Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měly by ženy umět vařit a muži opravovat být a auto?

Od: hanahs odpovědí: 28 změna:
O víkendu jsme se bavili v hospodě v partě a k tomu se přidalo i pár známých. Někdo začal téma názorem: mladé holky neumí vařit a jsou líné. Jedna z kamarádek cca 45 let reagovala, že vrstevníci jejich dcer 23-26 zase neumí ani opravit kapající kohoutek natož auto a jen vysedáváji u PC a čekají ze partnerky je budou obskakovat a ještě chodit do prace a platit polovinu vydaju ve společné domacnosti. Někdo z mužů do toho zatahnul rovnoprávnost a že ženy chtěly rovnoprávnost, tak ať také chodí do práce a platí. Na to ale reagovala jina kamarádka, že spousta mladých mužů kolem 30 nejen že nevlastni auto a pak je všude vozí jejich přítelkyne, ale že často když už kluci řídí tak velmi špatně. Tak proč by mladé holky měly vařit, když kluci také nic neumi. Dále se ukázalo, že u stolu z 5 mužů nemají řidičský průkaz 2 muži, protože všude jim stačí MHD a připadá jim zbytečne si RP dělat. Nakonec se přešlo na jiné téma, protože se kvůli odlišným názorům začali lidé hadat. Jaké máte názory na toto téma? Skutečně je mladá generace linejsi a nechce se učit to, co uměli jejich rodiče ve smyslu že ženy byly skvělé kuchařky a zvladaly domácnost a děti a muži opravovali byt/ dům, auto a řídili lépe než průměrná žena? Prosím slušně a bez hádek.
Omlouvám se za hrubky, předně za tu v nadpisu - automatická oprava.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Na jednu stranu je fakt, že dřívější návod na obsluhu auta obsahoval třeba informaci o seřízení předstihu, kdežto v tom současném najdete spíš varování, že byste neměli pít obsah baterie... *smich* Na stranu druhou jsou dnešní auta tak složitá a sofistikovaná, že řidič často ani nemůže vyměnit prasklou žárovku... byť by to třeba uměl.

Nejsem žádný cimprlich a vůbec mi nevadí, když holka umí nalepit obklad, nebo položit podlahu a kluk umí vařit. Podle mne je úplně jedno co kdo z nich umí, fajn je, když se to navzájem nějak vhodně doplňuje... No a když neumí nikdo z nich nic, tak pak jim nezbude nic jiného, než vydělat dost peněz, aby mohli zaplatit těm, kteří to udělají místo nich.

hodnocení

4x

Muzi musi opravovat auta sotva nejakych 120 let. Rekneme od Fordu T. To neni dost casu, aby se to jeste dostalo do geneticke vybavy, takze je pochopitelne, ze to nekteri neumi.

Zato zeny, ty vari jiz prinejmensim sto tisic let, ne-li milion. Zkratka od ovladnuti ohne. To uz je docela dost casu, aby se zena, ktera dnes neumi varit, dala povazovat za nepovedenou.

michalverner
hodnocení

3x
Já myslím, že velkou roli hraje v tomto ohledu dnes moderní "sebestřednost" a "sebeláska". Proč mám něco dělat já a ne ten druhý. To, že něco dělám jen proto že mám druhého rád mizí. Já chci práva,já chci to či ono.Co chce nebo by chtěl druhý je druhořadé.
Rovnoprávnost-jistěže chci, ale pouze takovou která je výhodná pouze pro mě.Já chci mít ten zisk,já chci mít víc peněz, víc privilegií,já chci být obdivován,já vše umím stejně nebo lépe...na druhou stranu mi nikdo nesmí nic říct natož mě kárat protože já chci a mám právo.Já jsem někdo-cítím se něčím lepším.
ja

Body dávat nemůžu (nejsem registrovaný), tak alespoň takhle vyjadřuji naprostý souhlas *palec*.

Jen si říkám, když je vidět takový negativní posun, jak to bude v další generaci?

smode2
Samozřejmě. Vzpomeňme na některé pošašené ženy: pro ně rovnoprávnost znamená: mít výhody co mají muži (protože to je rovnoprávnost) a nemít nevýhody co mají muži (protože to je přece galantnost). Obecně to ale může být problém na obou stranách, když si pár neuvědomuje, že rodina není zábava ale čistě výrobní podnik kde musejí oba především makat. Zde je pozitivní svatba, která alespoň částečně zaručuje že ten slabší z páru neuteče při každém sebemenším konfliktu.
ja

Kdyby jenom rovnoprávnost. Ony chtějí dohonit to, ce dříve bylo vyhrazené převážně mužům.

Muži si holili obličej, vousy. Ale ženy se dříve nehlili, tak masí zameškané dohonit a budou si holit celé tělo, od palce u nohy a ruky, až po uši, někdy až na vršek hlavy.

Nedávno jsem dostat obrázek toho, jak budou dnešní ženy (nekteré, abych všechny neházel do jednoho pytle) vypadat za pár roků. Rád se o něj podělím, bude to zajímavá podívaná.

Měly by ženy umět vařit a muži opravovat být a auto?

pb®
hodnocení

1x
Co svět světem stojí je každá generace línější a línější, ale umí jiné věci, než předchozí generace. Nad tím netřeba polemizovat. Dnešní mladí sice nezvládnou zabít slepici, tak jako děda, ale zase umí ovládat AI, kdežto děda má třeba problém napat SMS. Taky už nepracujeme 16 hodin denně jako za nevolnictví, takže jsme oproti předkům lenoši všichni.
michalverner
V nevolnictví dle historiků...práce 1620 h/ročně,po žních 8 týdnů volna- bez svátků,50 volných neděl, 38 církevních svátků...
ia

To vychazi na 4,4 hodiny denně... a dnes je to kolik, 2000 pracovních hodin?

hodnocení

1x
V dnešní době žije více lidí single, ti musí umět vše.
Pořád bude platit že ti co vlastní svůj dům budou šikovnější, než ti co bydlí v nájmu.
U mladších generací vidím menší ochotu se sami sobě něčemu přiučit, vždyť dnes vše jde koupit v hypersuper obchodě.

hodnocení

1x
Vím o rodině, kde to funguje přesně obráceně. Ženská leží pod autem, jezdí s traktorem, řeže dřevo, mužský vaří, pere uklízí. Kdyby mohl, tak by i kojil.
liska5

Výjimka potvrzuje pravidlo.

ia

Pokud pominu, že ta ženská musí být v té poloze spokojená, Tak pak jsou nějaké fyzické limity.

Těžko ta ženská bude přemísťovat 60 kilový klády.

lmgify
hodnocení

0x

Vaření i opravy umělo ze začátku podle mě vždy málo mladých a všichni se to naučili postupně tak, jak to potřebovali. Neviděl bych to jako problém. Hlavní je chtít se to naučit, když to před vás život hodí. Údžba auta? Šití dětských oblečků? Rozbitá pračka? Květiny v bytě? Záchod nesplachuje? Zkrátit záclony? Přidělat konzoli? Jak správně prát? Vymalovat pokoj? Kde by se to jako mladí měli naučit, když žijí doma, kde to zcela nebo z velké většiny dělají rodiče? Možná se k tomu v lepším případě jen nachomítnou jako pomocníci, ale sami je rodiče něco nechají dělat vyjímečně . Nehledě na to, že technologie se vyvíjí a jak se něco dělalo před 20 lety se dnes už nedělá, takže před započetím nějaké domácí práce stejně musí nastoupit samostudium "Jak na to v dnešní době".

Mladí lidé obecně méně jezdí a méně z nich vlastní auta. To je dlouhodobý trend. Pojištění pro nové řidiče je drahé. Není kde parkovat. Bydlení drahé, šance naskočit brzy do kariéry a začít pořádně vydělávat místo paběrkování se pořád snižují. Prostě starosti. Možná je to ale jen tím, že kvůli tomu začínají s rodinami mnohem později. S trvalým partnerem a definitivně pak s rodinou přijde i auto.

Stížnosti na neschopnost mladé generace jsou staré jako lidstvo samo. Všichni jsme jednou nějak začínali a rozhodně první pokusy za diplom nestály. Mladí se naučí stejně jako ty generace před nimi. Možná to bude jiná sada znalostí, ale já také neumím osedlat koně. Nepotřebuji to.

ja

"... Kde by se to jako mladí měli naučit, když žijí doma, kde to zcela nebo z velké většiny dělají rodiče? ..."

Právě od toho jsou rodiče, aby to své děti naučili. Mě táta učil všchno, co se dělalo v domě i kolem něj, ne jako pomocníka, ale ukázal mi, co se jak dělá a nechal mě to, pod svým dohledem dělat. Takž, když jsem se osamostatnil a odstěhoval, byl ze mě schopný, zručný a všestranný pracovník. A časem jsem své umění a vědomosti ještě zdokonalil.

Pravdou ale je, že dnešní rodiče v tom většinou selhávají.

liska5

Přesně tak, doma se to naučí. Zažila jsem nevěstu, co na svatbě vykřikovala: ale vařit nebudu! Ženich myslel, že to je sranda. Nebyla. Ani vajíčko, ani brambory, nic neuvařila. Už jsou rozvedení.

ia

Liska5 - a co teda dělala když nevařila? :-o

ja - Tak doufám, že stejně tak to naučíš i své děti :)

smode2
hodnocení

0x
Nemusí. Jen je třeba si umět poradit. Sám skoro vařit neumím, ale hlady jsem nezemřel ani když jsme se s dívkou vídali 4 dny měsíčně asi půl roku. Stejně tak si poradila ona. Auto též neopravuji - důvod je jediný: dnes už vozy neopravíte kladivem a šroubovákem, ale musíte mít přípravky, speciální nářadí a učit se stále nové. Je pro mě výhodnější vydělat snáz, rychleji a více peněz svou prací a nechat si vůz opravit profesionálem. Co se týká dnešní generace do cca 30 let, nemám pocit jakéhokoliv selhání. Naopak mám z nich dobrý pocit a vidím budoucnost dobře. Už jen proto že si velmi jasně uvědomují co je dobře a co špatně a ty špatné věci striktně odmítají. Na rozdíl od generace starších, kteří byli vychováni ve stylu "buď zticha, sklop hlavu a drž krok".

liska5
hodnocení

0x

Stručně: Jestliže žena porodí děti, tak je musí umět nakrmit. Láska prochází žaludkem. Když jsou rozdány doma role, tak je ve vztazích, rodinách, méně chaosu a konfliktů. Tradice jsou k něčemu, ale když vaří chlap, tak je sexy.

michalverner
Liska5...Chlap co vaří je sexy...Já se setkal u žen s opačným názorem.Abych upřesnil...Muž co vařil byl sexy dokud byla žena "na lovu" a viděla v něm ulehčení pro sebe sama. Jakmile byl muž "ochočen" stalo se po čase jeho vaření běžné-nezajímavé-a časem se začalo i manipulativně vynucovat (rovnost práv,všichni musí doma pomáhat ve všem-tedy muži musí dělat vše-ženy pouze mohou).V tu chvíli začnou ženy v partnerovi vidět hospodyňku nebo sluhu což není atraktivní a tak pokukují po jiných "samcích", u kterých hledají to, čeho se jim doma nedostává. Viz. můj komentář výše o sebestředném chování.
Když se zamyslím, ženy se chovají jako cvičitelky divoké zvěře v cirkusu. 1) nalákat 2) ochočit 3) vycvičit 4)vynutit 5)mít osobní zisk
smode2

No:-Dněkterým ženám to vaření mužů přitažlivé skutečně přijde. A nejlépe když k tomu vaření má ještě šatičky jako služka, podpatky, rtěnku, stíny a vyfoukané vlasy. Této sortě žen se většinou říká dominy*smich* viz cs.wikipedia.org/... p.s. bez urážky Liško5

liska5

To si nerozumíme. Já myslela chlapa, co má vaření jako koníčka. Trochu jako uměleckou činnost. Jinak já vařím ráda a kuchyň je moje doména. Ale byla bych klidnější, když by si chlap uměl poradit v mé nepřítomnosti a nestěžoval si, že musí být o chlebě, když tam nejsem. Jsem z rodiny, kde byly tradiční role a chlapa v kuchyni beru jako nadstandart.

hodnocení

0x

Každá generace vyniká v něčem jiném, v tom, co potřebuje. Co znamená umět vařit? Znát české klasiky nebo dokonce všechno nazpaměť? Každý si umí najít recept a ten časem vychytat, kdyby se nepovedl na první pokus. Na YouTube si také na opravu kohoutku každý může najít návod, když se do toho chce pustit sám. Pak může tvrdit, že to umí. Někdo má na práci důležitější věci, tak si zavolá instalatéra/dovážku jídla.

hanahs
hodnocení

V dnešní době kdy je vše drahé může být zavolání si instalatéra nebo dovozu jídla výrazným zásahem do rozpočtu. Takže já bych to jako možnost pro širší skupiny lidí nevnímala. A že jsou návody na YouTube, jsou, ale k tomu musí být ta ochota se to podle videí naučit a pak tu činnost dělat. Já tu řešila hlavně tu ochotu, neochotu, která je některými lidmi připisována mladé generaci. Jistě je jenom jestli se někdo něco naučí tak že to odkoukal od rodičů nebo se učil podle videí.

hodnocení

0x

Ano, bývala dělba práce. Manželka uvařila oběd, manžel mezitím natřel plot. Dneska jsou 2 možnosti - buď v rámci emancipace chce dělat každý všechno, nebo naopak nikdo nic.

Problémy jsou u mužů i u žen.

Žena - dřív musela všechno sama uvařit. Dnes má plno možností - koupit nějaký polotovar, dodělat ho, přikoupit hotový knedlík, nevařit to pracně od začátku. Případně si zavolá a přivezou jí krabici s pizzou.

Muž - dříve opravil kde co. Protože se v železářství /říkalo se mu kovomat/ koupila kdejaká i sebedrobnější náhradní součástka. Vzpomínám, jak mi přímo v prodejně opravil šikovný pan vedoucí starší tlakový hrnec Kukta. Popadl šroubovák, vyměnil v poklici maličkou membránku a chtěl po mně pak za tu novou - korunu!

To už dneska neplatí. Na co nabízet náhradní díly, když je pro výrobce a dovozce výhodnější dovážet stále nové a nové věci? Staré klidně vyhoďte, i když by opravit šly. Ale díly úmyslně nejsou. Jen at si zákazník připlatí a koupí si celou novou věc.

Je mi to líto, často vidím vyhozené věci, které by s opravou a výměnou malé doučástky, sloužily dobře dál. Dnes je to holt jinak. Neopravuje se, vyhazuje se, kupuje se nové. A tak zlaté české ručičky už nejsou v kurzu.

Vzpomínám: v roce 1975 jsme ke svatbě od strýce a tety dostali krásný mixér a šlehač Eta. Sloužil nám přes 40 let. Pokud se něco porouchalo, napsala jsem do Hlinska do Ety, součástka přišla. A pracovalo to dál. Až když shořel po mnoha letech motor, s výrobkem jsem se rozloučila. Ale tohle se už dneska nedeělá. Všude je vloženo nějaké "kurvítko", které způsobí, aby si člověk koupil nový výrobek. Jaga.

Mimo dotaz !

Tak zrovna tu tlakovou pojistku jsem nedávno na starý tlakáč (kukta) kupoval a stejně jako nové těsnění okolo pokličky. Jinak Eta na některé modely "svýcha velmi znalý domácích potřeb" výrobků prodává stále ND.

liska5

To já si kdysi tu tlakovou pojistku na poklici papiňáku vyrobila z několika vrstev alobalu... A žiju!:-D

hodnocení

0x

Nikdy není na škodu když muž umí uvařit vyprat a vyžehlit. stejně tak nikdy není na škodu, když žena umí vyměnit kolo auta při defektu -pokud je toto možné a má na to sílu- a umět natankovat správné palivo a dofouknout kola.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]