Nejste přihlášen/a.
jsou ve skutečnosti displeje. Věděli jste to? Já ne Víte i o jiných prodejnách kde užívají v regálech místo papírů displeje?
Děkuji.
Albert je má taky, taky jsem si toho nevšiml dokud jsem jednou neviděl jednu rozbitou, šel jsem kolem, začala problikávat, jezdily po ní pruhy, pak zhasla a za chvíly se vykreslila v pohodě. Sem na to hleděl a myslel jsem že mi přeskočilo.
Ale nakonec jsem došel k závěru že to není zas takový zázrak a je divné že mě to vůbec překvapilo, technologie na to určitě už pár roků je, a nějaké výhody bych k tomu určitě vymyslel
Ono se to dá ovládat počítačem (obecně skoro čímkoli elektronickým, nepotřebuje to nic složitého), když se to zrovna nepřekresluje, tak to nežere prakticky nic (vložená baterka se samovybíjí furt stejně rychle), dá se to připojit pevně (protože se to na rozdíl od papírů nemusí furt vyměňovat) a dá se na to vykreslit cokoliv (v daném rozlišení).
Hlavně to ovládání počítačem umožňuje provázání s ostatními informačními systémy, což je rozhodně hodně velká výhoda, i když o tak na první pohled nevypadá.
Přesně tak, výhoda to je jen pro prodejce, může měnit ceny na dálku kdykoliv se mu zachce. Takže na regálu uvidíš za 10, na kase ti hodí 20, když si toho všimneš a trváš na ceně z regálu, tak než tam dojdeš ukázat to, tak to na regálu přehodí na dvacku a budeš za vola
Ano, vítám to:
očekávám, že ubyde sporů, kdy mě okradou, protože na papírové cedulce byla jiná cena - Nyní se nemohou vymlouvat, že zapomněli vyměnit cenu - očekává se, že cena je vždy aktuální - tímto argumentem je mohu umlátit. (Ale od té doby ,co mají tyhle e-ink ceny, tak právě tyhle problémy ustaly). Pozor: nejednalo se o případy, že bych přehlédl datum akce nebo že cena je jen s kartičkou.
ale jedna potenciální nevýhoda:
-na papírku bývala hodnotna informace odkdy dokdy cena platí (a mohl to koupit jindy, když jsem měl plný batoh nebo chtěl později přikoupit)
- v několika málo případech je to nečitelné (když se písmo hodně zmenší)
potenciální risk:
mohou zdražit zboží v mžiku, než si dojde k pokladně (teoreticky)
Otázky:
Jak je to napájené? Myslím, že baterky tam nejsou, vidím tam totiž takovou vyboulenou plošku 2x4mm.
Jak je datová komunikace řešená? Jde o mnoho prvků v malém prostoru.
Je komunikace obousměrná? (potvrzovací ACK ale i indikace vybité baterie)
Kolik stojí jeden kus?
Zde jsem vynašel nějaké informace - startovací set se vším potřebným:
Zde samostatný štítek s pár informacemi:
Jinak co jsem se díval tak využívá technologii BLE (Bluetooth Low Energy) a e-ink, tj. zobrazení nemá žádnou spotřebu - energii bere jen změna zobrazení. Životnost baterie uvádějí min. 5 let, ale dle mě, pokud by tam měli nějaké lithium (např. CR2032 apod.), je možná životnost bez problému 20 let. A jak vidíte, potřebujete k tomu ještě jakousi časově omezenou licenci...žádné zakupte si technologii a máte zaplaceno..pěkně platit pravidelně
laskakit.cz/... Nevím co mají v Lídlu, ale tady je podobný bazmek - má to wifinu, je to 8mm tlusté, napájí se z 3mm tlusté baterky a pokud se s tím moc nevergluje, tak to z ní vydrží jet několik let bez doíjení.
Cena od 600 v kamenném krámě, Lídl to kupuje určitě za výrazně lepší ceny, protože bez DPH, bez prostředníka a ve velkém.
Je to pár let běžně dostupné v různých variantách, známé mnohem déle.
Používá se to už celé roky. Poprvé jsem to v praxi viděl v nějakém obchoďáku nebo možná více na mé cestě Španělskem a Portugalskem (byl to takový školní výlet (studijní cesta) od Barcelony po Lisabon) a to bylo někdy v roce 2007, tehdy ještě byl potřeba pas. Později jsem to viděl v Itálii v interšpáru tuším. Mezitím všude možně a taky v čechách je to poslední dobou už skoro normální. Žádnou statistiku si nevedu.
K otázkám: Je to technologie elektronického inkoustu, zobrazení se jednou nastaví a vydrží teoreticky navěky. Spotřeba je jenom během překreslování. Je to stejná technika, jako svého času populární e-booky.
Baterie to teoreticky mít nemusí, energii může poskytnout vysílač při přenastavování (jako třeba pro různé bezkontaktní karty nebo RFID). Protokol a rozhraní asi závisí na konkrétním řešení (určitě nebude existovat jen jediný systém). Čekal bych rádiový přenos a že každá cedulka bude mít své jedinečné číslo. Vyšle se vzkaz typu cedulko 0x123456ABC nastav takové zobrazení a ona to udělá. Jestli to i potvrdí je otázka. spíš bych čekal, že ne.
Na druhou stranu nedávno psali o tabulích v MHD ve středočeském kraji, že tam je akumulátor na 10 let a ty se překreslujou daleko častějc (každou minutu), no zase do zastávkového stojanu se toho vejde víc, to asi nebude CR2032.
Cenu bych tipoval do stovky na jeden kus. O moc víc asi ne. Když si normální člověk chce koupit e-ink stojí to víc (tahle velikost tak 3 stovky spíš víc), ale při objemech jaké mají to určitě budou mít levnější. K tomu zase potřebujou nějaký další systém, nejsou to jen ta cedulky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.