Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

To je jen 5Kč měsíčně, to moje peněženka ještě unese.

Od: juraja® odpovědí: 27 změna:

Přátelé, nezáčíná být už těch 5,10,20,50,150kč nějak moc?

energozrouti.cz/...

Nejvíce mně pobavila hláška:

Tento poplatek, který činí 5,10 Kč za každé odběrné místo měsíčně, bude platit každý, ať už se rozhodne elektřinu sdílet, nebo ne.

*

Dá se očekávat, že tento poplatek, podobně jako další složky regulované části ceny elektřiny, jako jsou platby za obnovitelné zdroje či distribuci, bude postupně růst.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

333
hodnocení

4x

Brzy bude další poplatek - za to, že se všechny ty položky sečtou a dají do vyúčtování (něco jsko "poplatek za položky").

Vzpomínám si, jak ten poplatek za položky fungoval v KB, naštěstí ho už asi před 10 roky zrušili. Připsaný úrok 30 haléřů a daň z úroku -5 haléřů byly 2 položky (řádky na výpisu) a za každou byly strženy 3,- Kč. Výsledek byl, že majitel účtu dostal úrok 25 haléřů a za to sebrali 6,- Kč.

Banky s tím skončili, ale podobný způsob odírání zákazníků zavádějí další šmejdi.

Nebojte se, vydržte, bude hůř.

smode2
hodnocení

3x

Běžná salámová metoda. Lidé se touto metodou nechají oklamat naprosto vždy. Podobné jako v době kovidu: jen roušky, jen 2 roušky na sobě, jen respirátory, jen rozestupy, jen kontroly na silnicích, jen zavřené restaurace, jen testování, jen očkování, jen 14 dnů, jen měsíc, jen půl roku, jen 2 roky atd. To jen je magické slovíčko. Zkus někoho utopit a pak argumentovat slovy: "Vždyť té vody byly jen kapky" - tak jak to má vláda oblíbené:)

Co se týká tématu, píši to zde stále dokola: jednoho dne přijdeš na jediné řešení těchto situací: je třeba vydělat víc. Pro důchodce, kteří jsou již dnes zběhlí v moderních technologiích, se nabízí také investice. V zahraničí investuje každý ňouma. U nás to zatím, bohužel, není moc oblíbené a připadá to lidem rizikové. Škoda. Alespoň částečně by se lidem vrátily ty nezdaněné miliardy co tečou každý rok do zahraničí.

jendad

Toto je řešení pro horních 20% . Uvědomte si , že ty poplatky jsou regulovány státem. Tam kde se dá zboží dovézt , tak funguje konkurencel (láce)

Jak jsem četl pěkný článek od ekonoma. Jmenovalo se to japonizace ekonomik. Japonsko má problém nejen v drahých surovinách , energiích , práci (školství , zdravotnictví), ale i nemovitostech.

Jak tam psali pozemek japonského císařského dvora má větší hodnotu než stát arkansas (usa) . A od toho se odvíjí vše jak sněhová koule . Ceny nájmu , lidské práce atd. atd. Nemužou si dovolit zvýšit uroky , protože by vše bankrotovalo (kolaps) . Takže mladí nemají budouctnost . Berete sice vysoké platy , ale jste žebrák . Mužete si koupit nejnovější elektroniku , létat po světě , ale na založení rodiny nedosáhnete . A tak nemají děti . Mají je jen opravdu bohatí lidé co si mohou dovolit platit nájem , školné , duchody atd . To jsou všechno složky u nichž má zásadní vliv stát .

Vaše řešení (investice) je jen jak píši pro vrchní třídu . Nebavíme se zde o pár tisícovkách měsíčně , ale destitisících . To aby jste měl majetek aspoň 30 až 40 ročních platu (10 až 20 milonu) .

Ale vždy tady musí být plebs (spodních 80% ) , co vás bude obluhovat . A dnešní lidé mají vzdělání a vidí , že nemají budouctnost . Proto japonsko , korea , čína , německo , itálie nemá děti . Proto nás elity zaplavují plaváčky z afriky , protože potřebují nevolníky na práci . Každý chce být šéfem .

smode2

Zásadní problém, a to problém v hlavě, přišel s rokem 89. Stát byl před tímto rokem jako dospělý rodič, co se o své děti (=občany), staral jako o malé děti. V současnosti je však stát starší - na úrovni nemohoucího důchodce, který potřebuje stále více péče a je tedy naopak pro občany zátěží. Protože však kopírujeme jako děti činy svých rodičů (základní program k přežití) a investovat bylo zakázané + bylo za to vězení a v podstatě to ani legálně nešlo, stále máme všichni někde v podvědomí poučku "investování je zlo" a proto se tomu i nyní mnoho lidí vyhýbá. Myslím ale, že tak do 10 let se to obrátí a lidé na tom začnou profitovat ve velkém. Nyní je základním problémem že se lidé nezajímají a pokud, nemyslí dostatečně dopředu. Neboli spoléhají se na stát, který dříve zabezpečil (jako ten dospělý rodič), ale nyní už to nedělá, resp. čím dál méně. Mimochodem situace tehdy plně využily zahraniční korporace, které se sem v 90. letech nahrnuly aby zabraly trh na místě ňoumů bez zkušeností s kapitálem (a před tím samozřejmě usmrtily Slušovice a další výrobní podniky u nás - aby nekonkurovaly).

hodnocení

Smode takže radiš místo vzepření se proti vládě ktera nás tu vaří jako žábu v hrnci, raději investovat, ať máme více na různé taky poplatky,jo?:-D
novotx
A bude ten systém fungovat, pokud budou investovat opravdu všichni?
nox®
@juraja Jak máte v plánu vzepřít se vládě a co od toho očekáváte?
hodnocení

Nox a co navrhujete Vy?
Jak se bránit proti nesmyslům.
smode2

Jirko, jak chce každý samozřejmě:) Ale to investování je dle mě rozhodně rychlejší, efektivnější a elegantnější. Zrovna budu rozbíhat primitivní investici pro všechny na Instagramu, tak jsem zvědav zda se to uchytí. Jinak dotčená burza je určitě větší než celá naše pidirepublika, takže ano - pokud budeme investovat úplně všichni, i tak to bude fungovat. Mimo jiné pokud tady budeme vydělávat mnoho i díky investicím a mít i vysoké náklady na život, tak budeme mít jednu výhodu: nikdo se sem nebude chtít přistěhovat.

333

"Všichni budeme investovat"

Zemědělci nechají ležet pole ladem, farmáři vypustí dobytek do polí, horníci přestanou těžit uhlí ..., všichni budou sedět doma u počítačů a budou investovat ... Tím vzniknou nové domy ve kterých bude dostatek levné energie, budeme mít nadbytek zdravých biopotravin a luxustního oblečení ... Dovolené už nebudou, protože se ani nebude pracovat, a lidé budou jezdit do zahraničí, protože i odtamtud mohou investovat ...

To mě připomíná, co jsme se učili ve škole v letech 1955 až 1960, ale pouze s malým rozdílem - tehdy nám vtloukali do hlav, že to zajistí komunizmus, dnes nám to zajistí investice.

hodnocení

Smode nezlob se na mne, ale ty navrhuješ něco jako třetí svetr*smich*

smode2

Kluci, nerozumíte, ok. Akceptuji. Nicméně když jsme u toho: napsat jak se něco řešit nedá je velmi jednoduché. Napište jak to řešit lze a z vašeho pohledu. Jsem velice zvědav:)

hodnocení

Smode, to je fakt, asi si nerozumíme.

Já psal něco o tom že vláda a ERU zavedla další nesmyslný poplatek, (výpalné) co musí platit všichni lidé co mají e.přípojku ať budou využívat zdílené elektřiny nebo nee.

A ty nám tu navrhuješ ať investujeme, ať máme na tyto poplatky;)

Hele taky jeden navrhnu. Co takhle platit nějaký poplateček na udržbu všech soukromých a státních výtahů v ČR.

Co nato sejde že ty výtah nemáš, zaplať bez řečí 5kč a mlč.

007cz
Nikdy jsem v paneláku s výtahem nebydlel ale nepodílí se na fondu oprav, tedy i výtahů všechny partaje? Tedy i ty co jsou v přízemí a výtah nepoužívají.
hodnocení

Nevím jak je to u jiných družstev, ale u nás.

S fondu oprav se platí rekonstrukce, udržba celého domu, tak i výtahů, oken,dveří,střech.atd...,

Platba za provoz výtahů, revize, případná udržba jde na vrub nájemníkům od 2 nebo 3 patra nahoru, teď nevím jak je to přesně, nedíval sem se do smlouvy.

Takhle jsme si to odhlasovali na členské schůzi a taky s tím dobrovolně souhlasili.

Tady rozhodlo pár lidí že budeme platit nějaký poplatek za něco co nepoužíváme, nebo nebudeme používat.

007cz
Z fondů oprav se platí opravy a údržba nemovitosti, např.výtahů, střechy. Proč má platit partaj v přízemí povině za opravu střechy. Takové SVJ je miniatura státního rozpočtu , co nevyberete to nemáte. Můžete se vzepřít, neplatit a už nepojede výtah půjdete pěšky, poteče-li střechou dáte hrnec. Znáte film "Vlastníci"?
hodnocení

Ano, věčný dohad proč mám platit údržbu střechy když bydlím v přízemí.

"Takové SVJ je miniatura státního rozpočtu , co nevyberete to nemáte"

Tak to máte pravdu, ale SVJ nenutí nějakým nařízením ať jím přispívají lidé kteří s ním nemají nic společného.

Tak samo Vy neplatíte provoz mého vytahu, platíme si ho sami.

No a přesně tímto nařízením nám vláda a ERU nařizuje, že musíme všichni platit lidem kteří mají fotovoltaiku a budou chtít zdílenou elektřinu.

007cz
Tak jako všichni členové SVJ povinně platí do fondu oprav, tak všichni občané (členové) ČR platí povinně do státního rozpočtu. Co vám brání instalovat fotovoltaiku a nechat si platit? Co není dnes může být zítra.
hodnocení

Třeba to že bydlím v paneláku.;)

Přečtěte si diskusi pod článkem ať si nemyslíte že jsem v tom sám, komu to vadí.

007cz
Panelák není žádný handicap, stačí nadpoloviční souhlas majitelů bytů. Diskusi číst nebudu, věřím, že nejste sám,nebo má nějakou vypovídající hodnotu?

jendad
hodnocení

2x

Zvykejte si . nechceme trestat uspěšné (danit bohatství) , tak stát musí zaplatit plebs spotřebními daněmi (poplatky)

smode2

Opět pravdu díte pane D. Sám jsem přešel částečně na pasivní vydělávání, kde budu osvobozen od daně 15%. Zde je výhodou že to může udělat každý. Aneb chtěli jste víc? Dobrá. Nebudete mít nic:)

hodnocení

0x

Juraja,to je len začiatok,po roku 2028,sa začne splácať tých cca 820 miliárd eur,čo si EU požičala na rozvoj blbosti.

jendad
hodnocení

0x

A uřady kynou - ERÚ má o 5 995 % vyšší příjmy, ale vláda i tak zvýší poplatky za energie

fintag.cz/...

333
hodnocení

0x

Nedávno jsem dostal zajímavý "pozdrav", tak se o něj podělím:

Pozdrav od vašeho nejdražšího jističe

Jmenuji se jistič. Neznáte mě? Ale ano! Každý z Vás mě má ve své elektrické skříni doma. Každému rozzářím dům a úsměv, když zapnete elektřinu. Víte kolik za mě platíte? Ne? To by Váš úsměv už tak nezářil. Platíte za mě 255,- Kč měsíčně. Komu? No přece distributorovi elektrické energie. Že o tom nevíte? Já vím. Máte platbu za mě ve své faktuře. A víte, za kolik byste si mě mohli koupit? No jasně, nevíte. Koupili byste si mě za 370,- Kč. Ano, jednorázově. Takže za měsíc a půl mě zaplatíte a pak platíte navíc za nic. Ale já za to nemůžu, mně ty peníze neplatíte.

Teď asi nerozumíte, nebo si alespoň myslíte, že nerozumíte. Ale rozumíte. Distributor mě koupí za 370,- Kč a Vám vyúčtuje 255,- Kč měsíčně a Vy platíte a platíte a platíte. Jak dlouho? No pořád. Že se Vám to nelíbí? Mě taky ne, to mi věřte. Někdo mě prodává tak draze, že i já se za to stydím.

Kdo na mě vydělává? Distributor elektrické energie. Kdo to je? ČEZ, PRE, E.ON. Ale kdo mě má taky rád? No přece politici, úředníci, všichni, kdo z těch peněz následně dostává své "všimné". Proč to řeším? O kolik peněz jde? Jde o drobné? Nenechte se mýlit.

Počítejme spolu. Já, jistič, stojím 370,-Kč, zaplacen jsem za jeden a půl měsíce, tedy 10 a půl měsíce první rok již na někoho vydělávám. Tedy 255,- Kč krát 10 měsíců je 2.550,- Kč za první rok. Kolik je připojených domácností? Více než 5 milionů domácností (nepočítáme velkoodběry podnikatelů atd.). Kolik to tedy za první rok je? 2.550,- Kč krát 5 mil. domácností, to je 12,75 miliardy Kč. Uffff. No to už nejsou drobné. A další roky? 3.060,- Kč krát 5 mil. domácností, to je 15,3 miliardy Kč.

Je to vůbec možné? Proč tady někdo má ročně víc než 15 miliard korun za nic? Opravdu se Vám to líbí?

A všichni pořád říkaji "ti hrozní solární baroni.....". Hahaha, dovolte, abych se zasmál. Já, jistič, vydělám distributorům za 20 let přes 16 000 % zisku oproti nákladům, to je 810 % zisku ročně v průměru. To jsou čísla. Banka Vám dá za Vaše peníze, které si u ní uložíte, tedy za Vaše investice 3% ročně. Někdo si tedy z Vás dělá legraci, ale já, jistič, to nejsem.

Solárním baronům, těm slušným, vzali dohodnuté ceny, licence, některé zavřeli. Distributoři jen na mě, jako jističi, vydělávají peníze, za které již mají někteří lidé krásné vily na Bahamách a v jiných destinacích.

Vím, že to zní hodně a možná platbu, kterou platíte měsíčně vlastně ani nevnímáte, ale celkově se tady děje velká křivda spotřebitelům, tedy Vám!

-------------------

Poznámka: Ceny a výpočty jsou z r. 2021, teď jsou částky jiné a zřejmě vůči spotřebitelům horší.

Pozdrav_od_vašeho_nejdrazšího_jističe.docx 9.4 kB

makk
hodnocení

0x

Můžete v příštích volbách volit toho, kdo bude slibovat, že podobné poplatky zruší. Ale on to stejně bude jen slibovat a pak jen bude hledat výmluvy, proč to zrušit nejde, takže je to jedno.

japp
hodnocení

0x

K těm kecům o údajně astronomických cenách nemovitostí v Japonsku, co tu plácal jendad...za to si nekoupíš ani garsonku v Brně *haha*

http://www.youtube.com/shorts/ZbtcsjsQ4vY?feature=share

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]