Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak si oblíbit vaření

Od: luc223 odpovědí: 11 změna:

Hezký den, vůbec mě nebaví jít něco připravovat a vařit. Vařím jen o víkendech, v týdnu máme obědy v práci a večeře neřeším, ale vůbec mě vaření nebaví i když bych ráda vařila častěji, prostě mě to nebaví. Nevím jak se změnit, aby mě to vaření bavilo. :( Baví vás vařit? A jak často vaříte? Takový průzkum.

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar babajaga

Tak, Lucko, právě jsme Ti tady rozmluvili změnu jména na Katku a teď Tě ještě naučíme vařit. :-D Stejný dotaz položila před 10 dny tazatelka nick12, je ta podobnost skutečně čistě náhodná?

Vařit se naučíš nejlépe tehdy, pokud ochutnáš něco dobrého. Na návštěvě koláč, či guláš...požádáš o recept a doma pak vyzkoušíš. Určitě se Ti to povede, když ne úplně hned napoprvé, časem určitě. Budeš už vědět, že je to dobré, že Ti to chutnalo a budeš se snažit to udělat stejně dobře.

Mě k vaření nakopnou vždycky pěkné suroviny: domácí brambory, česnek, cibule, libeček, petrželka či pažitka přímo ze záhonku. Maso kupuju u menších řezníků. Je to takový rituál. Zírám do vitríny a - ukažte mi tamten kousek vzadu. Prodavačka vezme maso na dlaň, zvedne ruku a otáčí jí tak, aby byl kousek masa vidět ze všech stran. A já už předem vím, co z toho masa bude a těším se na to, až to budu připravovat. Chce to prostě používat dobré suroviny a pak je vaření radost.

Dcera mi přivezla zabité domácí slepice. Dnes jsem vařila pravou žlutou slepičí polévku s nudlemi. Manžel si pochvaloval. O víkendu budu dělat slepici na paprice s knedlíkem. A už se na to těším. Jaga.


doplněno 03.07.24 06:42:

Ty nudle jsem taky udělala domácí. Mám na jejich krájení strojek. Nic se nemá ošidit, čím je to poctivější, tím je to pak na talíři lepší.

 

pb®
hodnocení

1x
Ale to je jedno, že to čkověka nebaví. Nesmí nad tím přemýšlet, musí jít a udělat to. Mně třeba vůbec nebaví skládání prádla nebo mytí záchodu. Ale je to potřeba, tak to udělám. Nejhorší je utápění se v pocitech, jak se mi nechce a jak to bude hrozné. Samotná práce nakonec vůbec není tak hrozná. K vaření si pusťte hudbu, rádio, film, podcast, zkrátka něco, co odvede vaši pozornost. Vařte jídla jednoduchá na přípravu, co nepotřebují vaši asistenci. Ideálně něco, co se samo peče v troubě. Vařím každý den přesto, že mě to nebaví. Ovšem baví mě výsledek a sice nakrmená rodina a 6 porcí jídla za cenu jedné porce v hospodě.

 

jl
hodnocení

1x
Nebavi. Tak se stridej s manželem. Ať ta neoblíbená činnost není jen na tobě.

 

liska5
hodnocení

1x

Mne vaření baví moc. Ráda jím a ráda v kuchyni experimentuji. Vařím téměř denné. U toho se dobře poslouchá rádio.

Tak se naučte pár jednoduchých, rychlých, chutných a zdravých jídel. Tím si hodně finančně pomůžete. A prospěje Vám navíc, když bude Vaše jídlo čerstvé, místní, sezónní...

Když čtu předchozí příspěvek, tak špagety s konzervou teda nedělám a nejím.

liska5

Teď jsem si na Vás vzpomněla, když jsem nacpala závitky /ptáčky/ do remosky. Uběhla půlhodina, sedím u PC a už to voní až sem. Ještě další půlhodina na dokončení. Žádné stání u plotny.

Zítra k tomu už jen uvařím dobrou rýži: bílou smíchanou s černou. Remosku nebo pečenku ETA si pořiďte. Já si v ní peču všechno. Buchty, kachní prsa, špízy, nákypy, ryby... Tam se dá přihazovat, třeba ke králíkovi po čase přihodím brambory a pak mám vše naráz.

 

hodnocení

0x
avatar clayman

Jestli vaříte vždy přesně podle kuchařky těžko vás to bude bavit. Když se receptu chytnete jen rámcově a budete kreativní a výsledek vás potěší, začne vás to bavit.

 

hodnocení

0x
avatar elisa24

A proč to chceš měnit? Jak můžeš chtít něco dělat častěji, když Tě to nebaví? Jsou jídla, která jsou velmi rychlá na přípravu - třeba 10 minut, zkus si najít nějaké recepty. Vařit mě obecně baví, ale vždycky na to chuť nemám. Pak přijde na na řadu nějaká rychlovka - třeba kus kus se sýrem a zeleninou - hotové za 4 minuty. Většinou si "navařím" na dva tři dny dopředu, když na to mám zrovna náladu (někdo by tomu třeba ani vaření neříkal, upřednostňuji rychlovky, nebo něco, co se dělá samo). Zkus si psát sama nějaké recepty na základě nějaké inspirace, pak Tě třeba bude bavit to zkoušet.

kdosi

Jak můžeš chtít něco dělat častěji, když Tě to nebaví?
Protože je to (z nějakého důvodu) potřeba, nebo prostě výhodné?

Já taky nerad vynáším odpadky, ale z praktických důvodů bylo potřeba to dělat častěji, tak jsem si do koše dal malý pytlík od rohlíků a když se naplní, tak ho jen vydám a hodím celý do popelnice, když jdu ven. A brambory škrábu rovnou do pytlíku od minulých brambor a ten pak vyhodím. Nezabere to skoro žádný čas navíc a nehromadí se mi doma odpadky a nemusím odpadkáč vymývat od hnusů ... takže to vyhazuju častěji, i když mě to pořád vůbec nebaví a nejraději bych to nedělal vůbec.

 

hodnocení

0x
avatar aja1946

To ovlivnit nejde, musí tě to bavit, já např strašně ráda vařím, dokážu vymyslet nové, taky ráda jím. Jsem sama a vůbec mi nevadí, že vařím jen pro sebe,
Nesnáším šití, a rozhodně by mě nikdo nedokázal ovlivnit k tomu, aby mě to bavilo,

 

hodnocení

0x
avatar gilhad

Ačkoli proti vaření nic nemám, tak je spousta věcí, které mě baví víc. Například i jíst. Takže vařím když chci lepší jídlo než chleba s něčím (nebo když zrovna chleba nemám). A našel jsem si pár receptů, které mi vyhovují, protože jsou celkem jednoduché a výsledek mi chutná. A vymýšlím si, jak to udělat snáz a rychleji.

Například dnes jsem udělal k obědu špagety. Dám vařit osolenou vodu do hrnce pak oloupu a nakrájím cibuli a dám ji do pánvičky s olejem. Mezitím voda začne vařit, tak do ní hodím ty špagety a zamíchám, časovač nastavím na 10 minut a sílu na 1. Vyhodím obal od špaget. Pánvičku s cibulí dám na plotnu a zapnu na max, zamíchám, zamíchám i špagety, aby se nepřichytily ke dnu. Zamíchám znova cibuli a jdu otevřít konzervu s protlakem. Zamíchám znova cibuli,ta už je hotová, tak tam hodím ten protlak, konzervu vypláchnu vodou do pánvičky a zamíchám, doleju vodu do osvědčené výšky, přidám cukr, sůl, koření (hlavně majoránku), kečup a další přísady dle chuti (trochu hořčice) a jdu si do té konzervy rozmíchat tři lžičky solamilu (nebo jiného škrobu). Mezitím se pánvička ohřeje k varu, tak tam dám ten škrob, zamíchám a vypnu. Konzervu vyhodím. Tou dobou mi taky dopípá ten hrnec (10 minut), tak ho sleju přez cedník (a ten dám na ten hrnec okapat), vyndám talíře, naložím špagety, nasypu na to strouhaný sýr z lednice, přidám červené z pánvičky a jdu jíst. Většinou to vyjde tak na dvě porce pro mě a jednu pro manželku, já ty špagety můžu jíst pořád, ona chce jídlo střídat, takže mám takhle pokrytá dvě jídla a ona si něco jiného udělá sama.

Pro druhé jídlo si na ten samý talíř dám zbytek špaget a sýr a zbytek červeného, dám ohřát do mikrovlnky a mezitím opláchnu hrnec do pánvičky (čímž je namořená a odmáčí se). Hrnec dám okapat. Sním špagety, pánvičku vyliju do talíře a opláchnu a dám odkapat, jak je odmočená, tak to jde snadno, pak snadno opláchnu i odmočený talíř a dám odkapat a je hotovo. Oschlé věci uklidím další den, pokud je nepoužiju na další vaření.

Takže dobře využitý čas, "vaření" se věnuju jen po dobu, co se vaří ty špagety, není to nic pracného a na konci je zase všechno čisté a uklizené.

Podobně optimalizované mám i další "recepty", kdy mi zase jede víc věcí naráz paralelně a nejsou tam zbytečné prostoje :)

 

bramburka
hodnocení

0x

Poridte si do kuchyne malou televizi a vareni Vam utece jako nic! Nebo si pustte neco pekneho v radiu! Moznosti je vic.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]