Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstehovani v 18-vas názor

Od: jana15 odpovědí: 24 změna:
Dobrý den,
Zajímal by mě váš názor co se týče stěhování od rodičů v 18 letech.
Aktuálně je mi 16 a jsem ještě na zs (nepropadla jsem) a v 18. letech bych se ráda odstěhovala.
Chci se přestěhovat z důvodu, že máma hromadí věci, nedá se tu pomalu chodit, je to špatný. Nepomáhají domluvy, vždy řekne že věci uklidí a nikdy to nesplní, nemůžu si domů pozvat kamarádku když děláme společný projekt/referát protože to tu vypadá opravdu strašně. Už nevím jak říct mamce že mi to vadí. Několikrát jsme ji ukazovala na internetu ty různé pořady ani to nepomohlo, už opravdu nevím co s tím. Každý den mě to trápí. Všude jsou tasky. Jedná se tedy o dlouhodobý problem.
Tudíž bych se chtěla až mi bude 18 let odstěhovat. Jinak chodím o víkend k tátovi. Ten nic neví. Když jsem se zmínila, tak říkal že mi nic přispívat nebude. Problém je že nemám ani žádný byt. Už jsme si chtěla nešetřil, ale zakázali mi i jakoukoliv brigádu. Takže fakt na nic. Máte prosím nějaké rady jak tuto situaci vyřešit? A co si o tom myslíte? Jak si mám obstarat peníze na začátek? Mám se přestěhovat?
Prosím jak byste toto řešili?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

6x

Nejprve dosáhni maximálně možné vzdělání. V rámci toho třeba vyřešíš i stěhování (internát, kolej). Kvalitní vzdělání je pro začátek důležitější než podpora rodičů.

jana15
hodnocení

Na střední jdu k nám do městě, kde bydlím, takže intr zatím nebude. Možná pak na VŠ,ale potřebovala bych situaci vyřešit dříve. Děsí mě př e dostává být další 4 roky v tomto bytě.
asd1

Jak 4? Je ti 16, 18 za dva roky. Necelý.

jana15
hodnocení

Ano, máte pravdu, to se omlouvám, jedině že bych počkala přímo do těch 18.
Možná můžeš těch pár let,co tam budeš muset vydržet, ty věci odnášet nepozorovaně po jednom či dvou kusech denně..Mám už taky takové myšlenky a postupně to dělám..Někdo namítne,že jsou to věci matky a nemáš na to právo..BLBOST! Dělám to tak a kdybych to nedělal, tak to dopadne přesně tak, jako v těch katastrofických dokumentech..Zasype vás to tam..bohužel..V bytě na to sice neprší, ale my máme zahradu,dvůr, garáž...vše plné po strop..Venku to samozřejmě všechno podléhá dešti a podobně..*alene*

asd1
hodnocení

1x

Dokud nejsi schopná samostatně se uživit tak máš nárok na výživné a to i od otce, od 18 jsou přímo tvoje.

Podle popisu - v 18 bych si našel práci, brigádu, klidně v cizině - au pair apod. Po návratu se základníma úsporama bych se odstěhoval.

jana15
hodnocení

Ano, to jsme plánovala v 18 najít práci vydělat si a najít si nájem, ale bohužel bych potřebovala situaci vyřešit dříve. Už mě to opravdu nebaví a psychicky mě to doma ničí.

hodnocení

0x

Čistě teoreticky ... bych to začal uklízet sám.

jana15
hodnocení

Ano, to jsem již zkoušela, ale máma mi to zakázala a řekla že se nic nesmí vyhazovat o čem nebude vědět.

Napsat na papír, co by se dalo vyhodit (nebo prodat). A prodiskutovat to s matkou.

jana15
hodnocení

To už jsem zkoušela marný. Vždy vyhodí max. tašku, pak stejně přijde s novými věcmi...
Jsem už opravdu smutná

hodnocení

0x
Dejte foto. Pamatuji jak si kámoš stěžovatel na něco podobného a pak s toho vylezlo že jeho matinka sbírá porcelánové zvířátka která má jen v obýváku.
jana15
hodnocení

Ráda bych foto přidala, ale opravdu se jedná o hromadění, i dle obrázku na internetu, vše sedí. Máma se tak i chová. Nic nechce vyhodit. Kdyby to byla jen sbírka, tak bych byla šťastná, ale bohužel není. Všude jsou tasky s hračkami, oblečením, věcmi do kuchyně,... atd. Máma ráda nakupuje ve slevách nebo obchodech se vším možným. Vyhodit nic nechce, vše se hodí, ale že tady pak máme uličky na chození to ji nevadí...

ltz
hodnocení

0x
Co jsou to za věci v těch taškach? Vybírá kontejnery a nosí to domů, nebo jsou to nové potřebné věci pro domácnost? Je Vám 16, nemusíte čekat až máma uklidi, když tak to můžete přece uklidit a poklidit i sama. Pomůžete tak mámě. A co je nepotřebné vyhodit.
jana15
hodnocení

Tak různě, něco nové, něco staré, ale spíše nové.
Neměla bych problém věci vycházet, případně nejak prodat. Ale problém je, že to nemohu udělat. Máma nechce nic dát pryč.

hodnocení

0x

Tak se nakvartyruj k tatovi.

liska5
hodnocení

0x

Takové nadměrné hromadění věcí je už nemoc. Někde jsem četla, že si tak "hromadiči" kompenují nedostatek lásky. Možná to probrat s babičkou nebo tetou, aby zašly za matčiným lékařem, aby jí dal doporučení na psychiatrii. Prostě někdo blízký dospělý, který to s Vámi myslí dobře, aby Ti pomohl.

Takový člověk nikdy nepůjde na psychiatrii..Sám si neuvědomuje, že je něco špatně! Vpodstatě je to neléčitelné! Máme to doma celý život, takže o tom leccos vím..

hodnocení

0x

Myšlenku o odstšhování opusť. To je bohapustá teorie, která má od praxe na hony daleko. Střední škola je natolik pracná, že je prakticky vyloučené úspěšně studovat, starat se o sebe a ještě vydělávat na nájem. To by ti museli platit rodiče. Věk osmnáct let neznamená vůbec nic, protože budeš maturovat až ve dvaceti. Uvažuj o tom, co je reálné. Buď se s tím smířit nebo maminku přivést na psychiatrii nebo bydlet s tátou nebo bydlet na internátě. Prvořadé je vzdělání. Nepořádek doma je podružná lapálie.

asd1
Pracovat,bydlet ve svém a studovat jde úplně v pohodě. Dokonce jdou i dvě různý VS naráz, vím o takových lidech.

Není nereálné zmizet..Buď bydlet s jinými studenty,kteří se dělí o nájemné..pokud by samozřejmě měla peníze z brigády třeba. Anebo si časem najde přítele s bytem..Rozhodně nemá cenu řešit problém matky..Ta nemoc nemá řešení ani léčbu! Vím o čem mluvím!Samozřejmě neříkám, aby ji zavrhla, to néé..Volat si a někde se sejít můžou..Nebo navštěvovat...Ale pro tazatelku bude lepší do toho bytu spíš nechodit..

hodnocení

0x

Bezdůvodné hromadění věcí je nemoc. Ano, znala jsem starou paní bez příbuzných, spala vsedě na židli, protože postel měla zarovnanou. Potřebu dělala do igelitových sáčků a odnášela po městě do odpadkových košů, protože záchod měla zaplněný až po strop. Stejně vanu.

Matka by se měla léčit, sama ale asi nebude chtít. Ty bys měla buď 2 roky vydržet a pak si něco najít, druhá možnost je jít bydlet k otci. Jenže, poud jsi v 16 letech dosud na ZŠ, další studium budeš dělat do 20 let. V 18 bys odejít mohla, ale nebudeš mít ukončené vzdělání. Z čeho budeš žít? Máš aspoň našetřené nějaké peníze do začátku /od rodičů/?

Měl by se o Tebe postarat otec, byli u toho přece s matkou oba. Ale vypadá na nějakého kolenovrta. Domluv se. Případně se poraď na sociálce. Já vím, žalovat na rodiče, to se nedělá, ale musíš přece někde slušně žít, aspoň, než dostuduješ.

Hlavně nesháněj nějakou ubytovnu. To není pro mladé ženy nic bezpečného a vhodného. Jaga.

hodnocení

0x
Nemá cenu s takovým nemocným člověkem diskutovat o tomto problému..Můj otec to dělá celý život..Mámě toto mimo jiné zkrátilo život, bohužel..Celý život mu domlouvala a nic..Několikrát proběhl veeelký úklid,ale vzniklo jen místo pro další hromadění..Je mi 42 a stále žiju na stejné adrese ..ovšem na druhém konci velkého pozemku..Od mládí jsem ty poklady uklízel a odvážel,když ještě matka žila a odjeli s otcem na dovolenou..Veškerý volný čas jsem tomu věnoval a jen jsem tvořil místo pro nové a nové krámy..Těžko říct, jak by to tu vypadalo,kdybych to neuklízel a neodvážel*alene* Jakmile to půjde, tak zmizte ,dokud jste mladá..

bramburka
hodnocení

0x

Tvoje matka je nemocna! Nepredelas ji.
Pokud mas svuj vlastni pokoj, ten si zarid po svem a v ostatnich prostorach to budes muset jeste vydrzet. Je to asi o nervy, ale pokud nemuzes jit k otci, nic jineho ti nezbyva.
Nasetri si nejake penize a pak si muzes vzit maly byt s kamaradkou nebo najit jine reseni. Ale v 16ti sama byt neutahnes!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]