Nejste přihlášen/a.
Já se skromně domnívám, že to nemá žádný smysl. Pokud vložíte třeba 500k na obchodní účet nějakého evropského brokera (xtb, fio apod.) a zakoupíte k tomu některý klon indexu sp500 na půl třeba s nasdaq100 - opět raději nějaký evropský ETF, máte do budoucna zisk cca 7-10% ročně s max. propady 30-50% délky max. okolo 2 let. Což se dá přežít. Ve finále budete mít, pokud přihodíte každý měsíc třeba 3000, po 10 letech rentu cca 14 tisíc měsíčně. Po 20,30 letech to samozřejmě díky úročení narůstá daleko více. Za 20 let cca 39 tisíc a za 30 let cca 100 tisíc měsíčně. Lépe vybírat ale jen asi 4% než vše. Jde však již o investování - je třeba se informovat více, zejména pochopit rizika a přirozené výkyvy ekonomiky.
Já se obávám , že se čeká náraz do zdi . Do prezidentských voleb se nebude nic dít , ale pak uvidíme .
On totiž letos státní schodek USA je 7% HDP a zbytek jede na dluh . Za poslední 4 roky zvedly zadlužení z 20 bilionu na 30 bilionu . A to dlouhodobě nejde . Jen na urocích letos zaplatí 600 miliard dolaru . A to jsou většinově dluhopisy s minimálním urokem . Postupně se ale bude pujčovat za současné uroky a tedy splátky budou brutálně rust .
Buffet prodává akcie a hromadí hotovost na nákupy. A jak říká nakupuje když je levno . Tedy čekejme nějaký menší krach , pak vznikne nezaměstnanost , lidé přestanou utrácet a klesne inflace . Pak mužou snížit uroky .
Možná bych daval pulku do akcií , třeba SAP 500 a druhou do dluhopisu . Ty teď budou rust . Běžný člověk nemá info do jakých akcií investovat .
Ač nejsem starý, jsem celkem dost konzerva. Nejsem v investicích zběhlý. Ale vím, že je to asi jediná varianta, jak udržet hodnotu peněz. Ale koukal jsem, že na termínovavém vkladu nabízí i banky 5 %, což taky není málo. Kámoš mi právě říkal, že termínovaný vklad je pojištěný.
Začněte počítat. Penzijko je takzvaně k ho*nu. Přece si nemyslíte, že Vám stát něco dá (ano, dá, ale vezme si daleko více, stačí zapnout mozek) :D Investujte do SaP500 anebo lépe - do bitcoinu. Ten Vám alespoň nikdo nezkonfiskuje. Jediná záchrana této globální dluhové pasti je buď zrušení peněz (na což inteligence a mentalita není absolutně připravena), nebo reset ekonomiky (digitální měny) a tím absolutně nesmyslná monetární politika, která pomalu přichází. No, nevím, vychází mi z toho jen jedno.
Je to spoření jako každé jiné. Rozhodně neposlouchejte takové ty řeči, že za X let tam budete mít až Y korun. Příklad mého penzijního pojistění: 29 let spořím 500.-Kč měsíčně. Tenkrát mi říkali, že za 30 let tam budu mít přibližně milión. Kdo umí násobit, tak si spočítá, že do dnešního dne jsem tam poslal 174000.- a na účtě mám něco málo přes 200000.- , takže za rok to asi do toho miliónu nedotáhnu. Myslím, že existují i výhodnější spoření.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.