Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč je zátka u láhve připevněná?

Od: babajaga® odpovědí: 72 změna:

Dobrý den,

už asi všude se koupí voda či limonáda jen v láhvi, kde je zátka připevněná. Poprvé jsem to viděla v květnu 2023.

Zajímalo by mě, proč se to takhle začalo vyrábět? Z láhve se hůř pije, zátka u úst překáží. Zase je fakt, že se mi třeba nezakutálí pod stůl. ;) Kdo ví, jaký je důvod této změny? Děkuji - Jaga.

72 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

11x
Tuším podobný smysl jako u papírového brčka zataveného v plastovém obalu. Ale jak vidíte, musí jít o naprosto stěžejní záležitost, daleko důležitější než třeba ceny energií a potravin.

hodnocení

6x

Asi proto, aby se do žlutých kontejnerů neházely jen láhve, ale i víčka. Samostatné víčko asi často končilo ve směsném odpadu nebo někde vedle cesty v trávě.

Jsem také ten zmetek, co trhá víčka z petek. To není moje původní myšlenka, ale přijala jsem ji za svou. :)

hodnocení

6x

Překáží to při otvírání, pří zavírání, při nalévání, při pití z lahve... ...no prostě při všem *zed*. Víčka trhám, případně odštípávám ostré zbytky, abych si při manipulaci neporanil ruku, nebo rty. Účel jsem ňák nepochopil. Žádný závratný přínos pro ekologii to rozhodně mít nebude.

Není to náš vynález, setkal jsem se s tím už před časem v cizině. Zřejmě zase geniální inovace ze strany EU (zřejmě tam nemají jiné starosti).

doplněno 01.07.24 11:44:

ben - Tak jo, my všichni tam nemáme jiné starosti. O to je ale smutnější, že se my (jako my) nedokážem vzepřít ani takové pitomosti, jako jsou zmršená víčka.

ben®
magdon - mírně Vás opravím. Zřejmě tam nemáme jiné starosti, protože to není my a oni, ale jen my.

hodnocení

4x

Je to test IQ. Má tu výhodu, že kdo jím neprojde, sám se tím veřejně pochlubí. Tahle diskuse je toho důkazem.

Zdravím,vás som tu už dlho nevidel.

jp

Taky nechápu, že se někdo může na takovou blbost ptát. Když víčko někomu vadí tak ho utrhnu nebo odříznu a nereptám. Když budete támhle někde v písku u rybníka vidět valející se zátky, taky se vám to nebude líbit.

Ve své podstatě je vidět, jak se máme skvěle, když lidé se za zabívají takovými ptákovinami.

pna

Vidět je na tom to jakými nesmyslnými volovinami se dokážou zabývat poslanci EU. Nyní jsou to připevněné zátky u láhví a někdy pozdějí to můžou být např. povinně připevněné pravá a levá bota k sobě aby se je náhodou nedalo každou někde jinam a abychom je pak nemuseli hledat. :-D

mraf
hodnocení

4x

Víčko odsuňte do strany

vy, kdož máte delší nosany.

Popijete v pohodě,

eko - účel je nasnadě.

hodnocení

3x

Pretože blbci v europalamente musia vymyslieť niečo,aby ich nepoprepúšťali pre nič nerobenie,no a niekedy vymyslia blbosť a pridajú k tomu ekologické vysvetlenie. Vraj je tých vrchnákov veľa v mori. A inak stačí zálohovať PET fľaše a, aby to automat bral len s vrchnákom. Na jednej strane,nechcú,aby sa plasty dostali do mora a na druhej strane sa milióny kilometrov plastových strún do krovinorezov,natrhaných na kúsky povaľuje v pôde všade okolo nás.

pb®
Pokud EU nechce, aby plastové obaly končily v moři, musí mít linku na recyklaci v EU ne tady jen vytřídit odpad a poslat do zemí, kde si se svrhnutím kdejakého bordelu do řeky nedělají hlavu. Se svým nejen plastovým odpadem nakládám tak, aby neputoval přes půl světa a nekončil v moři, ale vyrobilo se z něj v Malešické spalovně teplo. Čí odpad končí na skládce, ten nechť třídí a ideálně žije bezobalově.
amperr

Tu strunu do křoviňáku taky vylepšili: Konkrétně Mountfield přestal dodávat starou dobrou oranžovou. V nabídce je šedá (tu rvou zákazníkovi pod tlakem) a červená.U šedý mám dvou až trojnásobnou spotřebu oproti oranžový, často se střihne u hlavy. Červenou jsem kdysi dávno zkoušel a celkem OK, akorát je taková kluzká a nepoddajná při navíjení.

pna
08.09.24 18:57

slavco31: *palec*

hodnocení

3x

Kdo ví, jaký je důvod této změny?***ekologický, byl na to vydán i předpis, dokonce i scénka, kdy vládní polotik chválil opozičního politika, že má pravdu "že se z flašky pije hůř, když je tam zátka".

amperr
hodnocení

2x

V nějakých dvou - třech letech jsem se naučil pít z lahve jako dospělý. No a teď se budu učit asi znova, protože jsem pořád pocintanej. Nejhorší, co člověk může udělat (a dělám to tak), je utrhnout víčko. Fyzikální zákony jsou neúprosné a několik kapek nápoje si při trhnutí vždycky najde cestu z lahve ven. A co teprv pokus zašroubovat vylepšené víčko zpět na lahev jednou rukou (za volantem).

pna

Za volantem se má řidič plně věnovat řízení vozidla a ne manipulaci s láhví s pitím. To by mělo být zakázané a trestané tak jako telefonování za jízdy. Pokud se chceš napít tak zastavit tam kde je to možné a bezpečné, napít se a pak pokračovat v jízdě.

amperr

Ano, mami.

pna

ano, tati.

amperr

Ano, je potřeba okamžitě a direktivně zakázat pití, jídlo, kouření, manipulaci s rádiem, telefonování s handsfree, a vůbec mluvení za jízdy s řidičem a spoustu dalších věcí, protože 10 procent lidí s tím má problém a neumí vyhodnotit, kdy danou věc zvládnou a kdy se do ní za žádných okolností nepouštět. Oproti tomu je v pohodě, že dobře 30 procent řidičů nezvládá tak banální situaci, jako je odbočení doleva a říznou zatáčku v protisměru.

Možná bych šel ještě dál a auta vybavená autorádii, držáky na nápoje (světe div se, tři mám v dosahu i ve Fabii) a bluetooth bych nechal okamžitě vyřadit z provozu jako nebezpečná. *sarkasmus*

amperre, kdybyste věděl, na koho reagujete, kdo to je...

pna

amperr, milancukrar: A když při řízení auta potřebujete vykonat potřebu tak to také klidně vykonáváte v autě za jízdy? *eee*

milancukrar: A ty to víš chytráku? :) :-D :)

Pane mnohanickový,

"když při řízení auta potřebujete vykonat potřebu tak to také klidně vykonáváte v autě za jízdy" já si normálně zastavím, ale řidiči kamiónu nikoliv, proto jsou poházené petky kolem silnic. Zeptejte se uklidových zaměstnanců SUS a dálnic.

A teď ještě hloupější příklad?

pna

"já si normálně zastavím, ale řidiči kamiónu nikoliv ..." A to pro řidiče kamiónu podle tebe můžou klidně platit jiné pravidla než pro řidiče jiných vozidel? Jinak naivně cituješ něco na co se vyhýbáš nebo možná stydíš odpovědět.

já vím, trollink

pna

milancukrar: Já také vím, že je to tvůj projev nenávisti a touha neustále nám tu prezentovat tvoji neslušnost.

km
hodnocení

2x

článek k tématu z roku 2019:
idnes.cz/...

a ještě jeden jinde z 2023:
katalogodpadu.cz/...

hodnocení

2x

Zrovna před chvílí jsem koukal na Prima Zoom kde dávali dokument, kterak na Filipínách hrnou plasty buldozerem do oceánu. Dokonce se filmaři potopili i do hloubky 10.000m do Filipínského příkopu - a co myslíte? Našli ten plastový bor*el i tam. Nečekaně, že? *smich* No a tenhle globální problém briskně vyřešíme tím, že uzákoníme připevněné víčka a pro sichr papírová brčka (ovšem důkladně zabalená v plastu) Celkem zářný příklad ,,grýndýl´´logiky. *smich*

Ale nějak to neprožívám, jednak nemám problém to víčko utrhnout, a stejně jako Vy znám situace, kdy se takové víčko hodí - typicky u minerálky popíjené za jízdy v autě, už se mi dřív stalo, že mě víčko upadlo.

nox®

Když to dělají oni neznamená to, že my musíme také. Mít to tu hezké k životu i pro budoucí generace chce asi každý. Statisticky to ušetří tisíce tun odpadu ročně. Side dopad nebude markantní, ale nějaký bude. A stejně. Dělalo se haló, politici si točili videjka, jak neumí pít z láhve, co dnes? Nikdo prakticky ani neřeší, že nějaké připojené víčka existují. Kdo chce, tak si to utrhne (ideálně si pak stěžuje, že odlomený plast vadí). Já prostě otevřu víčko, dám na stranu, normálně se napiji a zavřu. Dle mého názoru podstatně praktičtější.

Můžete mi, prosím, upřesnit, kde u nás probíhá nahrnování odpadu do oceánu ( No dobře, tak do řek)? To nezvládnou ani proslulí odborníci na třídění odpadu v Mojžíři. I ti prý vyhazují každý druh odpadu z jiného okna .. *smich*

Ano, i já jsem byl mladý a horlivý, s tehdejším Brontosaurem jsme chodili čistit potoky a lesy v okolí . Dnes se s tím rozhodně nechlubím, nechci mít vůbec nic společného s ekofanatiky typu Greta a podobným lepičům se k asfaltu. Ale i tak určité ,,nivó´´ člověk má - máme u baráku popelnice na 4 druhy odpadu a důsledně třídíme a co sleduji, dělá to většina lidí . Jasně, puboši a pod hážou flašky kam to jde, ale to přece nijak neovlivní to, jestli zahodí flašku, nebo flašku s víčkem upevněným k ní. Dobře, tak mám pro Vás lehčí otázku - jakým způsobem dokáže upevněné víčko ovlivnit ty Vámi deklarované statistické údaje?

hodnocení

1x

Mojde dcera zrovna vcera.

Otevira si Ondrasovku (myslim, ze to byla), a hlasi: "Je, hele, tady jeste neni pripevnovaci vicko."

V tom vicko bum pod lavici.

Kdyz se po minute loveni vicka vynorila z podstolu, tak povida: "Skoda, ze to vicko nebylo pripevnene...".

*nevi*

A naopak manzelka vcera vecer.

Pije z lahve nejaky kefir nebo co s pripevnenym vickem, dopiji, naklani to porad vic a najednou si polila celou bradu a rameno.

"Zatracena vicka...bych tro nejradeji...".

*nevi*

A nakonec syn, take vcera, mudrcoval, ze to nemuze byt ekologicke, jelikoz je na to potreba vic plastu o ten maly spojovaci kousek, nez kdyz to bylo nepripevnovaci.

*nevi*

At je to jak je to, rozhodne to neni kvuli ekologii, kterou se obhajci toto strasne nutneho opatreni, ktere zlepsilo nase zivoty a vyseriso veskere problemy sveta, ohaneji.

nox®
A přece jen to kvůli ekologii je. A nikdo nikdy neřekl, že to má zlepšit život jedince nebo vyřešit všechny problémy světa. To jsou takové oblíbené diskuzní řeči lidí, kteří nevidí o moc dál, jak za své vlastní problémy. Globálně to ušetří desítky tisíc tun odpadu ročně. Tedy nijak významný, přesto malý krok kupředu k tomu, abychom ulevili planetě od obřího množství odpadu, který produkujeme a nemuseli se jednou stydět za to, jakou zemi jsme předali našim potomkům.

Nox.

Prosim o presny mechanismus uspory odpadu, pri neoddelitelnosti vicek od lahvi a o vycisleni, jak moc to te ekolohgii pomaha.

Axus-toto asi nastartovala první debilita - sběr samotných víček pro nákup vozíků a pomůcek pro údajně postižené!

nox®
axus: Sám si to zjistit neumíte? Dle odhadů toto opatření zabrání úniku přes 20 miliard víček do životního prostředí ročně. To dělá přibližně 40-60 tisíc tun odpadu ročně. Těch bodů, jak celkové omezit plastový odpad, mikroplasty v přírodě, jednorázové plasty atd., je více a v celém součtu jsou, doufejme, pro člověka přínosné. Jednoduchá logika, když odhodíte sáček na zem, nic moc to pro životní prostředí neudělá. Ale co když ten sáček odhodí každý? Ač ne vždy se zdá vše rozumné a smysluplné, v čistém světě snad chceme žít všichni, nebo ne?

Na ty víčka se dá zvyknout, časem chytnete grif. Je to kravina, nechapu, proč to lidi tak hrotí. Ovšem nevěřím EU, že to mysli "ekologicky". Ale to je asi moje úchylka.

Už jsem si zvykl, nevadí při pití, jen se pak špatně chytá závit při šroubování-

Ale jde to, jen si zvyknout

Jojo, to zavírání je docela maturita.

hodnocení

1x

Jěště že skleněné pivní lahve tutu vymoženost zatím nemají.

Víčko nepatrně povolím a odříznu nožem pak teprve otevírám . Pokud se nepovede utrvu, a odstřihnu jak víčko, tak i kroužek na lahvi! Ten pak jde sólo do plastového odpadu.

makk
hodnocení

1x

Protože EU vymýšlí blbosti! Oficiální důvod je, že se údajne víčka povalovaly poházená v přírodě a lidi je nedávali do plastů. No nevím, buď jsem hovado a zahodím to v lese i s flaškou, nebo tu lahev pěkne sešlápnu a víčko na ni vrátím, aby držela sešlápnutá a dám ji do plastů.

Já to považuji za nesmysl a bojkotuju to! Lahve i víčka dávám do plastů, ale víčka důsledně odtrhávám. Proti blbosti jde bojovat pouze blbostí.

tzdi

EU taky zakázala v potravinářském procesu tvarglí dřevo, tak už nesmrdí.

pna
08.09.24 19:01

makk: *palec*

makk

Možná je na vině soutěž (opět nesmyslná), kdy se sbíraly víčka od PET lahví a kamsi se posílaly. Tak si asi někdo všiml, že ty flašky jsou v kontejnerech bez víček a udělal si závěr, že to lidi pohazují po lese.

pna

Na vině jsou do značné míry ti co před léty v referendu ohledně vstupu do EU poslušně hlasovali pro vstup do tohoto idiotského spolku.

makk

pna: A že jich bylo. V naší obci (cca 900 lidí) byli jen dva lidi proti, já a manželka. Stačilo pustit reklamu "nejsu žádné hento tento..." a ovce hlasovaly.

ben®
makk - dnes již není důležité, jak, kdo a ve které obci hlasoval, ale to hlavní je, že ČR je v EU a i Vy (s manželkou) můžete využívat všech výhod z toho plynoucích (a že jste spokojená rodina).
pna

makk: *palec* Dodnes celá prounijní kampaň probíhá tím, že se EU všude vychvaluje a mluví především o tom co nám za výhody EU přinesla, ale téměř vůbec o tom co nám vzala a zhoršila a těch co jsou proti EU se do médií nepouští nebo jen velmi vyjímečně a krátce. Prounijní politici se panicky bojí nového referenda ohledně EU a proto dělají vše proto aby k němu nedošlo.

ben: *nene* *tyty* *nene*

nox®

pna: Copak vám EU vzala?

Není to tak dávno, co jsem se na podobné téma bavil s kamarádem, který několik měsíců cestoval po Asii stylem "z ruky do huby", bágl na záda, pracoval na místě, aby si vydělal na další cestu a tak dál. Sám říká, že může na EU najít milion věcí, co ho nebetyčně se*ou, ale žít bez ní by nechtěl. A můžete si to sečíst. Nemusíte řešit komplikace s cestováním, pasy, víza, můžete cestovat, pracovat, žít, kde chcete a bez komplikací. Je tu sjednocený trh, měna, přístup ke vzdělání, zdravotnictví, roaming, obchod, ochrana životního prostředí, standardy v potravinářství, ochrana práv a svobod, sjednocené normy v dopravě, různé digitální produkty a služby, ochrana údajů a spousty dalšího. Třeba jen taková pitomost, jako jednotný konektor u zařízení. Taková pitomost, kterou si člověk ani neuvědomuje a jak to usnadňuje život a tuny odpadu.

ben®
pna - Vy budete asi ta uvědomělá manželka @makk .

@nox

Standardy v potravinářství? Ano, určitě existují.

Problémem je, že pro každou krajinu jsou standardy jiné a v Česku samozřejmě ty nejhorší, protože se sem zváží potravní odpad z celé Evropy (i světa).

Prej standardy *smich**zed*

nox®

Standardy jsou jasně dané. Že si sem necháváme dovážet nějaké laciné hnusy a kupujeme je, je věc druhá. Mlátit do hlavy se můžete, jak chcete.

Standardy jsou jasně dané pro každou krajinu jinak. Kdyby byl standard jednotný, jak by se nám tady dostaly ty šmejdy z okolí? Jak by je tam vyrobili, kdyby šli podle těch unifikovaných standardů pro EU? Nevyrobil by Polák a Bulhar stejnou potravinu, jako Čech nebo Němec? Proč je něco sračka a o 100 km vedle to sračka není..? Já se Vás na odpovědi neptám. Já totiž vidím, že o dvojí nebo dokonce několikateré kvalitě potravin napříč celou EU nemáte ani šajn. To Vy potřebujete odpovědi. Jenomže to chce schopnost nejdříve se umět zeptat,.
nox®

Pletete si kvalitu potravin určené pro náš trh nebo jejich složení se tím, co nařizuje EU. K tomu patří hygienické standardy, kontroly škodlivých látek, označování a informace, regulace pesticidů, antibiotik, různé pravidla pro skladování, chov, různé certifikace a tak dále.

pna

nox: EU nám všem bere peníze ze státní pokladny. Co z toho, že nám občas dají nějaké dotace když nám mnohem více seberou formou platů poslanců parlamentu EU a různých komisařů, jejích cestovné do Bruselu a tam ubytování, změny zákonů a norem a hejích zavádění do praxe tak jak nám to EU nařízuje, berou nám možnost rozhodování co a v jakém množství můžeme produkovat, co a jak se může nebo nesmí jmenovat atp..
Ty komplikace s cestováním bychom nemuseli řešit i bez EU tak jako to nemusí řešit např. Švýcarsko které v EU není. Myslíš, že ty pasy a víza není třeba řešit ani při cestování např. do Indie, Iránu apod.? Ten pas je ten nejmenší problém když ti ho dají bez problémů pokud nejsi nějaký zločinec se zákazem vycestovat z republiky.
Myslíš, že bez EU bychom se jen tak nemohli vzdělávat a neměli přístup ke zdravotnictví takový jaký ho máme nyní? To všechno co vyjmenováváš a možná i mnohem víc bychom mohli mít i bez EU pokud bychom měli schopné politiky kteří by to dokázali zařídit.
Nevím jak ty, ale já si velmi dobře pamatuji časy kdy jsme museli poslouchat a dělat to co nám nařídili z Moskvy. Nyní se to změnilo a pro změnu musíme poslouchat to co nám nařízují z Bruselu.

ben: Ty budeš asi hedním z těch co si jen tak nechávají vymývat mozky masovou prounijní propagandou.

ben®
pna - máte pravdu, asi budu ten hedním, i když to slovo neznám. To bude zřejmě nějaké polojaponské/přímodemokratické nálepkování .
nox®

Tak když už se v tom vrtáte, tak to řekněte alespoň přesně, ne manipulativně. ČR za rok 23 odvedla do evropského rozpočtu nějakých 66 mld. a obdržela příjmy ve výši 117 mdl. Tedy váš text, že nás to stojí více, jak dostaneme, je nepravdivý. Vztekat se, že EU nařizuje regulace názvů produktů, aby nedocházelo k jejich záměnám, zneužívání a k ochraně značek, původu atd.? To už jsem dlouho neslyšel, to se muselo vyhrabat z hodně hluboké mysli. Asi jste si dlouho nekoupil produkt, který daným produktem nebyl. No jistě, ono to totiž už není možné pojmenovat stejně... O tom rozhodování a změnách zákonů, tak právě díky tomu, že jsme v EU, máme také právo do toho nějakým způsobem mluvit. Jen si tam zvolit ty správné, kteří mají zájem něco pro naše zájmy dělat, ne jen, jak získat dotace pro svoje firmy, ehm ehm.

Pokud bychom vystoupili z EU, tak by samozřejmě padl na ČR obrovský problém. Není to jen cestování, které by se okamžitě značně zkomplikovalo. Odchod firem, propad ekonomiky, nárust nezaměstnanosti, uzavření hranic pro obchod a tím i obrovský nedostatek produktů, turistiku, dost možná rapidní nárust inflace a tak dále. Srovnávat cestování z ČR do okolních zemí třeba s Indií nebo Íránem je tedy opravdu myslitelské. Jak často cestujete do Indie? Protože spousta lidí z ČR cestuje do okolních zemí třeba denně. Když už se bavíme o tom Švýcarsku, tak se podívejte, jak slušně rozhodil odchod z EU Velkou Británii a ta neměla tak vysokou závislost na EU.

Samozřejmě můžeme se bavit o tom, že ČR také zůstane v Schengenu a uzavře bilaterální dohody s EU, aby mohl zůstat volný pohyb, vzdělávání, práce, bydlení, obchod atd. Najednou zjišťujeme, že ta zlá a ošklivá EU vlastně není tak špatná, protože chcete všechny její výhody, že? Ale ideálně bez jakékoliv povinnosti, že? Tak to vás zklamu, protože v případě, že budete chtít takto aktivně spolupracovat s EU, držet se společného obchodu a všeho, co nám to přinese, tak budeme muset splňovat veškeré podmínky, které nařízení EU požaduje. Bude to mít jeden hlavní rozdíl, nebudeme do toho mít co mluvit, nebudeme mít právo o tom rozhodovat a budeme muset přizpůsobovat všechny podmínky právě EU. Z ČR si na zadek fakt nikdo nesedne. Dost často se setkávám s tím, že lidé takto mluví právě ve spojení se zákazem spalovacích motorů v EU a nástupem elektromobility. Opravdu si někdo myslí, že speciálně pro ČR budou evropské automobilky vyrábět speciální spalováky? Nebo třeba zrušíme veškeré euro normy a budeme tu čudit ostošest? No ne-e. Vše se opět přizpůsobí evropským normám, to samé burzy, to samé obchod, to samé práce...

smode2

Noxi, celé jsem to nečetl, ale je toho často třeba započítávat poněkud více než hlásá oficiální propaganda (která je tendenční v každém režimu). Vím že budete patrně argumentovat zahraničním vlastnictvím, jenže peníze jako peníze. Pokud bychom to brali takto, pak například na dividendách a úrocích jsme jen od ledna do srpna 23 poslali do zahraničí (aEU) 286 mld. V této souvislosti pak 117 - 66 - 286 = -235 miliard. Hádat se nehodlám, jen upozorňuji že situace není tak černobílá jak se může zdát.

nox®

Víceméně jste si tedy odpověděl rovnou sám. Předpokládám, že připočítávat dividendy k tomu, co dáme a dostaneme přímo od EU, není tak zcela slučitelné. A nemůžeme si źa to také tak trošku sami? Ale jinak se s tím dá souhlasit.

makk

pna: Musím uznat, že EU má i své výhody, např. odhaduji, že nebýt EU, tak D11 končí stéle u Poděbrad. Ale některá opatření EU jsou opravdu padlá na hlavu a jiná zase pod zástětkou ekologie lobbují.

pna

ben: Ty budeš asi tím co neví, že písmeno h je na klávesnici hned vedle písmena j a proto se dá snadno udělat překlep a že v této poradně se to už nedá opravit. Jinak chápu, že když pochybí argumentace tak i nějaký něčí překlep je dobrý k alespoň ironické poznámce.

nox: A ty tvoje čísla kolik ČR dostala a kolik odvedla obsahuji i náklady na platy českých poslanců, jejích cestovné do Bruselu a tam ubydování, na překladatelé v parlamentu EU, na jednání českého parlamentu a senátu při ze strany EU nucených změnách nebo tvorbě nových zákonů a jejích zavedení do praxe, to stejné při změně různých norem, náklady např. různých firem produkujících nápoje v láhvích na změnu víčkování tak aby víčka byly u láhví připevněná nebo jinývh "kravin", náklady na prounijní propagandu, na veškerou agendu související s EU atd. atp.? Předpokládám, že tyto nemalé náklady nejsou běžně k dispozoci a ty je záměrně nebereš v úvahu, protože pak by ty tvoje výpočty musely vypadat dost jinak což ty nechceš.
Kdysi když jsme v EU ještě nebyli tak s názvy produktů problémy nebyly. Ty nastaly až když nám do toho začala kecat EU.
Do unijního práva jako malá evropská země nemáme možnost příliš mluvit když nás většinou přehlasují větší a silnější země a naší většinou neschopní poslanci kteři tam jsou většinou kvůli dobrému platu jim na téměř vše kývnou.
Argumentovat tím, že po vystoupení ČR z EU bychom jednoznačně celá země zkrachovali je hodně naivní. Možná by ze začátku mohly být nějaké problémy se z toho vzpamatovat a dát vše do pořádku když by navíc EU se nám za to možná snažila mstít a škodit nám. Nakonec bychom na tom ale jen získali. Podívej se na Velkou Británií ktera měla tu odvahu vystoupit z EU, že tímto krokem nezkrachovala a tamní život se dramatisky nezhoršil.

makk: Ano EU má i některé výhody, ale více má těch nevýhod ze kterých mnohé jsou opravdu padlé na hlavu.

ben®
pna - tak už se nezlob. Budeme kámoši, ju? .
pna

ben: Já se na tebe nezlobím a to i přes tu záměrnou ironií a to, že s tebou ne se vším nesouhlasim. *pivo*

hodnocení

0x

Když jsem to poprvé bez varování potkal, tak jsem si myslel, že nějaká vadná flaška, že to víčko nejde jednoduše sundat, tak jsem s ním trochu zakroutil a bylo to. Pak se to začalo stávat čím dál častěji, ale to už jsem na to utrhávání měl grif.

Údajně to má zamezit tomu, aby někdo vyhodil víčko bez lahve, nebo láhev bez víčka, já to vždycky vyhazoval naráz oboje, a tak to dělám stejně i nadále s tím utrženým víčkem.

Taky to má mít "osvětový vliv", aby se z toho blbě pilo a lidi si míň kupovali pití v PETkách ... no nevím, nepřijde mi, že by to nějak extra fungovalo.

Taky bylo svého času haló z toho že někde na univerzitě zavedli prodej snad koly, nebo jiné pepsi, s víčky, která nešla otevřít holou rukou, ale musela se otevírat o jinou láhev se stejně zmršeným víčkem, že aby se jako mladí víc družili - prý to vedlo k tomu, že si člověk poprvé koupil ty lahve dvě a pak si jedno to víčko připnul na klíče, aby si libovolnou další láhev mohl otevřít sám, bez problémů. Taky se pak prodávaly stylové otvíráky přeně na tyhle lahve ... :)

"...já to vždycky vyhazoval naráz oboje..."

Jak taky jinak. Nemám důvod vyhazovat každé někam jinam. Dopiju, na flašku šlápnu a dotáhnu víčko, aby se zase nenafoukla. Šetřím tím místo nejen doma v tašce na plasty ale následně i v kontejneru.

jardamaresak

Ano dělám to samé jako jiní, co jsem zde četl. Zátky házím do konterjneru se sklem nebo do odpadu, aby se blbínci pobavili.

Pane bože, snad když sešlápnu prázdnou láhev, tak ji zašroubuju a vyhodím.

Takhle se z lahví kvůli ztenčení stěn nedá pít, ptoto, že druhou rukou musíte držet víčko, které já odstřihnu a má EU po legraci.

Šašci, kdyby přemýšleli za ty platy co berou o něčem rozumném.

Zlatej socialismus.

Byly tam taky hovadiny, ale NE TAKOVÉHLE !

Zdravím všechny co oddělují víčka a nehází je do přírody.

Taky Vás zdravím, ale asi zbytečně. Páč tu už nejste.

mll
hodnocení

0x

Myslím, že jsem se s tím setkal poprvé v létě 2022. Možná o trochu dřív. A uvítal jsem to jako dobrou vychytávku. Neni nic lepšího, než lovit víčko někde pod sedačkou ve vlaku nebo autobuse (nemluvě o tom, jak vypadá podlaha ve vlacích). A co teprve, pokud se ho nepodaří vylovit, což se mi stalo snad jen jednou.

Jinak normálně sundavám zátku i s tím kroužkem, s touhle vychytávkou tam ten kroužek nechávám, dokud se zátka neutrhne.

Nepřišlo mi, že by to nějak překáželo, pokud se bavíme o lahvi (něco jiného jsou tetrapacky).

Až později jsem se dočetl, že je to nějaké nařízení EU. Holt v EU řeší různé nesmysly.

Mimochodem nevíte jak to dopadlo s tím červeným koncem toaleťáku, kdysi probíhal takový hoax (pokud to teda byl jen hoax) že EU nařizuje, že metr před koncem ruličky musí být označený (podobně jako třeba u ruliček do poklady) že se blíží konec, ale nemám pocit, že by se tak stalo a už je to mnoho let, co se tenhle hoax šířil.

A jistě bych si vzpomněl na spoustu dalších nesmyslů, které buď vyšumněly nebo se zraelizovaly. (U EU nikdy člověk neví, co je jen hoax a co skutečnost.)

bossanova
hodnocení

0x

A vy to vážně pijete s tou zátkou? To jako fakt? Já to odtrhávám. A z láhve nepiju, obsah si přeleju do normální láhve, které si schovávám to jsou ty normální.

No taky mě to ser... protože jsou to blbci pitomí. Místo aby změnili cokoliv jiného plastů je spousta, nemusely by se kartáčky vyrábět z plastů nebo by se mohly vyrábět stejné designové modely plastových elektrospotřebičů a stejné výrobky podle daných norem, a ušetří se plast. Opravovat výrobky. Nebo při koupi dát náhradní součástky na opravdu rovnou. Nedaj se levně sehnat náhradní díly.

hodnocení

0x

Nová legislativa, nová víčka – jak to funguje a proč tato změna?

Nové legislativní opatření se týká také nápojových obalů z plastu (nebo z kompozitu) do objemu 3 litry, které k sobě musí mít od července 2024 "napevno"přichycena plastová víčka.

https://www.samosebou.cz/2023/05/12/nova-vicka-jak-to-funguje-a-proc-tato-zmena/

donator
hodnocení

0x

Na tento euronesmysl reaguji s úsměvem: Víčko od láhve pečlivě odtrhnu. Před domem máme dva kontejnery na směsný odpad. Do jednoho putuje víčko, do druhého PETka. Zdravím soudruhy do Bruselu a přeji jim hezký den. *vtip*

liska5
hodnocení

0x

Největší sranda je, že to je proti zdravému rozumu a komplikuje recyklaci. Láhev a víčko jsou z jiného plastu. Divím se, že výrobci neprotestovali a jednotně se takovému nesmyslu podřídili. Takový diktát je fakt na hlavu*alene*

Co budou děti ve škole sbírat:-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]