Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paranoia? Ne! Skutečnost!

Od: jmlc® odpovědí: 21 změna:

Máte někdy pocit ze sledování? Na internetu samozřejmě jsme pozorovaní a různými "statistikami" započítáváni. ALE představte si, co se mi před chvilkou stalo!

Dopoledne jsem jen tak namátkou mrknul na web OKAY (vyskočila mi reklama, že všechno musí pryč...). A mimo cca. 3 kousky zboží jsem kliknul i na lednici. Porovnal jsem si na internetu ceny s jinými, co "výprodej" nemají. Podotýkám, že nemám registraci na OKAY ani jsem při kliknutí na web neměl (a ani teď nemám) zadáno přihlášení osoby, nic jsem nedával do košíku a nic neobjednával.

No a TEĎ jsem měl telefon od pracovníka OKAY - 724661045 - že prý jestli jsem neměl problém s dokončením objednávky. Znal mé jméno, můj telefon a věděl, že jsem kliknul na konkrétní lednici.

Pokud jsem se nepřihlásil do webu a jsem na pracovní VPN přes pracovní PC, jak to tak může zjistit a nadále mne spamovat telefonem?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

2x

V roce 1997 měl rodinný příslušník telefonát s operátorem (pracovník poskytovatele mobilních služeb). Ten mu omylem začal předčítat soukromá jména v jeho telefonním seznamu, která měl uložena na SIM. Po ukončení telefonátu byl docela překvapen, že něco takového operátor může vidět. Podotýkám, že v roce 1997 se jednalo o vysoce hloupý telefon Nokia s obrovskými tlačítky a černobílým LC displejem. I internet byl prakticky na začátku existence a mělo ho doma jen pár vyvolených. Většina lidí jej ani neznala. A nyní? Je rok 2024. Lidé, proberte se už:)

novotx
Toto je rozhodně nesmysl, nic takového nešlo.
Nesmíte věřit všemu, co vám kdo nakuká...
smode2

*ua*když myslíte*smich*

novotx
Nemyslím,vím. V té době sem dělal admina BSC/MSC u operátora, tam mám docela přesnou představu co je možné a co ne.
Ale samozrejme, že je plno lidí,co ví všechno lip a na všechno maji svůj názor. jako správný Čech, odbornik na vsechno *smich*
lmgify

Pravděpodobně tam měl před sebou na počítači výstup z logů s jeho voláními a databáze mu zpětně k volaným číslům doplnila jména majitelů těch telefonů podle jmen na smlouváchch, které byly s těmi telefony svázené.

Jestli ale měl uloženého Bedřicha Pokorného na SIMce jako mamlas Béďa, tak pak nevím.

novotx
Ta vaše pohádka má totiž ještě jednu velkou trhlinu. I kdyby si operátor mohl vyčíst uložená cisla ze SIM, tak ROZHODNĚ žádný běžný i lepsi pracovník infolinky k tomu nebude mít přístup, aby to omylem četl zakaznikovi. Stejně jako operátor zná obsah SMS zpráv, tak samotný text si může zobrazit jen pár určených zaměstnanců a všechny pristupy se loguji.
smode2

Že o tom nevíte neznamená, že se to nestalo. Technicky to bylo možné bez problému už tehdy. Ale jak píši - věřte čemu potřebujete. Nicméně, jste-li z oboru, máte nějaké informace o tom co operátoři shromažďují za data přes mobilní telefon o klientech v současnosti?

7x

To co uklada zakon a to co potrebuji.

Vas problem je, ze tu sirite informace z doslechu od "rodinneho prislusnika", coz uz samo o sobe svedci o tom, ze sam technicky nerozumie tomu a moc tomu ani neverite. Dalkove vycist sim kartu asi neslo a nejde a ani neni duvod ...

Asi slo o to, na jaka cisla mel ten vas nenavideny prislusnik volat a to mohl v roce 1997 byt Eurotel nebo Pegas. Jednak tehdy existoval centralni telefonni seznamejmena pevnych linek (mam ho na CD), druhak to mohlo byt prave z cisel a smluv. Asi ne predplacenky.

novotx
To mě poučte, jak by to bylo technicky možné...konkretni protokoly a tak. Nezapomeňte, že to byly dřevní doby, takže plno věcí se dělalo ručně, žádné grafické nástavby databázi a big data jako dneska. Takže určitě operátor neprirazoval jména k číslům, natož aby to někde hezky a jednodusse videl.
A hlavně není žádný důvod,aby operátor četl tel. seznam ze sim a někam si ho ukládal. Vůbec k ničemu to není potřeba.
smode2

Jo takhle. V tom případě je to jasné :) přeji vám hezký večer:)

7x

Jo takhle, vidím nějaký světla, protože mám bujnou fantazii a málo znalostí, no tak už tam vidím ufouni :)

To řeknu rodinnému příslušníkovi, a ten za 30 let s naprostou vážností bude tvrdit, že rodinný příslušník viděl ufouni. No ale už nebude vědět, že ten příslušník byl trošku pod vlivem, a minulý týden byl na novém filmu od Spielberga

novotx
Ale já mám pro něj pochopení. Když má někdo svoji pravdu, tak ho ostatní ani jasným důkazem nepřesvědčí. Operátoři u nás byli rádi, když zproznili SMS a on má představu, že neměli nic jiného na práci, než vyčítat lidem telefonní seznamy ze SIM.
Plochozemcum a jiným ponatencum to taky nevysvetlite *smich*
anon65534

Já nechápu že mu na to furt skáčete, smode2 vždycky někam přijde, hodí do prostoru nějakou totální truth bombu. A když se ho někdo zeptá kde na takovou mega blbost přišel, tak buď chce zaplatit za to že ti dodá zdroje nebo se zdejchne

lmgify
hodnocení

2x

Weby ví, na co všechno jsi kliknul, tedy i že jsi otevřel tu stránku s lednicí a dlouho jsi na ní strávil.

Weby mohou číst všechny cookies. Jestli se z toho PC přihlašuješ na svůj webmail tvaru franta.novak, tak tvoje jméno je asi franta novák.

Tvůj telefon nevím, kde vzali, ale možná si na nějakém webu vyplnil svůj tlf. a je to uložené v cookies.

Schválně si dej prohledat adresář s cookies a hledej tam svoje jméno a telefon.

7x

Ktere weby a pres ktery browser! To mi prijde jako blbina tohle tvrzeni ze libovolny web muze cist libovolne cookies?

persistentcooki
hodnocení

Pročetl jsem si pár krátkých obecných článků o LSO atd. Ale bohužel v našich pracovních strojích neexistuje, aby si někdo sám něco nastavil :( .. a ani USB na použití CCleaneru z flešky prostě nejde - vše zamčeno:(

Šmarjápano...CCleaner spuštěný na pracovní stanici (zaměstnavatelově) z USB disku... z Vás by každému IT správci vstávaly vlasy hrůzou na hlavě... *sok*

hodnocení

Píšu, že i kdybych chtěl, tak to tam nenarvu... - prostě nemám možnost mimo vyčištění paměti prohlížeče udělat nic v nastavení. Máte třeba tušení, v jaké konkrétní složce (třeba se tam dostanu) můžou být ukládány sušenky? - resp. co můžu vymazat, abych si smazal předvyplněné kontakty. Možná to opravdu tahali z jiných webů, na kterých mám registraci zadanou.

Já rozumím psanému textu... Já se zhrozil jen z toho, že Vás něco takového napadlo. A je dobře, že IT s takovými uživateli počítá. Většina z nich ani netuší co vše mohou byť v dobré víře napáchat.

Obvykle je to v nastavení prohlížeče v sekci Sourkomí a zabezpečení, ale ty názvy se samozřejmě mohou lišit dle používaného prohlížeče. Nicméně tak jako tak je otázka, jestli na to budete mít oprávnění.

Proč nepožádáte ajťáka?

7x
hodnocení

0x

Proc by ses prihlasoval do webu? Nekdy jsi jim vyplnil sve udaje asi jsi drive objednaval na tom pc nebo z te ip adresy a v cookies je to ulozeno.

Pokud tvrdis ze ne, nikdy jsi neobjednaval nic u okay - tak ses ho mel zeptat odkud ma telefon a jmeno - ale to uz mi prijde jako blbost.

Ps: Ono sice je pravda ze kdyz doma nekdo ze stejne adresy hleda vtreba vlozky tak to zacne podle ip adresy naskakovat i tobe (nekdy), no ale z toho tezko vytezi jmeno a telefon

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]