Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Byli jste u moře v Chorvatsku nebo Italii?

Od: kaaly odpovědí: 6 změna:
Mám dotaz na ty z vás co byli v Chorvatsku nebo Italii někde na severu. Přemýslim o jarním výletu na sever některé z těchto zemí za turistikou a zajímá mě jestli na severu rostou olivovníky a palmy. Pokud jste se tam s nimi setkali, můžete napsat v jakých částech, městech? Rostou myslím v zemi celoročně. Dobře vím že v Karlových Varech jsou také palmy, ale v květináčích a to nehledám. Díky, hezky den.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olio
hodnocení

0x

Na Istrii palmy volně nerostou, ale olivovníky jsou tam běžné.

oleumhistriae.com/...

istra.hr/...

ml1
hodnocení

0x

V Itálii rostou palmy prakticky jako křoví. Taky takové ty placaté kaktusy, co si nevybavim jejich jméno (možná opuncie). Stejně tak třeba citroníky, ty teda spíš v zahradách, ale dal se tam občas sebrat citron na ulici podobně jako u nás třeba jablko. Olivovníky nevím. Byl jsem tam hlavně kvůli moři. Byl jsem na jihu, na okraji Kalábrie (město Scalea, má dobré vlakové spojení, staví tam i některé TAV (rychlovlaky)), na severu to může být úplně jiné. Na severu jsem jen přestupoval (kde přesně to je rok od roku jiné, dřív to byla Boloňa nebo Modena pak Florencie, Řím, Neoapol, poslední roky to býval Řím, ale vloni a letos Miláno a Boloňa nebo Trento (to je hodně na severu)). V Milánu jsem byl i jako turista (na skok, na den), tak můžu projít fotky. Abych pravdu řekl, ty palmy nějak extra nevnímám, tak nejsem schopný to potvrdit ani vyvrátit.

V Chorvastku jsem si nějak vegetace extra nevšímal (byla podobná jako v Itálii), ostatně jsem technik a ne biolog. Musel bych se podívat na fotky. Jo ale vlastně jsme v tom Chorvatsku měli nějakou ochutnávku olivového oleje, takže nějaké olivy tam určitě budou. Bylo to v nějaké díře za Dubrovníkem (něco jako kanál, možná Konaljev, což prý není podle stoky, ale podle zavlažovacích kanálů). Taky jsem byl v Záhřebu (teda taky na skok), zase bych musel vykopat fotky, abych si vzpomněl, co tam rostlo, ale mám pocit, že normální stromy, jako u nás, na palmy si nějak nevzpomínám.

Ještě by se možná něco takového našlo ve Španělsku, tam jsem byl docela dávno, to se ještě lítalo na pas. A v Portugalsku pak korkové duby - jejich národní chlouba.

To ze zemí, kde jsem byl. Ale nejsem zase tak zcestovalý, v té Itálii jezdíme s přestávkama snad 20 let na stejné místo, prostě rodiče to nechtějí měnit a vlastně já nemám důvod proti tomu protestovat.

hodnocení

0x

V Chorvatsku bylo hodně palem, na pobřeží celé stromořadí. V Itálii se mi palmy nevybavují, ale hlavně oleandry, podél všech silnic a chodníků.

asd1
hodnocení

0x

Dnes máme na webu přístup k milionům fotek, taky je Gůgl a Streetwieu, tak se můžeš kouknout sám co tam roste...

hodnocení

0x

Pracuji pro italskou firmu a proto se v Itálii vyskytuji poměrně často. Proto můžu jen doporučit konkrétně Rimini, palmy i olivovníky tam jsou, koupání supr, historické památky hojně zastoupené a určitě nevynechávám ani San Marino, které je pár kilometrů. Italové oblast Emilia řadí rozhodně mezi severní Itálii, ale proti Bibione je to přece jen dál na jih.

filmuska
hodnocení

0x

Palmy jsou v Itálii všude, s výjimkou určitých míst v Alpách. Já jsem byl úplně na jihu, palem tam bylo dost a opuncie tam všemožně rostly vysloveně jako plevel. Palmy ovšem nebyly kokosové ani datlové, jen nějaké krasné. Na zahradách citroníky, chodníky plné spadaných plodů a ještěrek italských. Vypadají úplně jako naše, ale jsou mnohem mrštnější a dokážou vyskočit do výšky půl metru.To jsem viděl na vlastní oči.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]