Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návrat k tělesným trestům

Od: yves® odpovědí: 39 změna:

Zdravím,

rád bych zde rozjel diskuzi na téma tělesných trestů ve výchově. Vzhledem k tomu, že již několik let studuji pedagogiku, řekl bych, že v tom mám docela přehled. Rád bych zde nastínil tezi, kterou mi můžete vyvrátit. Budu rád, pokud si někteří lidi uvědomí, co je správné a pak to například předají svým dětem, které aktuálně mohou bojovat s výchovou.

Dítě je nutno brát jako osobnost. Není to něco méně než my. Cítí stejné emoce a potřeby. Ano, logika je poněkud jinde, jenže to neznamená, že si nutně žádá tak razantní zákrok jako jsou tělesné tresty.

Jak by se tedy měl člověk chovat, pokud dítě zlobí?
Pokud např. bije vlastního sourozence, je nejlepší dítě poslat do pokoje. Oba vychladnou a mohou se mezitím na věc podívat z různých úhlů (rodič může pogooglovat, najde na internetu spousty informací). Následně je třeba se zeptat dítěte, co ho motivovalo k činu. Pravděpodobně to byl vztek, nepochopení a další jiné emoce, které jsou ale opodstatněné. Dítě je ještě neumí kontrolovat jako dospělý. Proto je důležité ho tu kontrolu naučit. Dáme mu nějaké rady, jak se chovat, když nás přepadnou negativní emoce - poslechnout si hudbu, jít se vyřvat do polštáře, zaměřit pozornost na něco jiného atd. To ovšem nestačí, dále je nutné dítě poučit o tom, že takové chování se vám nelíbí a domluvit se na trestu, který bude následovat, pokud se jev zase vyskytne - nejlépe funguje zabavení osobních věcí jako je telefon či hračka. Voila, dítě se cítí jako člověk a pochopí, jak to ve světě funguje.
Uvědomuji si, že teoretické znalosti se často míjí s praktickou zkušeností, proto budu rád, když mi napíšete, co se Vám na této situaci zdá nereálné, proč myslíte, že by byl tělesný trest lepší aj. Neříkám, že tělesné tresty by se měly zakázat - jsou děti, které jiné způsoby nechápou, ale takových je minimum a nejdříve bychom měli zkusit tento lidský přístup.

Děkuji za intelektuální diskuzi.

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

8x

Ono záleží na věku dítěte. Můj názor je, že malé dítě prostě poznává svět. A poznává ho tak, že zkouší, co si může dovolit. Nějaké vysvětlování nechápe, potřebuje dát jasně najevo, že tohle už bylo moc. Nepotřebuje to chápat, postřebuje vědět, kde je mez. A na to je ten fyzický trest ideální. Samozřejmě nejde o to dítě přizabít a nejde ani o to mu způsobit bolest. Jde o to, aby pochopilo, že to byl trest a vědět za co byl. V podstatě je to stejné, jako když si sáhne na horká kamna. Spálí se a pak už ví, že na ně nemá sahat. Větší dítě by mělo stačit okřiknout a školním dětem už můžete vysvětlovat, ty už to chápou.

Ono je hezké neubíjet v dítětí osobnost, ale mělo by se učit, že jeho osobnost se nemůže rozvíjet na úkor jiného. Svoboda jednoho končí tam, kde začíná omezovat svobodu někoho jiného. Kdo tohle nechápe, ten si svobodu nezaslouží.

nox®
hodnocení

2x

Můj kamarád pochází z rodiny alkoholického otce a matky, která mu dávala zabrat. Nikdo z rodičů nehledal příliš velkou záminku pro ránu. On takové jednání dnes odsuzuje a nechce, aby něco takového jeho děti poznaly. Zastává tedy výchovu bez fyzických trestů, nikdy své děti neuhodil a ani neuhodí. Sám říká, že taková výchova je občas náročná, ale stojí mu to za to. Děti mají milující rodinu, jsou dobře vychované, dobře se jim daří ve škole, nemají žádné problémy, jsou vyrovnané a podobně. Názorům, že dobře mířená rána je lepší než sto argumentů nebo škoda každé rány, která padne vedle a že to děcka zocelí a že z nich jsou dnes rozmazlenci, se vysmívá. Dnes bohužel většina rodičů hledí v první řadě na sebe, tak dítěti radějí dají do ruky tablet nebo mobil, ať je klid, z čehož vznikají další problémy z takové té digitální demence a závislosti, roztěkanost, nesoustředěnost, vynucování. Pak vznikají situace, kdy dítě zlobí, rodiče na to nemají nervy, tak se snižují k fyzickým trestům. Vše je o přístupu k výchově. Někdo do svých dětí investuje čas a péči, někdo je zmlátí, ať má klid.

amoscz

...že z nich jsou dnes rozmazlenci, se vysmívá.

Jak vysvětluje dnešní nadprodukci depresivních slabochů? E-krabičkami a nezájmem rodičů?

qwerces
Jednoduše. Internet a sociální média. Bohužel to patří k dnešní době a nelze to zakázat, ale určitě to má na dnešní mladé vliv. Degraduje to mozek, používají to už od 4 let.
nox®
amoscz: A čím to vysvětlujete vy? Jak vysvětlíte, že kamarád má skvělé, vychované, vyrovnané děti bez depresí a nemusí je mlátit? Samozřejmě, že je vše o výchově, nastavených pravidlech a vzájemném respektu. A to bez zájmu rodičů moc nejde. Pak vidíte rozmazlené fracky, kteří jen magnetizují display, bez čeho se ani nedokáží najíst. Z různých sociálních sítí, které člověka zahrnují mrakem vjemů pak vznikají různé problémy s rozeznáváním reality, sociální problémy, nesoustředěnost, roztěkanost, FOMO a tak dále. Tedy znovu budu tvrdit, že je vše o výchově a nastavených pravidlech, jak spolu děti a rodiče dokáží komunikovat...
amoscz

Já to vysvětluju liberální výchovou bez limitů a zpětné vazby včetně fyz. trestu. Když její oběti narazí na realitu, jsou výsledkem ty deprese apod.

Příklad vašeho kamaráda je pěkný, ale netýká se mého dotazu. Některé děti se vychovávají samy, jak někdo řekl. Ale nejsme všichni stejní.

hodnocení

Nemlátit děti se nerovná výchově bez limitu. Přijde vám, že tam píšu něco o tom, že budeme ignorovat negativní projevy chování mezi sourozenci? Nepsal jsem tam nic o společného dohodě? Trest v podobě zabavení věcí? Jediné co v takové výchově chybí je onen fyzický trest. Pochybuji, že vám uštědřená facka nějak zvýší životní štěstí a vy se zázračně zbavíte depresí.

nox®

Přesně jako píše yves, kvalitní výchova bez trestů neznamená výchova bez limitu. Naopak je to náročnější a vyžaduje více trpělivosti a času, který mnozí redukují právě tím, že dítě zmlátí, což umí každý mentál. Na otázku jsem odpověděl dostatečně a jasně, předpokládám.

amoscz

yvesi, píšu obecně, jak mělo být patrné. Vaše poslední věta ukazuje, že nechápete příčinu a následek. Deprese považuji za následek neusměrněnosti. Příklad - malé dítě v restauraci leze po zemi a křičí a rodiče si toho nevšímají, aby nenarušili jeho "přirozený vývoj". Rušení ostatních lidí kolem je nezajímá.
Tento přístup mi evokuje případy dětí vychovaných zvířaty, které proto nerozvinuly svůj lidský potenciál.

hodnocení

Shrnuto podtrženo, depresi dle vás způsobuje špatná výchova v podobě nedostatečné přísnosti a nastavování hranic.

Mi se zdá logičtější, že za to může spíše výchova, která potlačuje individuální osobnost dítěte bez zjevného vysvětlen. Frustrace je navíc ještě zhoršena fyzickým trestáním. Dítě se nemůže cítit bezpečně ani u vlastních rodičů, protože jediné s čím se setkává je nepochopení, agrese a další.

Zemře-li dítěti rodič, je normální, že si může vylévat zlost na okolí. Vaše řešení by tedy bylo raději mlátit dítě jako žito místo toho, aby jste dítě ujistil o tom, že pocity, které cítí jsou normální, měl by je směřovat na neživé věci a dohodnout se na společné cestě k polepšení? Já vím. Je to velmi náročné. Bohužel většina lidí není na takto zodpovědné rodičovství vůbec připravena a rádi ještě propagují své způsoby, aby se ujistili, že nedělají nic špatného.
Ps: Váš případ s malým dítětem v restauraci chápu, ačkoliv je otázka, zda dítě v takovém stádiu vývoje brát na takové společenské akce. Rád bych zdůraznil, že se bavíme již o dětech, které mají vyvinuto logické myšlení a dokážou pochopit kritiku.

hodnocení

PS2: takto extrémní případ jako úmrtí rodiče jsem zvolil pro lepší pochopení, dítě ale může cítit takto silný vztek i u docela slabších podnětů. Nejsou ještě schopni regulovat své emoce jako dospělí lidé, proto se může takto vztekat např. i po ztrátě hračce. Tady si už bití umíte představit, ne?

amoscz

Jak jsem už naznačil, jsem pro výchovu, která podporuje individuální osobnost dítěte a používá vhodná vysvětlení.

:Frustrace je navíc ještě zhoršena fyzickým trestáním. Dítě se nemůže cítit bezpečně ani u vlastních rodičů, protože jediné s čím se setkává je nepochopení, agrese a další.

Směšujete trest sledující nápravu s pouhou agresí. Dítě musí vědět, že je rodiči milováno a trest je v jeho prospěch, ne k jeho škodě.

:Zemře-li dítěti rodič, je normální, že si může vylévat zlost na okolí. Vaše řešení by tedy bylo raději mlátit dítě jako žito

To je váš mylný vývod. Nikde nemluvím o míře trestu. Měla by existovat stupnice, s fyzickým trestem až jako poslední možností.

@yves - Rád bych zdůraznil, že se bavíme již o dětech, které mají vyvinuto logické myšlení a dokážou pochopit kritiku.

I když "dokážou pochopit kritiku" ještě to neznamená, že ji nepociťují úkorně - 99 % má v určitém věku pocit, že je to útok na jejich osobnost. Šedá je teorie... *smich*

hodnocení

1x

@yves - Vzhledem k tomu, že již několik let studuji pedagogiku, řekl bych, že v tom mám docela přehled.
A mimo přehledu máte i děti? Já jen, že by mě zajímalo, jak byste toto "Pokud např. bije vlastního sourozence, je nejlepší dítě poslat do pokoje... Následně je třeba se zeptat dítěte, co ho motivovalo k činu." praktikoval třeba s dvouletým batoletem.

hodnocení

Jistě, že dvouletému dítěti takovou věc nerozmluvíte. Mluvím tady o starších dětech. Např. 5+. Když už rozumí řeči "našeho kmene", je zbytečné ji nevyužit a snižovat se k trestání.

Naposledy zde upřesňuji, že fyzické tresty bych nezakázal úplně, jsou případy, kdy přijdou vhod (menší děti, nezvladatelné aj.) Jde mi pouze o ty názory těch lidí, kteří to považují za hlavní způsob výchovy i u starších dětí.

asd1

Tak to tě můj názor nezajímá, fyzický trest jako hlavní způcob výchovy neuznávám. Neuznávám ale ani úplné vyloučení fyzického trestu, to je taky nesmysl. Jak se říká všeho s mírou.

Vyspělá civilizace... Vylez někdy z ulity a zajdi mezi lidi. Třeba do Cejlu a tam zkus tvoje teorie že slovem všechno vyřešíš *smich* Ale bacha nejspíš přijde "férovka" Naopak když děcka nechodí do školy, tak obušek na rodiče by fungoval na 100% místo nějakého tytyty pěstoun bude babička!

hodnocení

1x

Jak už tu bylo psáno, je třeba rozlišovat, co je míněno tělesným trestem. Dnes už snad děti nikdo nebije, myšleno ve smyslu způsobit značnou bolest, ovšem pokud dítě neposlechne verbální pokyn ani náslené důrazné upozornění, je na místě plácnutí přes zadek. Často se jedná spíš o takové symbolické plácnutí, bolest to způsobí naprosto minimální či žádnou, to by musela být velká rána, ale většina dětí je již natolik inteligentní, že pochopí, co to plácnutí znamená, že se jedná o krajní naštvání rodiče a je nejvyšší čas poslechnout. A případný následný pláč není od bolesti, ale z frustrace.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, nejsem pro to dítě zmlátit, když zlobí, ale jistý postup považuji za správný - 1. slovní napomenutí, 2. slovní upozornění na předchozí napomenutí, 3. přiměřený tělesný trest. Je nutné, aby dítě mělo čas si uvědomit, že se chová špatně, mohlo své chování napravit/ukončit a také, že to v opačném případě zabolí. Zdravím!
doplněno 11.06.24 11:30: yves - pokud jsem psal o slovním napomenutí, tak jsem automaticky předpokládal i vysvětlení děcku, co je špatně, resp. vysvětlení by mělo být v napomenutí již obsaženo.
hodnocení

Nezmiňujete již řádné vysvětlení a nabídnutí jiného řešení. To víceméně vede k frustraci a pokračování v nežádoucím chování, nemyslíte?

hodnocení

0x
Jsme jediný živočišný druh ktery svého potomka pochválí i za vraždu.
Koukněte na zvířata, dělá něco špatně, tak ho rodiče potrestají.
hodnocení

Porovnávate zvěř s lidmi? Mají stejná emoční cítění, stejné sociální normy jako my? Stejně vyspělou komunikaci? Pokud chcete vychovat zvíře, tak prosím, můžete si ho trestat, jak chcete. Toto nevidím jako pádný argument, proč by měl být váš přístup lepší, než ten můj.

asd1

Jasně že zvířata mají emoce, sociální normy a vyspělou komunikaci.

Dost se tu míchá dohromaty fyzický trest a bití/ týrání. To je obrovský rozdíl a vůbec nejde o stejnou věc. Zákaz jakýchkoliv fyzických trestů znamená často absolutní beztrestnost v případech kdy průplesk by byl okamžitě účinný a proplesknutý by moc dobře věděl za co to je a co nemá opakovat.

To co popisujete, je jen naučený vzorec chování, který se v průběhu věků mění.

Ale musím se zeptat, ...Křováci, beduíni, zapomenuté kmeny někde v Africe, atd...

Taky mají stejná emoční cítění, stejné sociální normy jako my? Stejně vyspělou komunikaci?

hodnocení

Opravdu netuším, proč máte neustále potřebu srovnávat naši civilizaci s něčím naprosto odlišným. Křováci jistě nechápou, co to je snažit se regulovat vlastní vztek atp. Ale my jsme přeci vyspělá civilizace, která je schopna empirického bádání. Nebo vám snad nedává můj názor smysl? Můžete prosím přestat hledat nějaké odbočky a napsat, v čem by bylo lepší dítě v takové situaci zmlátit, pokud už je dostatečně staré, aby rozumělo tomu, co mu říkáme? Nebo jen nemáte dobrý argument a proto zde píšete nesmysly?

Takže ještě ktomu rasista, který povyšuje vlastní kmen nad ostatním.

hodnocení

Kdo je rasista? Užil jsem vašeho výraziva. Bohužel, necivilizovaní lidé mají tu smůlu, že nemůžou využívat poznatků, které jsme si vydobyly usilovným zkoumáním. Mají ale zase jiné hodnoty, na které mohou být pyšní. O vás se to bohužel říci nedá, žijete totiž jako křovák ve společnosti, která je už úplně někde jinde. Snad po cestě na poštu, kde budete vybírat důchod narazíte na moderní pedagogické knihy a třeba Vás nějaká osloví.

Takže zase ten samej Troll, co to tu už jednou zkoušel.*zed*

Jinak pane, do důchodu daleko, zrovna jsem v práci. heč:-P

Jo a prosím doučte se češtinu,

hodnocení

Vy mě opravdu bavíte *hledam*

Rád se doučím, můžete mě prosím poučit Vaší pražskou hatmatilkou o tom, kde dělám chyby?

hodnocení

Aha, už to vidím. Vydobyli. :D Nojo, shoda podmětu s přísudkem, to se občas stane. Horší jsou ty vaše chybějící čárky a obecná čeština. To je ovšem mnohem horší, protože se nejedná o chybu, která nastala v rychlosti. Jde o evidentní zaostalost.

Milej pane. Karviná, karviňák, trošku po našimu, trošku po ostravsku, sem tam polština, bo tak to je.*smich*

A nějaká čárka ve větě a obecná čeština, no holt každej nechodil na vejšku, žejo?;)

liska5
hodnocení

0x

Děcko musí mít pravidla, znát hranice, mít jasno, kdy už jedná za hranou. Pak by mělo vědět, jaká opatření na něj uplatním. Jsou někdy situace, kdy potřebuje ručně usměrnit, třeba když je zákeřné a agresivní. My jsme jako sourozenci doma klečeli, abychom měli čas přemýšlet, co jsme nekalého provedli. I ve třídě jsme si stanovili systém přestupků a následných trestů. Ten byl dokonce vyvěšen na nástěnce. Pokud jsem dostala nějakou třídu, tak jsem jim na úvod vysvětlila, co v hodinách neakceptuji a jak to budu řešit. Za svou celou karieru ve školství jsem fyzicky "srovnala" děcko /lumpa/ 4x. Dodnes si ty případy vybavuji. Pokazdé šlo o situaci, kdy ohrožoval něčí zdraví, ne-li život, a potřeboval zpacifikovat.

hodnocení

Je zajímavé, že většina lidí si spojuje aktivisty proti tělesným trestům s výchovou bez hranic. Přitom o to vůbec nejde. Jde o to, aby dítě hranice pochopilo i bez trestů. Existuje plno rodičů, kteří raději sáhnou po facce, protože nejsou dostatečně trpěliví. Chápu, každému nebylo dáno do vínku. Ovšem, přijde mi otřesné, že takovou výchovu někdo veřejně obraňuje. A samozřejmě žádný extrém není dobrý. I dítě si někdy zaslouží fyzický trest. Ovšem to jsou už závažné případy, kdy nic jiného nefunguje, tedy s Vámi souhlasím.

hodnocení

0x

Hele, někde jsem viděl, jak funguje výchova dětí jako psa. Prostě důslednost, pochvala, pravidla a režim. A pes víte jak se chová, když udělá něco špatně. Krčí se a nebo je v ústupu, protože ví, že něco udělal, aniž byste jej bil. On to citi stejně, jako to dítě. A taky psa nechàte v jistých situacích projevit svůj temperament nebo povahu, když vás například bráni před kamarádem, který vám podává ruku anebo když vás bráni před útočníkem s nožem. Ano, nemůžeme srovnávat zvířata a lidi, ale funguje to. Ten pes narozdil od dětí zapomíná rychle. Co se týká "fyzických trestů", pak je to jen o tom, že rodič ztratil nervy, nebo nezvládá výchovu. Jako samozřejmě, když je dítě v amoku, nechme jej vydat svou emoci, a když víme, že reaguje na nějakou bezvýznamnou věc, tak jej prostě ignorujme, tímto to pochopí lépe. Protože dítě, které ví, že dostane průplesk za nějakou špatnou věc, tak to neudělá ze strachu. Narozdil od dítěte, které nemá strach z fyzického trestu a jen ví, že mu jeho amok nepomůže - to mam vyzkoušené u dvou dětí. Jako já nebyl nikdy nějak bit, vím jen o facce za lhaní, ale bít bezbranného člověka, který je evidentně slabší, není lidské, ale zvířecí. Ženu taky většina z nás nebije, ať je to kráva nebo super holka, a proč teda bít dítě? Podle mě je to nesmysl ve všech ohledech, i kdyby bylo bití bráno společensky dobře. Věnovat se dětem je základ, protože pak má výchova ten spravny efekt, kdo se málo věnuje, tak muže byt jaký chce a to dítě mu proste bude dělat problémy. Ale abych nebyl jen moralista, přiznám se, taky jsem pleskl dítě přes prdel, ale hned jsem poznal, že to nemá ten spravny smysl.

liska5

Jenom pes neudělá na nikoho takové svinstvo, že mu namaže brzdové špalky a ráfky olejem, aby neubrzdil a vysekal se.

Jak to souvisí s čímkoliv zde probíraným?

asd1

Jasně brzdy ti nenamaže, místo toho se ti totiž z legrace zakouse do p...e *smich*

Mmch. jsou situace, kdy psovi žádná domluva aby šel do vedlejšího pokoje nepomůže ale musíš ho chytit za obojek a přiškrtit.

hodnocení

0x
On je rozdíl ve slovech tělesné tresty nebo násilí ve výchově. Já bych řekla, že násilí v komunikaci může uškodit mnohem víc, než občasná facka. Člověk, který nikdy neuhodil dítě, může lámat druhé komunikací, tedy konflikty nebo citovým vydíráním, přičemž je na sebe hrdý, protože fyzické násilí ve výchově nepoužívá.
U mojí mámy mi třeba vadilo, že mi chtěla jít příkladem, věděla, jak se má něco udělat správně. Časem ale přiznala, že ona to nedělá, neumí. Dříve jsem věřila, že mi jde příkladem, a ona sama tím žije.
Hodně lidí je přesvědčeno o své toleranci, ale jiný názor vlastního dítěte pro ně znamená něco, co nejde přijmout, protože mladší znamená nezkušený. A vlastní zkušenosti se musí druhému vnutit, abychom ho ochránili.
Já jsem dětem občas i zopakovala, že to, že něco zkritizuji jako chybu neznamená, že tím říkám, že já chyby nedělám, dělám jiné. Pro mne je pravda důležitá i za tu cenu, že se tím pak k rodičovské autoritě nedopracuji určitě. Představa, že se rodič netváří jako ten lepší, a je hodně tolerantní, podle mne netvoří ve výchově pevné hranice. Zatím se zdá, že to v praxi v pohodě funguje i bez nich.
Ale komunikace je nejčastěji používaný kontakt s druhými, a tak mi přijde, že učit se neubližovat v komunikaci, je důležitější, než co jiného, aby se nám násilí nedrželo tam. Navíc fyzické násilí může souviset s chybami v komunikaci, díky kterým vzniká napětí.

hodnocení

0x
Je to úplně jednoduchy Škoda každý rány kerá padne vedle

hodnocení

0x
Někdy je potřeba dítě alespoň seřvat..Tělesné tresty asi až jako úplně poslední možnost..Každé dítě je jiné..Může být rodiči vychované správně a pak se dostane do jiného prostředí-například k prarodičům a ti ho úplně "zkazí" tím, že mu vše dovolí a zákazy nemá žádné..Takové dítě rychle pochopí, že tedy na někoho si může dovolovat téměř cokoliv a respekt má pouze někde a z někoho..A děti ve střídavé péči je kapitola sama o sobě..Jeden rodič se snaží jak může a druhý to vše "kazí"..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]