a.
Zdravím,,,,,,,,,,,otékají vám někdy nohy ,,kotníky a nárty? Jak si pomáháte? děkui
To bývá rodová dysfunkce lymfatického systému, nebo Vám chybí Fe železo. Brala bych denně lžíci řepné melasy, vařila si často petrželový vývar a jedla hodně pohanku a papriky, ať nemám tak křehké žíly. Taky bych omezila mléko a střídala teplou a studenou koupel. Vyvarovala bych se dlouhého stání i sezení. Vleže pak s nohama cvičila a měla podložené výš, ale né úplně nahoru, to se zase nadře srdíčko. Pak se dá chodit na lymfomasáže.
Věk neuvádíte, nadváhu, jiné nemoci, máte v pořádku srdce, ledviny? Jak se stravujete, jestli máte pohyb?
Ano, občas mi bohy otékavají. Otéká mi to kolem kotníku a někdy i chodidlo. Mám s tím už dlouholetý problém. Někdy mi noha kolem kotníku oteče po štípnutí nějakou havětí a je to bolestivé a někdy mám při tom i teplotu a doktorka mi na to někdy předepisuje i antibiotika a nějaké masti. Kromě toho mám doporučené při otékání nohou brát tablety Detralex a nosit kompresní punčochy. Jsem kvůli tomu vedený u cévní doktorky kde chodím na pravidelné kontroly. Někdy mám s tím klid půl nebo i více roku a někdy mne to potrápí i několikrát v krátké době. Naposledy jsem měl s tím problém letos koncem března a pak ještě začátkem května. Než se noha z toho trochu vyléčí tak to trvá 1 - 3 týdny nebo i více.
Nemáte také nějaký ortopedický nález? Mně otéká levá noha na nártech už asi 50 let, údajně to byly záněty šlach, měl jsem jí tehdy 2 x ve škrobáku + pracovní neschopnost. Také jsem pak dostal ortopedické vložky na ploché nohy - byly úplně k ničemu. Před 10 lety se přidala pravá noha. Byl jsem na cévním vyšetření, dopadlo to O.K. Na kardiologii mi zjistili regurgitaci chlopně, ale také to prý od toho není. Ledviny taky nic. JInak jsem v té době dost běhal, tak cca 30-40 km/týden i půlmaraton jsem si dal.- a občas mi nějaká noha holt otekla. Moje maminka měla také pořád oteklé nohy, na nic jí nepřišli a tak jediné rozumné vysvětlení je dle jedné sestřičky dědičná porucha lymfatického systému. Kompresní podkolenky jsou pěkný oser, to se můžu zvencout. Ale koupil jsem si běžecké podkolenky, ty mi zatím stačí.
Na ortopedií jsem kvůli tomu otékání nohou nikdy nebyl a ortopedický nález ohledně toho žáden nemám. Obvodní doktorka mne s tím poslala k cévní doktorce a tam chodím na pravidelné kontroly. Kdysi před asi +/- 5 léty jsem měl několikaletý problém s bolesti pravé ruky žádné léky a léčba na to nepomáhaly. Teprvé až tablety Lyrica které mi předepsala neuroložka mi pomohly bolest ruky vyřešít a mám s tím téměř celkový klid. Při užívání tablet Lyrica mi ale začaly trochu více otékat nohy a doktorky na neurologií a cévním mi obě potvrdily, že na to větší otékání noh mají vliv i ty tablety Lyrica.
Nohy mi nikdy neotékají, ani ve vedru. V každé ordinaci na mne lékař útočí, zda mi otékají nohy, řeknu po pravdě, že nikoliv a on na mne kouká nevěřícně. Nemám nadváhu a tlak mám nízký, jen mírnou nedomykavost chlopně, tak asi proto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.