Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Litujete peněz utracených za cestování?

Od: jl odpovědí: 17 změna:
Mám známou, která je vášnivá cestovatelka. Byla ve více než 70 zemích světa za dob sveho 15 letého pracovního života. A ty cesty si užila, často vypráví o tom kde byla a kam se chystá. Je videt že jí to baví. O víkendu mi přiznala jak ji naštvala její sestra, když se dozvěděla že ji zbývá doplatit jen 5 let hypotéky na mini byt v Praze. Řekla jsem jí že se sestrou mají přece stejné příjmy, takže i ona mohla mít už skoro zaplaceny byt v Praze ale rozhodla se místo nemovitosti dávat peníze do zážitků z cestování. Vypadalo to, že jí má slova podráždila ještě více. Možná čekala že řeknu něco jineho. A chvíli na to se rozloučila a odešla. Tak mě napadlo téma k diskuzi. Vy co cestuje nebo jste cestovali do zahranici, litujete zpětně peněz které jste za to utratili? Ted nemyslím jako cestování 1 dovolenou v Chorvatsku nebo Egypte za rok nebo 2. Myslím zapálené cestovatelé, kteří mají cestování jako konicek a dávají do něj velkou část volnych peněz. Tak jako má každý nějaké koníčky, někdo dražší někdo levnější. Ale přemýšleli jste o tom někdy tak, že za ty desítky navštívených zemí, jste mohli mít být? Vadí vám ta myšlenka? Vždy jsem si myslela že je známá spokojená s životem ve spolubydleni stejně jako její pritel, protože jsou minimaliste a o vlastnictví bytu by ani nestála protože pro ni nemá tu hodnotu jako zážitky z cestování. Rozhovor o její sestře na mě ale působil jakoby ji záviděla ten byt.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Potkaji se dva, bavi se, jeden u toho pali jednu cigateru za druhou.

Vidi po ulici jet Lamborghini, oba se za nim zavistive otaceji.

Prvni chvili pocita a pak povida druhemu: "Kdyz si to spoctes, kolik si uz za zivot vyhodil penez za cigatery, tak misto toho uz by sis to auto v klidu mohl koupit."

A druhy na to: "A ty nekouris?"

"Ne."

"Tak kde mas to Lamborghini?"

lmgify

Ze zájmu jsem se podíval, jak to skutečně finančně vychází.

Při ceně krabičky 135,- a vykouření 1,5 krabičky denně, to je 200,- denně a 6 tisíc za měsíc. Při typickém bezstarostném investování (vklad 6000 měsíčně, 8% p.a.) člověk ušetří na ojeté Lamborghini (100 000 €) za 17 let. *co*

lmgify

Na nové (350 000 €, 8,5 mil. Kč) by ušetřil za 30 let.

nox®

Ono to takto zní napsané vtipně, ale z reálného hlediska to samozřejmě smysl nedává. Nazval bych to finanční gramotnost?

lmgify

Ráno jsem četl, jak teď byty stojí 100 000 Kč/m2, což pro panelákový "rodinný"byt 3+1 o rozloze 65 m2 dělá neuvěřitelných 6,5 milionu. *sok* Kam se na to hrabe to ojeté Lamborghini za 2,5 ...

smode2
hodnocení

3x

Ta vaše známá viditelně není cestovatelka, ale uprchlík před svým vlastním životem. Někdo před svým skutečným životem utíká k drogám, alkoholu, někdo zase cestuje - ve skutečnosti ne aby něco poznal, ale aby se rozptýlil a nemusel myslet na realitu. Teď ji teprve dostihla cestovatelská kocovina, ve chvíli kdy se musela opět vrátit ke svému skutečnému životu, a zjistila, že nejen před ničím neutekla, ale je dokonce o 15 let starší a bez prostředků. Zatímco ostatní poctivě makali a sklízí své vlastní ovoce. Každému co ráčí. Litovat a vztekat se může, ale není jí to k ničemu.

alica
hodnocení

2x
Nikdy jsem nelitovala peněz utracených za cestování, právě naopak. Lituji, že jsem necestovala častěji.

fram
hodnocení

1x

Nikdy nelituji a když tak jedině toho, že investice do cestování nebyly větší. Moji rodiče byli oba z KČT, všichni známí rovněž, a šetřilo se a čekalo na příslib - Plánování téměř po hodině. A pak to stálo za to, vyrazili jsme. Takže cestování může být i v genech. Cestovat umím, a proto to v důsledku tolik nestojí - ve srovnání s tím co uvidím. Všechny země Evropy (bez Norska a Finska a Bulharska), Severní Korea, Egypt s cestovkou - Silvestr. Nutné je ponořit se do místního života i přírody. Nezapomenutelný Zážitek: Jako děti jsme chodily (v ČR) o prázdninách na ovoce, na tzv. lupy. Takže jaksi automaticky v Itálii sklepávání citronů pod jakousi terasou, na které se bavila společnost, - citron je sladké ovoce, věříte?

hodnocení

1x

Také cestuju a to individuálně, co bych necestoval. Každé tři roky do Asie, jinak různě po Evropě, zejména po té východní. Cestování je důležité aby si člověk mohl sám udělat názor, zejména v dnešní době dezinformací, kdy jsou novináři nebo dezinformátoři vám chopní vám tvrdit cokoliv. Cíleně necestuji do turistických destinací, ale spíše do běžných, na první pohled ničím zajímavých měst a míst.

Žádné dluhy nemám, dům mám opravený, rodina finančně nestrádá. Každý ať své peníze utrácí tak, jak si to před sebou dokáže obhájit. Někdo je spokojený doma a střádá, někdo radši rajzuje. A je na nich, zda-li si ten první na stará kolena bude stýskat, že si nec neužil, nebo ten druhý, že se finančně nezajistil...

hodnocení

0x

Skoro každý si myslí, že na druhé straně je tráva zelenější. 70 zemí během 15 let je extrém. Určitě má mnoho nezapomenutelných zážitků, ale je to pryč. Pokud má její sestra skoro splacený byt, rodinu a ona je ve spolubydlení s přítelem, tak je pochopitelné, že závidí. Chce to balanc - zážitky, ale zároveň investovat i do něčeho, co zůstane. Já bych se asi do drahého koníčka nepouštěla, kdybych neměla zázemí, ale zase si umím představit, že to může člověka snadno zlákat.

alica
Každý je jiný, někdo nepotřebuje jistoty, umí si poradit v každé situaci. Pro mě je noční můra práce od-do, hypotéka a jednou nebo dvakrát za rok na dovolenou.

nox®
hodnocení

0x

Každý utrácí za to, co chce a co pro něj má nějaký užitek. Někdo více, někdo méně, někdo to rozhází za nesmysly, někdo za zážitky na celý život. Já třeba lituji toho, že jsem za cestování nedával peníze už dříve, kdy nebylo tak masově rozšířené. Na druhé straně jsem si zajistil živobytí, bydlení...

hodnocení

0x

Cestují hodně a nelituji. Všude nějaká zajímavost. Moře, hory, města. Rozhodně volné peníze utratim za cestovani raději než sedět doma na tom co jsem ušetřila.

el
hodnocení

0x
Nelituji ani korunu i za cenu toho že bychom dnes měli hypotéku nižší o pár set tisíc.
Po splacení bych se rád ještě někam podíval pokud na to budou finance, zdraví a čas.

hodnocení

0x

Já už taky procestoval dost zemí a zákoutí, každý rok dvě zahraniční návštěvy, jednou je to válení u moře a podruhé poznávačka. Těch peněz nelituji, protože to byly volné peníze "na cokoliv", ale životní úspory bych do toho nedal. V každé zemi jsem stejně zjistil, že lidé jsou stejní a vše okolo je jen odlišné úhlem pohledu. Jediné, co je zajímavé, tak jsou přírodní úkazy, které nenajdete všude. Kdo je vášnivý cestovatel, stejně ve stáří zjistí, že ty prachy mohl investovat lépe, to vám řekne každý stařík, který byl čundrista. Jelikož v mládí v tom viděl smysl nebo zalíbení, ale nedokáže pak ocenit ten pocit, který si kdysi užíval.

ml
hodnocení

0x

Ne, že bych toho tolik procestoval, většina mých výletů vypadá tak, že v pátek někam odjedu a v neděli se vrátím. Dá se tak objet dost velká část Evropy (zatím jsem zlatou klícku v podobě EU/Šenghenu neopustil). Začal jsem vlaky, ale pak jsem zjistil, že autobusy poskytují bohatší spojení (navíc jsou skoro bez výjimky levnější, vlak normálně stojí víc jak letadlo, akční jízdenky (různé sparscheiny za čtvrku ceny apod.) pak terve stojí za úvahu, autobus je tak za půlku spíš míň). Teď třeba chystám Ženevu, autobus se dá sehnat za 1400 (i míň) za jednu cestu, letadlo jsem nezkoumal (nějak mě to ani nenapadlo), ale vlak stojí krásných 9998 za jednu cestu (kdo může něco takového dát), za to si myslím by byla zpáteční letenka (ale nezkoumal jsem to, letadla lítají v průběhu dne, takže na jednodenní výlet to nikdy časově nevychází, to by muselo být na místě tak v 5-7 ráno a tím pádem z Ruzyně odlétat někdy v noci a to samé by bylo u návratu).

Rozhodně peněz vynaložených na cestování nelituju. (Třeba vidím, že tráva je jinde úplně stejně zelená jako u nás, nebo je to spíš horší; stále vzpmínám na zjištění, že na nádraží Insbruck hbf je daleko horší bordel než na hlavním nádraží v Praze (to už je hrozně let co jsem tam strávil 8 hodin čekání na přípoj, v té době lidé, co zřejmě neopustili rodnou hroudu, tvrdili, že v německu nebo rakousku a vůbec na západě by něco takového, jako u nás na hlaváku, nebylo možné). - Představte si ta nejhorší zákoutí hlavního nádraží (kam normální člověk ani nezabloudí, ale my zvídaví je máme prošlé) okolo roku 2000, ne že by to dneska bylo o tolik lepší, a teď si přestavte, že by to samé oni měli v hale a v podchodech a na nástupištích, ne jen v zapomenutých zákoutích, tak tak bídně jsme na tom opravdu v čechách nebyli, aby v podchodu vydrželo nablito, u nás se uklízelo).

70 zemí za 15 let, to vychází tam na 5 zemí ročně, to zase neni tolik. Samozřejmě asi se některé země opakují, takže těch výletů bude víc. Zase v jednom výletu se dá udělat víc zemí, pokud to není nějaký jednodenní výlet. No a asi to pěkně poleze do peněz.

Mě nějak nikdy nenapadlo počítat země ani města, kde jsem byl. Taky by byla otázka, jestli třeba počítat ten Innsbruck kde jsme strávili akorát čekání na vlak a to samé předloni Bologna Centrale, kde se dost dobře čekalo, navzdory tomu, že to bylo přístupné z ulice (žádné turnikety (jako třeba v Římě), WC zadarmo, vše čisté, ochranku jsme začli zajímat až asi po 6 hodinách, stačilo ukázat jízdenku a měli jsme od nich pokoj, akorát ten přestup mezi VRT a normálními vlaky byl dost komplikovaný). Asi bych počítal města, kde jsem strávil aspoň den.

liska5
hodnocení

0x

Ono to cestování ve světě nemusí být vždycky drahé. Je hodně zemí, kde Vám to vyjde i leteckou dopravou míň, než wellness hotel v Krkonoších. Ať si každý dělá co chce, když tím nikoho neomezuje. Můj syn v podstatě do ničeho jiného neinvestuje. Ale je to spaní ve stanu, lezení po sopkách, ledovce, kaňony, pouště.. Pro něj je to smysl života... a vrací se do svého, co si sám vybudoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]