Nejste přihlášen/a.
Ahoj, už nějakou dobu tetuju a naplnila se mi taková malá nádobka do které vyhazuju infikovaný odpad (jehly, a cartridge) a tak mě napadlo kam tuto nádobu vyhodit, jestli do normální popelnice, nebo jí zanést někam např. na sběrný dvůr kde by se toho zbavili třeba spálením
Jako osoba podnikající máte povinnost odpad z podnikání likvidovat vytříděný.
Jehly patří do kategorie 18 01 01, což by dle všeho měla být kategorie O, tedy nikoliv odpad nebezpečný. Pokud by bylo nebezpečí infekce, pak asi 18 01 03, což je už odpad nebezpečný.
Podklady a možnosti získání dalších informací viz
Nevím jestli je to infekční, použití jehly z inzulínového pera a samotná prázdná pera jsem odnesl do lékárny. Tam na mne koukali nějak divně (navíc v peru zbude kousek inzulínu takj sem to bral jako léčivo). No , vzali to, ale moc se jim nechtělo , prý to patří do směsného odpadu. Zde je to asi jiné ale ...
Toto mi sdělili v lékárně: "příště to vyhoďte do směsnéh odpadu". Ve snu by mne toto taky nenapadlo, ale když to sdělili v lékarně? Dokonce mi toto potvrdila i tam kde pera s inzulínem a jehličkami "fasuji"!
Nám bylo řečeno, abychom šli odevzdat tam, kde vystavili recept. To byla také moc dobrá rada, že by manžel s čerstvou endoprotézou skočil do auta a jel 150 km, kde ho operovali, aby odevzdal prázdné ampulky.
Po babičce jsem donesla léky do lékárny, nebyli nadšeni a řekli, že to stejně vyhodí. Proč to takto komentovali, to nevím.
Já své použité injekce dávám do pevého kontejneru, který odevzdávám na dialýze. Uvažovala jsem, že kdyby mi to nevzali, tiše bych pootevřela dveře lékárny a šoupla to za dveře a utekla.
Nejspíše jsem byla s odpovědí zbrklá. Tak jako jiní mají vymyšlené odpady, měl byste také najít způsob profi likvidace odpadů. Asi na radnici na odboru životního prostředí nebo na hygieně by to měli přesně, podle zákona, vědět.
A proč zjištovat když odborník řekne do směsného?! Zjiovat stále něco tak neudělám nic jiného než že budu zjišťovat co a jak!
JInak na ťěch různých odborech stejně sedí lidé, kteří také mnohdy neví co a jak!?
@diesel: Plně chápu Vaše stanovisko, nicměně to, že Vám někde řekli, že to patří do směsného odpadu bohužel neznamená, že nutně museli mít pravdu. Tím hůř, že informace byla sdělena ústně.
tak u nás v okresním městě je to vyřešené - odevzdávám v 5 litové plast láhvi ,když si jdu pro nové injekce. Faktem však je,že jsem nepochodil v Krčské nemocnici,která musí vydat injekce v tisících a přece je neberou zpět.Což mne překvapilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.