Nejste přihlášen/a.
Asi před rokem se švagr dostal do situace, kdy v obchodním centru oživoval (úspěšně) zákazníka. Švagr je vyučený, žádné, ani minimální zdravotnické vzdělání nemá. Tedy si musel vystačit s tím, co se učil na základní škole nebo s tím, co má nakoukáno z televize. Tehdy jsem se ho ptal, jak to vůbec mohl zvládnout? Komentoval to jednou větou: Když jsi jedinej, kdo je ochotnej pomoct, tak prostě musíš. K otázce mě nevedla nedůvěra ve švagrovy, ale v mé vlastní schopnosti.
Včera jsem se nachomýtl k dopravní nehodě. Byl jsem tam jako druhý, přičemž první byl manželský pár v nižším důchodovém věku. Paní telefonovala pro pomoc a pán, s pohybovým omezením, jí mohl pouze radit.
Takže jsem se dostal do role toho, co musí. Nakonec to bylo jednoduché. Z převráceného auta jsem vyprostil a vytáhl staršího pána. Krom mírného počátečního šoku a pár oděrek mu (snad) nic nebylo, přebrala si ho ZZS. Dál to nemá cenu popisovat Já jsem jednal pudově a dělal jen to, co jsem zvyklý dělat. Mechanické úkony.
No a teď proč to píšu: To, že jsme to včera zvládli, bylo ohromné štěstí. Pán měl kliku, že auto poslal mezi stromy a ne do stromu. A taky, že se nepřevrátilo na střechu, ale zůstalo na boku, byť taktak. A oba jsme měli velkou kliku, že benzín zůstal, kde měl. Zkrátka kdybych tam byl dneska, byl bych chytřejší a dělal spoustu věcí jinak (minimálně rychleji a v jiném pořadí). Takže konečně k jádru dotazu: Neexistuje někde nějaký "kurz", co dělat při příjezdu k nehodě? Když říkám kurz, myslím tím něco, kde si člověk na věci sáhne. Ono je hezký vědět, že masáž srdce se provádí stlačením 100x za minutu, ale těm dvěma, co jsou spolu v kouřícím vraku a musí ven teď hned, to moc nepomůže. Na druhou stranu je jasný, že každá nehoda je úplně jiná a natrénovat se to nedá nebo je to úkolem profesionálů. Ale, jak jsem si včera vyzkoušel, polovina věcí je sled jednoduchých úkonů, které se dají nacvičit i dopředu.
P.S.: A nezbláznil jsem se: Slovo pomoc je v předmětu psáno přes tečky ne proto, aby bylo zvýrazněno, ale proto, že každej druhej hejhula napíše do pčedmětu "Pomóc, potřebuju poradit", čemuž se @admin brání a slovo "pomoc"zakázal
Děkuji všem za příspěvky.
Volal jsem po fyzickém kursu, konkrétní zatím nemám, ale věřím, že se nějakého dočkám. V okolí zatím nic.
Zvláštní poděkování za okazy na kursy pro @ben
A příručku první pomoci pro @imgify:
Mám za sebou alespoň videokurz od Marka Dvořáka a doufám, že odkaz nebude brán jako reklama,
byť "reklamou"vlastně je. Pokud by někdo měl zájem ho rovněž absolvovat, momentálně je díky sponzoringu zdarma (jinak 300 Kč). Video má cca 80 minut. Více s ohledem na pravidla webu nepíšu, kdyžtak vnitřní pošta.
1. Ale prdlajs. Ze začátku to vypadalo všelijak, ale dal by to každej. Jen mě mrzí ta "neošetřená rizika" zbytečně jsem ohrozil sebe a dostatečně nezajistil místo nehody.
2. Děkuju za odkaz, podívám se na to.
Ta oficiální Přiručka první pomoci od Českého červeného kříže s nejnovějšími doporučenými postupy je opravdu moc dobrá. Doporučuji stáhnout do mobilu. PDF, 84 str. Mají dokonce i appku.
Myslím si, že na podobné situace člověka žádný kurz nepřipraví, postačí selský rozum a samozřejmě je potřeba znát základy první pomoci, což snad známe všichni. A vzhledem ke statistické pravděpodobnosti už nejspíš podobnou situaci nezažijete.
Já jezdím málo a když už jsem nějakou nehodu míjel, tak už tam byla ZZS nebo hasiči. Také pak přemýšlím, jak bych si poradil, kdybych tam byl první.
Každopádně klobouk dolu
Váš čin je chválihodny, no akosi ste zabudli na rizika. Ten pán mohol mať poškodenú chrbticu a vaše vytiahnutie ho mohlo poslať na vozík. Pre budúcnosť je lepšie vedieť správne postupy. Občas sa bavím so susedom hasičom na túto tému,tak viem,že čo píšem. Myslím,že v Nemecku ani nesmiete pohnúť s človekom v havarovanom aute.
akosi ste zabudli na rizika.
Ano i ne. Proto píšu tenhle dotaz.
Ten pán mohol mať poškodenú chrbticu a vaše vytiahnutie ho mohlo poslať na vozík.
Tak tohle důrazně odmítám. Byl při vědomí, od počátku pomunikoval a dokonale hýbal rukama i nohama. Snažil se sám vyprostit. Nebyl nejmenší důvod ho tam nechávat.
Ale jinak je Vaše připomínka obecně zcela na místě. Proto volám po praktickém školení. A taky mě napadá, jak by člověka z téhle pozice dostávali ven profíci, kdyby bylo podezření na poranění páteře. Asi docela oříšek.
@ben: To samozřejmě vím. Řešil jsem (v hlavě) konkrétní postup v konkrétní situaci. Kdy auto leží na boku mezi stromy, v poměrně nestabilní poloze a řidič je až na dně toho cirkusu. Obvykle se střihají sloupky, ale tady by asi museli střihnout střechu pěkně podél v ploše. No, naštěstí tohle řešit nemusíme.
Ale byl.. Po bouračce je obvykle v šoku, takže necítí bolest. Pokud má ruplej obratel (cože je u autonehody hodně častá záležitost) tak při tahání ven se může pohnout, stříhnout míchu a je na vozíku.. Jasně že pokud visí hlavou dolu a okolo smrdí benzín tak čekat čtvrt hodiny na hasiče je problém a musíš jít do rizika... Ale obecně platí pokud možno nehýbat, zajistit krvácení, dýchání, srdce, aby neexnul za minutu a počkat na profíky..
Kurzy první pomoci jsou, ptej se u záchranky, plavčíků apod., něco poblíž určitě najdeš.
Tak si pro začátek vyber jestli chceš zažívat situace jako ve filmech a nebo jestli chceš žít v realitě.
Ve filmu se auto převrátí a vybouchne málem i po najetí na obrubník.
Ve skutečnosti máš povinnost při nehodě zastavit a pomoct. A protože nejsi zraněný, tak máš vždycky možnost při výskytu nebezpečí od nehody ustoupit.
A být jediný je špatné, protože sám toho moc nezmůžeš. Vždycky je nejlepší, když se tam zastaví více lidí a někdo je diriguje (dává příkazy na zastavení dalších aut, umístění výstražného trojúhelníku, i auto převrácené na střechu se dá v pár lidech převrátit zase na kola (samozřejmně bez posádky!).
V televizi určitě dávají i nahrané situace, kde záchranáři přijedou k místu havárie a tam je vidět jak správně postupovat při dopravní nehodě. Ale to se dá nacvičit, pokud tě to bude živit. Pokud se s nahodou setkáš jednou za rok nebo jednou za život, tak je to vždycky improvizace a snaha aspoň trochu pomoct.
A pokud je pro tebe nějaká situace riziková (neumíš ji správně vyhodnotit), tak buď pomůže telefonát se záchranáři a nebo někdo jiný.
Pokud bude v autě zraněný člověk v bezvědomí, tak ti neřekne co ho bolí a může mít klidně nějaké vážné poranění. Pak je tvoje pomoc třeba i přítomnost a dohled na pacianta a kontrola životních funkcí. Za pár minut přijedou záchranáři a budou v záchraně pokračovat.
Tak si pro začátek vyber jestli chceš zažívat situace jako ve filmech a nebo jestli chceš žít v realitě.
Přesně. Člověk přijede nepřipravený na realitu a jediné, co má, jsou představy z filmu. Realita je úplně jiná. Z auta se kouří. Ne proto, že by začínalo horet, ale proto, že se nárazem utrhl nějakej posranej výměník a jediný co teče a ještě po kapkách, je chladicí kapalina. Během chvíle je klid. V autě je mrtvo, protože řidič je otřesený a dezorientovaný, ale v podstatě nic mu není, nemá důvod křičet. V autě není vidět dál, než na půl metru. Jednak je tam tma (okna jsou u země nebo špinavá), jednak je tam spousta "kouře". Ve skutečnosti je asi jen to zvířený prach z podlahy a asi i klouzek z airbagů. A tak dál. Spousta z toho by se obešla prostým sdělením při školení. Jak je těžký otevřít dveře jen proto, že gravitace zrovna nepomáhá, by si člověk měl vyzkoušet. Že lízt dveřma od spolujezdce není nejlepší nápad, jsem věděl z jiný havárky.
A být jediný je špatné. Jasně. Samozřejmě jsem nepřijel autem sám. A pak zastavil ještě borec na čtyřkolce. Problém byl, že jsem "velel" jen do doby, než jsem zmizel v autě a tím pádem se o zbytek (trojúhleníky, řízení dopravy...) nikdo nestaral. Dostupnou "živou hmotu" jsem vyčerpal na vyvažování vraku. Jak jsem později zjistil, obešlo by se to i bez toho, ale nebyl čas ptát se, kdo je kdo.
Další průser byl, že krizová linka komunikovala s někým, kdo nebyl místní a snad 5 minut trval výslech ohledně lokalizace místa nehody. To je těžký, když ze 4 aut jsou 3 výletníci a jeden Ukrajinec. To do pr... nemaj možnost lokalizovat mobil v reálném čase i bez nějaký apky?
Jednak jsou vpředu, jsou první, co se zkříží (taky byly), jednak si dobře pamatuju, dnes už úsměvnou historku. Dva kamarádi se mi kdysi vyklopili ve starým moskviči. Řidič (navrchu) vylezl okýnkem. Spolujezdec za ním. Řidiči nic. Spolujezdec poškrábanej a samá modřina. Stalo se ti něco? No, než jsi se začal sápat ven, neměl jsem ani škrábnutí .
Tak nějak to včera vypadalo. Akorát auto leželo na levým boku, tzn. buď bych tam musel po hlavě a neměl bych sílu, nebo bych pána ušlapal.
Jak se z toho auta ten člověk dostal? Chápu to správně, že jsi otevřel ty zkřížené dveře spolujezdce a on vylezl sám?
Přemýšlím, co bych sám udělal, kdyby byl v bezvědomí a nedýchal by. Vytáhnout spolujezdcovými dveřmi bych asi nedokázal, tak buď překulit auto na kola nebo vysklít přední (zadní?) sklo?
Čas běží! Rozhodnutí!
Přední dveře na straně spolujezdce jsem ani nezkoušel. Jak se ukázalo, dobrý rozhodnutí. Chytily nějakej šrám a hrana dveří byla zapertlovaná do střechy.
Zadní dveře na pravý straně šly relativně v pohodě. Otevřel jsem, přiběhla žena, obě dcery a ten (asi) Ukrajinec. Jeden mi držel dveře, zbytek visel na kolech, aby auto nešlo přes boudu. Na spodku auta bylo dost výstupků na to, abych vyšplhal a spustil se dovnitř. Chlapík byl skříplej pod volantem, ale koumunikoval úplně normálně. Sklopil jsem sedadlo spolujezdce, takže bylo vidět na řidiče, ale furt se nemohl dostat ven. Chtělo by to sedačku dozadu, ale to bylo bez šance. Tak jsem sklopil i sedadlo s ním, čapnul jsem ho pod rukama a táhnul vleže na sebe. V jednu chvíli se chytil, že stop, že visí za nohy. Tak jsem povolil, on si nohy trochu srovnal a pak jsme pokračovali. Takhle jsem ho dostal do prostoru zadních sedadel a že ho zvednu. jenomže fyzička. Moje i jeho. Já ho nemohl urvat a na něj to bylo moc vysoko. V tu chvíli napadlo toho ukrajinskýko kluka vzít to kufrem. Dcera otevřela kufr, nějak jsem sklopil zadní opěradla, fakt nevím jak a vykulil se z auta. Pán už pak vylezl sám. Lezli jsme pod platem, poněvadž nešlo vyndat. Jediná ztráta byl kocour. Jak otevřeli kufr, vzal roha...
Sakra, zadní a páté dveře mě vůbec nenapadly! Více hlav více ví. Snad jednou nebudu zmatkovat a dokážu analyticky myslet, kdybych byl na místě sám (málo frekventovaná silnice, pozdě večer/noc/brzy ráno).
Díky za info a návod.
Přesně o tohle šlo i mně. Vědět co a jak a zbytečně neriskovat. Třeba vypnout zapalování mě napadlo, až když bylo skoro po všem. Sice to mnoho neřeší, ale riziko to o něco sníží.
Taky nevím, co bych dělal v autě s elektricky ovládanou sedačkou. Tam asi manuální ovládání vůbec není?
Když jsi nechal zapnutý zapalování, tak by fungovalo i ovládání elektrických sedaček.
Já si zase třeba neuvědomil, že moderní auta při bouračce odemknou všechny dveře. Ty staré mechanické potvory, které řídím, když mají čudl na dveřích dole, tak jsou prostě zamknuté, ať je auto kolama dolů nebo nahoru. Proto byl můj instinkt dveře vysklít než zkoušet dveře nebo kufr zvenčí otevřít.
Doporučuji si opatřít, mít na klíčích pružinový rozbíječ skel. Viz jedno video, kdy 6 lidi z hořicího auta rve člověka, a až hasič co přijede, tak otevře to okno tímto rozbíječem.
I český hasiči na tuto minivěc to dělali v jednom videu reklamu. Tato věc stojí asi 3 $ A běžně to používám i na uříznutí šňůry (má v sobě integrovan řezač pásu).
co se týče oživování, tak na tísňové lince 155 dostanete přesné instrukce, co máte dělat. To je případ od případu jiné. Například už se dneska nedýchá z úst do úst apod.
co se týká lokalizace místa nehody, tak tísňové linka má souřadnice asi za 20 s od sestavení hovoru, myslím že by to měly být souřadnice GPS toho telefonu, ale i kdyby měl telefon bez internetu a GPS, tak se souřadnice aproximují přes vysílače, což pravda někde mimo město bude dost nepřesné, ale asi není možné, aby to trvalo 5 min.
existuje ještě lokalizační systém, kde pomocí 3 je i offline lokalizován Čtverec kdekoliv na planetě, stačí mít tu aplikaci offline staženou v mobilu
ale když jsem to před 3 lety zkoušel, tak to složky neuměli používat, Ale už tehdy fungovala lokalizace přes telefon, ve městě to bylo s přesností na úroveň vchodu
Našel jsem ty videa:
Všimněte si jak ten ze safety teamu zrušil sklo:
Tu český hasič, Jak se používá rozbíječ skla:
ad 1) pěkná věcička. Kde to stojí 3$? Zatím jsem našel nejlevnější za 371 Kč. Případně jak se to jmenuje anglicky...
Vozím s sebou ulamovací nůž, v kastlíku pod rádiem. Ovšem po včerejšku mi dochází, že v tom kastlíku asi nezůstane.
ad 2) Zajímavé řešení. Marně tápu, co včera trvalo tak dlouho. Možná měla paní mobil bez GPS a v terénu, kde jsme byli, je docela pravděpodobné, že visela na jednom vysílači. Potom je možné, že se nedá spolehlivě určit přesná poloha.
> what3words.com ... když jsem to před 3 lety zkoušel, tak to složky neuměli používat
Ten systém je komerční, bez záruky provozu a algoritmus převodu slov na souřadnice není zveřejněn. Důsledkem toho doporučován pro záchranné složky.
Wikipedie: "What3words has been subject to a number of criticisms both for its closed source code and the significant risk of ambiguity and confusion in its three word addresses. This has resulted in some to advise against the use of What3words in safety critical applications."
Glass Hammer
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! US $2.96 | Car Safety Hammer Auto Emergency Glass Window Breaker Seat Belt Cutter Life-Saving Car Emergency Escape Hammer Survival Whistle
a.aliexpress.com/...
A červený za půlku - 1.69$ s DPH i počtou (picks - Nutno objednat další 2 picked věci, Třeba ale nejen kladívko
> Vozím s sebou ulamovací nůž
Jak už je napsáno, chceš mít sebou:
- řezač na pásy (rychlejší přeříznutí, nehrozí pořezání nikoho v překotu adrenalinového stresu)
- rozbíječ skla
- možná silnější nůžky (odstřižení airbagu/zaklíněných kusů oděvů); menší nůžky jsou už v autolékárně
- možná rukavice (nehořlavé)
vše mít v nějakém opasku ("na nářadí"), který jen na sebe připneš (případně tam ještě přihodíš mobil pro 155, když jsi na místě sám), popadneš lékárničku, možná hasičák a běžíš.
Když chceš být ještě větší připravený borec, tak máš lépe vybavenou lékarničku, větší hasičák, pracovní oblek, do kterého celý vskočíš, když máš náhodou na sobě fešácký drahý oblečení, které nechceš zničit, úplní frajeři mají i protipožární plášť a ochranu hlavy/obličeje před horkem ohně, aby nehasili z 10 metrů, protože blíže je horko nepustí, zatímco uvnitř jsou 2 lidi v bezvědomí, ...
Jak ale někdo píše více, statisticky to nikdy nevyužiješ, až to pak jednou jako na potvoru potřebuješ a nemáš to.
Jinak samozřejmě máš můj respekt a uznání, že ses tam vrhnul. Někdy i malý čin je pro někoho jiného obrovská pomoc.
No, ten ulamovací nůž s sebou nevozím jako prostředek první pomoci, ale pro sebe, kdyby náhodou. Zůstat v autě jen kvůli zaseklýmu pásu je dost blbá smrt. Na druhou stranu jsem si vědom, že zlomenou rukou nic neodříznu (taky blbá vlastní zkušenost). Ten řezač na pás a rozbíječ skla mi přijdou jako dobrá věc, ostatní už je z říše snů, tzn. jak píšeš, statisticky zbytečný. Převlíkat se? Na to nebyl čas . Až když jsem byl uvnitř, zjistil jsem, že mi některý věci bráněj v pohybu (peněženka, mobil, brejle...)
Ne převlíkat, ale skočit do té jednodílné montérkové XXL soupravy celý oblečený i s botama a jedním tahem zipu od poklopce po krk ji zapnout. Pak ještě dopnout zipy dole na nohavicích (lépe se naskakuje v botách) a za 10 sekund jsi v oděvu, který ti nebude vadit ušpinit.
Je to jen pro situace, kdy jezdíš vyfešákovaný a scéna bouračky je bordel (prší, rozmočené bláto, špinavé auto od kotrmelců, krvavá scéna, nepřístupný klouzavý svah, ...).
Kurzy vás naučí akorát správnou techniku první pomoci atd, což je suprové, protože spoustu lidí ví že se dělá masáž srdce, ale nedělají ji efektivně a dobře, nebo např u dětí je časté dušení jídlem a lidé se snaží dítě výtvarného, místo toho aby mu udělali pořádného heimlicha anebo extrémně bouchali do zad, nebo jsem viděl případ, kdy člověk resuscitoval druhého s plně funkčním srdcem, jen nenahmatal tep a dech a srdce začal mít problémy...ale jinak se připravit nejde. Nejhorší věc je, že musíte zachovat klidnou hlavu (to prostě nenacvičíte, leda byste měl zkušenosti), dbát o své bezpečí (zastavit na bezpečném místě, být označen a ještě v případě krve jsou vhodné rukavice, které jsou součástí autolékárničky) a až poté se postarat o nehodu. Jako první bych nepřemýšlel a zvolil bych aplikaci záchranka, abych nemusel přemýšlet a složitě popisovat, kde vůbec jsem. Poté zjistím stav zraněných a začnu u toho, který nejvíce krvácí. Pokud je zachránců více, tak je koordinuju a doslova jim přikazuji, co mají dělat. Mám přitom na handsfree dispečera, který vám říká, co máte dělat a dle toho se řídit. Jinak poskytovat první pomoc manuálně nemusíte, pokud to situace nedovoluje (nebezpečí výbuchu atd), pokud je zranění neslučitelné se životem - např oddělená hlava od těla apod., nebo pokud jsem vyčerpán při KPR, atd atd..Za tu nejmenší první pomoc se považuje zavolání IZS.
Oprava: ne výtvarného, ale vyzvracet
Omlouvám se, že vzkřišuji tento dotaz, ale zrovna čtu jeden článek a něco mě na přiložené fotce zaujalo.
> Jak je těžký otevřít dveře jen proto, že gravitace zrovna nepomáhá, by si člověk měl vyzkoušet. [...] Jeden mi držel dveře ...
Na obrázku je vidět, jak si záchranáři poradili s tímto problémem.
Pro nás, kteří bychom chtěli být připraveni pomoci u nehody, to zřejmě znamená, že si budeme muset přibalit do výbavy popruh s ráčnou, protože ne vždy na místě bouračky bude druhá sada silných rukou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.